Cześć ! Przy poniedziałku – na poprawę humoru – zapraszam na obłędny makaron zapiekany ze szpinakiem i karczochami w sosie pomidorowym. Kocham zapiekane makarony, składniki możemy dowolnie modyfikować – wedle uznania. Cudownego dnia ! Składniki: 500 g makaronu (użyłam chifferi rigati, można użyć penne) serca karczocha – 1 puszka – pokrojone na ćwiartki 2 duże garście liści świeżego szpinaku 1 puszka
Moja pasja smakukremowa, prosta i niedroga. Składniki: 200 g makaronu gigaton (duże rurki), 2-3 szt. kiełbasy krótkiej Nove – produkt wsparła Natura, 1 puszka fasoli czerwonej, 500 ml przecieru pomidorowego, 1 duża biała cebula, 2 łyżki oleju rzepakowego, ¼ łyżeczki cukru, pieprz świeżo mielony do smaku, 1 łyżka suszonej bazylii, 150 ml śmietany 18%, 2 łyżki sosu sojowego, sól do smaku, ponadto(...)Przygotowanie: Cebulę kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy na rozgrzanej oliwie. Dodajemy pod koniec cukier i szczyptę soli. Kiełbasę kroimy na mniejsze dowolne kawałki, mogą być plastry. Do przecieru pomidorowego dodajemy śmietanę, 50 ml wody, podsmażoną cebulkę, pieprz, bazylię, sos sojowy i całość mieszamy za pomocą blendera. Doprawiamy do smaku, tak aby wyczuwalny był smak słony i pieprz, ponieważ makaron
Moniki Smakołykizamiast zwykłych kanapek uczniowie zrobili śmieszne kromki w różnych kształtach. Dziecięca wyobraźnia nie ma granic, więc w ciągu pół godziny na naszym stole pojawiły się myszki z jajek, pomidorowe muchomorki, biedronki, kwiatuszki i mnóstwo zabawnych buziek. Dzieciom taka forma warsztatowa bardzo się podobała, śmiechu było przy tym co nie miara. Na końcu oczywiście w nagrodę całe śniadanie
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniawierzę, że to mówię), więc są! :) Zachęcam! ;) Składniki: Gołąbki: główka kapusty włoskiej 500g mięsa mielonego 2 cebule torebka ryżu 3 ząbki czosnku jajko sól, pieprz bulion Sos: 700ml passaty pomidorowej cebula 2 ząbki czosnku sól, pieprz pół łyżeczki cukru oregano koperek Gołąbki: Z kapusty oddzielamy delikatnie liście. Te najbardziej zewnętrzne myjemy i odkładamy na bok, jeszcze nam się przydadzą
Czerwona Porzeczkawspaniałych rzemieślniczych lodziarni, które produkują lody tak obłędne, że odwiedzają je również (a być może przede wszystkim) osoby nie mające z dietą wegańską nic wspólnego. Nietuzinkowe smaki: pistacjowe, batatowe, pomidorowe, cytrusowe ze spiruliną przyciągną każdego. Prawda jest jednak taka, że w domowym zaciszu, będąc uzbrojona w dobrej jakości roślinne mleko i porządną maszynkę do lodów, przygotujesz równie wyśmienite lody
Roślinna - blog wegańskiSkładniki: 1 kg papryki umytej i pozbawionej nasion spora laska dobrej jakościowo kiełbasy 1 bardzo duży pomidor 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 duża cebula łyżeczka słodkiej papryki sól pieprz masło do smażenia Wykonanie: Podsmażyć delikatnie cebulę, pokrojoną wg uznania na maśle. Paprykę pokroić w paseczki, wsypać do garnka i zalać wodą ok 0,5 szklanki i gotować pod przykryciem. Kiełbasę(...)pokroić w kostkę i podsmażyć, na końcu dodać do papryki razem z cebulą, pomidora pokrojonego w małe kawałki, koncentrat pomidorowy i przyprawy. Gotować wszystko do miękkości
Pychotkaaasmaczny obiad i zarazem stosunkowy łatwy w wykonaniu. Do tego ładnie prezentuje się na talerzu :) Polecam podawać z kaszą. Składniki: 1 kg filetu z indyka 200 g pasty pomidorowej z suszonych pomidorów 250 g szpinak 1 cebula 1 ząbek czosnku 150 g szynki parmeńskiej lub szwarcwaldzkiej 100 ml białego wytrawnego wina pieprz sól oliwa Szpinak umyć i odsączyć
Delicious Titbitsfalafele podawaj gorące z sosem pomidorowo-grzybowym. Pasuje do nich pieczywo, ryż, mogą być też pieczone ziemniaki, a także makaron (uzyskamy wtedy coś w rodzaju wegańskiego makaronu z sosem pomidorowym i klopsikami). Smacznego! *** Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na Facebooku lub Google + , aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami
Chilli Czosnek i Oliwacukru 2 łyżki oliwy/oleju Dodatki (przykładowe, możecie dowolnie modyfikować): 2 kulki mozarelli ok. 100 g żółtego sera zielone oliwki szynka parmeńska szynka cebula kilka pieczarek papryka konserwowa oregano Sos pomidorowy: mały słoiczek koncentratu pomidorowego ok. 2-3 łyżki wody pół łyżeczki cukru sól pieprz pieprz Cayenne łyżeczka oregano spora szczypta czosnku granulowanego Wykonanie: Drożdże i cukier zalewamy ciepłą wodą. Dokładnie
MyCookBook.plpół kilo królika papryka zielona cebula kolendra świeża kumin 2 łyżki 2 ząbki czosnku szczypta soli 2 kostki rosołowe drobiowe ocet winny biały 2 łyżki 2 łyżki przecieru pomidorowego 1 łyżka oliwy garść liści laurowych szklanka gorącej wody. Przygotowanie : Kroimy królika na małe kawałki, solimy i skrapiamy octem winnym białym. Miksujemy razem paprykę, cebulę, czosnek, koncentrat pomidorowy oraz
Smaki BrazyliiKrólik delikatny , miękki ,pyszny , w kremowym SOSIE pomidorowym na bazie miodu , musztardy ,pomidorów i ziół. Królik tuszka Bulion do podlania mięsa Marynata : **************************" 2 łyżki musztardy delikatnej najlepiej miodowej sól i pieprz 2 ząbki czosnku 1 cebula posiekana drobno Sos : ****************************** 1 puszka pomidorów krojonych 1 duża łyżka miodu sól morska i pieprz zioła tymianek , bazylia ,oregano
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkitakie, które zrobi się w 5 minut, jeśli trzyma się w szafce produkty "na czarną godzinę". Składniki : puszka ciecierzycy fenkuł biała rzodkiew (połowa korzenia) puszka makreli w sosie pomidorowym ewentualnie: chili sól świeżo mielony pieprz Ciecierzycę odcedzić. Wodę można zostawić i wykorzystać do zrobienia wegańskich bez. Rybę rozdrobić i razem z sosem dodać do ciecierzycy. Z fenkułu usunąć głąb
Weekendy w domu i ogrodziekremowym kozim serem Chrupiące czosnkowe grzanki z włoską oliwą Chrupiące naleśniki na słodko z twarogiem Chrupiące tosty z wędzonym serem Ciecierzyca z kalafiorem w pomidorach Cukinia zapiekana z pomidorową passatą Cykoriowe łódeczki parmezanowo - pieczarkowe Drożdżowe pierożki z kapustą i pieczarkami Drozdżowe ślimaczki z cukinią i czosnkiem Flatbread z patelni Flatbread z masłem cukiniowo-paprykowym Focaccia z czarnuszką i majerankiem
Moja smaczna kuchniacebula, 1 sztuka bułka tarta, 3 łyżki czosnek, 2 ząbki sól, pieprz śmietana 30%, 300ml woda, 600ml śmietana 12%, 2 łyżki majonez, 2 łyżki mąka pszenna, 2 łyżki przecier pomidorowy, 2 łyżeczki sól, pieprz, czosnek granulowany, bazylia ser żółty, 100g Przygotowanie Gniazda makaronowe układamy w naczyniu żaroodpornym lub na blaszce do pieczenia. Mięso mielone mieszamy z bułką tartą, jajkiem posiekaną(...)klopsików (w zależności od tego jak duże mamy naczynie do zapiekania). Do każdego gniazda wkładamy po jednej kulce lekko dociskając. W osobnym naczyniu mieszamy obie śmietany, wodę, majonez, przecier pomidorowy, mąkę, doprawiamy. Zalewamy sosem klopsiki. Zalewy musi być tyle, żeby makaron był przykryty. Wierzch posypujemy startym serem. Całość przykrywamy pokrywą lub folią aluminiową, wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury
Gotowanie moimi oczami