zupa pomidorowa - 17938 przepisów (strona:403/1196)

Kurczak z tymiankiem na noodlach w sosie z suszonych pomidorów 168

pomidorów suszonych z ziołami i żurawiną. Więc nabyte pomidory pokroiłem w małe paseczki i wrzuciłem z klkoma owocami żurawiny na rozgrzany rondelek, po minucie smażenia dodałem pół szklanki przecieru pomidorowego, doprawiłem szczyptą brązowego cukru. Po paru minutach wyłączyłem gaz pod rondelkiem i dodałem łyżkę listków tymianku. Makaron noodle wystarczyło wrzucić na osolony wrzątek na 4 minuty. Do odcedzonego makaronu dodałem(...)warto spróbować. Po usmażeniu na złoty kolor odstawiam mięso na chwilę aby odpoczęło. Przecinam na pół pod ukosem. Aromatyczna pierś kurczaka nadziewana tymiankiem doskonale wybija się ponad smak sosu pomidorowego, który nabiera ciekawego charakteru po dodaniu suszonych pomidorów z żurawiną. Proste jak drut

Right Behind The Kitchen
Kraków - Pizza Garden - Brick Oven Pizzeria 155

słoiczkach znalazł się ocet balsamiczny i aromatyczna oliwa! Zamawiamy pizzę - parma arugula (szynka parmeńska, rukola, parmezan, domówiłem ekstra suszone pomidory). Warto wspomnieć, że każda pizza bazuje na sosie pomidorowym, serze mozarella i pecorino, oliwie, ziołach i świeżej bazylii. Efekt? Cieniutkie ciasto, wysokiej jakości produkty, które przełożyły się na bardzo ciekawy smak. Kompozycja smaków - rewelacyjna. A to także

Right Behind The Kitchen
Vapiano - Warszawa 166

dość cienka ale nie taka, żeby nie można było jej jeszcze cieńszej zrobić. Jasne, salami jest tłuste, ale sama mozarella także. Więc trochę się rozczarowałem, bo oczekiwałem aromatycznego sosu pomidorowego, który niestety został przygaszony zbyt dużą ilością sera, przez co góra placka trochę popłynęła.  Kolej na ravioli con carne (nadzienie mięsne, pomidorki cherry, cebula, marchew, szczypior(...)pomidorowo - śmietanowy). Sporo mięsa, jednak znów sos pomidorowy poległ - blady, bez wyraźnego smaku. Druga pasta - granchi di fume - szyjki rakowe, cukinia, groszek cukrowy, marchewka, szczypiorek, sos homarowy. Dość fajnie dobrane składniki, a w szczególności groszek cukrowy, który przełamał delikatny smak pozostałych warzyw i sosu. Prosty deser na koniec - mascarpone ze świeżymi truskawkami. Tak, to może być smak śródziemnomorski

Right Behind The Kitchen
Ławica Czesia czyli muszle nadziewane aromatycznym mięsem 185

smażył mięso mielone, ten wie, że trzeba tylko troszkę poświęcić czasu na rozdrobnienie mięsa na małe kawałki. Mięso mięsem ale pora na obróbkę cieplną moich ulubionych składników sosu pomidorowego. Średnią kostkę selera i jedną średnią marchewką starłem na grubych oczkach na tarce. Z kolei dużą cebulę cukrową pokroiłem w kostkę (naprawdę słodziutka ;). Oczywiście całość podsmażyłem na oliwie do miękkości, następnie(...)dodałem przecier pomidorowy (ok. 300 ml), poddusiłem wszystko 5-10 minut. Warzywa potraktowałem jescze 1 opakowaniem papryki słodkiej w proszku oraz taką samą ilością ziół prowansalskich. Ten ostatni mix ziół świetnie nadaje się zarówno do sosu na ciepło jak i do aromatycznego vinegrettu. Oczywiście całość próbujemy, próbujemy i jeszcze raz próbujemy. Jak tylko jesteśmy zadowoleni z naszego sosu, łączymy

Right Behind The Kitchen
Dzień dobry, zastałem wołowinę? Czyli przepis na wołowinę po burgundzku 186

pełnym i wyrazistym aromacie za kilkanaście złotych. Potrzebujemy także: 2 marchewki, 2 średnie cebule, 2 ząbki czosnku, seler (zieloną część), pół kostki masła, świeża gałązka rozmarynu, łyżka koncentratu pomidorowego, 2 łyżki sosu  worchestershire, 2 czubate łyżki mąki. Najpierw podgrzewamy wino aż się zagotuje, odstawiamy do ostygnięcia i delikatnie ciepłym płynem zalewamy pokrojoną w grubą kostkę wołowinę(...)łatwiej się łączy zimny płyn z taką "nienarodzoną" zasmażką). Gęstą miksturę łączymy z gotującym się sosem (mieszamy stale). Czynność tą powtarzamy aż uzyskamy zadowalającą nas gęstość sosu. Dodajemy przecier pomidorowy, sos  worchestershire, doprawiamy solą i pieprzem. Wkładamy do sosu uduszone mięso z marchewką. Na koniec dorzucamy ok. 2 łyżki masła i rozprowadzamy w sosie aby uzyskać aksamitna powłoczkę

Right Behind The Kitchen
śledź w pomidorze z miodem 197

śledź w zalewie składniki  1 por 2 łyżki oleju 2 łyżki miodu 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki octu spirytusowego 1/2 szklanki wody 5-6 filetów śledziowych ( u mnie matiasów z olejowej zalewy) sól, pieprz sposób przygotowania W niewielkim garnku rozgrzewamy olej i wrzucamy posiekanego w krążki pora ( tylko białą część), smażąc go  na niewielkim ogniu przez(...)minuty.  Następnie do garnka dodajemy miód, koncentrat pomidorowy, wodę, oraz ocet, delikatnie solimy i pieprzymy. Kiedy całość się zagotuje, od razu, zdejmujemy garnek z ognia i studzimy zawartość. Dzisiaj używamy śledzi z delikatnej olejowej zalewy , więc nie musimy  wcześniej ich moczyć. Śledziowe filety odsączamy z zalewy, kroimy w trzy centymetrowe kawałki, wkładamy  do misy i dodajemy przestudzoną

Miód i pieprz
Pizza z boczniakami, papryką i cebulą 200

solą oraz pieprzem. Smażyć kilka minut, aż boczniaki lekko zmniejszą swą objętość. Ciasto rozwałkować na obsypanym mąką blacie. Przełożyć na formę wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia. Spód posmarować sosem pomidorowym. Następnie ułożyć boczniaki, paprykę i talarki czerwonej cebuli. Wierzch pizzy posypać startym, żółtym serem. Przygotowaną pizzę zapiekać ok. 15 minut w 195ºC (ciasto powinno lekko zarumienić się od spodu

Ugotować
Paella z kurczakiem, chorizo i warzywami 218

oleju ryżowego, na przykład  tego  lub innego nadającego się do smażenia 2 małe papryki- zielona i żółta 1 duży pomidor malinowy (ok. 400 gram) 1 łyżka koncentratu pomidorowego 600 ml bulionu (użyłam wywaru drobiowo-warzywnego) szczypta nitek szafranu 4 łyżki kukurydzy konserwowej przyprawy: szczypta kurkumy, papryki wędzonej, papryki słodkiej sól i pieprz do podania: ćwiartki cytryny i świeża(...)pokrojoną w kostkę pierś kurczaka. Smażę do zarumienienie. Następnie dodaję posiekany czosnek oraz pokrojoną w kostkę paprykę. Dodaję szafran, pozbawionego skórki i pokrojonego w kostkę pomidora, kukurydzę, koncentrat pomidorowy i przyprawy. Całość duszę 5-7 minut. Po tym czasie dodaje ryż i smażę jeszcze 3-4 minuty. Wlewam bulion, mieszam całość i gotuję przez 5 minut na średnim ogniu

Mango Papaja
domowy paprykarz z makreli z groszkiem, marchewką... 188

cebula 3 sztuki, cukier 1/2 łyżeczki, olej rzepakowy 1/2 szklanki, papryka słodka mielona 2 łyżki, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, groszek konserwowy 3/4 puszki, marchewka ugotowana 2 sztuki, przecier pomidorowy 3 łyżki, woda 1,5 szklanki, makrela wędzona 1 większa ryż ugotować na "al dente" w wodzie z kostką rosołową warzywną, ugotowany wylać na durszlak i przelać zimną wodą(...)rondlu na oleju zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę posypaną cukrem, dodać groszek z puszki bez zalewy, pokrojoną ugotowaną marchewkę, dusić z 2 minuty mieszając wlać wodę, dodać przecier pomidorowy, pieprz mielony, paprykę słodką, ryż ugotowany i mieszając połączyć składniki, dusić z 3 minuty mieszając do ryżu dodać obraną dokładnie z ości makrelę i mieszająć na średnim ogniu połączyć składniki paprykarz

W Mojej Kuchni Lubię
Fasolka po bretońsku 202

ciut inna...skorzystałam z pomysłu Gosi  i dodałam troszkę musztardy..polecam... 30 dkg fasoli  50 dkg kiełbasy  15 dkg boczku wędzonego  2-3 łyżki koncentratu pomidorowego  1-2 łyżki musztardy 4 ząbki czosnku  1 cebula  1 łyżka mąki  sól, pieprz  listek , ziele przyprawa do fasoli majeranek  Fasolę namoczyć, zostawić(...)szybkowaru i gotować 20 minut od chwili maksymalnego ciśnienia. Cebulę pokroić w kostkę,podsmażyć , dodać obrane i pokrojone marchewki oraz pokrojoną kiełbasę.Wszystko razem podsmażyć.Na koniec dodać koncentrat pomidorowy , musztardę. Dodać do gotującej się fasoli. Doprawić. Zagotować. Na tłuszczu podsmażyć mąkę i zaprawić nią fasolkę

Moje domowe kucharzenie
Oryginalne włoskie ciasto na pizzę. 41055

porcję ciasta dzielimy na trzy kawałki. Piekarnik wraz z blachą do pieczenia nagrzewamy do temperatury 200 stopni C. Przygotowane ciasto wałkujemy, układamy na papierze do pieczenia, smarujemy sosem pomidorowym lub serowym, układamy dodatki, skrapiamy oliwą i wkładamy do rozgrzanego do piekarnika wprost na gorącą blachę. Pieczemy około 12 minut (na grubym cieście około 15). Gotowe

Rozpustne gotowanie
Warzywne ragoût z kiełbasą 154

Pełne warzyw smaczne i pożywne danie z lekko chrupiącymi warzywami i wyrazistą kiełbasą w niezawodnym sosie pomidorowym. Pyszna i jednocześnie pożywna propozycja na obiad czy kolację. Składniki: 3 kiełbasy (około 200-250g) 3 małe kalarepy Średnia cukinia ½ dużego selera Marchew 2 korzenie pietruszki Duża cebula 2 ząbki czosnku Łyżka masła klarowanego 200g przecieru

Pyry na Gaz
Zapiekanka wiejska z grzybami i boczkiem 1080

jesienny obiad. Pycha! Składniki: 600 g ziemniaków 0,5 małej główki kapusty 300 g boczku wędzonego 1 cebula 2 garście grzybów suszonych 1 łyżka koncentratu pomidorowego 200 g sera żółtego 2 liście laurowe sól, pieprz, tymianek, rozmaryn, majeranek Sposób przygotowania: 1. Grzyby na noc wrzucamy do wody, a następnego dnia gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie. Ugotowane grzyby odcedzamy(...)Kapustę drobno siekamy a cebulę kroimy w kostkę. Boczek kroimy w kostkę i przesmażamy na patelni razem z cebulką na rumiano. Następnie dodajemy kapustę, liście laurowe, koncentrat pomidorowy oraz pół szklanki wody z gotowania grzybów. Doprawiamy solą, pieprzem oraz majerankiem. Wszystko razem mieszamy i dusimy pod przykryciem ok. 10 min, aż kapusta będzie miękka. 2. Na dno naczynia żaroodpornego wykładamy

Na Ciasteczkowych Papierach
Pomidorowy 'gulasz' z fasoli i pieczarek 265

porcje: * biała fasola- puszka (lub świeża*) * pieczarki- 200 g * marchewka- 1 średnia szt. * cebula- 1 duża szt. * czosnek- 2 ząbki * bulion warzywny- 1 szklanka * białe wino- 1 szklanka * przecier pomidorowy- 2 łyżki * oliwa- 2 łyżki * świeży majeranek posiekany- 1 łyżka * wędzona papryka- 1 łyżeczka * ziele angielskie- 6 szt. * listek laurowy- 2 szt. * sól, pieprz, suszona papryka chili- do smaku Fasolę(...)podsmażyć, wlać bulion oraz wino, w rzucić listek laurowy, ziele angielskie i dusić pod przykryciem około 20 minut (do miękkości marchewki). Kiedy już marchewka jest miękka, dodać fasolę, przecier pomidorowy oraz wędzoną paprykę i podgotować- już bez przykrycia- jeszcze 2-3 minuty. Na koniec doprawić solą, pieprzem, suszoną papryczką chili i posypać świeżym majerankiem. Smacznego! :) * fasolę  zalać wodą (woda

Kraina Miodem Płynąca

Proponowane wyszukiwania