zupa pomidorowa - 17938 przepisów (strona:402/1196)

Makaron z sosem pomidorowym i tuńczykiem 231

danie jest tak śmiesznie proste, że szkoda to kupować... osobiście nie przepadam za makaronem typu penne więc ja produkuję tą potrawę z makaronem świderki lub spaghetti. Makaron z sosem pomidorowym i tuńczykiem ok 30 minut łatwe dla 2 osób Składniki * makaron spaghetti * puszka całych pomidorów w sosie własnym * puszka tuńczyka w sosie własnym (może być niepełna), najlepiej smakuje

sierotka maRysia w kuchni
Francuskie danie w stylu gruzińskim na polskim stole – beef bourguignonne!!! 243

sporą kostkę 1 cebula pokrojona w piórka 3 posiekane ząbki czosnku 3 ogórki kiszone pokrojone w kostkę 2 pomidory obrane ze skórki i pokrojone w kostkę 2 łyżki przecieru pomidorowego 3 łyżki oleju 40 g masła 2 łyżki mąki pszennej 3/4 butelki wytrawnego wina (ja użyłam pól litra) 200 ml wody pół łyżeczki cukru sól, pieprz, słodka papryka Do dzieła(...)tłuszczu piana wrzucamy pokrojone w kostkę mięso i rumienimy je ze wszystkich stron. Gdy mięso nabierze rumianego odcienia wrzucamy cebulę i czosnek - smażymy ok 3 minuty i dodajemy koncentrat pomidorowy. Mieszamy. Mięso równomiernie posypujemy mąką i prażymy (nie mieszamy) ok 3 minuty. Teraz mieszamy i wlewamy wino. Całość mieszamy, delikatnie podgrzewamy i wtedy dodajemy pomidory obrane ze skórki i pokrojone

sierotka maRysia w kuchni
Quiche? a może jednak tarta…! 249

razem z farszem Całość zapiekamy z temperaturze 170 stopni ok 30 minut aż się zarumieni. Quiche można podawać na ciepło i na zimno - świetnie smakuje z sosem czosnkowym lub pomidorowym z bazylią Smacznego

sierotka maRysia w kuchni
Bałkański sos do makaronu 221

spokojnie można by zamknąć w słoiki i przechowywać na zimę - co o tym sądzicie? Bałkański sos do makaronu Składniki: jeden nieduży bakłażan świeża czerwona papryka sos pomidorowy (koncentrat lub pomidory z puszki) 500 g mięsa mielonego wołowego (można zastąpić innym) duża cebula marchewka 3 ząbki czosnku sól, pieprz, papryka słodka spora łyżeczka czubricy zielonej świeży tymianek i bazylia (u mnie(...)dokładnie myjemy - tak przygotowaną oberzynę wrzucamy do usmażonego mięsa. Paprykę kroimy w paski wrzucamy na patelnię. Całość często mieszając dusimy kilka minut. Gdy składniki zmiękną wlewamy do nich przecier pomidorowy i przyprawiamy czubricą, papryką słodką (lub ostra jak kto lubi), solą i pieprzem. Smażymy aby nadmiar wody odparował. Przed podaniem sos mieszamy z tymiankiem i bazylią. Makaron gotujemy al dente

sierotka maRysia w kuchni
Calzone w wersji mini 246

warzywa będą miękkie dodajemy do nich usmażonego kurczaka - mieszamy i odstawiamy do ostudzenia. Gdy farsz przestygnie dodajemy do niego ser żółty - dokładnie mieszamy. Każdy kawałek ciasta smarujemy pulpą pomidorową i układamy na nim ok 1,5 łyżki farszu - dokładnie sklejamy - smarowałam brzegi ciasta woda aby dobrze się skleiły. Nasze pierożki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy

sierotka maRysia w kuchni
Sos warzywno-pomidorowy do słoików na zimę 227

Bardzo lubię wszelkiego rodzaju sosy z dużą ilością warzyw, dlatego też często do klasycznego sosu pomidorowego który przygotowuję do makaronu czy klopsików dodaję marchewkę, selera i pietruszkę. W tym roku postanowiła wykombinować tego rodzaju sos zamknięty na zimę w słoiki - wyszedł przepyszny intensywnie warzywny o pięknym pomarańczowym kolorze. Niesamowitego aromatu dodały mu też przyprawy. Warzywno - pomidorowy sos na zimę

sierotka maRysia w kuchni
Domowe antipasti z papryki i sera 309

przyjdą niespodziewani goście to antipasti zamknięte w słoiku idealnie się sprawdzi zarówno na przystawkę jak i lekkie danie! Antipasti z papryczek i sera Składniki: ok 8 słodkich papryk pomidorowych ok 5 ostrych papryczek - wybieramy większe odmiany kostka sera feta kostka twarogu 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 4 całe ząbki czosnku ulubione zioła (u mnie tymianek

sierotka maRysia w kuchni
Eintopf – kapusta z pomidorami i mięsem po serbsku 206

łopatki wieprzowej pokrojonej w kostkę 50 dag schabu z kością - pokrojony w plastry 4 pomidory (użyłam pomidorów z puszki) 3 ziarna ziela angielskiego 2 liście laurowe 150 g przecieru pomidorowego (3/4 małego słoiczka) 2 litry wody 2 duże cebule garść suszonych prawdziwków - w wersji codziennej 10 pieczarek pokrojonych w plasterki sól, pieprz Do dzieła!!! Kapustę szatkujemy w dość grube paski(...)ćwiartki świeże - gotujemy ok 5 minut. Dorzucamy łopatkę, schab, grzyby, ziele angielskie i liść laurowy. Przyprawiamy sola i pieprzem - dokładnie mieszamy. Gotujemy ok 20 minut po czym dodajemy przecier pomidorowy, mieszamy i gotujemy ok 1,5- 2 godziny często mieszając - jeśli potrawa stanie się za gęsta i zacznie się przypalać dodajemy jeszcze trochę wody. Smacznego

sierotka maRysia w kuchni
Szybki kurczak z ananasem i warzywami 252

niedzieli!!! Kurczak z ananasem i warzywami Składniki: podwójna pierś z kurczaka puszka ananasa (nie wylewamy syropu) pęczek cebuli dymki 2 marchewki pokrojone w słupki 2 ząbki czosnku łyżka przecieru pomidorowego łyżka mąki kukurydzianej 3 łyżki jasnego sosu sojowego sól, pieprz, papryka słodka odrobina cukru Do dzieła!!! Kurczaka i ananasa kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i wrzucamy czosnek(...)mąki - smażymy aż zgęstnie. Przyprawiamy w razie potrzeby papryką, pieprzem i solą ale uważamy aby nie przesolić gdyż sos sojowy dodany do sosu był już słony. Jeśli przecier pomidorowy był bardzo kwaśny możemy delikatnie posłodzić sos. Podajemy z ryżem. Smacznego

sierotka maRysia w kuchni
PASTA Z SUSZONYCH POMIDORÓW z amarantusem ekspandowanym 162

łagodny smak i można sypać go wszędzie nie martwiąc się już o obróbkę termiczną czyli unikając też specyficznego zapachu przy gotowaniu amarantusa. Tak więc dmuchany amarantus wylądował w paście pomidorowej i chociaż jego dla odmiany widać, to nikomu nie przeszkadzał, więc na pewno wchodzi w jej skład na stałe. Oprócz amarantusa wmieszałam też 4 łyżki świeżo zmielonego

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
GULASZ WOŁOWY - BAZA 207

SKŁADNIKI: 500 gram Mięsa Wołowego 250 gram Mieszanki Warzywnej Chińskiej ( Pędy fasoli, Marchewka,Papryka i Cebula Czerwona) 1 Litr Wody 3 Łyżki koncentratu Pomidorowego Pieprz, Sól, Czosnek, Koper Suszony Oliwa z Oliwek MARYNATA DO MIĘSA: 3 Łyżki Sosu Sojowego Ciemnego 1 Łyżka Sosy Sojowego Chilli 3 Łyżki Sosu Słodko-Kwaśnego  2 ząbki czosnku(drobno posiekane) Przyprawy: pół łyżeczki pieprzy(...)małym ogniu ok 5 minut.  Do usmażonego Mięsa wlewam zimną wodę. Duszę ok 20-25 min aż mięso będzie miękkkie. Duszę na małym ogniu. Do mięsa dodaję Koncentrat Pomidorowy.  Duszę kolejne 10 minut. Dodaję Mieszankę Chińską.  Duszę jeszcze ok 3-4 minut. Warzywa muszą być chrupiące.  Na koniec dodaję przyprawy. Jeśliby Woda-Sos za bardzo się

Gotowanie Patki
Leczo pieczarkowe 253

minut, które na pewno zasmakuje pieczarkożercom. Wystarczy poddusić pieczarki i warzywa, dodać podsmażoną kiełbaskę i gotowe. składniki: 500 g pieczarek 2 cebule 1 duża czerwona papryka 250 g przecieru pomidorowego 250 g cienkiej kiełbasy 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka oregano sól,pieprz olej do smażenia Pieczarki jeśli małe przekroić na pół, a jeśli większe na grube plastry. Paprykę oczyścić(...)patelnię z odrobiną oleju. Zeszklić cebulę. Następnie dodać pokrojone pieczarki i paprykę. Dodać słodką paprykę, oregano, sól i pieprz. Wszystko razem smażyć aż pieczarki puszczą sok. Potem dodać przecier pomidorowy i dusić aż warzywa będą miękkie. Cienką kiełbasę pokroić w plasterki i podsmażyć na drugiej patelni. Gdy warzywa będą już miękkie dodać podsmażoną kiełbasę i wymieszać. Leczo podawać z pieczywem

Monia miesza i gotuje
Zapiekanka z dyni makaronowej na chlebowym spodzie 174

krążki pora (można posypać kukurydzą odłożoną ok 2 łyżki) Na wierzchu ułożyć plasterki mozzarelli i posypać oregano. Zapiekać ok 45 min w temp 180 st. Podać z ostrym sosem pomidorowym

Gotowanie jest łatwe
Aventino - dobry start 165

ponad 3 miesiące istnienia. Moje pierwsze wrażenie? Naprawdę przystępne ceny, obsługa ogarnięta i zapoznana z kartą. Aventino - dobry start Menu - ciekawy wybór. Tym razem wybraliśmy makaron bucatini z sosem pomidorowym na ostro z boczkiem i pecorino oraz domowe tortellini z szynką parmeńską w sosie śmietanowym . Makaron i sos doskonały w swej prostocie, no i na Boga, al dente

Right Behind The Kitchen
Turcja - nadmorski smak 138

fotorelacja z tamtej wyprawy. Turcja - nadmorski smak Cesme - nadmorska Restauracja Capa, a w niej... smażone kalmary taka pusta buła krewetki z pieczarkami w pikantnej oliwie smażona ośmiornica w sosie pomidorowym uff jak gorąco! niespodziewajka czyli okoń morski pieczony w całości pod skorupą z soli morskiej Okoń morski pieczony w całości pod skorupą z soli morskiej - doskonałe w swojej prostocie

Right Behind The Kitchen

Proponowane wyszukiwania