puszki kukurydzy konserwowej, ½ puszki groszku konserwowego, sól, pieprz, słodka papryka w proszku, majeranek, czubryca, liść laurowy, ziele angielskie, olej do smażenia, 2 łyżki mąki pszennej Opcjonalnie: czubata łyżka koncentratu pomidorowego do sosu i po łyżce gęstej, kwaśnej śmietany na każdy placek tuż przed podaniem (ja tym razem pominęłam). Dodatkowo: drobno pokrojony czosnek lub zielenina do posypania Sposób przygotowania: Mięso opłukać(...)solą, pieprzem, papryką oraz czubrycą. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć mięso. Przełożyć do garnka, zalać wodą, dodać suszone grzyby, liść laurowy, ziele angielskie, majeranek i jeśli chcemy koncentrat pomidorowy. Zagotować, zredukować ogień - dusić pod przykryciem przez około 50 minut. W międzyczasie obrać cebulę i czosnek, papryki oczyścić z gniazd nasiennych. Cebulę i papryczkę chili pokroić w kostkę, czosnek
Nie tylko w kuchniśląska) 0,5 kg małych pieczarek 2 cebule 2 ziemniaki szklanka rosołu (zamienna na wodę jeżeli nie macie pod ręką) 2 czerwone papryki - 0,5 kg słoiczek koncentratu pomidorowego 200 g sól, pieprz, bazylia (łyżka stołowa), łyżeczka słodkiej mielonej papryki, płaska łyżeczka ostrej mielonej papryki, łyżka cukru - jako przyprawy smalec do podsmażania Wykonanie: Cukinie (kabaczki) obrać ze skórki, przeciąć(...)drobno pokroić - przesmażyć razem na tłuszczu, dodać do garnka. Kiełbasy nie obierać ze skóry, pociąć na plastry, zrumienić na tłuszczu, dołożyć do pozostałych składników. Na końcu dodać przecier pomidorowy oraz przyprawy, te najlepiej według uznania, każdy ma inne gusta :) Całość pozostawić do przegryzienia. Można mrozić i pasteryzować :) Smacznego
Poezja Smaków - blog kulinarnykaszą, lekko, zdrowo, kolorowo. :-) I co ważne, z sezonowymi warzywami. 2 duże cebule 2 cukinie 4 czerwone papryki seler naciowy 4 marchewki 1/2 główki kapusty 2 łyżki koncentratu pomidorowego olej sól, pieprz, ostra papryka, słodka papryka 1. Cebule kroimy w kostkę podsmażamy na rozgrzanym oleju. 2. Cukinię kroimy w dość grube półplastry, marchewkę w plastry, paprykę w kostkę, seler naciowy(...)około 15 minut. 4. Całość dusimy przez około 40 minut, do miękkości warzyw, co jakiś czas podlewając wodą. 5. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, dodajemy koncentrat pomidorowy. Dusimy jeszcze chwilę. Podajemy z kaszą
Szefowa kuchniłyżki masła (opcjonalnie) kilka gałązek kolendry Na sos czekoladowy: 200ml mleka 1 tabliczka c zekolady deserowej lub gorzkiej 2 łyżki cukru muscovado lub miodu 1 łyżk a pulpy pomidorowej szczypta cynamonu TABASCO® Sauce Wykonanie: Pierś z indyka pokrój na plastry o grubości 1-1,5cm. Zamarynuj w sosie sojowym Kikkoman i oleju rzepakowym. Odstaw
SzczyptaSmaQsię zarumieni, przekładamy na drugą stronę i postępujemy tak samo. Tuż przed podaniem na placku rozpuszczamy łyżkę masła. Postępujemy tak samo z resztą składników. Podajemy z ulubionymi sosami, np. pomidorowym lub czosnkowym. Świetnie smakuje również z tzatziki. Smacznego, Klaudia
Mango PapajaNasza propozycja na szybki bigos ze słodkiej kapusty. Składniki 500 g mięsa wieprzowego 1 duża cebula 2 marchewki 1 mała kapusta 2 papryki 2 duże pomidory 1 łyżka koncentratu pomidorowego 200 ml bulionu warzywnego' 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego olej sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Mięso kroimy w większe kawałki, razem(...)nasienne) i chwilę razem dusimy. Oprószamy solą i pieprzem. Papryki kroimy w paski, kapustę siekamy i dodajemy do całości. Następnie zalewamy bulionem, wrzucamy ziele angielskie, liście laurowe i koncentrat pomidorowy. Bigos dokładnie mieszamy i dusimy na małym ogniu do miękkości kapusty. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size
R'n'G Kitchenmięso z chrupiącą skórką i pysznym wyrazistym sosem. Do tego kasza, ryż lub pieczywo i jest bosko! Składniki: 4 udka kurczaka 350 g Salsa Rustica Cirio (passata pomidorowa z cebulą i bazylią) 1/2 czerwonej papryki 1/2 żółtej papryki 1 czerwona cebula 1 papryczka chili (może być mniej, wszystko zależy od tego jak ostre dania lubimy) 1 łyżka
Kulinarne Inspiracjełyżeczka soli 1 szklanka mleka 1/2 szklanki przegotowanej letniej wody 2 łyżki jogurtu naturalnego 3 łyżki oleju roślinnego 300g mięsa mielonego z indyka 1 cebula 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka pasty paprykowej nać pietruszki sól i pieprz 1/2 łyżeczki kuminu 1/2 łyżeczki ostrej papryki rukola, kolendra czarnuszka ser typu greckiego Sposób przyrządzenia : drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku i odstawiamy(...)nieco letniej wody - powinno być miękkie wyrobione ciasto odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia i zajmujemy się farszem do mięsa mielonego dodajemy drobno pokrojoną cebulę i nać pietruszki oraz koncentrat pomidorowy (lub zredukowane istotnie na patelni pół pomidora bez skóry), a także pastę paprykową (możemy 1/5 czerwonej papryki pokroić bardzo drobno i usmażyć na patelni) dodajemy sól, pieprz, ostrą paprykę oraz
zobacz ich smakłyżki bułki tartej 4 ząbki czosnku sól, pieprz, chili, oregano, bazylia Składniki na sos: 0,5 litry śmietany 1 litr wody 3 płaskie łyżki mąki 6 łyżeczek przecieru pomidorowego sól, pieprz, bazylia, czosnek granulowany, chili Wykonanie: Pieczarki i cebulę kroimy w kosteczkę i smażymy. Czosnek przeciskamy przez praskę. Wszystkie składniki na farsz wkładamy do miski, doprawiamy i dokładnie mieszamy. Dzielimy(...)równych części i formujemy kulki. Gniazda makaronowe układamy w naczyniu żaroodpornym. Pulpeciki wkładamy w gniazda makaronu, lekko dociskając – wypełniając środek makaronowego gniazda. Śmietanę, koncentrat pomidorowy i wodę dokładnie mieszamy przyprawiamy i zalewamy sosem makaronowe gniazda. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 190 stopni
Podróż w kulinariadrobną równą kostkę. Następnie wszystkie składniki dodajemy do garnka i od czasu do czasu mieszamy. Gotujemy około 30 minut, aż wszystkie warzywa zmiękną. Dodajemy kostkę rosołową, podprawiamy śmietaną, koncentratem pomidorowym oraz doprawiamy do smaku
Podróż w kulinariadziś fajny sposób na przekąskę z chlebka tostowego. Przyrządzenie tych krokietów jest banalnie proste! Robi się je błyskawicznie. Krokiety z tostowego chleba świetnie smakują jako przekąski z dipem pomidorowym lub czosnkowym. Idealnie sprawdzą się na wszelkich imprezach. Koniecznie wypróbujcie! Skł adniki: 10 kromki chleba tostowego, 10 plasterki sera żółtego, 10 plasterki wędliny, 5 parówek pokrojonych w pół 2 jajka
Podróż w kulinariacebulką Spaghetti z sosem z pieczonej papryki i pomidorów, z pieczonym kurczakiem i fetą Zielony makaron ryżowy z kruczkiem i warzywami w mleczku kokosowym Makaron w sosie pomidorowym z tuńczykiem i serem żółtym
More food, love and dreamsEkspresowy pomysł na smaczną przystawkę pomidorową. Składniki: 1 duży pomidor, 1 biała cebula, 1 łyżka musztardy, sól do smaku, cukier do smaku, ocet do smaku, olej. Wykonanie: Pomidor myjemy, kroimy w plastry i układamy na talerzyku. Musztardę mieszamy z sola , cukrem i octem do smaku i zaciągamy olejem- po czym odstawiamy na pół godziny. Cebulę drobno siekamy, posypujemy pomidora
Tradycyjna Kuchniasmażyć kolejne 5 minut. Następnie dodać bulion i ketchup, doprawić solą, pieprzem i 1 łyżeczką cukru. Smażyć do czasu aż sos odpowiednio zgęstnieje. Klopsiki wyłożyć na talerz, polać paprykowo-pomidorową salsą. Podawać np. z pieczonymi ziemniaczkami. Smacznego! The post Kotlety mielone w salsie pomidorowo-paprykowej appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne Przeboje