cebula 3 sztuki, cukier 1/2 łyżeczki, olej rzepakowy 1/2 szklanki, papryka słodka mielona 2 łyżki, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, groszek konserwowy 3/4 puszki, marchewka ugotowana 2 sztuki, przecier pomidorowy 3 łyżki, woda 1,5 szklanki, makrela wędzona 1 większa ryż ugotować na "al dente" w wodzie z kostką rosołową warzywną, ugotowany wylać na durszlak i przelać zimną wodą(...)rondlu na oleju zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę posypaną cukrem, dodać groszek z puszki bez zalewy, pokrojoną ugotowaną marchewkę, dusić z 2 minuty mieszając wlać wodę, dodać przecier pomidorowy, pieprz mielony, paprykę słodką, ryż ugotowany i mieszając połączyć składniki, dusić z 3 minuty mieszając do ryżu dodać obraną dokładnie z ości makrelę i mieszająć na średnim ogniu połączyć składniki paprykarz
W Mojej Kuchni Lubięciut inna...skorzystałam z pomysłu Gosi i dodałam troszkę musztardy..polecam... 30 dkg fasoli 50 dkg kiełbasy 15 dkg boczku wędzonego 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego 1-2 łyżki musztardy 4 ząbki czosnku 1 cebula 1 łyżka mąki sól, pieprz listek , ziele przyprawa do fasoli majeranek Fasolę namoczyć, zostawić(...)szybkowaru i gotować 20 minut od chwili maksymalnego ciśnienia. Cebulę pokroić w kostkę,podsmażyć , dodać obrane i pokrojone marchewki oraz pokrojoną kiełbasę.Wszystko razem podsmażyć.Na koniec dodać koncentrat pomidorowy , musztardę. Dodać do gotującej się fasoli. Doprawić. Zagotować. Na tłuszczu podsmażyć mąkę i zaprawić nią fasolkę
Moje domowe kucharzenieporcję ciasta dzielimy na trzy kawałki. Piekarnik wraz z blachą do pieczenia nagrzewamy do temperatury 200 stopni C. Przygotowane ciasto wałkujemy, układamy na papierze do pieczenia, smarujemy sosem pomidorowym lub serowym, układamy dodatki, skrapiamy oliwą i wkładamy do rozgrzanego do piekarnika wprost na gorącą blachę. Pieczemy około 12 minut (na grubym cieście około 15). Gotowe
Rozpustne gotowaniePełne warzyw smaczne i pożywne danie z lekko chrupiącymi warzywami i wyrazistą kiełbasą w niezawodnym sosie pomidorowym. Pyszna i jednocześnie pożywna propozycja na obiad czy kolację. Składniki: 3 kiełbasy (około 200-250g) 3 małe kalarepy Średnia cukinia ½ dużego selera Marchew 2 korzenie pietruszki Duża cebula 2 ząbki czosnku Łyżka masła klarowanego 200g przecieru
Pyry na Gazjesienny obiad. Pycha! Składniki: 600 g ziemniaków 0,5 małej główki kapusty 300 g boczku wędzonego 1 cebula 2 garście grzybów suszonych 1 łyżka koncentratu pomidorowego 200 g sera żółtego 2 liście laurowe sól, pieprz, tymianek, rozmaryn, majeranek Sposób przygotowania: 1. Grzyby na noc wrzucamy do wody, a następnego dnia gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie. Ugotowane grzyby odcedzamy(...)Kapustę drobno siekamy a cebulę kroimy w kostkę. Boczek kroimy w kostkę i przesmażamy na patelni razem z cebulką na rumiano. Następnie dodajemy kapustę, liście laurowe, koncentrat pomidorowy oraz pół szklanki wody z gotowania grzybów. Doprawiamy solą, pieprzem oraz majerankiem. Wszystko razem mieszamy i dusimy pod przykryciem ok. 10 min, aż kapusta będzie miękka. 2. Na dno naczynia żaroodpornego wykładamy
Na Ciasteczkowych Papierachdomową rybną pastę kanapkową. W lodówce znalazłam kilka składników i ... przygotowałam z nich szybką pastę z makreli. Idealna odmiana dla tradycyjnych smarowideł. Spróbujcie. Składniki: filety z makreli w sosie pomidorowym (170 g) 3 czubate łyżeczki ketchupu 2 łyżki posiekanego szczypiorku 3 jajka klasy M sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Filety z makreli wyciągamy z puszki (bez sosu
Słodkie okruszkiporcje: * biała fasola- puszka (lub świeża*) * pieczarki- 200 g * marchewka- 1 średnia szt. * cebula- 1 duża szt. * czosnek- 2 ząbki * bulion warzywny- 1 szklanka * białe wino- 1 szklanka * przecier pomidorowy- 2 łyżki * oliwa- 2 łyżki * świeży majeranek posiekany- 1 łyżka * wędzona papryka- 1 łyżeczka * ziele angielskie- 6 szt. * listek laurowy- 2 szt. * sól, pieprz, suszona papryka chili- do smaku Fasolę(...)podsmażyć, wlać bulion oraz wino, w rzucić listek laurowy, ziele angielskie i dusić pod przykryciem około 20 minut (do miękkości marchewki). Kiedy już marchewka jest miękka, dodać fasolę, przecier pomidorowy oraz wędzoną paprykę i podgotować- już bez przykrycia- jeszcze 2-3 minuty. Na koniec doprawić solą, pieprzem, suszoną papryczką chili i posypać świeżym majerankiem. Smacznego! :) * fasolę zalać wodą (woda
Kraina Miodem Płynącabardzo smaczna pasta, idealna do pieczywa :) Składniki: -1 puszka czerwonej fasoli -2 małe cebulki dymki (biała i zielona część) lub pęczek szczypiorku -3 łyżeczki przecieru pomidorowego -sól i pieprz Wykonanie: Odcedzoną i opłukaną fasolę przekładamy do miski i rozgniatamy widelcem. Dodajemy posiekaną cebulkę (szczypiorek), przecier pomidorowy i dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Smacznego! inspiracja od: erVegan
KasiekGotujeobieraczką do julienne) nie wywarło na mnie tak ogromnego wrażenia. Nawiązując do tego, chciałabym przedstawić Wam kolejny przepis z jej użyciem. Wcześniej był to makaron z dyni z sosem pomidorowym i wędzonym tofu , lecz tym razem w sosie śmietanowym z brokułem i marchewką! Nadzwyczajność tego sosu polega na tym, że jest zrobiony z jogurtu i mleka sojowego
Be Fit Be Strongsmaku pieprzem cayenne. Polecam!!! SKŁADNIKI: 40 dag fasoli "Jaś", 1/2 kg karkówki bez kości, 1 litr wody, 1 cebula, 1 papryka czerwona, 2 pomidory, 1 łyżka koncentratu pomidorowego, 1/2 łyżki kminku, 1/2 łyżki papryki ostrej mielonej, 2 liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego, 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne, 1 łyżeczka majeranku, 1,5 łyżki masła, 1,5 łyżki mąki sól pieprz(...)gniazd nasiennych i kroję w kostkę. Pomidory kroję w ósemki. Warzywa dodaję do fasoli. Gotuję około 15 minut. 3. Z mąki i masła przygotowuję zasmażkę. Zasmażkę oraz koncentrat pomidorowy dodaję do fasoli. Gotuję 5 minut. Fasolę doprawiam do smaku solą, pieprzem, majerankiem oraz pieprzem cayenne
Tradycyjna kuchnia KasiMakaron z kurczakiem i sosem śmietanowo-serowym Makaron z sosem brokułowym i orzechami Makaron po bolońsku z żurawiną Makaron z pulpecikami i sosem pomidorowym z nutą kakao Smacznego
Magiczne Życie Martyduże pieczarki 1 duża biała cebula 1 czerwona papryka 1 zielona papryka 7 pomidorków koktajlowych 3 ząbki czosnku 1 papryczka chilli 150 g czerwonej fasoli 5 łyżeczek koncentratu pomidorowego Zioła prowansalskie Pieprz Sól Ostra czerwona papryka Słodka czerwona papryka Olej Pieczarki, czerwoną i zieloną paprykę i cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na rozgrzanym oleju. Czosnek oraz papryczkę chilli przeciskamy(...)siekamy. Pomidorki kroimy na ćwiartki i dusimy razem z warzywami do zmniejszenia objętości. Następnie dodajemy mięso mielone i czerwoną fasolę. Wszystko dusimy przez 15 minut. Na końcu wlewamy koncentrat pomidorowy i przyprawiamy wszystkimi przyprawami. Dokładnie mieszamy i dusimy jeszcze 10 minut. Makaron gotujemy w delikatnie osolonej wodzie. Przygotowane mięso mielone łączymy z makaronem penne. Chciałabym podziękować : - Doradcy Smaku za zaproszenie
VioletoweKucharzenieliśćmi szpinaku) 150 g dyni (u mnie soczysta Muscat de Provence; masa po obraniu ze skóry) cebula 3 ząbki czosnku 100 ml gorącej wody 100 g gorgonzoli łyżeczka koncentratu pomidorowego łyżeczka pieprzu ziołowego sól natka pietruszki olej do smażenia Toy Choy Toy choy dobrze wypłukać i odciąć złączenie poszczególnych ogonków liściowych. W ten sposób liście zostaną rozdzielone. Dynię obrać(...)oleju. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Wrzucić na patelnię. Gdy cebula się zeszkli, dodać startą dynię. Gdy dynia zmięknie, dolać gorącą wodę. Na patelnię dodać rozdrobnioną gorgonzolę, koncentrat pomidorowy i pieprz ziołowy. Wymieszać. Dorzucić liście toy choy. Odcedzić makaron i wrzucić go na patelnię. Dodać na patelnię połowę natki pietruszki oraz czosnek. Całość wymieszać. Podawać gorące. Ewentualnie posypać startym
Weekendy w domu i ogrodziebułeczek jest wegańskie, tak jakoś ostatnio samoistnie wychodzi.. no i jakoś mnie tak ochota na takie proste jedzenie naszła, a więc wybaczcie, że bez kombinacji większych Potrawka pomidorowa z ciecierzycą, cukinią, pieczarkami i zieloną fasolką, z masłem z nerkowców pieczone falafele dyniowe.. jeszcze lepsze z sosem orzechowym < 3 Zielona soczewica w sosie dyniowo
More food, love and dreamsnich to właśnie powstał paprykarz po raz pierwszy. składniki podane dla jednej ryby 1 świeża makrela (ok 400 g) 1 marchewka 1 cebula 1 pietruszka 100 g koncentratu pomidorowego 50 g ryżu 4 łyżki oleju 1 łyżka papryki słodkiej 1/2 łyżeczki papryki ostrej sól, pieprz ewentualnie dodatkowo 1 łyżka maggi lub sosu sojowego sposób wykonania Rybę myjemy, oprószamy(...)trzemy na tarce o drobnych oczkach ,warzywa dodajemy na patelnię z zeszkloną cebulą, smażąc całość przez 3-4 minuty często mieszając. Następnie na patelnię dodajemy koncentrat pomidorowy, słodką paprykę, pieprz, sól, paprykę ostrą i ewentualnie maggi, dusimy pod przykryciem przez 10 minut, na niewielkim ogniu. Teraz do warzyw możemy dodać kawałki ryby i ugotowany ryż, całość dokładnie
Miód i pieprz