zupa pomidorowa - 17836 przepisów (strona:425/1190)

Rosti dyniowe, marynowany indyk z patelni i ostry sos czekoladowy oraz fotorelacja z dyniowych warsztatów 198

łyżki masła (opcjonalnie) kilka gałązek kolendry Na sos czekoladowy: 200ml mleka 1 tabliczka c zekolady deserowej lub gorzkiej 2  łyżki cukru muscovado lub miodu 1 łyżk a pulpy pomidorowej szczypta cynamonu TABASCO® Sauce Wykonanie: Pierś z indyka pokrój na plastry o grubości 1-1,5cm. Zamarynuj w  sosie sojowym Kikkoman i oleju  rzepakowym. Odstaw

SzczyptaSmaQ
Kubdari czyli gruziński placek drożdżowy z mięsem 190

się zarumieni, przekładamy na drugą stronę i postępujemy tak samo. Tuż przed podaniem na placku rozpuszczamy łyżkę masła. Postępujemy tak samo z resztą składników. Podajemy z ulubionymi sosami, np. pomidorowym lub czosnkowym. Świetnie smakuje również z tzatziki. Smacznego, Klaudia

Mango Papaja
Bigos z białej kapusty 180

Nasza propozycja na szybki bigos ze słodkiej kapusty. Składniki 500 g mięsa wieprzowego 1 duża cebula 2 marchewki 1 mała kapusta 2 papryki 2 duże pomidory 1 łyżka koncentratu pomidorowego 200 ml bulionu warzywnego' 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego olej sól, pieprz Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Mięso kroimy w większe kawałki, razem(...)nasienne) i chwilę razem dusimy. Oprószamy solą i pieprzem. Papryki kroimy w paski, kapustę siekamy i dodajemy do całości. Następnie zalewamy bulionem, wrzucamy ziele angielskie, liście laurowe i koncentrat pomidorowy. Bigos dokładnie mieszamy i dusimy na małym ogniu do miękkości kapusty. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size

R'n'G Kitchen
Kurczak zapiekany w ostrym sosie pomidorowo-paprykowym 169

mięso z chrupiącą skórką i pysznym wyrazistym sosem. Do tego kasza, ryż lub pieczywo i jest bosko!     Składniki: 4 udka kurczaka 350 g Salsa Rustica Cirio (passata pomidorowa z cebulą i bazylią) 1/2 czerwonej papryki 1/2 żółtej papryki 1 czerwona cebula 1 papryczka chili (może być mniej, wszystko zależy od tego jak ostre dania lubimy) 1 łyżka

Kulinarne Inspiracje
tureckie chlebki pide z indykiem i paprykową pastą 219

łyżeczka soli 1 szklanka mleka 1/2 szklanki przegotowanej letniej wody 2 łyżki jogurtu naturalnego 3 łyżki oleju roślinnego 300g mięsa mielonego z indyka 1 cebula 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka pasty paprykowej nać pietruszki sól i pieprz 1/2 łyżeczki kuminu 1/2 łyżeczki ostrej papryki rukola, kolendra czarnuszka ser typu greckiego Sposób przyrządzenia : drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku i odstawiamy(...)nieco letniej wody - powinno być miękkie wyrobione ciasto odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia i zajmujemy się farszem do mięsa mielonego dodajemy drobno pokrojoną cebulę i nać pietruszki oraz koncentrat pomidorowy (lub zredukowane istotnie na patelni pół pomidora bez skóry), a także pastę paprykową (możemy 1/5 czerwonej papryki pokroić bardzo drobno i usmażyć na patelni) dodajemy sól, pieprz, ostrą paprykę oraz

zobacz ich smak
,,Gniazda makaronowe otulone pieczarkowymi pulpecikami” 126

łyżki bułki tartej 4 ząbki czosnku sól, pieprz, chili, oregano, bazylia Składniki na sos: 0,5 litry śmietany 1 litr wody 3 płaskie łyżki mąki 6 łyżeczek przecieru pomidorowego sól, pieprz, bazylia, czosnek granulowany, chili Wykonanie: Pieczarki i cebulę kroimy w kosteczkę i smażymy. Czosnek przeciskamy przez praskę. Wszystkie składniki na farsz wkładamy do miski, doprawiamy i dokładnie mieszamy. Dzielimy(...)równych części i formujemy kulki. Gniazda makaronowe układamy w naczyniu żaroodpornym. Pulpeciki wkładamy w gniazda makaronu, lekko dociskając – wypełniając środek makaronowego gniazda. Śmietanę, koncentrat pomidorowy i wodę dokładnie mieszamy przyprawiamy i zalewamy sosem makaronowe gniazda. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 190 stopni

Podróż w kulinaria
,,Kolorowe leczo z parówkami” 118

drobną równą kostkę. Następnie wszystkie składniki dodajemy do garnka i od czasu do czasu mieszamy. Gotujemy około 30 minut, aż wszystkie warzywa zmiękną. Dodajemy kostkę rosołową, podprawiamy śmietaną, koncentratem pomidorowym oraz doprawiamy do smaku

Podróż w kulinaria
,,Krokiety z chleba tostowego’’ 6917

dziś fajny sposób na przekąskę z chlebka tostowego. Przyrządzenie tych krokietów jest banalnie proste! Robi się je błyskawicznie. Krokiety z tostowego chleba świetnie smakują jako przekąski z dipem pomidorowym lub czosnkowym. Idealnie sprawdzą się na wszelkich imprezach. Koniecznie wypróbujcie! Skł adniki: 10 kromki chleba tostowego, 10 plasterki sera żółtego, 10 plasterki wędliny, 5 parówek pokrojonych w pół 2 jajka

Podróż w kulinaria
Kilka pomysłów na... 186

cebulką  Spaghetti z sosem z pieczonej papryki i pomidorów, z pieczonym kurczakiem i fetą Zielony makaron ryżowy z kruczkiem i warzywami w mleczku kokosowym  Makaron w sosie pomidorowym z tuńczykiem i serem żółtym

More food, love and dreams
Szybka sałatka pomidorowa 135

Ekspresowy pomysł na smaczną przystawkę pomidorową. Składniki: 1 duży pomidor, 1 biała cebula, 1 łyżka musztardy, sól do smaku, cukier do smaku, ocet do smaku, olej. Wykonanie: Pomidor myjemy, kroimy w plastry i układamy na talerzyku. Musztardę mieszamy z sola , cukrem i octem do smaku i zaciągamy olejem- po czym odstawiamy na pół godziny. Cebulę drobno siekamy, posypujemy pomidora

Tradycyjna Kuchnia
Leczo z miksem papryk, pieczarkami i kiełbasą 170

mnie czerwona, zielona i żółta 1 cukinia (po obraniu około 540 g) 3 świeże pomidory 1 średnia czerwona cebula 1 1/3 szklanki wody 6 czubatych łyżeczek przecieru pomidorowego 2 kiełbaski śląskie 8 małych pieczarek 2 szczypty soli ziołowej 1 łyżeczka słodkie papryki 1/3 łyżeczki ostrej papryki około 1/2 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu oliwa z oliwek lub olej do smażenia * ilość(...)Pomidory przygotowujemy, albo sparzając ich skórkę i krojąc w ćwiartki lub kroimy w ćwiartki i wydrążamy środek łyżeczką. Dolewamy 1 1/3 szklanki wody i dodajemy 3 czubate łyżeczki przecieru pomidorowego, mieszamy lekko. Wszystko dusimy na małym ogniu pod przykryciem około 10-15 minut. Po tym czasie dorzucamy do warzyw obraną i pokrojoną w dość grubą kostkę cukinię, wciąż dusimy

Słodkie okruszki
Kotlety mielone w salsie pomidorowo-paprykowej 429

smażyć kolejne 5 minut. Następnie dodać bulion i ketchup, doprawić solą, pieprzem i 1 łyżeczką cukru. Smażyć do czasu aż sos odpowiednio zgęstnieje. Klopsiki wyłożyć na talerz, polać paprykowo-pomidorową salsą. Podawać np. z pieczonymi ziemniaczkami. Smacznego! The post Kotlety mielone w salsie pomidorowo-paprykowej appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Piersi z kurczaka w zalewie octowej 1047

cebule, 1 marchew, 3/4 szklanki octu, 1l wody, 3 listki laurowe,  6 ziarenek ziela angielskiego, 1 łyżeczka soli, 3 łyżeczki cukru, 2 łyżki ketchupu pikantnego, 2 łyżki przecieru pomidorowego. Przygotowanie: Piersi z kurczaka pokroić na średniej wielkości kawałki. Posolić i popieprzyć z obu stron. Obtoczyć w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Usmażyć na rozgrzanym oleju.  Zalewa octowa: Cebulę(...)plasterki. Zalać 1l wody, dodać ziele angielskie, listki laurowe, ocet, cukier i sól. Gotować do momentu aż cebula i marchew będą miękkie. Na koniec dodać ketchup i przecier pomidorowy. Zagotować i zalać piersi z kurczaka. Odstawić na noc by smaki się przegryzły. Smacznego

W kuchni u Moniki
Keczup z cukinii 124

cukinii ( już po obraniu) 0,5 kg cebuli szklanka cukru 2 łyżki papryki mielonej słodkiej 1 łyżeczka czarnego pieprzu bazylia i oregano suszone do smaku około 600 g koncentratu pomidorowego  1 szklanka octu 6 % lub 1/2 szklanki octu 10 % sól Przygotowanie : Cukinie obrać, gniazda nasienne usunąć i zetrzeć ją na tarce o grubych oczkach Obraną cebulę pokroić w kostkę(...)cukinią, zasypać wszystko garścią soli i  odstawić na 6 godz. w ciemne miejsce Po tym czasie masę zblendować, przełożyć do garnka i gotować około 20 min. Dodać koncentrat pomidorowy,  pozostałe przyprawy, wymieszać, dodać ocet i jeszcze 5 min.  gotować Rozlać do czystych, suchych słoiczków, zakryć dekielkami, odwrócić do góry dnem, pozostawić do wystygnięcia

Proste Potrawy