zupa pomidorowa - 17836 przepisów (strona:428/1190)

Gulasz warzywny 153

kaszą, lekko, zdrowo, kolorowo. :-) I co ważne, z sezonowymi warzywami. 2 duże cebule 2 cukinie 4 czerwone papryki seler naciowy 4 marchewki 1/2 główki kapusty 2 łyżki koncentratu pomidorowego olej sól, pieprz, ostra papryka, słodka papryka 1. Cebule kroimy w kostkę podsmażamy na rozgrzanym oleju. 2. Cukinię kroimy w dość grube półplastry, marchewkę w plastry, paprykę w kostkę, seler naciowy(...)około 15 minut.  4. Całość dusimy przez około 40 minut, do miękkości warzyw, co jakiś czas podlewając wodą.  5. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, dodajemy koncentrat pomidorowy. Dusimy jeszcze chwilę. Podajemy z kaszą

Szefowa kuchni
Węgierskie jesienne leczo 190

kostkę lub paseczki 100 g smalcu ze skwarkami 1 płaska łyżeczka ostrej papryki 2 łyżki cukru 1 łyżeczka nasion gorczycy 6 ziaren ziela angielskiego 2 listki laurowe Wykonanie: Sos pomidorowy: przetarte pomidory wlać do dużego garnczka, wlać bulion i wrzucić do nich liście laurowe oraz zmiażdżone w moździerzu na gładko ziarna gorczycy i ziela angielskiego. Jeśli nie w moździerzu, można(...)już bardzo miękka dodać do niej paprykę i cukinię. Zamieszać i dusić przez ok.5-7 min. Warzywa muszą pozostać na wpół kruche czyli nie można ich zbyt długo gotować. Sos pomidorowy połączyć z podsmażonymi warzywami, zamieszać,pogotować razem jeszcze kilka minut i zdjąć z ognia. Leczo podałam z białym pachnącym ryżem Pandan

Sztuka gotowania w/g Samiry
Fasolka po diabelsku. 215

Składniki na 4 porcje: 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka białej fasoli 1 duża cebula 2 puszki pokrojonych pomidorów 2 papryki czerwone 1 łyżka przecieru pomidorowego 1 mała papryczka chili 3 ząbki czosnku 2 dymki ze szczypiorkiem 300 g kiełbasy olej sól pieprz czarny papryka ostra zioła prowansalskie           Sposób przyrządzania(...)razie konieczności podlewać ciepłą wodą. Dołożyć osączoną fasolę białą i czerwoną. Całość doprawić solą, pieprzem, ostrą papryką, przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz ziołami prowansalskimi. Dodać pokrojoną kiełbasę, przecier pomidorowy i gotować przez około 15 minut na małym ogniu. Na końcu wrzucić pokrojone dymki ze szczypiorkiem, przemieszać i podawać na gorąco ze świeżym pieczywem. Smacznego

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Rosti dyniowe, marynowany indyk z patelni i ostry sos czekoladowy oraz fotorelacja z dyniowych warsztatów 186

łyżki masła (opcjonalnie) kilka gałązek kolendry Na sos czekoladowy: 200ml mleka 1 tabliczka c zekolady deserowej lub gorzkiej 2  łyżki cukru muscovado lub miodu 1 łyżk a pulpy pomidorowej szczypta cynamonu TABASCO® Sauce Wykonanie: Pierś z indyka pokrój na plastry o grubości 1-1,5cm. Zamarynuj w  sosie sojowym Kikkoman i oleju  rzepakowym. Odstaw

SzczyptaSmaQ
Kubdari czyli gruziński placek drożdżowy z mięsem 176

się zarumieni, przekładamy na drugą stronę i postępujemy tak samo. Tuż przed podaniem na placku rozpuszczamy łyżkę masła. Postępujemy tak samo z resztą składników. Podajemy z ulubionymi sosami, np. pomidorowym lub czosnkowym. Świetnie smakuje również z tzatziki. Smacznego, Klaudia

Mango Papaja
Bigos z białej kapusty 161

Nasza propozycja na szybki bigos ze słodkiej kapusty. Składniki 500 g mięsa wieprzowego 1 duża cebula 2 marchewki 1 mała kapusta 2 papryki 2 duże pomidory 1 łyżka koncentratu pomidorowego 200 ml bulionu warzywnego' 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego olej sól, pieprz Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Mięso kroimy w większe kawałki, razem(...)nasienne) i chwilę razem dusimy. Oprószamy solą i pieprzem. Papryki kroimy w paski, kapustę siekamy i dodajemy do całości. Następnie zalewamy bulionem, wrzucamy ziele angielskie, liście laurowe i koncentrat pomidorowy. Bigos dokładnie mieszamy i dusimy na małym ogniu do miękkości kapusty. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size

R'n'G Kitchen
Kurczak zapiekany w ostrym sosie pomidorowo-paprykowym 147

mięso z chrupiącą skórką i pysznym wyrazistym sosem. Do tego kasza, ryż lub pieczywo i jest bosko!     Składniki: 4 udka kurczaka 350 g Salsa Rustica Cirio (passata pomidorowa z cebulą i bazylią) 1/2 czerwonej papryki 1/2 żółtej papryki 1 czerwona cebula 1 papryczka chili (może być mniej, wszystko zależy od tego jak ostre dania lubimy) 1 łyżka

Kulinarne Inspiracje
tureckie chlebki pide z indykiem i paprykową pastą 199

łyżeczka soli 1 szklanka mleka 1/2 szklanki przegotowanej letniej wody 2 łyżki jogurtu naturalnego 3 łyżki oleju roślinnego 300g mięsa mielonego z indyka 1 cebula 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka pasty paprykowej nać pietruszki sól i pieprz 1/2 łyżeczki kuminu 1/2 łyżeczki ostrej papryki rukola, kolendra czarnuszka ser typu greckiego Sposób przyrządzenia : drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku i odstawiamy(...)nieco letniej wody - powinno być miękkie wyrobione ciasto odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia i zajmujemy się farszem do mięsa mielonego dodajemy drobno pokrojoną cebulę i nać pietruszki oraz koncentrat pomidorowy (lub zredukowane istotnie na patelni pół pomidora bez skóry), a także pastę paprykową (możemy 1/5 czerwonej papryki pokroić bardzo drobno i usmażyć na patelni) dodajemy sól, pieprz, ostrą paprykę oraz

zobacz ich smak
,,Gniazda makaronowe otulone pieczarkowymi pulpecikami” 109

łyżki bułki tartej 4 ząbki czosnku sól, pieprz, chili, oregano, bazylia Składniki na sos: 0,5 litry śmietany 1 litr wody 3 płaskie łyżki mąki 6 łyżeczek przecieru pomidorowego sól, pieprz, bazylia, czosnek granulowany, chili Wykonanie: Pieczarki i cebulę kroimy w kosteczkę i smażymy. Czosnek przeciskamy przez praskę. Wszystkie składniki na farsz wkładamy do miski, doprawiamy i dokładnie mieszamy. Dzielimy(...)równych części i formujemy kulki. Gniazda makaronowe układamy w naczyniu żaroodpornym. Pulpeciki wkładamy w gniazda makaronu, lekko dociskając – wypełniając środek makaronowego gniazda. Śmietanę, koncentrat pomidorowy i wodę dokładnie mieszamy przyprawiamy i zalewamy sosem makaronowe gniazda. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 190 stopni

Podróż w kulinaria
,,Kolorowe leczo z parówkami” 96

drobną równą kostkę. Następnie wszystkie składniki dodajemy do garnka i od czasu do czasu mieszamy. Gotujemy około 30 minut, aż wszystkie warzywa zmiękną. Dodajemy kostkę rosołową, podprawiamy śmietaną, koncentratem pomidorowym oraz doprawiamy do smaku

Podróż w kulinaria
,,Krokiety z chleba tostowego’’ 6893

dziś fajny sposób na przekąskę z chlebka tostowego. Przyrządzenie tych krokietów jest banalnie proste! Robi się je błyskawicznie. Krokiety z tostowego chleba świetnie smakują jako przekąski z dipem pomidorowym lub czosnkowym. Idealnie sprawdzą się na wszelkich imprezach. Koniecznie wypróbujcie! Skł adniki: 10 kromki chleba tostowego, 10 plasterki sera żółtego, 10 plasterki wędliny, 5 parówek pokrojonych w pół 2 jajka

Podróż w kulinaria
Kilka pomysłów na... 167

cebulką  Spaghetti z sosem z pieczonej papryki i pomidorów, z pieczonym kurczakiem i fetą Zielony makaron ryżowy z kruczkiem i warzywami w mleczku kokosowym  Makaron w sosie pomidorowym z tuńczykiem i serem żółtym

More food, love and dreams
Szybka sałatka pomidorowa 113

Ekspresowy pomysł na smaczną przystawkę pomidorową. Składniki: 1 duży pomidor, 1 biała cebula, 1 łyżka musztardy, sól do smaku, cukier do smaku, ocet do smaku, olej. Wykonanie: Pomidor myjemy, kroimy w plastry i układamy na talerzyku. Musztardę mieszamy z sola , cukrem i octem do smaku i zaciągamy olejem- po czym odstawiamy na pół godziny. Cebulę drobno siekamy, posypujemy pomidora

Tradycyjna Kuchnia
Leczo z miksem papryk, pieczarkami i kiełbasą 142

mnie czerwona, zielona i żółta 1 cukinia (po obraniu około 540 g) 3 świeże pomidory 1 średnia czerwona cebula 1 1/3 szklanki wody 6 czubatych łyżeczek przecieru pomidorowego 2 kiełbaski śląskie 8 małych pieczarek 2 szczypty soli ziołowej 1 łyżeczka słodkie papryki 1/3 łyżeczki ostrej papryki około 1/2 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu oliwa z oliwek lub olej do smażenia * ilość(...)Pomidory przygotowujemy, albo sparzając ich skórkę i krojąc w ćwiartki lub kroimy w ćwiartki i wydrążamy środek łyżeczką. Dolewamy 1 1/3 szklanki wody i dodajemy 3 czubate łyżeczki przecieru pomidorowego, mieszamy lekko. Wszystko dusimy na małym ogniu pod przykryciem około 10-15 minut. Po tym czasie dorzucamy do warzyw obraną i pokrojoną w dość grubą kostkę cukinię, wciąż dusimy

Słodkie okruszki