Zupa kalafiorowo-pomidorowa...Lekko kwaśna, o ciekawym smaku.Z różyczkami kalafiora i kwałkami pomidorów.Zabielona kwaśną śmietaną, z wiórkami żółtego sera.Delikatnie zakwaszona sokiem z kiszonych ogórków.Posypana drobno posiekanym koperkiem.Inna i pyszna! Polecam! Składniki:1/2 średniego kalafiora;3 średnie pomidory;1 łyżka przyprawy uniwersalnej np. vegety;100 g żółtego sera (u mnie cheddar);4 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości(...)minut. Po tym czasie pomidory obrać ze skóry i pokroić w kostkę.Ser zetrzeć na tarce o małych oczkach.Koperek umyć, osuszyć, drobno posiekać.Do garnka, w którym będzie gotowana zupa, włożyć różyczki kalafiora, dodać pokrojone pomidory, zalać 1 litrem gorącej, przegotowanej wody, dodać vegetę i gotować na średnim ogniu, aż różyczki kalafiora będą miękkie.Śmietanę wlać do miseczki, dodać chochę
Gospodyni MiejskaZupa inna niż wszystkie. Lekka, warzywna i sycąca. Lekko pikantna. Zdziwiłam się, bo moje dziecko, które nie przepada za warzywami zjadło cały talerz tej zupki. Składniki na 4-6 osób: 250 g fasoli "czarne oko" Skworcu 1 łyżka oliwy z oliwek 1 duża cebula 2 ząbki czosnku drobno posiekane lub zmiażdżone 2 marchewki 2 łodygi selera naciowego(...)godzinę aż fasola zmięknie. Od czasu do czasu mieszamy. Następnie dodajemy ryż, doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy jeszcze 30 minut, aż fasola będzie zupełnie miękka. Na koniec zupę doprawiamy do smaku, wyciągamy listek laurowy. Podajemy w ogrzanym, ciepłym talerzu. Zupę dekorujemy pietruszką lub szczypiorkiem. SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :) /*post zawiera lokowanie produktu - Garnek linii Granitium Ballarini
Blondynka Gotujezwykły, biały, ale dania z takim kolorowym warzywem wyglądają intrygująco. Po Surówce z pomidorami i mozarellą oraz Sałatce z filetowym kalafiorem dzisiaj czas na fioletową zupę. Kremowa, z nutą jabłka, lekką ostrością - bardzo dobra !Wiem, że niektórzy nie lubią takich kolorów na talerzu, ale to już kwestia gustu. Nam zupa bardzo smakowała i moim zdaniem wyglądała bardzo ciekawie. ROZWIŃ
Smaczna Pyzabezpośrednio na grupie. A poniżej przepisy z ubiegłego piątku :) Chłopski garnek Tuńczyk w pomidorach z selerem naciowym Makaron z jagodami Spring rollsy warzywno-kwiatowe Zupa z botwiny Zupa szczawiowa z chrzanem Lekka sałatka z serem pleśniowym Mleko z orzechów laskowych Antipasto - i love it! Imbirowy napój na przeziębienie Makaron z kurczakiem i cukinią Szybki piątkowy obiad Placuszki jogurtowe
Codzienna kuchnia niecodziennaJesienią, w chłodne dni i jeszcze chłodniejsze wieczory lubię jeść potrawy treściwe i rozgrzewajace. Najlepsze są te na bazie warzyw (np. zupy kremy), koniecznie z lekką nutką pikanterii ;) Ostatnio dostaliśmy od kuzynki K. słoiczek czerwonej pasty paprykowej własnej roboty i od razu się w niej zakochaliśmy. Była to adżika, słodko-pikantna pasta z papryki i pomidorów wywodząca się
Zawsze głodna!ugotować. Pieczarki oczyścić, opłukać, pokrajać w paseczki, usmażyć, dodać do fasoli pod koniec gotowania i ugotować do miękkości. Cebulę obrać, opłukać , drobno posiekać, usmażyć, wymieszać z mąką, lekko zrumienić, połączyć z zupą, chwilę pogotować, doprawic do smaku. Przed podaniem posypać posiekana natką i przetartym przez sito serem twarogowym. Podawać z łazankami
Camilla w kuchniodchudzała, ale jakoś wcale nie mam ochoty na jakieś długo duszone mięso czy konkretniejsze zupy z wkładką. Wolę właśnie twarożek, sok czy koktajl owocowo warzywny. A jeśli zupa to jarzynowa i lekka . Pewnie zaraz odezwą się jacyś mądrale, że co to za przepis! Że każdy wie jak zrobić taki twarożek. Być może oni wiedzą, ale ja też wiem swoje
Smaczna PyzaUwielbiamy koperek. Dla mnie zupa koperkowa mogłaby być codziennie, jest ona moim numerem jeden. Jest pyszna, lekka i niezwykle aromatyczna. Oczywiście do zupy zamiast lanych klusek można dodać ryż, makaron czy też ziemniaki. My jednak preferujemy zupę koperkową z lanymi kluskami, jak dla nas ich dodatek czyni zupę bardzo delikatną ;) Kluseczki same w sobie są bardzo delikatne, idealne
Krakowskie smaki Anizupy. Ugotowana kaszę jaglaną dodaj do zupy i gwarantuję Ci , że całość jest przepyszna, zdrowa i jak mawia moja mama „ma siłę”. Smakuje jak najzwyklejsza zupa pomidorowa , tylko ma lekki posmak ryby właśnie. I to nadaje całości uniakalnego charakteru i mogę śmiało napisać, że na Sycylii jadłam podobną kilka razy ..tyle , że z ryb morskich. Tutaj o rybę morską
Z Kuchni Do KuchniBallarini White Stone Salento. Jest to Wiejska Zupa z Czarną Fasolą. Typ zup na bazie duszonych i smażonych składników, które można łatwo przypalić, ale nie z Salento! Zupa wbrew pozorom jest lekka, ale pożywna, polecam. Przepis znajdziecie w podlinkowanej nazwie ze dwie linijki wyżej :)Tak więc w pierwszej kolejności zesmażyłam kiełbaskę i boczek. Wyciągnęłam do miseczki, a na wytopionym
Blondynka Gotujebyło między nimi przerw i, żeby wystawały poza formę.Gdy golonka jest już miękka odcedzamy ją na sicie. Wywar zachowujemy i możemy go wykorzystać jako bazę do zupy. Następnie gdy mięso lekko przestygnie, tak aby nie parzyło nas w palce, obieramy je z kości.Masło mieszamy z musztardą, a następnie z ciepłym mięsem. Dodajemy natkę, przyprawiamy. Układamy ścisłe
Kulinarne przygody Gatityzupa jest bardzo orzeźwiająca, lekka, a dzięki papryczce chili wyrazista i delikatnie pikantna. Składniki: 4 marchewki, 4 pietruszki korzeń, 3 gałązki selera naciowego, 10 ziaren obranego bobu, 1 duża czerwona cebula, 1 garść ziaren zielonego groszku, 10 zielonej fasolki szparagowej, ½ papryczki chili, 5 młodych ziemniaków, liście selera, zielona pietruszka, sól himalajska do smaku, pieprz kolorowy świeżo zmielony
Moniki Smakołykiherbaty z sokiem malinowym i cytryną, symptomy przeziębienia,chrypki, kasłanie i cieknący nos.Jesień.Kiedy zbliża się pora chłodów, nasz organizm domaga się KONKRETÓW.Trudno nasycić się lekką sałatką, czy delikatną zupą, tak jak w lecie.Zaczynamy robić miejsce na naszym sole dla dań o rozgrzewającychwłaściwościach, sytych i gorących. Mięsa, jakieś potrawki, gulasze czy teżporządne zupy.Ewidentnie widać jesień. JAŁOWCOWY SCHAB
W kuchni Karmel-itkisłoików. Napełniam je gotującą, gorącą zupą, zakręcam i ustawiam do góry dnem. Przykrywam ściereczką i zostawiam do wystygnięcia najlepiej na całą noc. Pokrywka po wystygnięciu powinna być lekko wklęsła, oznacza to, że zupa się zawekowała. Jeśli chcemy mieć 100 % pewność, możemy słoiki wstawić na 30 minut do piekarnika nastawionego na 100 stopni, ale to jest już mniej oszczędny sposób wekowania
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniędzięki temu ryba się nie rozpada, a krewetki pozostają jędrne. Można dowolnie regulować ostrość zupy poprzez zwiększenie lub zmniejszenie ilości płatków chili. Ja polecam Wam wersję lekko pikantną, bardzo ostra zabiłaby cały smak. Zupa smakuje fantastycznie i jest naprawdę sycąca, zniknęła u mnie w domu błyskawicznie, bo nie mogliśmy się od niej oderwać. Oprócz tego jest bardzo zdrowa i pożywna(...)minut bulion warzywny.W międzyczasie rozgrzej na patelni oliwę z oliwek, wrzuć na nią posiekaną w drobną kostkę cebulę i zeszklij ją.Paprykę pokrój w większą kostkę i podsmaż ją lekko z cebulą. Gdy papryka trochę zmięknie, dodaj pomidory z puszki, drobniutko posiekany czosnek, paprykę w proszku, płatki chili i tymianek. Dosól i dopieprz do smaku. Podgrzewaj "sos' pomidorowy przez
Słodko-Słony Świat Ilony