zupa lekka - 1500 przepisów (strona:20/100)

Na zimno i na gorąco Francja-Szwecja. 167

warzywa będą miękkie. Zmiksować . Boczek pokroić w plastry, drugi ziemniak w kostkę i usmażyć. Zupę podawać z plastrami boczku, kostkami ziemniaka ,posypaną krążkami pora. Zupa jest delikatna ,ale wyrazista . Topinambur Topinambur ma słodkawy, lekko orzechowy smak.  Francuzi przygotowują go na 20 sposobów. Można jeść na surowo, robić surówki, sałatki, zupy, zapiekanki, chipsy, frytki, gotować, piec, suszyć. Przed spożyciem należy

Kulinarny karnet Christophera
Chłodnik kalafiorowo-ziemniaczany czyli Zupowy Wtorek odc.25 173

już upałów ale ja nadal lubię chłodne i lekkie obiady. Dzisiejszy taki właśnie był. Zimna zupa krem z kalafiora i ziemniaków, podkręcona poprzez podsmażenie składników. Rewelacyjna! w sumie nawet i po podgrzaniu całkiem smaczna :)Przepis z "Małej paryskiej kuchni" Rachel Khoo.Godzina 22ga a dzieci nie śpią, okrążyły Małżona, Córcia jęczy, ze głodna, Syncio czymś wali

Dzieje kuchennej Wiewióry
POMIDOROWA / TOMATO SOUP 156

tydzień gotuję rosół i przerabiam go na dwie zupy, żeby mieć co jeść w tygodniu w pracy (i nie codziennie to samo :)). Dzisiaj maszyna losująca wybrała zupę pomidorową, bardzo prostą do wykonania. Lekko ostra, treściwa dzięki warzywom i mięsie, bez makaronu ani ryżu, co sprawia, że jest niskokaloryczna. Przygotowana od podstaw samodzielnie będzie miała naprawdę dużo lepszy smak niż robiona(...)chicken broth (homemde’s the best, recipe here ) 500 g passata vegetables and meat from the broth few drops of Tabasco (optional) salt, pepper, sugar Przygotowanie zupy ogranicza się do umieszczenia wszystkich składników w garnku i podgotowania zupy, doprawienia do smaku. Można ewentualnie dodać śmietanę, ja uważam, że est ona zupełnie niepotrzebna, ani w zupie ani w biodrach Making

Martyna Cooks
Zupa gołąbkowa 214

będzie w tym przypadku wyjątkiem. Jednak moja zupa gołąbkowa będzie o smaku takich gołąbków, jakie ja lubię i robię. Inspiracją jest dla mnie, tylko i wyłącznie, pomysł oraz nazwa – zupa gołąbkowa.      Składniki:  - ok. 3,7 litra wody- 1 kg zmielonego mięsa wołowego- 400 g boczku wędzonego parzonego- 800 g kapusty włoskiej- 3 cebule- 250 g pieczarek brunatnych- 2 marchewki(...)marchewkę i w kostkę - korzeń pietruszki.  Po ok. 10 minutach dodajemy ryż jaśminowy, następnie dokładamy mięso z patelni. Na tą samą patelnię przekładamy pomidory z puszki, lekko redukujemy sos. Pomidory przekładamy do zupy, doprawiamy, w miarę potrzeby, solą i pieprzem, posypujemy roztartym w dłoniach majerankiem. Podajemy według gustu – z natką pietruszki, pieczywem – z czym, kto lubi.Zupa gołąbkowa, to świetny pomysł

mojewypiekiinietylko
Zupa ziemniaczana z pomidorami 189

danie obiadowe - są pożywne i syte. I musimy pamiętać aby zupa była dostosowana do pozostałego menu, tzn.odpowiednio pożywna, jeśli stanowi samodzielne danie obiadowe, a lekka jeśli ma być uzupełnieniem drugiego dania.Ja dziś przyrządziłam zupę dość sytą :) Po niej nie dałam rady nic już wcisnąć :) Potrzebujemy: 10 dag włoszczyzny ( marchew, seler, pietruszka, por, cebula) 3 ziemniaki średniej wielkości 2 czubate

Olikowa kuchnia
Francuska zupa szczawiowa 239

zupę szczawiową?Ja bardzo:) Moja Mama gotowała ją od czasu do czasu kiedy byłam dzieckiem, obowiązkowo dodawała do niej jajka ugotowane na twardo. Zupa nie miała zbyt apetycznego koloru (szaro-zielony), ale była naprawdę pyszna, lekko kwaśna. Także w domu mojego Męża istniała tradycja przygotowywania tej zupy.Niestety ostatnio Mama przestała ją gotować, wydaje mi się, że to z powodu małej

Chilli Czosnek i Oliwa
Naturalnie aromatyczna bulionetka warzywna bez chemii 364

przerażajcie się również ilością soli - po rozcieńczeniu wodą prawie jej nie czuć, a poza tym nie dajemy wszystkiego od razu. Możesz już nie doprawiać nią dodatkowo zupy. A dzięki soli bulionetka jest lekko zakonserwowana i nawet, gdy ją zamrozimy, jest ona w formie pasty. I co najważniejsze - nasz wyrób nie zawiera konserwantów, tłuszczu, substancji żelujących i maltodekstryny, której powinny unikać

Ekocozy | Naturalnie na co dzień
Zupa grysikowa z ziemniakami 163

Lekka , smaczna i szybka do wykonania zupa grysikowa z ziemniakami .W sam raz dla osób dbających o linię . Można się nią nasycić i nie bać się że przybędą nam zbędne kilogramy . składniki na 1,5 litra zupy włoszczyzna ( marchew, pietruszka, ćwiartkę selera, kawałek pora ) 2 ząbki czosnku 1 cebula 6 średnich ziemniaków 3/4 szklanki kaszy manny kostka rosołowa drobiowa

Smakowite Dania
162. Zapiekanka z zupek chińskich 211

cebula 2 serki topione bazylia, oregano pieprz olej do smażenia Zupki chińskie należy przygotować wg przepisu na opakowaniu. Gdy makaron zmięknie odlać powstałą zupę i rozpuścić w niej serki, lekko podgrzewając. Przygotować sos: cebulę poszatkować i usmażyć wraz z szynką na oleju. Dodać rozpuszczone serki wraz  z przecierem. Przyprawić (ewentualnie). Gotować na wolnym

Jadło i czytadło
Dahl, czyli indyjski gulasz z soczewicy 241

idealna potrawa u schyłku zimy. Ni to gulasz, ni to zupa. Dahl jest aromatyczną, zawiesistą i lekko rozgotowaną soczewicą. Intensywny w smaku i rozgrzewający dzięki przyprawom. Expresowy w przygotowaniu. Czy można chcieć więcej? Składniki: 1 cebula 2 ząbki czosnku 1/2 papryczki chili 2 cm imbiru puszka pomidorów bez skóry 3 łyżki pasty pomidorowej 1 szklanka soczewicy 100 g mleka kokosowego

Smakowity Blog Kulinarny
Sałatka z roszponki, selera naciowego i sera gorgonzola 251

Wiosna się zbliża wielkimi krokami. Powoli będziemy zatem odchodzić od gorących zup i pieczonych mięs na rzec lekkich sałatek i zimnych przekąsek. Połączenie roszponki, selera naciowego i sera gorgonzola tworzy niezwykle delikatną i orzeźwiającą sałatkę. Całość uzupełniona prażonymi orzechami z wyśmienitym winegretem daje niezwykle fajny i wyjątkowy smak. Czas przygotowania: 15 minut Ilość porcji: 2 Składniki: 2 garści roszponki

Kolizje Smaków
Zupa krem z marchwi i pomarańczy 161

pyszna zupa z marchewki i puree z pomarańczy w orientalnym stylu,( które przygotowałam sama w slow cooker) podana z dzikim ryżem i ryżem długoziarnistym. Zupa jest nie tylko  dietetyczna ale i wegetariańska. Przygotowana na lekkim warzywnym wywarze z dodatkiem chili i indyjskiego curry. Na blogu już jest przepis na zupę krem marchewkową, oraz na wiele innych zup kremów. Zupa krem

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Marchewkowo- paprykowa zupa krem 191

Kolejna prosta, aromatyczna i na dodatek pyszna zupa krem. Ostatnio jestem fanką zup, szczególnie tych kremowych. Mój blender nie ma ze mną lekko, natomiast lekko mają ze mną moi bliscy bo bez przerwy coś im gotuję i wymyślam. A zupę polecam, ciekawy, odmienny smak.  Składniki: duża papryka czerwona  trzy marchewki pietruszka litr bulionu sól pieprz dwie łyżki śmietanki

Mango Papaja
FRANCUSKA ZUPA CEBULOWA 282

masełkiem i rozpływającym się serem genialnie komponują się z całością. No i zupełna niespodzianka to dodatek szynki parmeńskiej, lekko podsmażonej na chrupko. Przełamuje ona lekko monotonny smak i nadaje wyrazistości. Nie wiem czy każdemu ta zupa przypadnie do gustu, bo jest naprawdę zupełnie inna od tradycyjnych zup, ale myślę, że warto się przekonać i choć raz ją przygotować(...)masło z oliwą z oliwek, wrzuć na nie cebulę i smaż przez około 30-40 minu t, aż będzie lekko brązowa . Pamiętaj, żeby od czasu do czasu przemieszać cebulę, aby się nie przypaliła. Po tym czasie dolej wino i gotuj zupę jeszcze kilka minut, aby wino odparowało. Na patelni zwilżonej oliwą podsmaż przez chwilkę pokrojoną w większe kawałeczki szynkę parmeńską

Słodko-Słony Świat Ilony
Zupa z bobu z grzankami 194

śmietany o zawartości tłuszczu 18%;1 litr bulionu (u mnie 1 litr gorącej wody + 1 płaska łyżka przyprawy do zup - vegety);1/2 łyżki majeranku; Sól;Pieprz;4 kromki chleba (około 150 g). Sposób przygotowania:Bób ugotować w lekko osolonej wodzie. Odcedzić. Wystudzić. Obrać ze skórki.Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę.Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę.Koperek drobno(...)dodać obrany bób i chwilę razem podsmażać.Podsmażone warzywa zalać bulionem i gotować razem przez około 10 minut - starając się lekko rozgotować bób.Następnie dodać pieprz, majeranek, sól i drobno posiekany koperek. Wymieszać.Śmietanę wlać do miseczki. Dodać chochlę zupy i dokładnie wymieszać. Zupę zestawić z ognia. Dodać zahartowaną śmietanę i wymieszać.Kromki chleba pokroić w drobną kostkę

Gospodyni Miejska