blendujemy zawartość garnka na gładki krem. Następnie dodajemy mleko kokosowe (polecam najpierw zebrać trochę śmietanki i odłożyć ją do dekoracji), przyprawy, łyżkę soku z limonki i mieszamy. Zupa najlepiej smakuje, gdy jest lekko pikantna. Podajemy na gorąco, z kleksem śmietanki kokosowej (można zastąpić zwykłą), startą skórką limonki, platkami chili i posiekanymi liśćmi kolendry
Zawsze głodna!Dziś zapraszamy na Nasz cykl potraw "fit", w którym prezentujemy dania lekkie, sałatki bez majonezu, odchudzone zupy czy też słodkości ze zmniejszoną ilością cukru i kalorii. Dziś wariacja sałatki z kapusty pekińskiej z warzywami z puszki, brzoskwiniami oraz orzechami włoskimi. Całość połączona jest jogurtem naturalnym i tak naprawdę nie wymaga doprawiania przyprawami. Sałatka z kapusty pekińskiej z brzoskwiniami
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkikostkę i podsmażamy na patelni na maśle. Gdy cebula się zeszkli dodajemy do niej kolendrę, słodką i ostrą paprykę. Cebulę wraz z przyprawami lekko przesmażamy i przekładamy do garnka w którym będziemy gotować zupę. Dodajemy marchewkę i wszystko zalewamy bulionem. Gotujemy do miękkości marchewki, około 30 minut na średnim ogniu. Chleb tostowy kroimy na 1- centymetrowe kawałki. na patelni rozgrzewamy(...)jakiś czas. Do blendera wrzucamy liście natki i bazylii, dodajemy ząbki czosnku i 1/4 szklanki oliwy. Wszystko dokładnie blendujemy. na lekko przesmażone grzanki wylewamy ziołowy sos i dalej przesmażamy grzanki, aż będą chrupiące. Zupę miksujemy, doprawiamy solą i pieprzem. Krem podajemy posypany grzankami i ozdobiony kleksem że śmietany
Kulinarne przygody Gatityserii blyskawicznych zup kremow-zupa porowa-ziemniaczana.Zimowa,rozgrzewajaca,a przy tym lekka i bardzo smaczna.Najlepiej smakuje wlasciwie bez zadnych dodatkow.Bardzo delikatna w smaku,jednak nie jest mdla.Por z ziemniakiem dopelniaja sie tu idealnie.Przy minimum nakladu pracy i przypraw,mozemy uzyskac maximum smaku.Ta zupa potwierdza tylko,ze proste jedzenie nie musi byc wcale nudne.Skladniki:2-3 pory3 ziemniaki1 cebula2
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Krem z zielonego groszku, to jedna z ulubionych zup moich dzieciaków. Jest gęsta sycąca, lekko słodka, choć nieco przełamana smakiem słonego sera. Poza tym nie bez znaczenia jest fakt, że jej delikatnie zielony kolor kojarzy mi się z wiosną, na którą tak długo już czekam... Zupa krem z zielonego groszku Składniki na 4 porcje:1 opakowanie zielonego groszku
Obiad za dychędodac cebule, zamknac szczelnie i gotowac 10 min. Do miseczek zaroodpornych wlac zupe , na wierzch polozyc kromki podpieczonej bulki, posypac tartym serem i zapiec w piekarniku od gory az sie lekko zarumieni ser.To jest ta na foto Smacznego. ale można(...)wrzenia i gotować na małym ogniu 15 min. Doprawić jeśli ewentualnie trzeba i dodać natkę. Rozgrzać piekarnik, opiec kromki chleba z obu stron. Nalać zupę do żaroodpornych miseczek. Ułożyć chleb na ich wierzchu i lekko wcisnąć. Posypać startym serem i skropić sosem Worcestershire. Wstawić miski na blasze do piekarnika i zapiekać chwilkę aż ser się roztopi. Podawać gorące. Smacznego
w mojej kuchniziarenka pieprzu. Gotujemy zupę jeszcze przez 25 - 30 minut. Zupę cedzimy przez gęste sito, doprawiamy solą i sokiem z cytryny, można lekko zabielić śmietaną (do śmietany dodajemy parę łyżek gorącej zupy, mieszamy i tak zahartowaną śmietanę wlewamy do zupy). Podajemy z łazankami lub grzankami. Smacznego!Uwaga: Często robię tę zupę nieco inaczej, osobno gotuję wywar
Stare Garyprzetrzeć zupę, przy pomocy blendera, na gładkie pure. Doprawić, próbując, solą i pieprzem. Umieścić z powrotem zupę na gazie, dodać główki szparagów, doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu przez kilka minut, aż główki lekko zmiękną. Kromki ciabatty opiec w tosterze. Podajemy z samymi grzankami lub z jajkiem w koszulce na grzance(...)żółtko ma być bardziej ścięte. Wyjąć jajka z wrzątku za pomocą łyżki cedzakowej, ułożyć na talerzu ,dodać do nich nieco masła. Nalać zupę do talerzy, w każdym umieścić grzankę, a na niej jajko. Lekko naciąć, aby żółtko mogło wypłynąć.Skropić oliwą z oliwek. Smacznego
Stare Garywłoszczyzny (z dodatkiem pieprzu, ziela angielskiego i liścia laurowego) ugotować wywar. (Podczas gotowania na wierzchu utworzą się "szumy", które najlepiej zdjąć) W osobnym garnku podgotować pokrojoną kapustę, aby lekko zmiękła. Z wywaru wyjąć żeberka i warzywa. Mięso obrać od kości, pokroić w kostkę (2-3 można zostawić w całości), marchewkę pokroić w talarki i przełożyć z powrotem do wywaru(...)jeszcze dolać trochę wody, w której gotowała się kapusta) Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i przesmażyć na tłuszczu po boczku. Dodać mąkę, paprykę i lekko zrumienić, rozprowadzić wywarem i dodać do zupy. Gotować jeszcze kilka minut, doprawić do smaku
Kuchnia w opałachziele angielskie, listki laurowe i ziarenka pieprzu. Marchewkę, pietruszkę i selera obrać, opłukać i w całości dodać do zupy wraz z porem i cebulą. Zupę gotować przez kolejne 30 minut na małym ogniu pod lekko uchyloną pokrywą. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i dodać do zupy. Zupę gotować na małym ogniu do miękkości ziemniaków, przez około 15 minut. Ogórki
MarciochaKucharzymoże zrobię na patelni… muszę poszukać przepisu, bo jeszcze z patelni ani nie robiłem, ani nie jadłem. Nie spodziewaj się wyrazistej i charakternej zupy. Zupa pieczarkowa jest delikatna w smaku, o lekkiej nucie pieczarek ze względu na ich łagodny smak i aromat. Mleczko kokosowe może zostać zastąpione śmietanką. Najważniejsze, żeby czymś dobrze zupę zabielić (najlepiej czymś tłustym), ponieważ wyciągniemy
BlendmanBardzo smaczna zupa na dużej ilości warzyw, z ryżem i dorszem- lekka, pożywna i rozgrzewająca- za sprawą dodanej papryczka chili i odrobiny kurkumy.Do zupy można dodać filety z dowolnej ryby, ja początkowo robiłam z łososiem, ale po wypróbowaniu z dorszem zdecydowanie wolę tą wersję, jest delikatniejsza w smaku :)Polecam!* bulion warzywny- 1,5l** marchew- 2 szt.* pietruszka
Kraina Miodem Płynącazasmażki ze smalcu i mąki: Smalec rozgrzewamy na patelni, wsypujemy mąkę dosyć energicznie rozrabiamy dokładnie wszystkie grudki. Smażymy przez chwile ciągle mieszając aż mąka nabierze lekko brązowego koloru. Zasmażkę dodajemy do zupy, gotujemy razem jeszcze minutkę i danie jest gotowe. Podajemy samodzielnie lub w towarzystwie pieczywa. Koszt całości
Tanie przepisy studenckieczosnek drobno kroimy i podsmażamy na rozgrzanym oleju. Soczewicę dokładnie płuczemy. Do cebuli i czosnku dodajemy przyprawy i jeszcze chwilę przesmażamy, po czym dodajemy pozostałe składniki zupy, oprócz ziemniaków. Gotujemy aż soczewica lekko zmięknie, około 15 minut, po czym dodajemy ziemniaki i gotujemy kolejne 15 minut. Dwie dodatkowe cebule kroimy w cienkie plasterki, papryczkę pozbawiamy nasionek i kroimy
Kulinarne przygody GatityPrzepyszna zupa - krem z cukini, którą pokochacie od pierwszej łyżki:) Ugotowana na warzywnym bulionie i zagęszczona śmietankowym serkiem topionym. Cudowna, kremowa konsystencja, piekny kolor i lekko słodki smak to główne zalety tej zupy. Choć jest sycąca i treściwa, ciężko poprzestać na jednej miseczce:) Możecie podać ją z chrupiącymi groszkami ptysiowymi (dostępne w każdym markecie, ja kupuję w Lidlu), ale świetnie
Słodko-Słony Świat Ilony