porze roku pomidory są najsmaczniejsze, dlatego na okrągło miksuję je w kremy z różnymi dodatkami i serwuję moim bliskim. W tym wypadku dodatki odgrywają bardzo ważną rolę- to one nadają mojej zupie charakteru i to dzięki nim smak jest wyjątkowy, niecodzienny. Zupa jest prosta, jest zrobienie nie zajmie Wam więcej niż 30 minut. Idealny pomysł na obiad w tygodniu, kiedy(...)garnku na oliwie smażymy pokrojoną cebulę, pora i czosnek. Pomidory kroimy w kostkę i wrzucamy do pozostałych warzyw. Całość dusimy kilka chwil, doprawiamy solą i pieprzem. Wlewamy bulion i gotujemy warzywa 12-15 minut. Po tym czasie wrzucamy listki bazylii i całość miksujemy za pomocą blendera na gładki krem. Podajemy z grzankami, łyżką pesto i parmezanem. Dekorujemy świeżą bazylią
Mango Papajaparmeńskiej - Alastor z bloga Kuchnia z wyrakiemŚniadanie a'la Caprese - deliszys z bloga Życie smaczniejsze od zaraz Zupy: Acquacotta – woda gotowana - Agnieszka z bloga Czerwona fasolaCzerwony krem z pieczonych warzyw - przepis z bloga Definicja smaku Krem z pomidorów ze świeżą bazylią i melisą - Dagmara Osowska z bloga My Culinary Art Krem z pieczonych pomidorów - Monika(...)Olczak z bloga Cynamon & ChilliPomidorowy krem z bazylią i mozzarellą - przepis z bloga Rodzinka od kuchni Ribollita - Mirabelka z bloga Mirabelkowy blog Zupa pomidorowa rodem z Toskanii (Pappa al pomodoro) - Kasia J z bloga Pełny talerz Makarony: Bucatini all'Amatriciana - Kasia J z bloga Pełny talerz Bucatini z pesto z awokado, rukoli i orzechów
Chilli Czosnek i Oliwapozbawione skórki pomidory i gotujemy całość, przez cały czas na wolnym ogniu. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, wrzucamy pokrojoną w piórka cebulkę i drobno posiekany czosnek. Całość smażymy kilka minut, doprawiamy szczyptą curry i soli, dodajemy umyte i oczyszczone kurki (te większe należy pokroić). Smażymy całość kilka minut. 3/4 zawartości patelni dodajemy do garnka z kremem z dyni(...)dokładnie mieszamy. Jeszcze chwilę gotujemy i gotowe. Na talerz wlewamy łyżkę zupy z dyni, dekorujemy pozostałymi kurkami i pokruszoną bryndzą. Gotowe
Mango Papajazrobić z dyni? Obowiązkowo zupę krem! Najlepiej jednak skomponować ją z wyrazistym smakiem innych warzyw np. papryki czy pomidorów. Ostatnio u mnie zagościła własnie ta druga wersja, w końcu trzeba jakoś zakończyć sezon pomidorowy. Lista składników jest krótka, a zupa obłędnie dobra! Składniki : (4 porcje) -ok.2 kg obranej dyni -1,5 kg pomidorów -2 ząbki czosnku -duża cebula lub dwie
Nie do chrzanu!brokułowa najbardziej mu smakuje. Wydaje się, że robię wciąż te same zupy. Mimo wszystko pomidorowa z grillowanych pomidorów jest zupełnie inna od zupy ugotowanej na pomidorowym przecierze. Urozmaicam zupy przeróżnymi dodatkami, które za każdym razem nadają im inny smak. Zupy Zupa krem brokułowa Zupa z kurczakiem Kapuśniak Zupa dyniowa Zupa z gnocchi Botwinka Pomidorowa Krem z selera The post Zupy
codojedzeniapełnię aromatu i smaku, a pomidorom nadaje mocną i soczystą barwę. Proponuję do kremu użyć domowego bulionu warzywnego ( przepis tutaj ) lub drobiowego. Pomidorowy krem idealnie komponuje się z pulpetami z łososia. Jeśli ograniczycie przyprawy, danie będzie świetne dla dzieci. Polecam, szczególnie gdy sezon na pomidory jeszcze trwa! Składniki kremu: (4 porcje) 1.5 kg dojrzałych pomidorów (najlepiej malinowych) 1 główka czosnku(...)minuty, po czym dolej gorący bulion. Następnie dodaj obrane pomidory, pokrojoną upieczoną cebulę i czosnek bez łupin (był tak miękki, że wyciskałam go z łupin) oraz listki upieczonego tymianku. Gotuj 10 minut. Zestaw z ognia, poczekaj aż zupa lekko przestygnie i zmiksuj blenderem na gładki krem (miksowanie gorącej zupy stępi ostrza blendera). Zupę-krem dopraw do smaku cukrem, solą oraz
Moja Delicjausmażyć do sałatki kurczaka, ale możesz ją zrobić w wersji wege. Zobacz przepis Super proste gaspacho z arbuza Klasyczne gaspacho to warzywna zupa hiszpańska, robiona z naprędce dostępnych składników: chleba, oliwy, pomidorów i ogórka. Zmiksowane tworzą zawiesisty krem. Warunek jest taki, że warzywa muszą być dojrzałe. Gaspacho z arbuza to twórcze rozwinięcie klasycznego przepisu. Zawiera wszystkie podstawowe składniki oraz arbuza
Niedzielny kucharzświeżych pomidorów musi być. Polecam pyszny krem z dodatkiem cukinii. Gęsty, kremowy i przepyszny, że nie potrzeba już żadnych dodatków. składniki: 2 kg mięsistych pomidorów 600 g obranej cukinii 3 ząbki czosnku 1 cebula 1 łyżka masła ok 750 ml bulionu, u mnie drobiowy sól,pieprz bazylia kilka łyżek śmietanki 30 % Pomidory sparzyć i obrać ze skórki, wyciąć zgrubienia(...)masło. Wrzucić pokrojoną cebulę i czosnek i smażyć chwilę aż czosnek zacznie pięknie pachnieć. Następnie dodać pomidory i całość jeszcze smażyć kilka minut. Potem dodać cukinię i wlać bulion. Gotować aż cukinia będzie miękka. Garnek zestawić z ognia. Zupę zmiksować blenderem na krem, ewentualnie jakby była za gęsta można dolać jeszcze bulionu. Doprawić do smaku solą, pieprzem i bazylią
Monia miesza i gotujeZupa z czerwonej papryki w postaci gęstego kremu, o głębokim kolorze i aromatycznym smaku, dzięki chili, bazylii, czosnku i pomidorów, zaserwowana z makaronem- sycąca, treściwa, delikatnie pikantna i bardzo, bardzo smaczna. Zupę przygotowałam na papryce Corno Di Toro Rosso, znana pod nazwą 'bycze rogi', jest to odmiana dużo słodsza od popularnej papryki, niestety też droższa i rzadziej spotykana, jeżeli jednak(...)wrzenia. Dodać podsmażoną paprykę i gotować przez kolejne 5 minut, aż smaki się przegryzą. Doprawić całymi łodyżkami bazylii, słodką papryką, solą oraz pieprzem i całość zmiksować na gładki krem. Smacznego
Kraina Miodem PłynącaSkładniki: 6-7 pomidorów 1 marchewka 3 łodygi selera naciowego szklanka bulionu sól pieprz woreczek dzikiego ryżu puszka kukurydzy zioła prowansalskie Pomidory, marchewkę i seler gotujemy
Mango PapajaKremowy, pikantny, z włoskim posmakiem. Uwielbiam takie połączenia.Cały krem czyli ok. 2 duże porcje bez jogurtu mają zaledwie ok. 117 kcal! Nie dość, że
CzarnawisienkaWegetariańska zupa krem, lekka i zdrowa z kaszą jaglaną w roli głównej. Dużo włoskich smaków pod postacią bazylii, mozzarelli i pomidorów suszonych oraz oliwy. Zupa jest syta dzięki kaszy a do tego szybka do zrobienia. 1 cebula duża 1 por biała część 1 doniczka bazylii 500 ml bulionu warzywnego 1/2 kulki mozzarelli 3 pomidory suszone 1/3 szklanki kaszy jaglanej oliwa
wesoła kuchniakalafiora z chili, z dyni, z cukinii z lubczykiem, z kapusty, z pomidorami, z porem, z marchewką. Dziś przedstawiam jej kolejna wersję . Tym razem będzie to krem z ziemniaków z dodatkiem brokułów. Gęstość zupy pozostawiam Waszemu gustowi, jeśli wyda się Wam za gęsta dodajcie po prostu więcej bulionu. Krem jest bardzo
Kulinarne przygody Gatitypyszną zupę krem z czerwonej soczewicy. Bardzo zdrowa, pożywna i sycąca. Można ją przygotować na pikantnie i bardziej łagodnie. Moje dzieciaki, którzy nie przepadają za zupami, zjedli ją z apetytem. Składniki: 1 szklanka czerwonej soczewicy (połówki) 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 pietruszka 1 duża marchewka lub 2 małe kawałek selera 3 ziemniaki 1 puszka pomidorów 2 l bulionu(...)smażyć, a następnie zalać wrzącym bulionem. Dodać liść laurowy, ziele angielskie oraz opłukaną na sicie soczewicę. Gotować do miękkości warzyw po czym wlać pomidory z puszki i gotować około 5 minut. Zupę dokładnie zmiksować na gładki krem, doprawić solą, pieprzem i papryką. Chleb tostowy pokroić w kostkę, skropić olejem. Piec na blaszce wyłożonej papierem w piekarniku nagrzanym do 200 stopni
O kuchni z uczuciem