klasyk. Podana z ryżem, makaronem, czy kaszą jaglaną smakuje zawsze pysznie. Dzisiaj proponuję wam zupę- krem z kaszą pęczak, bardzo sycąca i niesamowicie aromatyczna. A wy z czym najbardziej lubicie? 2 marchewki 1 duża cebula kawałek selera pietruszka 2 puszki pomidorów ziele angielskie 2-3 ząbki czosnku 2 łyżki masła kasza pęczak(...)Przygotowanie: Cebulę i czosnek podsmaża na patelni, dodaj pomidory i duś około 10 minut. Warzywa obierz, pokrój,wrzuć do garnka z zimną wodą, dodaj ziele angielskie i gotuj do miękkości. Następnie zawartość patelni dodaj do zupy i gotuj jeszcze 5 minut. wyjmij ziele angielskie a zupę zmiksuj na gładki krem- jeśli lubisz. Całość dopraw do smaku, podawaj
KukuleczkiUwielbiam zupy krem! Tego rodzaju posiłki pozwalają na kompletowanie dania z różnych warzyw! Tym razem przygotowałam zupę z wykorzystaniem cukinii i pomidorów, a gwóźdź zupy to udka z kaczki od Lipowe Wzgórza ! Składniki: 500 g udek z kaczki 500 g obranej i oczyszczonej cukinii 300 g pomidorów przyprawy: przyprawa do kaczki, sól, pieprz, oregano, zioła prowansalskie, 3 ziela angielskie(...)oczyścić z pestek. Cukinię i pomidory pokroić na mniejsze porcje. Do garnka wrzucić udka z kaczki oraz warzywa. Zalać zimną wodą. Gotować ok. 30 minut. Następnie wrzucić przyprawy i gotować kolejne 10 minut. Po upływie czasu zupę wyłączyć. Odczekać do lekkiego ostudzenia. Jedno udko obrać i zblendować z zupą na gęsty krem. Smacznego
Truskawkowa FiestaZaprezentowana włoska zupa z ciecierzycy jest bardzo aromatyczna, zdecydowanie wyczuwa się w niej smak czosnku, pomidorów oraz ziół. Przepis zaczerpnęłam z tej strony. Nieco ją zmodyfikowałam-podałam ją w formie zupy nie kremu oraz zrobiłam ją na bazie wywaru z żeberek z racji tego, iż jesteśmy rodziną zdecydowanie mięsożerną :). Włoska zupa z ciecierzycy 1,5 l wywaru ( u mnie
Pieguskowa Kuchniaczęsto była u mnie gotowana 🍴. Na rosole była przygotowywana i śmietaną zabielana. Ja 👩 jednak ziemniaczaną inaczej ugotowałam i na krem zmiksowałam. Użyłam cebuli i ziemniaków czerwonych, przypraw ulubionych, następnie całość zmiksowałam i z mieszanką przypraw - suszonych pomidorów z chili podałam. Zupa wyszła bardzo kremowa, w smaku nietypowa 👄 ❤. Składniki: 3 duże czerwone cebule, 1 kg czerwonych ziemniaków, 2 średnie marchewki
Moniki Smakołykiktóry wyśmienicie smakuje zarówno na ciepło, podany z konfiturą żurawinową jak i na zimno. Idealnie sprawdził się również wtedy, gdy rodzinnie jedliśmy krem z pomidorów i kroiliśmy sobie kawałki tego sernika i … wrzucaliśmy do miseczki z zupą! Moim zdaniem smak jest niezwykle delikatny z wyczuwalną nutą koziego sera. Soczewica dodaje nie tylko lekki posmak, ale i pełni rolę ozdobną
Raj dla Podniebieniaktóry wyśmienicie smakuje zarówno na ciepło, podany z konfiturą żurawinową jak i na zimno. Idealnie sprawdził się również wtedy, gdy rodzinnie jedliśmy krem z pomidorów i kroiliśmy sobie kawałki tego sernika i … wrzucaliśmy do miseczki z zupą! Moim zdaniem smak jest niezwykle delikatny z wyczuwalną nutą koziego sera. Soczewica dodaje nie tylko lekki posmak, ale i pełni rolę ozdobną
Raj dla Podniebieniazupa krem, niesamowicie łatwa do przyrządzenia, smaczna im bardzo zdrowa. Trzeba dodać, że połowa składników tej zupy została upieczona. Przygotowanie: 40 minut Poziom trudności : Bardzo łatwe Liczba porcji : 2 Zupa krem pomidorowo-batatowa powstaje w bardzo prosty sposób: robisz zawiesisty sos pomidorowy, pieczesz batata i cieciorkę. Potem, jak w każdej zupie krem, miksujesz składniki i gotowe. Proste. Nasza zupa krem(...)usuń cebulę, ząbek czosnku i liść laurowy, dodaj upieczonego batata. Zmiksuj całość na gładki krem. Dodaj wody jeśli zupa jest za gęsta. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Przelej zupę krem do miseczek, posyp na wierzchu upieczoną cieciorką. Smacznego! Artykuł Przepis dnia: Krem z pomidorów i batata z pieczoną cieciorką pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz
Niedzielny kucharzZupa,bądź krem pomidorowy gości zapewne na Waszych stołach bardzo często. Zazwyczaj korzystam z pomidorów świeżych lub "zamkniętych w słoikach"(zaprawiam na zimę). Uwydatnimy ich smak korzystając z pieczonych pomidorów i papryki. SKŁADNIKI: 1kg pomidorów paprykowych 1/3 łyżeczki granulowanego czosnku sól,pieprz,oregano lub bazylia (można użyć ulubionych ziół) łyżka oliwy z oliwek WYKONANIE: pomidory myjemy i kroimy na ćwiartki
Kuchnia Beatyczosnek, smażymy do lekkiego zrumienienia. Dodajemy do nich pomidory, smażymy wszystko na wolnym ogniu około 10 minut. Do bulionu wlewamy podsmażone pomidory, gotujemy około 15 minut. Do blendera wrzucamy zupę i marchewkę, miksujemy na gładki krem. Przelewamy z powrotem do garnka. Jeżeli zupa wyszła za rzadka, gotujemy ją tak długo bez pokrywki, aż uzyskamy odpowiednią konsystencję - chodzi o to żeby
Kardamonovyktóry wyśmienicie smakuje zarówno na ciepło, podany z konfiturą żurawinową jak i na zimno. Idealnie sprawdził się również wtedy, gdy rodzinnie jedliśmy krem z pomidorów i kroiliśmy sobie kawałki tego sernika i … wrzucaliśmy do miseczki z zupą! Moim zdaniem smak jest niezwykle delikatny z wyczuwalną nutą koziego sera. Soczewica dodaje nie tylko lekki posmak, ale i pełni rolę ozdobną
Raj dla Podniebieniapodsmażamy, aż cebulka się zeszkli. Dodajemy pomidory, bulion, parmezan, posiekaną bazylię, harrisę i cukier. Gotujemy na średnim ogniu około 20 minut. Pomidory w tym czasie się ugotują. Do zupy dodajemy śmietankę i blendujemy na gładki krem. Ponownie stawiamy na gazie, doprawiamy do smaku pieprzem i solą i chwilę gotujemy. Tortellini gotujemy w lekko osolonej wodzie, według przepisu na opakowaniu
Wędrówki po kuchniPomidorowa tradycyjna u mnie w domu zawsze była z ryżem i zawsze robiona na przecierze pomidorowym i na bulionie drobiowym. Może dwa razy w życiu zrobiłem
BaRepasPolecamy Wam ten przepis na pomidorowo-paprykowy krem – lekko słodki z delikatną nutą kwaskowych pomidorów, zagryziony chrupiącą, podpieczoną ciabattą, udekorowaną jabłkiem pokrojonym w słupki, siekanym porem i pokruszonym serem pleśniowym… To było chyba najdłuższe zdanie na naszym blogu, ale w pełni oddaje radość czerpaną z jedzenia tej zupy (kiedy ją jecie, chcielibyście by ta przyjemność nigdy się(...)sekund. Na wierzch wysyp pora. Krok 6 Podgrzaną zupę dopraw do smaku solą i pieprzem – nie za dużo, bo sos był już przyprawiany. Krem podaj z tostami z ciabatty. Jeśli nie masz sosu pomidorowego, możesz go szybko zrobić w czasie gdy piecze się papryka. Potrzebne są: puszka całych pomidorów ząbek czosnku garść bazylii lub pietruszki, albo łyżka suszonej bazylii
Niedzielny kucharz