Tegoroczne lato obfituję w buraczki. Ja do zupy krem wykorzystała z własnego ogródka. W ogóle inny smak i zapach, więc i obiad był pyszny! Składniki: 2 średnie buraki 1/2 marchewki 1/4 pietruszki 1/3 selera 1 średni ziemniak 2 skrzydełka kurczaka przyprawy: 2 liście laurowe, 3 ziela angielskie, czosnek granulowany, suszone pomidory, pieprz cytrynowy, jarzynka bez soli woda Sposób przygotowania(...)skrzydełkami. Gotujemy do lekkiej miękkości. Kolejno dodajemy przyprawy i gotujemy jeszcze około 5 minut. Po upływie czasu wyłączamy zupę, wyjmujemy ziele angielskie, liście laurowe i skrzydełka. Zupę miksujemy na gęsty krem. Smacznego
Truskawkowa Fiestaświadomością tego, co jemy, wzrasta świadomość tego, kim jesteśmy i kim się stajemy:) Zupa - krem z dyni fot. Izabela Magdalena Składniki: (porcja duża) 1/2 dyni (może być mała cała np. Hokkaido) 5-6 marchewek 7-8 ziemniaków pietruszka seler cebula czosnek (niekoniecznie) podroby drobiowe pomidor (gdy nie mamy można wrzucić przecier "domowej roboty") pieprz, sól, gałka muszkatołowa, vegeta - własnej produkcji(...)trochę masła fot. Izabela Magdalena W garnek wlewamy trochę wody, tak aby warzywa i podroby były zanurzone. Nie za dużo, wówczas zupa będzie zbyt rzadka. Dynię obieramy, miąższ kroimy w kostkę. Podsmażamy na maśle na patelni. Obraną marchew, ziemniaki, pietruszkę, seler, kroimy w kostkę. Wrzucamy do garnka. Cebulę obieramy. Podobnie czosnek. Kroimy w kostkę - wrzucamy do garnka. Podroby drobiowe - wrzucamy
Kuchnia smakówkuchni przy garnkach ;) Zupę podałam na talerzu Porcelana Bogucice "Antonio". 1 l rosołu + marchewka i korzeń pietruszki z gotowania puszka pomidorów krojonych 2 torebki ryżu brązowego pełnoziarnistego Cenos sól i pieprz do smaku koperek do posypania Rosół i pomidory zmiksować. Możecie zrobić to niedokładnie i zostawić cząstki pomidorów albo zmiksować rosół z wszystkimi warzywami na krem. Dodać pokrojoną marchewkę
Smakołyki Asisolą. Podróż do centrum smaku”. Zupę wolę zmiksowaną jako zupę krem, a żeby bardziej pasowała do pięknego lata, podaję ją z arbuzem i melonem. Smaku dopełniają słone pesto i serek. Składniki na zupę: cebula, obrana i zeszklona na patelni pomidor, sparzony wrzątkiem i obrany za skórki marchewka pokrojona w talarki 3 ziemniaki, obrane i pokrojone(...)czosnkiem mały kawałek arbuza patyczki do szaszłyków sól na melona z szynką: mały kawałek melona kilka plasterków szynki parmeńskiej Przygotowanie: Składniki na zupę gotujemy przez godzinę, aż fasola będzie miękka. Miksujemy na zupę krem. Gdyby była zbyt gęsta, dodajemy wody. Arbuza solimy, kroimy na małe kawałki i nawlekamy na patyczki do szaszłyków, przekładając go ząbkami marynowanego czosnku
Ugotowane pozamiataneoraz gniazd nasiennych. Kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do zupy. Dodajemy poszatkowaną ostrą papryczkę. Zupę z pomidorami i papryką gotujemy przez 15 minut na małym ogniu. Następnie wyjmujemy z zupy pora a całość miksujemy ręcznym blenderem na gładki krem. Doprawiamy do smaku solą, cukrem, papryką słodką oraz ostrą. Grzanki: Bułkę kroimy na kromki i zapiekamy w piekarniku
Qchnia po prostudlatego też ostatnio zaczęliśmy zamawiać ją i próbować, w której restauracji jest najlepsza. Dzięki temu przekonałam się do zupy krem i teraz staram się robić ją w domu. Idealnie pasuje na deszczowe i zimne dni, bo super rozgrzewa. Składniki: 1kg pomidorów mała cebula ząbek czosnku 500ml bulionu świeża bazylia, pieprz Przygotowanie: 1.Cebulę kroimy na piórka i podsmażamy wraz
My World by Dagmara RekKolory jesienne, jednak smaczna zarówno na ciepło, jak i na zimno :) Krem pomidorowo -gruszkowy, to zdecydowanie udany eksperyment! Zupa słodkawa, jednak czuć ostry smak papryki, co moim zdanie daje ciekawy posmak :) Składniki: *5 pomidorów *4 gruszki *2 marchewki *mielona ostra papryka *500 ml bulionu *2 łyżki masła *sól, pieprz *bazylia Przygotowanie: 1. Pomidory sparzyć i obrać ze skórki
FITBUuKtrzeba spojrzeć prawdzie w oczy. Jesień za pasem. Widać to w naszych warzywniakach gdzie fasolkę, ogórki i pomidory wypierają powoli różnokolorowe dynie i papryki. Niestety taka kolej rzeczy... Oto bardzo krótki i prosty, ale jakże pozytywny przepis na zupę krem z czerwonej papryki przywieziony przez Mamę z uzdrowiskowego Ciechocinka. Przepis wypróbowany podczas drugiego tygodnia urlopowego spędzonego u Mamusi. Ech... kiedy
Kuchnia po mojemujeszcze bardziej podkreśla smak. Chyba to będzie nasz pierwszy wpis na blogu na zupę, która nie ma konsystencji kremu i na pewno nie ostatni. Można "powiedzieć", że jest to przepis na zupę dla 2 osób na 2 dni:) Składniki: - puszka pomidorów - puszka kukurydzy - puszka czerwonej fasoli - 500g przecieru pomidorowego z kartonika - 2 duże ząbki czosnku - 500g mięsa wołowego lub wieprzowego
Pan i Pani Smith w kuchniMoja wersja znanej na całym świecie niezwykle aromatycznej francuskiej zupy rybnej z polskimi ziemniakami, pomidorami, wyrazistym czosnkiem, cebulą, miękkim gotowanym halibutem i delikatnymi krewetkami. Składniki: 300g
Szalona Kuchnia EwelinyMuffinki tym razem wytrawne... z pomidorami suszonymi, oliwkami, zieloną pietruszką oraz serem feta. Jak to muffinki są one bardzo proste w wykonaniu i robi się je błyskawicznie, nawet nie trzeba mieć miksera w domu 😉 Przekąska idealna na imprezy oraz spotkania ze znajomymi lub dodatek do zup typu krem czy czerwonego barszczu. Można zabrać je również ze sobą do pracy
Kuchnia MagdaLenynależy, bo nadaje zupie dodatkowego smaku i tekstury. Całość smakuje wyśmienicie; jest to doskonała alternatywa dla tych, którym dyniowe kremy być może nieco się przejadły...Zupa z dyniąSkładniki:(na 4-6 porcji)900 g oczyszczonej dyni bez skóry4 ziemniaki200 g pomidorów z puszki2 łyżki masła2 cebule3 ząbki czosnku2 l bulionulistki z 2 gałązek bazylii1 łyżeczka suszonego tymiankusólpieprzdodatkowo:200 g bekonu
Pożeraczka, czyli raz adobrzetylko wyglądają, ale i smakują różnie. W zeszłym roku zupę krem robiłem głównie z odmiany 'Blue Ballet' ( przepis ) - o miękkiej skórce, której nie trzeba obierać, i o intensywnie żółtym miąższu. W tym roku mój wybór padł na odmianę 'Futsu Black'. Jej owoce (bo anatomicznie dynia jest jagodą, jak pomidor czy ogórek) są niebieskawo-szare, mają wyraźne żebra, a skórka pokryta(...)należy piec 20-30 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Upieczona skórka staje się miękka i nie ma potrzeby jej usuwania. Swoją 'Futsu Black' upiekłem i zrobiłem z niej zupę krem, doprawiając ją imbirem, cynamonem i chilli. Dynia 'Futsu Black' Składniki (na ok. 5 porcji): 1 dynia 'Futsu Black' (moja ważyła 1,3 kg) 1,25 l mleka
W SMAKpietruszki. Inne smaczne zupy: ** Pikantna zupa diabelska ** Zupa pomidorowa z warzywami ** Żurek z kiełbasą i wędzonym boczkiem ** Zupa pieczarkowa krem (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na 4-5 porcji: 1/2 małej główki kapusty (około 500 g) 1-2 marchewki 2-3 większe ziemniaki 1 średnia cebula 100 g wędzonego boczku 1 puszka pomidorów całych lub krojonych(...)laurowe, ziele angielskie i wlej około półtora litra wody lub bulionu. Gotuj około 10-15 minut, aż wrzucone warzywa zmiękną. Następnie dodaj pokrojone na mniejsze części pomidory oraz posiekany koperek. Dla smaku dopraw zupę przyprawami: solą, pieprzem, papryką w proszku i opcjonalnie cukrem/miodem. Gotuj jeszcze 2-3 minuty, a następnie zdejmij z ognia. Jeśli nie masz pomidorów w puszce
Kulinarny S.O.S.