formie wieloskładnikowych zup krem. Moja propozycja to zupa krem na bazie ziemniaków, marchwi, pietruszki i pomidorów z dodatkiem kaszy jaglanej i ziaren słonecznika. Składniki (około 2 porcje) - 2 ziemniaki - 4 marchewki - pietruszka - 2 pomidory - 50 gram kaszy jaglanej - ziarna słonecznika - imbir - sól - pieprz Przygotowanie 1. Obrać warzywa (oprócz pomidorów), umyć i gotować około 25 minut w osolonej wodzie(...)Ugotowane warzywa zblendować lub rozdrobnić w rozdrabniaczu do warzyw. 3. Papkę z warzyw dodać do gotującej się wody. 4. Utrzeć na drobnej tarce odrobinę imbiru. 4. Zupę dokładnie wymieszać i doprawić imbirem, solą i pieprzem. 4. Kaszę jaglaną przepłukać i gotować około 20 minut na wolnym ogniu. 5. Do gotowej zupy dodać kilka łyżek kaszy i odrobinę ziaren słonecznika. Smacznego
Kuchenne innowacjeZielona pokusa to będzie pysznym, delikatny w smaku z odrobina pikanterii krem z groszku. Zupa bardzo sycąca, ale delikatna w smaku. Oczywiście, nie wszyscy są zwolennikami zup kremów, jednak ja tego typu zupy bardzo lubię, Przeczytaj także: Klasyczny krem z pomidorów Składniki 400 ml bulionu warzywnego 750 g zielonego (mrożonego) groszku 2 marchewki 1 mała papryczka chilli 1 pietruszka(...)ostry smak, to pozostawcie w niej nasionka. Do podsmażonych warzyw dolewamy bulion i gotujemy całość ok. 15 minut. Dodajemy mrożony groszek i gotujemy jeszcze przez ok. 3-4 minuty. Zupę blendujemy. Jeśli lubicie jedwabiście gładki krem blenderujcie odrobinę dłużej, jeśli natomiast wolicie mieć wyczuwalne kawałki warzyw- chwilę krócej. Krem z groszku przed podaniem możecie zabielić odrobiną śmietany. Zielona pokusa Smacznego
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Zapraszam na delikatny krem pomidorowo kokosowy o aromacie indyjskich przypraw, podany z prażonymi ziarnami kminu rzymskiego :) Składniki na 5 porcji: 500 g pomidorów, sparzonych, bez skórki, pokrojonych w kostkę 250 g passaty pomidorowej (przecier w kartoniku) 400 ml mleczka kokosowego 2 ząbki czosnku, zmiażdżone nożem 2 cm imbiru, pokrojonego w plasterki 1 cebula, drobno posiekana 500 ml wody(...)passatę, dokładnie mieszamy. Wlewamy mleko kokosowe, wodę, wrzucamy 1/2 kostki warzywnej. Doprowadzamy do wrzenia, przykrywamy, zmniejszamy ogień i gotujemy, aż pomidory się rozpadną, czyli około 20 minut. Doprawiamy cukrem. Zdejmujemy z ognia. 3. Zupę blendujemy na gładki krem. Wsypujemy uprażone nasiona kuminu. Przelewamy do miseczek, dekorujemy świeżą kolendrą i krążkami papryczki. Smacznego! :) Po więcej przepisów kuchni azjatyckiej zapraszam na mój
My Culinary Artwrzuć do garnka razem z czosnkiem i bazylią (możesz teraz dorzucić jeszcze kilka kolejnych listków). Całość zmiksuj za pomocą blendera. Krem z pomidorów przecedź kolejno przez sito, pozbawiając go pestek. Dopraw solą oraz pieprzem do smaku. Zupę delikatnie podgrzej i podawaj z kleksem crème fraîche , natką pietruszki i listkami bazylii. Możesz ją również delikatnie zredukować przed podaniem, aby była bardziej
Food SquareJesienny sezon na dynię uważam oficjalnie za otwarty. Osobiście jestem wielbicielką kremu z dyni, a dodanie do niego suszonych pomidorów nadało zupie nowego wyrazu. Sycąca i rozgrzewająca - idealna na chłodne wieczory :D SKŁADNIKI : 650 g upieczonej dyni hokaido 50 g suszonych pomidorów 150 g marchewki 1/2 cebuli 4 plasterki imbiru 20 ml oliwy z oliwek 750 ml wody
Marcepanowa kuchniaKolejny ekspresowy krem...szybka i tania zupa... na zimowe wieczory. Ziemniaki i kukurydza, a do tego posypka z suszonych pomidorów nie jest zbyt popularnym zestawieniem smakowym w domowym zaciszu. Dodatkowy wymiar smakowy nadaje serek o smaku pomidorów z bazylią. Ponadto kurkuma nie tylko nadaje pięknego koloru, ale również ta przyprawa ma pozytywny wpływ na pracę wątroby oraz wspiera organizm(...)gotujemy do miękkości... czyli ok. 20 min od chwili zagotowania. Po ugotowaniu warzyw dodajemy serek apetina i całość miksujemy na gładki krem. Próbujemy i doprawiamy kurkumą, solą i pieprzem. Do miseczek nalewamy zupę, posypujemy kukurydzą i suszonymi pomidorami z bazylią Smacznego
IMPRESJA SMAKUAromatyczny toskański krem z dojrzałych pomidorów i czerstwego chleba z dodatkiem czosnku, papryczki chilli i świeżej bazylii. Jest to jedno z dań "cucina povera" czyli
wyzwania kuchennezgodzicie się ze mną. Robiłam już naprawdę wiele wersji tej chłodnej zupy, od klasycznego chłodnika z botwinki po chłodnik z ogórka i awokado (jeden z moich ulubionych), chłodnik z pomidorów i arbuza czy pyszne warzywne gazpacho. Zapraszam także na inne przepisy na chłodniki: – najlepsze przepisy na zupy kremy – chłodnik z ogórka i awokado – chłodnik z botwinki – chłodnik z pomidorów
nietylkopasta.plduszonych długo na maśle pomidorów, z dodatkiem dużej ilości gęstej śmietany i makaronem domowej roboty. Wspaniały smak. Nie do zapomnienia. Ja również gotowałam taką zupę i długo nie dawałam się przekonać, że gęsty krem z pomidorów z kleksem śmietany na wierzchu też może być pyszny. Eksperymenty z nowymi smakami rozpoczęłam wraz z rosnącą świadomością na temat zdrowego odżywiania, a także(...)koniecznością wprowadzenia specjalnej diety. Od tego czasu chronicznie szukam nowych inspiracji, żeby odtłuścić i odkwasić nasze jedzenie. Podstawą diety są ciepłe posiłki, a więc między innymi jak najwięcej zup, których w związku z tym gotuje się u mnie w domu bardzo dużo (zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym). Zupa pomidorowa, na którą podaję przepis jest jedną z naszych ulubionych, gotowana
Moja Mama Gotujecebule. Smażyć aż cebulki nabiorą złotego koloru. Wlać pomidory z puszki, wywar warzywny lub wodę i łyżeczkę vegety, czerwone ziarenka pieprzu.. Dodać dynię i zagotować. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotować tak długo aż dynia będzie miękka. podczas gotowania wywar może się wygotować więc trzeba uzupełnić wlewając wodę. Zupa krem powinna być dość gęsta. Jak już dynia jest
Kuchnia Pokoleńmniej zachwytu: temperatura pokojowa (nie był mocno schłodzony), dodatki świeże i chrupiące – ale bez zielonego groszku, który dla mego ślubnego jest w tej zupie obowiązkowy. Córka, która tym razem nam towarzyszyła zamówiła krem z pomidorów z krewetkami – i nie mogła się nachwalić, jak bogata w smaki i aromatyczna byłą ta śródziemnomorska wersja pomidorówki. Za zupy zgodnie wystawiliśmy restauracyjnej kuchni
Smaki Ewyporcji) Z pomidorów wycinamy twarde części, kroimy w mniejsze kawałki, wrzucamy na blachę do pieczenia. Dodajemy do nich pokrojone w mniejsze kawałki cebule i przecięty w poprzek czosnek, wszystko skrapiamy oliwą i pieczemy w 200 stopniach około 20 minut. Po wystudzeniu pomidory z cebulą i obranymi ząbkami czosnku wrzucamy do blendera i miksujemy na gładki krem. Do garnka wlewamy bulion(...)minut. Jeżeli zupa wyszła za gęsta, można dolać trochę wody (ja chciałam uzyskać gęstą konsystencję, ale nie taką jak zupa krem). Doprawiamy solą, pieprzem i wędzoną papryką, dodajemy poszatkowany koperek, mieszamy. Makaron gotujemy al dente. Do misek wsypujemy makaron i pokruszony ser, zalewamy zupą. Można zupę jeszcze skropić odrobiną oliwy. Artykuł Zupa z pieczonych pomidorów pochodzi z serwisu Kardamonowy
Kardamonovyporcji) Z pomidorów wycinamy twarde części, kroimy w mniejsze kawałki, wrzucamy na blachę do pieczenia. Dodajemy do nich pokrojone w mniejsze kawałki cebule i przecięty w poprzek czosnek, wszystko skrapiamy oliwą i pieczemy w 200 stopniach około 20 minut. Po wystudzeniu pomidory z cebulą i obranymi ząbkami czosnku wrzucamy do blendera i miksujemy na gładki krem. Do garnka wlewamy bulion(...)minut. Jeżeli zupa wyszła za gęsta, można dolać trochę wody (ja chciałam uzyskać gęstą konsystencję, ale nie taką jak zupa krem). Doprawiamy solą, pieprzem i wędzoną papryką, dodajemy poszatkowany koperek, mieszamy. Makaron gotujemy al dente. Do misek wsypujemy makaron i pokruszony ser, zalewamy zupą. Można zupę jeszcze skropić odrobiną oliwy. Artykuł Zupa z pieczonych pomidorów pochodzi z serwisu Kardamonowy
Kardamonovyrazy przygotowywałam zupy na bazie papryki, ale żadna nie smakowała tak jak ta. Delikatna słodycz papryki z nutą pomidorów podkreślona ostrością chilli i łagodny smak mascarpone. Ta wyborna zupa rozgrzała nas dziś i z pewnością nie był to ostatni raz. Krem paprykowy z mascarpone składniki na 3-4 porcje 1,2 kg czerwonej papryki 2 średnie pomidory bez skóry(...)oliwie z oliwek podsmażamy posiekaną szalotkę wraz z chilli w proszku, a gdy się zeszkli dodajemy do niej pokrojone pomidory bez skóry i upieczony wcześniej czosnek. Gdy płyn z pomidorów odparuje dodajemy paprykę i bulion. Gotujemy około 10 minut. Następnie zupę miksujemy i doprowadzając do wrzenia doprawiamy solą i pieprzem. Zupę rozlewamy na talerze, Na środku każdego talerza nakładamy łyżkę
Przysmaki Karolkiprzepisu powinno wyjść Wam około sześć średnich porcji zupy. Jeżeli macie większą rodzinę, podwójcie składniki, aby dla nikogo zupy nie zabrakło Taki kapuśniak jest łatwy w przygotowaniu i bardzo smaczny. Na samym końcu do mojej zupy ze słodkiej kapusty dodaję koncentrat pomidorowy, jednak zdarzyło mi się także gotować bez niego – zupa wtedy jest także smaczna, a smak słodkiej kapusty(...)przepada za kwaskowatym smakiem pomidorów, który pasuje mu do wszystkiego, no i do tej zupy szczególnie Zapraszam Was po ten prosty przepis na kapuśniak ze słodkiej kapusty. Smacznego! Zobacz też: Kartoflanka – zupa ziemniaczana Warzywna zupa krem z curry i imbirem Zupa z czerwonej soczewicy i pomidorów Zupa ogórkowa Przepis na kapuśniak ze słodkiej kapusty Drukuj przepis Porcji: 6 Czas gotowania
Kuchnia Bazylii