Zupę krem z czerwonej soczewicy po raz pierwszy zrobiłam chyba z 15 lat temu za namową koleżanki. Wówczas koleżanka tak bardzo się nim zachwycała, a mnie nie zasmakowała wcale. To jedno podejście na lata skutecznie zniechęciło mnie do dalszych prób. Aż wreszcie nadszedł dzień, by kremu z czerwonej soczewicy spróbować ponownie. No i zrobiłam. Mocno aromatyczną od ziół (dałam(...)oraz przyprawy. Wszystko krótko smażymy, cały czas mieszając. Następnie zalewamy bulionem. Dodajemy pomidory z puszki oraz soczewicę. Dokładamy listki laurowe oraz ziele angielskie. Gotujemy na małym ogniu, aż do miękkości soczewicy (mocno napęcznieje). Listki laurowe oraz ziele angielskie wyławiamy z garnka (koniecznie). Zupę miksujemy blenderem na gładki krem. Doprawiamy ją do smaku solą lub pieprzem oraz płatkami chili. Podajemy
Smaki Na TalerzuPrzepyszny krem z pomidorów na bazie wina i dobrego bulionu z indyka z dodatkiem szarpanej wołowiny, która nadaje zupie charakteru i wyśmienitego smaku. Jeśli razem ze mną przygotowywaliście ostatnio szarpaną wołowinę i zostało Wam jej jeszcze trochę to możecie wykorzystać resztę do tego właśnie przepisu. Składniki (na 2-3 porcje): 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 ziemniak 2 łyżki(...)czosnek. Dodaję pokrojoną marchewkę i ziemniaka. Całość smażę 4-5 minut. Następnie wlewam wino i redukuję o połowę. Dodaję pomidory z puszki oraz bulion i całość gotuję 10-12 minut. Na koniec doprawiam solą i pieprzem. Zupę miksuję na gładki krem i podaję z porcją szarpanej wołowiny
Mango Papajajuż, że uwielbiam pieczoną paprykę. Nie inaczej jest jeśli chodzi o zupę z niej zrobioną:) Tym bardziej, że zupy-krem są moimi ulubionymi:) Pyszna, kremowa, lekko słodka, pachnąca… jednym słowem wspaniała:) Kolorem przypominająca trochę pomidorową;) Nie jest to jednak zupa na szybko. Najpierw należy przez około godzinę piec paprykę, następnie ostudzić ją, zdjąć skórę i dopiero można działać dalej(...)zeszklenia. Następnie dokładamy upieczoną paprykę, wyciśnięty z osłonek upieczony czosnek oraz pomidory z puszki wraz z zalewą, smażymy wszystko razem przez chwilę. Wlewamy bulion i gotujemy całość przez około 15-25 minut. Do zupy dodajemy kilka listków bazylii i miksujemy ją na gładki krem. Dodajemy serek mascarpone i ponownie krótko miksujemy. Na koniec doprawiamy zupę do smaku solą, pieprzem oraz
Smaki Na Talerzuokazję mieszkać w wielu zakątkach subkontynentu. To właśnie od Panchami dostałam przepis na zupę krem z buraków i.... pomidorów. A tutaj znajdziecie więcej naszych zdjęć, nie tylko kulinarnych :) Składniki - proporcje na dwie - trzy osoby 2 średniej wielkości buraki 3 średniej wielkości pomidory (lub pomidory z puszki) 1-2 nieduże marchewki 1 duża czerwona cebula (w Indiach czerwona cebula(...)smażyć przez 3-5 minut. Po tym czasie dodać pomidory i podsmażać przez kolejne 5-6 minut, a następnie zalać warzywa bulionem, doprawić do smaku i gotować aż buraki będą miękkie (w tradycyjnym garnku zajmuje to około 40 minut, w szybkowarze około 10 minut) Kiedy zupa przestygnie całość zmiksować na krem. Przed podaniem podgrzać, udekorować gęstym jogurtem lub śmietaną
Kulinaria - potrawy z różnych stron światazostało i przelewam to do garnka z soczewicą. Gotuję do miękkości soczewicy. Na około 5 minut przed końcem gotowania dodaje do garnka pomidory. Gotową zupę lekko miksuje. To nie ma być zupa krem idealnie gładka, wręcz przeciwnie. Soczewica ma być widoczna, to bardziej pomidory ulegają zmiksowaniu. Zupę doprawiam do smaku solą pieprzem i sokiem z cytryny. Na wierzch posypuje natka
Przysmaki Karolkidzień więc raczymy się nią z tym większą przyjemnością. Jesienią lubię zupy gęste i konkretne a ta choć bezmięsna taka własnie jest! Przepis z książki jednej z moich ostatnio ulubionych czyli "O jabłkach" Elizy Mórawskiej.Już za chwile na blogu.Zupa krem z selera i pomidorow, z jablkiembulion:kawałek selera
Dzieje kuchennej Wiewiórywodę. Zagotowujemy, przykrywamy pokrywką i redukujemy płomień do minimalnego. Gotujemy 15 minut. Dodajemy pomidory z puszki i ponownie zagotowujemy. Przykrywamy, redukujemy płomień i gotujemy 10 minut. Próbujemy i w razie potrzeby doprawiamy do smaku. Odstawiamy do lekkiego ostygnięcia. Blendujemy na gładki krem. Gęstość zupy regulujemy bulionem lub wodą. Podajemy ze świeżą kolendrą, papryczką chili i kleksem mleczka kokosowego
cool and mintygotowania, gotowa w 15 minut. Smak i aromat Azji bez chemii i polepszaczy smaku. Czytaj dalej ZUPA KREM Z PIECZONEJ PAPRYKI Z MLEKIEM KOKOSOWYM Bardzo delikatna zupa krem z pieczonej papryki, pomidorów i mleka kokosowego. Te trzy składniki połączone z trzema przyprawami wystarczą, by zabrać Was do kulinarnego nieba. Czytaj dalej RIBOLLITA, CZYLI WYKWINTNA WŁOSKA ZUPA Z CZERSTWYM CHLEBEM Ribollita
Niedzielny kucharzgotowania, gotowa w 15 minut. Smak i aromat Azji bez chemii i polepszaczy smaku. Czytaj dalej ZUPA KREM Z PIECZONEJ PAPRYKI Z MLEKIEM KOKOSOWYM Bardzo delikatna zupa krem z pieczonej papryki, pomidorów i mleka kokosowego. Te trzy składniki połączone z trzema przyprawami wystarczą, by zabrać Was do kulinarnego nieba. Czytaj dalej RIBOLLITA, CZYLI WYKWINTNA WŁOSKA ZUPA Z CZERSTWYM CHLEBEM Ribollita
Niedzielny kucharzpikantne, ponieważ nie dodawałam ostrej papryki. Aby chłodnik z pomidorów prezentował się ciekawie, podałam go w szklankach i ozdobiłam warzywami oraz lodem, który dodatkowo schłodził zupę. Oczywiście możecie podawać zupę klasycznie, w miseczkach. Zachęcam Was do wypróbowania przepisu oraz wracania po ciekawe, kulinarne inspiracje Zobacz też: Zupa meksykańska Zupa krem z batatów i papryki Zupa krem pomidorowa – z pieczonych pomidorów(...)obieramy warzyw. Paprykę kroimy w paski, pomidory i ogórki w ćwiartki. Cebulę kroimy na pół, a czosnek obieramy. 2 Wszystkie warzywa wkładamy do misy blendera lub garnka, w którym będziemy je blendować. Następie dodajemy do warzyw wodę, pokruszone pieczywo, ocet winny oraz oliwę z oliwek. Blendujemy składniki. 3 Próbujemy powstałej zupy i doprawiamy solą i pieprzem do smaku. 4 Odstawiamy
Kuchnia BazyliiCzas czytania: 2 min Najprostsze przepisy są najlepsze! Zapraszam zatem na wegetariańską zupę pomidorową ze świeżych soczystych pomidorów. Najważniejszym składnikiem dzisiejszej zupy są oczywiście pomidory, żeby
SprawdzonaKuchnia.plprzepis na zupę dyniową tym razem z pomidorami, ostrą papryczką chilli i pysznymi prażonymi orzechami włoskimi. Pomidory w połączeniu z dynią i aromatycznymi przyprawami sprawiają, że zupa zyskuje egzotyczny smak, smak w stylu kuchni indyjskiej. Zupę zabieliłam mleczkiem kokosowym, co sprawiło, że zupa nabrała aksamitnej konsystencji i wspaniałego smaku i tutaj ostrzeżenie! Zupa z dyni i pomidorów nie będzie(...)zupy. Kiedy dynia będzie miękka, zmiksować blenderem na gładki krem, zupa będzie bardzo gęsta należy dodać tyle wywaru warzywnego, aby konsystencja zupy była taka jaką lubicie najbardziej, ja lubię konsystencję gęstego kremu. Zupę doprawić przyprawami, dodać pokrojony w małą kostkę ser, dokładnie wymieszać, zdjąć z ognia. Przed podaniem dodać mleczko kokosowe, drobno pokrojoną papryczkę chilli, kolendrę, orzechy, zupę można
SprawdzonaKuchnia.plzmiękną, wlewamy bulion oraz dodajemy tymianek. Zagotowujemy, a następnie blendujemy na gładki krem. Przyprawiamy do smaku odrobiną soli, pieprzu oraz soku z cytryny. Płatki migdałowe wsypujemy na suchą patelnię i lekko rumienimy. Gotową zupę wlewamy do miseczki i wierzch posypujemy płatkami migdałowymi. 2) ZUPA JASIA Ta zupa to bomba witaminowa. Jest to taka wegetariańska wersja fasoli po bretońsku 😉 Smakuje znakomicie(...)jest ciężkostrawna. Dodatkowo w zupie tej mamy dużą zawartość likopenu, dzięki obecności pomidorów pelati i koncentratu pomidorowego. Likopen to przeciwutleniacz, który chroni przed zawałem, chorobami serca oraz nowotworami. Składniki: 400 g białej fasoli z puszki 2 marchewki 1 cebula 2 łodygi selera naciowego 2 ząbki czosnku 1 puszka pomidorów pelati 1 łyżka koncentratu pomidorowego
Kuchnia MagdaLenyBłyskawiczna zupa dyniowa to szybki pomysł na pożywną, rozgrzewającą zupę. Zupa podana z grzankami z całą pewnością zaspokoi największy głód. Przepis na Szybki krem z pomidorów Do przygotowania tej zupy, możecie również wykorzystać jeśli macie mrożoną dynię. Składniki 500g dyni (już bez skóry) 2 duże ziemniaki 2-3 marchewki 200ml mleczka kokosowego 2 cm świeżego imbiru 1 cebula 2 ząbki(...)warzywa zmiękną i dodajemy mleczko kokosowe. Zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze ok. 6 minut. Doprawiamy całość do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Wyłączamy ogień i blendujemy zupę na gładki krem. Pieczywo obiekamy w tosterze. Zupę podajemy z pestkami dyni i chrupiącymi grzankami. Smacznego! Artykuł Błyskawiczna zupa dyniowa pochodzi z serwisu Kulinarny Blog - wiesz jak gotować
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!