dodawajcie stopniowo i dopasujcie smak kremu do siebie. Warzywna zupa krem z curry i imbirem została ugotowana na bazie około 700 g warzyw korzeniowych, jak seler, marchewka, ziemniak, batat. Podczas przygotowania zupy możecie modyfikować proporcje warzyw, co sprawi, że za każdym razem warzywna zupa krem z curry i imbirem będzie smakować nieco inaczej. Zupy krem podaję najczęściej z domowymi grzankami(...)kleks śmietany czy ostry ser – wtedy smakuje ona najlepiej. Zapraszam Was na przepis na tą pyszną, warzywną zupkę. Smacznego! Zobacz też: Zupa z czerwonej soczewicy i pomidorów Zupa z pieczonej papryki Zupa krem z batatów i papryki Zupa krem cebulowa Zupa krem z pora Przepis na warzywną zupę krem z curry i imbirem Drukuj przepis Porcji: 6 Czas gotowania
Kuchnia Bazyliiminut mam zupę. Składniki na 4 porcje : ok. 1200 kg pomidorów (najlepiej mięsistych, np. malinowych) 1 łyżka oliwy suszone bazylia i oregano sól, świeżo mielony pieprz do smaku 100 ml wody (lub niedzielnego rosołu) 1 kulka mozarelli light z zalewy (125g) listki bazylii do dekoracji talerzy (opcjonalnie) Pomidory nakroić na krzyż, sparzyć wrzątkiem i obrać ze skóry. Pomidory pokroić(...)być super gładki, można usunąć gniazda nasienne, ale nam pestki pomidorów w zupie zupełnie nie przeszkadzają, więc ja tego nie robię. Pokrojone pomidory przełożyć do rondelka z grubym dnem, dodać łyżkę oliwy i gotować pod przykryciem jakieś 15-20 minut aż pomidory się rozpadną. Kiedy pomidory zamienią się w miękką pulpę, trzeba doprawić je do smaku solą, odrobiną pieprzu oraz
DietologWystarczyło mi raz zrobić krem z soczewicy, by zakochać się w tym smaku i nabrać ochoty na więcej. Poprzednia zupa jaką zrobiłam była mocno ziołowa, dlatego tym razem postanowiłam zrezygnować z większości przypraw i postawić jedynie na sól, pieprz i ostrą paprykę oraz płatki chili. Dla mnie nic więcej tej zupie nie trzeba. No może tylko porcji grzanek Pycha(...)posiekany czosnek, chwilę smażymy, po czym dokładamy przepłukaną na sicie czerwoną soczewicę. Wlewamy bulion oraz dodajemy drobno krojone pomidory z puszki (polpę pomidorową). Gotujemy na niewielkim ogniu, aż do miękkości soczewicy (aż mocno napęcznieje). Miksujemy za pomocą blendera na gładki krem. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz ostrą papryką/płatkami chili. Podajemy z grzankami
Smaki Na TalerzuPyszny i baardzo sycący krem pomidorowy z pulpecikami i mozzarellą. Mniam <3 Zapraszam do przygotowań! Składniki na zupę: 4 duże pomidory (najlepiej gruntowe), pokrojone w kostkę 2 cebule, drobno posiekane 1 łyżka oliwy 1 łyżka koncentratu 1 ząbek czosnku, drobno posiekany 700 ml wywaru z kurczaka (może być z kostki) garść świeżej bazylii 1/2 łyżeczki cukru sól(...)garnka wlewamy bulion lub wodę i dodajemy kostkę, koncentrat, doprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Wrzucamy listki bazylii. Gotujemy bez przykrycia 15 minut. Po tym czasie zupę miksujemy na krem. 4. Do zupy dodajemy pulpeciki i pomidorki, gotujemy jeszcze 10 minut. Przekładamy na talerze, dodajemy po 3 kuleczki mozzarelli, odrobinę śmietany (opcjonalnie), dekorujemy listkami bazylii. Smacznego
My Culinary Artrandkowe spotkania (np. z grzankami w kształcie serc lub wzorem serca narysowanym śmietanką). Pomysły na zupy: ** Zupa krem z cukinii ** Zupa pieczarkowa krem ** Zupa krem z buraków ** Zupa krem z brokułów (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na 4-5 porcji: puszka pomidorów (całe lub krojone, 400 g) opakowanie przecieru pomidorowego lub passaty (500 g) 500 ml wody lub bulionu(...)cebula się zeszkli) . Dodaj przecier, pomidory z puszki oraz bulion. Całość gotuj pod przykryciem około 10 minut na niedużym ogniu. Zdejmij z ognia, dodaj serek mascarpone, bazylię i zioła prowansalskie – zmiksuj blenderem ręcznym na gładki jednolity krem. Ponownie wstaw na ogień, dopraw solą oraz pieprzem i gotuj około 2-3 minuty. Zupę można podawać z… pieczywem, pieczywem
Kulinarny S.O.S.Zupę pomidorową pewnie każdy zna, ale ta nie jest taka zwykła i tradycyjna ;) Oprócz świeżych pomidorów zawiera sok pomarańczowy. Nie jest również podawana ani z ryżem
Moja Galeria SmakuOtwieranie Garnka: Szybkie Etap II Ciśnienie: Wysokie Czas Gotowania: 30 sek Otwieranie Garnka: Szybkie Porcji: 2 JEŚLI POWYŻSZE WSKAZÓWKI NIC CI NIE MÓWIĄ, ZAPRASZAM TUTAJ Zupa-krem Składniki 10 średnich pomidorów, pokrój na większe kawałki 4 młode cukinie (ok. 600 g), pokrój w kawałki 3 cm x 1 cm (ja użyłam do tego celu robota kuchennego) 1 duża cebula(...)cebulę, szczyptę soli i chwilkę podsmażaj dodaj pomidory, podsmażaj do wydzielenia się soku dodaj czosnek, troszkę cukru, sól, dolej zimną wodę zamknij szczelnie garnek i gotuj zgodnie z przepisem Etap I dodaj cukinię, zamknij szczelnie garnek i gotuj zgodnie z przepisem Etap II całość przełóż do blendera, dodaj tymianek i zmiksuj krem przetrzyj przez sitko i ponownie wlej do blendera
Szybko SzybkowarTej zimy miałam takie postanowienie, żeby w naszym domu codziennie była na obiad zupa. Udaje mi się to tak co drugi dzień ;) Ale biorąc pod uwagę
Mienta blogRamen to rodzaj zupy, który już od kilku lat jest można powiedzieć „modny”. Zima to u mnie ( i pewnie nie tylko u mnie ) taka pora, kiedy zdecydowanie chętniej sięgam po wszelkiego rodzaju gorące zupy albo dania jednogarnkowe. Kocham smaki jesieni i zimy, bo własnie do tych smaków tak bardzo pasują moje ukochane orientalne smaki – kumin, kurkuma, curry(...)tymi smakami przygotowałam dla Was przepis na przepyszną zupę. Śmieję się że to trochę taki nasz polski ramen, bo jest w nie tak wiele składników. Składników, które łącząc się ze sobą tworzą fantastyczną całość, której nikt się nie oprze! Koniecznie spróbujcie! Zachwyćcie się razem ze mną! SKŁADNIKI: * świeże, miękkie, soczyste pomidory – 4-5 szt * dynia np. Hokkaido
Ostra na SłodkoZupy kremy to jedna z moich kulinarnych miłości :) Nie ważne czy lato, czy zima, zawsze wynajdę składniki na pyszny krem. Tym razem w ruch poszły pomidory, czerwona papryka i czosnek, uprzednio pieczone w soli, pieprzu i świeżych ziołach. Kuchnia podczas pieczenia warzyw wypełnia się cudownym aromatem, który ściąga do niej głodomory :) Uwielbiam zabierać taki "gorący kubek" do pracy i zajadać(...)garnku i zblendować na jednolitą masę. 5. Zagotować i przyprawić do smaku solą, pieprzem, papryką słodką i cukrem (moje pomidory były dość słodkie, a mimo to dodałam do nich 2 łyżeczki cukru). Krem wychodzi dość gęsty, jeśli wolicie rzadsze zupy, wystarczy dodać więcej bulionu. Dla fanów mocno czosnkowych dań, polecam wcisnąć do zupy dodatko 2 świeże ząbki czosnku. 6. Nałożyć
DefinicjaSmakuoliwa, cytryna WYKONANIE PASTA : W moździerzu rozcieramy ziarna kolendry i kminku. Dodajemy sól, obrany czosnek i papryczkę chili. Rozgniatamy i ucieramy na pastę. Dodajemy 3 łyżki oliwy, mieszamy. ZUPA :Paprykę myjemy, oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w szerokie paski. Nacieramy oliwą i układamy na rozgrzanej patelni (zwykłej lub grillowej). Smażymy/ grillujemy z każdej strony, na umiarkowanym ogniu(...)ugotowaną. Podsmażamy mieszając przez około 2 minuty, stopniowo wlewamy pomidory wraz z zalewą. Dolewamy gorący bulion, mieszamy. Przykrywamy pokrywką i gotujemy na małym gazie przez około 15 minut. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Odstawiamy do lekkiego przestygnięcia. Dodajemy miód. Miksujemy na gładki krem. Przed podaniem podgrzewamy. Dekorujemy jarmużem i pokruszoną fetą. Skrapiamy oliwą i opcjonalnie
cool and mintybrukwi już pisałam przy okazji przepisu na inny krem z brukwi . Tym razem krem czyli zupa jest bardzo aromatyczny, pyszny. dodatek pomidorów nadaje zupie charakteru. Bardzo pożywny i zdrowy obiad zaspokoi łaknienie wszystkich domowników. Kroimy, smażymy, podlewamy, dusimy, miksujemy i zajadamy. Szybko i smacznie. Krem z brukwi, selera i ziemniaków. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanieuwielbiam. Robiąc kremowe zupy pewnego razu wpadłam na pomysł, żeby zrobić Gazpacho z dodatkiem pieczonej papryki, a nie tej świeżej. Dodało mu to zdecydowanego intensywnego smaku. Nie jest to tradycyjny hiszpański chłodnik, ale zdecydowanie można go podawać w dwóch odsłonach w zależności od pogody i na zimno i na ciepło :) Składniki: 6 bardzo dojrzałych pomidorów (ok 3/4kg) 2 papryki(...)minut w 190 stopniach. Pomidory sparzyć i obrać ze skórki razem z ogórkiem. Umieścić w misie blendera i zmiksować (można przetrzeć przez sito, aby nasiona oddzieliły się od kramu). Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę, dodając do pomidorów wraz papryką oraz obraną cebulą, oliwą i cytryną. Wszystkie składniki miksujemy i doprawiamy do smaku. Jeżeli krem jest zbyt gęsty możemy dodać
ChilliJemyzabiegów kulinarnych. Najlepsza o tej porze roku, kiedy nietrudno o pełne smaku, dojrzałe w słońcu pomidory. Przygotowując tę zupę najlepiej kupować gruntowe, miejscami miękkie pomidory, których dodatkową zaletą jest zazwyczaj nieco niższa cena. SKŁADNIKI / 4-6 PORCJI 2 kg świeżych pomidorów (miękkich, bardzo dojrzałych; np. malinowych lub bawole serce) 1 duża cebula 3 duże ząbki czosnku 1 łyżka oleju(...)kokosowego 1 łyżka masła przyprawy: sól, świeżo zmielony czarny pieprz, szczypta chili w proszku lub płatkach, 1 łyżeczka suszonego oregano DO PODANIA : mozzarella, pokrojone świeże pomidory, świeża bazylia WYKONANIE Pomidory myjemy, skórkę nacinamy na krzyż i wkładamy do dużej miski lub garnka. Zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na 3 minuty i wyjmujemy na blat. Zdejmujemy skórę, kroimy w grube plastry, a następnie
cool and mintyLekko pikantna zupka dyniowo-pomidorowa z orientalnym akcentem w postaci mleczka kokosowego i przyprawy curry (w proszku lub paście). Cudownie kremowa, pełna smaku, rozgrzewająca. Idealna na
cool and minty