spokojnie mogą bez nich żyć, ale ja do nich nie należę. Czuję wręcz jakiś wewnętrzny imperatyw zjedzenia zupy i zdażyło się, że nawet na śniadanie. Czasami, kiedy już uweźmiemy się na jakąś... robimy ją ciągle dopóki nam się nie znudzi ;) Poniższy krem z marchewki jest ostatnio częstym gościem na naszym stole. Przygotowuje się go bardzo szybko i jest moim zdaniem(...)imbiru płaska łyżka czerwonej pasty curry szklanka mleka kokosowego 2 łyżki sosu ostrygowego 2 łyżki sosu sojowego można też zamiast dodawać sosów, po prostu posolić Dodatki: pestki słonecznika i dyni (namoczone lub prażone ze szczyptą soli himalajskiej i kokosowego cukru), oleje: z orzechów włoskich, laskowych, dyniowy, ocet balsamiczny, świeża kolendra
Cytryna&Co.Zupa z dynią, kurkumą i kaszą jaglaną Składniki: 1 dynia 4 ziemniaki 5 marchewek 1 korzeń pasternaku kawałek selera kawałek pora 2 ząbki czosnku pół szklanki kaszy jaglanej natka pietruszki i selera 5 łyżek oliwy z oliwek 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka siemienia lnianego 1 łyżeczka nasion chia 3 liście laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego sól lubczyk koperek suszony Warzywa(...)lniane, przyprawy i zioła. Kaszę jaglaną wypłukałam na sicie. Po ok. 45 - ciu minutach gotowania zupy, dodałam kaszę jaglaną i gotowałam całość do miękkości warzyw oraz kaszy. Zupa jest smaczna i zdrowa. To również dobra opcja dla tych, którzy nie przepadają za zupami - krem
nietadietabratem do sklepu mojej mamy. Zupa pomidorowa z lanym ciastem gotowana na kości, którą później obgryzałam ( ja czekałam zawsze na tę kość, nie na zupę! ). Słodkie różowe ptysie w kształcie łabędzi z kremem bezowym i wielkie pierogi z serem mojej babci. Ależ miło to powspominać! Dziś jednak nie o wspomnieniach będziemy gadać, ale do wspomnień nawiążemy! Zainspirowana genialnym konkursem(...)dlatego, że połączyłam w nich właśnie te ulubione smaki dzieciństwa – puszyste ciasto drożdżowe, słodki krem karpatkowy i chrupiącą kokosową kruszonkę. Dobrze znane, tradycyjne smaki, ale przygotowane w zupełnie nowym niespotykanym dotąd wydaniu! Mama była zachwycona! Spróbujcie i Wy! Polecam! Ps. Przysmak z dyni dodany do ciasta drożdżowego sprawia, że nabiera ono delikatnego żółtego koloru! Lato na talerzu! Ps. Konkurs
Ostra na Słodkopodawaniu zup. Nie wiem z czego to wynika, jednak ten sposób serwowania potrawy mi najbardziej odpowiada. Nie ma znaczenia jaki to krem. Dostałem w warzywniaku świetnego bakłażana, więc dziś to on będzie głównym składnikiem mojej zupy. Czego użyłem? -bakłażan -szalotka -masło klarowane -sól, pieprz -tymianek świeży -puszka namoczonej ciecierzycy -bulion drobiowy 1,5l -dwie szczypty majeranku -szczypta gałki muszkatołowej -łyżka(...)wrzucamy ciecierzycę, zagotowujemy, dodajemy bakłażana. Gotujemy do momentu, aż skóra bakłażana będzie miękka. Miksujemy blenderem, dodajemy łyżkę śmietany, gałkę oraz majeranek i miksujemy całość raz jeszcze. Posypujemy uprażonymi pestkami dyni. Smacznego
BaRepasSkładniki (na 1 porcję) - mała cebula (ok. 70 g), - ząbek czosnku, - łyżeczka oleju rzepakowego (ok. 5 g), - ok. 200 g pieczonej dyni, - 5 łyżek mleka kokosowego
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachBardzo często zastanawiamy się na różnymi dodatkami do obiady. Brakuje nam pomysłu na jakaś zdrową i przede wszystkim smaczną surówkę. Surówka z pora i marchwi to
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!kremowa zupa z dyni. Idealna na jesienny obiad,a co najważniejsze przygotujesz ją bardzo szybko. 500 g dyni (po obraniu) 200 g ziemniaków (po obraniu) 1 średnia cebula 1 duży ząbek czosnku 2 łyżki masła 1 łyżeczka startego imbiru 1 łyżeczka kurkumy 300 ml bulionu warzywnego sól świeżo mielony pieprz ponadto: 2-3 łyżki jogurtu naturalnego pestki dyni groszek(...)ptysiowy Dynię i ziemniaki pokroić w niedużą kostkę. Cebulę i czosnek drobno posiekać. W garnku rozgrzać masło,wrzucić posiekaną cebulę z czosnkiem,lekko przysmażyć. Dodać dynię i ziemniaki,chwilę smażyć,dodać starty imbir i kurkumę,zalać bulionem i gotować ( ok.10-15 minut) aż warzywa zmiękną. Całość zmiksować blenderem,doprawić do smaku solą i pieprzem. Napełnić kremem bulionówki,na każdą porcję nałożyć
Kolorowa kuchnia Elkiwiem ile razy pisałam na blogu, jak bardzo lubię zupy kremy. Szybkie w przygotowaniu, zdrowe, niskokaloryczne (choć czasem naprawdę sycące). A do tego te intensywne kolory. Zachęcam każdego do robienia tego typu zup, nawet największa kuchenna łamaga spokojnie sobie poradzi :D Dziś postawiłam na młodą marchew - w sklepie wyglądała tak kusząco, że po prostu nie mogłam przejść obojętnie. Teraz wiem(...)młode ziemniaki 0,6 l bulionu z warzyw szczypta mielonego imbiru szczypta mielonego kminku sól i pieprz łyżeczka soku z cytryny do podania: świeże zioła garść pestek dyni Przygotowanie: 1. Marchew i ziemniaki obierz, pokrój wraz z rabarbarem w plasterki. 2. Do wrzącego bulionu wrzuć warzywa i gotuj do miękkości (nie rozgotuj). 3. Dopraw pozostałymi składnikami i zblenduj
Powiedz dietom niesól (w zależności od podniebienia). Przygotowanie: 1. Dynię kroimy na kostki (oczywiście bez nasion, które jeśli są dojrzałe i mamy gdzie je zasiać zawsze przydadzą się po wysuszeniu na przyszły rok), marchewkę, pietruszkę i ziemniaka na plasterki i wrzucamy na patelnie ze sporą ilością rozgrzanego oleju (olej będzie potem jedynym tłuszczem w zupie i przyda się do aromatyzowania grzanek, więc(...)opcja upieczenia warzyw w piekarniku po wcześniejszym zamarynowaniu w oleju z przyprawami) 3. Warzywa przelewamy z olejem do garnka dodajemy około szklankę wody (w zależności jak gęsty ma być krem) i zagotowujemy. 4.Po zagotowaniu garnek odstawiamy do wystygnięcia. 5. Kiedy garnek wystygnie zawartość blendujemy na gładką masę i podgrzewamy dodając resztę przypraw, ewentualnie więcej wody jeśli krem jest
Kwarek - mocno minimalistyczne przepisyzaszalałam wczoraj ze smakami i stworzyłam troszkę inny krem brokułowy. Ten poprzedni był bardzo dietetyczny a zarazem bardzo smaczny. Dzisiejszy jest mniej dietetyczny ale smak ma jeszcze lepszy, ten leciutki posmak wędzonki- dla mnie cudo! Polecam bardzo gorąco, troszkę odmiany niekiedy wskazane. Z podanych składników wyszedł mi dość spory garnek zupy, można więc ilości zmniejszyć o połowę lub przygotować(...)ząbki czosnku - kawałek chudego boczku lub np.ogonówki (50-100g) - sól i pieprz - szczypta gałki muszkatołowej - 1-2 łyżki słodkiej śmietanki (u mnie kremówka) - płatki migdałów lub pestki dyni do posypania - 1-2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju kokosowego W garnku podgrzać tłuszcz, dodać pokrojoną w kostkę cebulę. Podsmażyć. Następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i lekko podsmażyć
Smaczne Zdrowepulpetami wołowymi i grzankami Dzień szósty : Śniadanie: kasza jaglana z kiwi II Śniadanie: koktajl z ogórkiem i pomarańczą Obiad: kurczak z poprzedniego dnia Kolacja: zupa krem z poprzedniego dnia Dzień siódmy : Śniadanie: omlet ze szpinakiem i pomidorkami koktajlowymi II Śniadanie: smoothie Obiad: pęczotto ze szpinakiem, orzechami i suszonymi pomidorami Kolacja(...)oliwek, masło, olej kokosowy) – 2,85 zł PRODUKTY ZBOŻOWE (mąki, makarony, ryże, płatki owsiane, kasze) – 5,66 zł ORZECHY I ZIARNA (orzechy włoskie, migdały, siemię lniane, pestki dyni, pestki słonecznika, masło orzechowe, kakao) – 13,77 zł NAPOJE (soki, mleka roślinne) – 7,3 zł PIECZYWO – 3,83 zł NABIAŁ (u mnie głównie jajka i sery
Powiedz dietom nieBrownie z kremem orzechowym Beza z owocami Sernik czekoladowy bez cukru Sernik kokosowy Tort czekoladowy z wiśniami Ambasador z orzechówką Zobacz wszystkie przepisy na ciasta wegańskie lub na ciasta wegetariańskie Jeszcze więcej wegetariańskich słodkości! Michałki bez cukru (wegańskie, keto) Chałwa bez cukru (wegańska) Keto fudge czekoladowo-orzechowy Ciasto Lion bez pieczenia Trufle kokosowe (keto) Brownie z kremem orzechowym Ciasto krówka(...)keto) Zupa z białej kapusty Pulpety z kaszy jaglanej (wegańskie) Kotlety z buraka (wegańskie) Warzywa z tofu w sosie orzechowym satay (wegańskie) Tofu mielone Omlet jaglany z suszonymi pomidorami Tortilla przepis na ciasto Szakszuka w sosie fasolowym Boczniaki ala strogonow Placki z kaszy gryczanej Zobacz więcej wegetariańskich przepisów Przepisy sezonowe Zupa dyniowa (wegańska) Burgery z buraka Pierogi z dynią piżmową
WegePrzepisminut . Środek powinien być galaretkowaty, a wierzch nie powinien się zarumienić. Upieczony krem studzimy i przekładamy do lodówki na co najmniej 3 godziny (najlepiej na noc). Przed podaniem wierzch kremu przecieramy papierowym ręcznikiem jeśli zgromadziły się na nim kropelki wody. Następnie wierzch każdego kremu posypujemy łyżką cukru i opalamy palnikiem dopóki cukier się nie skarmelizuje . Jeśli nie masz palnika zobacz(...)jaglany z suszonymi pomidorami Tortilla przepis na ciasto Szakszuka w sosie fasolowym Boczniaki ala strogonow Placki z kaszy gryczanej Zobacz więcej wegetariańskich przepisów Przepisy sezonowe Zupa dyniowa (wegańska) Burgery z buraka Pierogi z dynią piżmową Szakszuka z dynią piżmową Sałatka z buraków Kremowy sos dyniowy Pieczona dynia hokkaido Kotlety z buraka (wegańskie) Buraki pieczone Zobacz więcej przepisów styczniowych Najnowsze przepisy
WegePrzepis