odlałam jakieś 2/3 szklanki), dodajemy pesto pietruszkowe i miksujemy na krem. Serek topiony kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy do zupy. Stawiamy na małym ogniu i mieszamy cały czas aż serek się roztopi. Doprawiamy solą, pieprzem oraz suszonym rozmarynem. Podajemy z groszkiem ptysiowym oraz uprażonymi ziarnami słonecznika i dyni
Kuchnia w czekoladziePrzepyszna zupa krem, która zasmakuje każdemu. Jest delikatna, łagodna w smaku i smaczna. Składniki (wychodzi mniej więcej 3-4 porcje): 350 g obranej już dyni (ja miałam zamrożoną już pokrojoną w kostkę) 2-3 mniejsze ziemniaki 1,5 łyżki masła 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 pomidor 1 litr bulionu warzywnego (przepis: tutaj ) 0,5 szklanki mleka pestki dyni(...)Przygotowanie: Jeśli używamy świeżej dyni to obieramy ją ze skórki, usuwamy ze środka nasiona. Miąższ kroimy w kostkę. Jeśli używamy mrożonej dyni to wyjmujemy ja wcześniej z zamrażarki by się odmroziła i ją również kroimy w kostkę, o ile nie krojona była do mrożenia. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Cebulę obieramy, myjemy i kroimy w kostkę
Gotuj z Mąkądzisiejszych czasach stanowi niezwykle istotną wartość dodaną. ROZGRZEWAJĄCA ZUPA KREM (4-6 porcji) składniki : 1/2 pora (biała część) 1 mała cebula 3 łyżki oleju 3 ziarna ziela angielskiego 2 liście laurowe 3 duże marchewki 2 korzenie pietruszki 1/4 bulwy selera 2 ziemniaki 300-400 g miąższu dyni 2 litry bulionu (warzywny lub mięsny) sól do smaku papryka słodka, wędzona(...)seler. Wraz z dynią kroję je w średnią kostkę, najlepiej w miarę tego samego rozmiaru, co zapewni jednakową miękkość. Wrzucam do garnka. Do warzyw wlewam bulion. W przypadku, gdy nie przykrywa warzyw (mogą delikatnie wystawać), warto dolać trochę wody. Gotuję około 20 minut, aż warzywa zmiękną. Próbuję wyłowić ziele angielskie i liście laurowe - zupa będzie miksowana. Póki jest
W kuchni Karmel-itkiBędzie regionalnie i sezonowo, ugotujemy ciekawą zupę krem z "nudnych" warzyw :)Składniki: 3 duże ziemniaki 3 marchewki pół małej cebuli 1/4 selera pietruszka kilka suszonych grzybów pół papryczki chilli otręby owsiane sól, pieprz pestki słonecznika lub dyni Wykonanie: Warzywa obieramy, rozdrabniamy, wrzucamy do garnka i gotujemy w ok 1,5 litra osolonej wody. Gdy warzywa zmiękną, dodajemy do nich kilka(...)suszonych grzybów i kawałek ostrej papryczki. Po ugotowaniu wszystkich składników do miękkości, zupę zdejmujemy z gazu miksujemy zupę na gładką masę. Jeśli uznamy, ze konsystencja naszego dnia jest zbyt rzadka, dodajemy otręby lub płatki owsiane. Musimy pamiętać, że zwielokrotnią one swoją objętość, zatem musimy dokładać je rozważnie :) Mieszamy nasz wywar i po 10 minutach ponownie miksujemy. Podajemy na gorąco
Taste Of My Dayzupy dyniowej. Tym razem wybrałam jej pikantniejszą i bardziej aromatyczną wersję. Przepis znalazłam kiedyś w jakieś gazecie, po której został mi tylko skrawek ze wspomnianą recepturą. Porcja na 4 osoby Składniki: 65 dag dyni 2 cebule 4 średnie marchewki sól, pieprz, po 1/4 łyżeczki : chilli, gałki muszkatałowej i curry jogurt naturalny lub śmietana pestki dyni 1 l bulionu(...)gotować na średnim ogniu. Gdy warzywa będą miękkie zmiksować całość za pomocą blendera na gładki krem. Doprawić solą, pieprzem i pozostałymi przyprawami. Przed podaniem udekorować kleksem śmietany lub jogurtu i posypać pestkami dyni. Jeśli ktoś gustuje w bardziej gęstych lub rzadszych zupach preferuję dostosować ilość bulionu według własnych upodobań. W kwestii przypraw także proszę się śmiało kierować własnymi kubkami smakowymi
My simple kitchenświeżo mielonym pieprzem do smaku. Na końcu wlać słodką śmietankę i całość wymieszać. Na talerzu zupę posypać pestkami dyni, mogą być podprażone na suchej patelni. Podawać z grzankami lub tostami. Dla lubiących zupy ziemniaczane mam jeszcze inne jej wersje: Krem z fioletowych ziemniaków Zupa ziemniaczana z kaszą i jarmużem Zupa ziemniaczana z wędzonym łososiem Krem ziemniaczany
Codzienna kuchnia niecodziennakiełkami i chleb żytni ze słonecznikiem. Pokochaliśmy kiełki i co jakiś czas sami wysiewamy. Polecam. II Śniadanie Zupa Aromatyczny krem z brokułów. Miseczka pełna warzyw - ulubiona zupka ostatnio to taka bzium bzium czyli krem :) Lilcia zażyczyła sobie pestki z dyni więc każdemu wsypała do miseczki. II Danie Tortilla z warzywami i indykiem. Sos - jogurt naturalny, czosnek, pietruszka
lady-och-mistrzyni.blogspot.comKrem z dyni Składniki: 2 małe dynie 4 ziemniaki 2 marchewki 1 cebula 2 ząbki czosnku sól pieprz majeranek estragon imbir 4 łyżki oliwy z oliwek
nietadietaKiedy byłam mała stanowczo odmawiałam jedzenia zupy dyniowej. - Bo to nie jest pomidorowa - mówiłam. Po latach zdecydowałam się własnoręcznie ugotować dyniowy krem. Okazał się pyszny! Składniki 1 dynia hokkaido 1 marchewka 3 szklanki bulionu warzywnego 1 ząbek czosnku 1 łyżka oliwy z oliwek sól świeżo mielony pieprz 2 łyżki jogurtu naturalnego kilka szczypt chilli Dynię myjemy, usuwamy pestki i kroimy
My Chcemy JeśćJeśli lubicie eksperymenty w kuchni i nietypowe połączenia - to jest właśnie zupa dla was. Charakterystyczny smak dyni i słodko-kwaśne śliwki tworzą naprawdę ciekawą kompozycję. Marchewka i ziemniaki uzupełniają całość, żeby nadać zupie odpowiednią konsystencję - gęstego kremu, który jest tak sycący, że może stanowić cały obiad
Milion SmakówOstatnio u mnie dyniowo bo zabrałam się za moją ostatnią dynię. Na początek przedstawiam zupkę krem z mleczkiem kokosowym. składniki: 800 g dyni bez pestek i
Monia miesza i gotujemięknąć, dodajemy przecier i wrzucamy warzywa – gotujemy jeszcze około 30 minut. Doprawiamy solą i pieprzem. Prawdziwa zupa gulaszowa węgierska – Gulyasleves – może być podawana z małymi kluseczkami, posypana natką pietruszki. Podobne przepisy Zrazy wołowe jak u babci Egzotyczny krem z dyni Krem szparagowy biały Kurczak po czerkiesku .yuzo_related_post img{width:170px !important; height:170px !important;} .yuzo(...)webkit-transform: scale(1.2); transform: scale(1.2); } jQuery(document).ready(function( $ ){ //jQuery('.yuzo_related_post').equalizer({ overflow : 'relatedthumb' }); jQuery('.yuzo_related_post .yuzo_wraps').equalizer({ columns : '> div' }); }); Post Zupa gulaszowa węgierska pojawił się poraz pierwszy w Pociąg Do Kuchni
Pociąg Do KuchniDziś przepis na zupę dyniową. Co w nim szczególnego? Otóż to, że jest bardzo prosty! Do przygotowania będziemy potrzebowali: Dynia Marchew Chili Zielone oliwki Słonecznik Kostka rosołowa Oliwa z oliwek Kurkuma Sól Pieprz Zapewne zauważyliście, że nie podałem konkretnych proporcji. Dlaczego? Dynia dyni nierówna, dlatego też przygotujcie jej tyle, ile akurat macie. Dynię obieramy i oddzielamy od pestek. Kroimy(...)garnka i zalewamy wodą tak, by cała dynia została nią przykrywa. Marche obieramy, kroimy w kostkę i dodajemy do dyni. Średniej wielkości dynię dodaję dwie, trzy marchewki. Całość gotujemy do miękkości. Do wywaru dodajemy kostkę rosołową oraz ok. łyżeczkę kurkumy. Gdy warzywa nam się zagotują, blendujemy zawartość garnka na gładki krem. Przyprawiamy solą, pieprzem i chili (jeśli nie lubicie ostrych
MarcinCheflecz mimo wszystko wstawię smakowity, rozgrzewający przepis na zupę krem. Dzisiaj na szybach samochodu zastałam szron, jest coraz zimniej, więc taka zupka będzie jak znalazł. Ogłaszam ostatni przepis z dyniowego cyklu. Przepis na 6-8 porcji. Składniki: - 1,25l bulionu (1,25l wody + 3 czubate łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego ) - 1 dynia (ok. 1kg) - 1 duży batat - 2 cebule - 2 ząbki
Be Fit Be Strong