doskonały przepis na zraz mojej cioci Kamili. Robi go od kiedy pamiętam (na różne wydarzenia rodzinne i nie tylko) i zawsze wychodzi tak samo pyszny. Kruche mięso, które nie traci wilgotności podczas przygotowania, charakterystyczny posmak boczku i ogórka kiszonego sprawia, że tego dania nie da się pomylić z żadnym innym. Wymaga trochę pracy, ale efekt zdecydowanie wart jest tego poświęcenia
Milion Smakówskwarki, pianka kminkowa i wódka Palace. Bellarosa należy do grupy kulinarnej B, czyli jest ziemniakiem ogólnoużytkowym, zawierającym więcej skrobi niż ziemniaki typu A. Pod widelcem się rozgniatają. Danie główne: zraz wołowy - polędwica sezonowana, ziemniaki Vineta ze śledziem, boczek sous vide, mus z ogórków z Hajnówki, konfitura z czerwonej cebuli, sos tymiankowy i wódka Młody Ziemniak 2014 (powstaje z ziemniaków odmiany
królestwo garówPieczarkowe rolady z szynki Rolady pieczarkowe , to zawsze dobry pomysł na obiad lub na zagospodarowanie kawałka dość suchego mięsa jakim jest szynka . Oczywiście wiele osób , może
Ogrodnik w podróży"Cebula, cebula, czosnek, czosnek, zbudujemy sobie mostek..." No dobra, mostu nie budujemy, ale roladki polecam zrobić. Duszona cebula, czosnek, ser i delikatne mięso... Czego chcieć
Gotuj z RumcajsemMoja dzisiejsza propozycja obiadowa to pieczone roladki drobiowe z suszoną żurawiną. Ich przygotowanie nie wymaga dużego nakładu pracy. Można je podawać z ziemniakami i surówką. SKŁADNIKI
Tradycyjna kuchnia Kasiposzukiwaniu straconego czasu" tak opisuje wspomnienie wywołane smakiem magdalenki zamoczonej w herbacie: "... matka widząc, że mi jest zimno, namówiła mnie, abym się napił wbrew zwyczajowi trochę herbaty. Odmówiłem zrazu; potem, nie wiem czemu, namyśliłem się. Posłała po owe krótkie i pulchne ciasteczka zwane magdalenkami, które wyglądają jak odlane w prążkowanej skorupie muszli. I niebawem (...) machinalnie podniosłem do ust łyżeczkę
AZgotuj!Pory umyłem, osuszyłem , białe części przeciąłem wzdłuż na połówki i wyłożyłem nimi posmarowaną masłem żaroodporną formę. Na porach ułożyłem mięso , skropiłem bulionem doprawiłem gałką muszkatołową i pieprzem. Na każdym zrazie położyłem mały kawałek masła, zapiekałem godzinę w temperaturze 190 stopni C (pod przykryciem) . Śmietanę wymieszałem z żółtkiem, solą i białym pieprzem, polałem mięso i zapiekałem jeszcze 10 minut
R'n'G KitchenZłoty Imbir / Sienkiewicza 39 / Śliwkowe Czary-Mary Babci Fong 13. Restauracja Galicja / Manufaktura / Prehipster Burgera 14. Restauracja Lavash / Piotrkowska 69 / Kufte Babci z Baraniny 15. Restauracja Nienażarty / Rojna 92 / Zraz Bity z Truskawką – Jedyny Słuszny Początek Wakacji 16. Restauracja Polska / Piotrkowska 12 / Wątróbka w Wiśniowym Sadzie 17. Restauracja Reymont / Legionów 81 / Kaczka i Rabarbar – Nasze Smaki Dzieciństwa 18. Restauracja Spektakl
Moja pasja smakuNa dzisiejszy obiad polecam pyszne gotowane roladki z buraczkami. W kilkanaście minut możemy zrobić smaczny obiad dla całej rodziny. Roladki podałam z ryżem i sosem serowym
Tradycyjna kuchnia KasiJeden z lepszych serników, jakie ostatnio jadłam. Delikatny, a zrazem puszysty. Kremowy, z dużą ilością jagód. Czekoladowy spód doskonale wpisuje się w kompozycję całego ciasta. Pięknie się prezentuje. Zapewniam, że będziecie oczarowani jego smakiem :) Polecam! Składniki na spód: 50 g herbatników 2 łyżki masła 25 g gorzkiej czekolady Herbatniki bardzo drobno rozkruszyć. Masło i czekoladę rozpuścić, połączyć z herbatnikami. Spód
Domowa cukiernia EwyW ostatnim czasie bardzo polubiłam połączenie mięsa z owocami. Owoce w wersji wytrawnej smakują zupełnie inaczej niż np. w deserach. Rolada to idealna propozycja na niedzielny
Tradycyjna kuchnia KasiDziś na obiad polecam pyszne roladki schabowe. Są łatwe do przygotowania. Doskonałe na obiad dla całej rodziny. SKŁADNIKI: ½ kg schabu bez kości, 10 sztuk pieczarek marynowanych
Tradycyjna kuchnia Kasiznajduje się fragment opisujący reminiscencję wywołaną smakiem magdalenki zamoczonej w herbacie: (…) matka widząc, że mi jest zimno, namówiła mnie, abym się napił wbrew zwyczajowi trochę herbaty. Odmówiłem zrazu; potem, nie wiem czemu, namyśliłem się. Posłała po owe krótkie i pulchne ciasteczka zwane magdalenkami, które wyglądają jak odlane w prążkowanej skorupie muszli. I niebawem (…) machinalnie podniosłem do ust łyżeczkę
mojewypiekiinietylkoPolecam na świąteczny obiad i na zimno. Można sobie ułatwić pracę dusząc większy kawałek, a potem odłożyć część z sosem na obiad , resztę pozostawić do pokrojenia
Buniabaje w kuchniPiersi z kurczaka to moje ulubione mięso. Przy odrobinie fantazji można z niego praktycznie chyba każdą mięsną potrawę przygotować. Najczęściej jednak robię z nich panierowane roladki
Codzienna kuchnia niecodzienna