Składniki: 1 kg ziemniaków surowych ok.5-6 łyżek mąki pszennej 1 średnia cebula 1 jajko Smalec do smażenia lub olej Boczek wędzony lub szynka Sól Wykonanie: Ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce. Ja zrobiłam to w malakserze z tarczą do ścierania. Tak samo postępujemy z cebulą. Do masy dodajemy mąkę, jajko oraz sól do smaku. Podaję(...)łyżek mąki ale wszystko zależy jakiego gatunku mamy ziemniaki. Jeśli mają w sobie dużo wody musimy ją odcedzić, najlepiej na sicie Dokładnie mieszamy. W większym garnku zagotowujemy wodę lekko solimy. Gdy zacznie wrzeć nabieramy masę ziemniaczaną łyżką lub większą łyżeczką i zanurzamy w wodzie. Kluski gotować około 6-7 minut od wypłynięcia. W między czasie boczek kroimy w kosteczkę
W garach u Gosinich delikatną zupę o przyjemnym kolorze. Większość warzyw zmiksowałam, a kilka różyczek kalafiorów zostawiłam, bo lubię, gdy widać, z czego zupa jest przygotowana. Składniki (na 5 porcji): 3 ziemniaki suszona papryczka chili 2 marchewki pietruszka ok. 10 cm pora pół kalafiora łodyga selera naciowego płaska łyżka soli pieprz mielony łyżka śmietany Warzywa obrać. Na miseczkę wyjąć łyżkę śmietany. Zdąży "nabrać(...)temperatury" przed dodaniem do zupy i nie zważy się w niej. Ziemniaki pokroić w kostkę, umieścić w garnku i zalać 1,75 l wody. Do ziemniaków dodać pietruszkę (w całości), całą suszoną paprykę, por i seler naciowy pokrojony na 3 mniejsze części (chodzi o to, by zmieścił się w garnku). Wszystko zagotować. Marchewki pokroić w małą kostkę. Kalafiora podzielić
Weekendy w domu i ogrodzieniedroga oraz składniki są łatwo dostępne. AmpedSense.OptimizeAdSpot('PL'); AmpedSense.OptimizeAdSpot('PC'); AmpedSense.OptimizeAdSpot('PR'); AmpedSense.OptimizeAdSpot('1L'); AmpedSense.OptimizeAdSpot('1C'); AmpedSense.OptimizeAdSpot('1R'); Składniki: 3 pory (tylko biała część) 1 l bulionu warzywnego 3 ziemniaki 3 łyżki masła 3 łyżki gęstej śmietany 18% sól, pieprz Posiekana natka pietruszki Gałka muszkatołowa Opcjonalnie: grzanki, groszek ptysiowy AmpedSense.OptimizeAdSpot('2L'); AmpedSense.OptimizeAdSpot('2C'); AmpedSense.OptimizeAdSpot('2R'); Sposób przygotowania: Na początku pory(...)dokładnie myjemy pod wodą. Pora kroimy w cienkie krążki. W rondelku rozpuszczamy masło. Wrzucamy do tego pokrojone pory i całość dusimy. Musimy uważać aby poru się nie przyrumieniły. Ziemniaki obieramy i kroimy w małą kostkę. Również wrzucamy je do pora. Całość mieszamy i wlewamy bulion warzywny. Wszystko gotujmy dalej na małym ogniu. Gdy ziemniaki będą miękkie, całą zupę blendujemy
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarnesmaku można dodać papryczki chili lub pieprz cayenne. AmpedSense.OptimizeAdSpot('PL'); AmpedSense.OptimizeAdSpot('PC'); AmpedSense.OptimizeAdSpot('PR'); AmpedSense.OptimizeAdSpot('1L'); AmpedSense.OptimizeAdSpot('1C'); AmpedSense.OptimizeAdSpot('1R'); Składniki: 3 kolby kukurydzy (lub 2 puszki) 2 duże ziemniaki 1 l bulionu 40 g masła 1/2 łyżeczki startego drobno imbiru sól, pieprz 1 papryczka chili 1/2 łyżeczki słodkiej papryki szczypta kurkumy 3 łyżki śmietany 18% AmpedSense.OptimizeAdSpot('2L'); AmpedSense.OptimizeAdSpot(...)początku obieramy kolby kukurydzy z ziaren. Ziarna kukurydzy dusimy na patelni z masłem przez ok. 10-15 minut. Kukurydzę przerzucamy do garnka i dodajemy do tego wcześniej przygotowany bulion. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę oraz również dodajemy do bulionu. Doprawiamy papryczką chili solą, pieprzem, imbirem oraz kurkumą. Całość gotujemy przez ok. 30 minut. Gdy ziemniaki i kukurydza będą już miękkie
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneSkładniki 500 g mąki pszennej 2 jajka 120 g masła szczypta soli 2-3 łyżki śmietany 500 g ziemniaków kostka bryndzy ok 250 g białego sera 2 duże cebule sól, pieprz Przygotowanie Mąkę, jajka, śmietanę, sól i zimne pokrojone w małe kosteczki masło..zagnieść. Wyrobić ciasto i włożyć do lodówki niech się schłodzi. Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie(...)ząbkami czosnku, szczyptą kminku i koperku. Ostudzić, przecisnąć przez praskę. Dodać biały ser i bryndzę. Cebulę drobno pokroić, zeszklić na maśle i chłodną wmieszać do ziemniaków. Farsz doprawić solą i pieprzem. Ciasto rozwałkować. Podzielić na prostokąty, nakładać farsz i zawijać w trójkąty. Każdy posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać szczyptą papryki i piec do zarumienienia w 180 st C. Smacznego
Gaździnka warzypolecam wypróbowanie tego przepisu na kluski o delikatnym cieście i przepysznym grzybowym wnętrzu. To bardzo sycące danie, wystarczy jako jednodaniowy obiad. Składniki ciasta na kluski: 1,5 kg ugotowanych ziemniaków (u mnie Irga) 2 jajka eko ok. 2,5 szkl. skrobi ziemniaczanej 0,5 szkl. mąki pszennej 0,5 łyżeczki soli Składniki farszu: 1 kg grzybów leśnych (u mnie(...)zaczną przywierać do patelni można je podlać niewielką ilością wody. Przyprawić solą, pieprzem i dodać posiekany koperek. Wystudzić usmażone grzyby przd nałożeniem na ciasto. Przygotowanie ciasta na kluski: Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, przecisnąć przez praskę i pozostawić do wystygnięcia. Następnie ziemniaki połączyć w misce razem z jajkami, mąka ziemniaczaną, mąką pszenną, solą. Ciasto ziemniaczane wyrabiać
Codziennik KuchennyPyszna zupa, na wiosnę, na jesień...na cały rok! :) Potrzebujesz: Zupa: 400 g ziemniaków 2 cebule 100 g wędzonego boczku 1 l bulionu drobiowego 500 ml mleka 1 łyżeczka masła sól pieprz gałka muszkatołowa Pesto: 50 g żółtego sera ( np: gouda) 100 ml oleju rzepakowego 30 g łuskanego słonecznika pęczek pietruszki sól i pieprz Sposób przygotowania: pesto: 1. Ser, słonecznik(...)wysokiego, wąskiego naczynia. 2. Zalej wszystko olejem, dopraw solą i pieprzem. 3. Zblenduj i odstaw na 15 min. zupa: 1. Boczek pokrój i podsmaż w garnku. 2. Pokrój ziemniaki w średnią kostkę, pokrój cebulę i dodaj do boczku. 3. Wymieszaj dokładnie całość i smaż przez ok. 10min. 4. Do mięsa i ziemniaków dodaj bulion, mleko i masło. 5. Dopraw solą
Kuchnia w Słońcu SkąpanaJednogarnkowa i bardzo treściwa propozycja, idealna do kaszy gryczanej, jęczmiennej czy pęczaku- z mięciutką wołowiną, ziemniakami i królową jesieni- dynią- w roli głównej. 4 porcje: * wołowina- 400 g (użyłam ligawy) * ziemniaki- 2 duże (około 500 g) * dynia hokkaido- 300 g * cebula- 1 średniej wielkości * czosnek- 1 duży ząbek * woda- 1,5 litra * papryka wędzona- 1 łyżeczka * suszony rozmaryn- 1 łyżeczka(...)następnie wlać wodę i wrzucić przyprawy: ziele, jałowiec, listek laurowy oraz suszoną włoszczyznę. Od momentu zagotowania się wody gotować 40 minut. Po upływie 40 minut dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, gotować 10 minut. Kolejno wrzucić dynię (również pokrojoną w kostkę, ze skórką) i całość gotować następne 10 minut (lub, w zależności od grubości i wielkości kostek- do momentu aż warzywa
Kraina Miodem Płynącacienkiej kiełbasy, 10 dag słoniny, 4 liście laurowe, 2 łyżki majeranku, 1 pietruszka, marchew, 1 łyżka płaska vegety czerwonej,, mielony pieprz,, ziele angielskie, 2 ząbki czosnku 5 ziemniaków. PRZYGOTOWANIE: Groch przebieramy, płuczemy i namaczamy na noc. Do garnka wkładamy kości i zalewamy 2 litrami wody. Gdy się zagotuje dodajemy groch., pokrojoną w kostkę marchew i pietruszkę oraz przyprawy. Gotujemy(...)tłuszczu zlewamy, a mięso dodajemy do garnka. 4. Zupę gotujemy na małym ogniu ok. godziny, a gdy groch będzie prawie całkiem miękki, dodajemy obrane i pokrojone w średnią kostkę ziemniaki i ząbki czosnku. Gdy ziemniaki zmiękną, zupę przyprawiamy majerankiem
Pysznosci Babci BasiDanie z kuchni żydowskiej. Jedno z ulubionych dań szabatowych. Może być z ziemniaków, makaronu, mąki macowej. Składniki 8 ziemniaków 1 duża cebula 6 łyżek mąki macowej 3 jajka 5 łyżek oleju sól pieprz olej do formy Przygotowanie Obrałem ziemniaki, starłem je na drobnej tarce, wymieszałem ze starta cebulą, mąką macową, jajkami oraz olejem. Przyprawiłem do smaku
R'n'G Kitchenulubiony sposób na pieczenie kurczaka – na płasko. Skórka po upieczeniu jest idealnie chrupiąca, mięso – soczyste, z łatwością odchodzi od kości. I od razu – z dodatkiem w postaci pieczonych warzyw. Ziemniaki obieramy, kroimy je na dość duże i grubsze frytki. Cebule obieramy, kroimy na ósemki, z piętką, żeby cebula nie porozpadała się całkiem przy pieczeniu. Papryki myjemy, usuwamy im gniazda nasienne(...)mięsa i włożyć tam dłoń. Nacieramy mięso mocno, dokładnie – wszędzie. Pozostałą w miseczce mieszankę przypraw rozcieńczamy 3 łyżkami oleju i wlewamy do warzyw. Rozprowadzamy przyprawy równomiernie po ziemniakach, cebuli i papryce, najlepiej dłonią. Piekarnik rozgrzewamy do 200⁰C. Warzywa wsypujemy do dużej głębokiej blachy i wkładamy do mocno nagrzanego piekarnika, na środkowa półkę. Pieczemy przez 20 minut, odwracając
Karo in the Kitchenmarchewka, cebula, lubczyk świeży) 30 dkg boczku wędzonego 0,5 kg bryndzy owczej 400 ml kwaśnej śmietany 2 ząbki czosnku sól, pieprz, majeranek kilka pokrojonych w kostkę i ugotowanych ziemniaków jedną pokrojoną marchewkę ugotowaną z ziemniakami. Podgrzewamy bardzo mocno bulion. Do gorącego bulionu dodajemy bryndzę. Bryndza się szybko rozpuszcza. Zmniejszamy ogień i wrzucamy kolejno: przesmażony boczek pokrojony w drobną kostkę(...)boczek dodajemy razem z wytopionym tłuszczem), ugotowane ziemniaki i marchewkę. Do osobnej miski wlewamy śmietanę i hartujemy ją dodając gorącą zupę. Zahartowaną śmietanę dolewamy do zupy. Dodajemy wciśnięty czosnek. Doprawiamy pieprzem i majerankiem. Z solą ostrożnie, bo bryndza już jest słona. Smacznego! A jak macie ochotę spróbować bryndzy w tarcie, to zapraszam na tartę z gruszką, grzybami i bryndzą
ladykitchenmoim domu są rzadkością, ale jak trafimy na jakieś smaczne - to zawsze staram się coś z nich wymyślić - takiego niecodziennego. Polecam! Masa ziemniaczana (identyczna jak na Dofinki ): 250g ziemniaków sól, pieprz, olej do głębokiego smażenia 65g mąki 40g masła 2 jajka 1/2 szklanki wody szczypta soli Dodatkowo: 2 opakowania parówek z szynki (u mnie Henryk Kania ) Ziemniaki ugotować(...)Całość ponownie postawić na mały ogień i cały czas mieszając czekać - aż ciasto zacznie gęstnieć i odstawać od naczynia. Masę zdjąć z ognia i ubijając stopniowo wbijać jajka. Obrane ziemniaki przecisnąć przez praskę, a następnie połączyć z ciastem. Masę doprawić solą i pieprzem. Wszystko dokładnie wyrobić i pozostawić do ostudzenia. Każdą z parówek przeciąć na 3 części i dokładnie
Di gotuje