ilości, bo oczywiście kroimy tyle warzyw na ile mamy apetyt... Z niezjedzonych warzyw można zrobić zupę krem (to taka podpowiedź dla tych co nie lubią marnować jedzenia):-) Składniki: buraki ziemniaki marchew pietruszka seler tymianek przyprawa do pieczonych ziemniaków olej Wykonanie: Wszystkie warzywa obieramy i kroimy w grube słupki. Przekładamy do miski i wlewamy odrobinę oleju i posypujemy przyprawą do ziemniaków
IMPRESJA SMAKUpodjadanie nawet w wersji solo. Smakują jak wytrawne i lekkie pączusie. Na dniach zaprezentuję Wam mój pomysł na wykorzystanie ciasta ptysiowo-ziemniaczanego, ale teraz polecam kuleczki! 500g ziemniaków Ciasto parzone: 125g mąki 80g masła 4 jajka 1 szklanka wody szczypta soli Dodatkowo: sól, pieprz olej do głębokiego smażenia Ziemniaki ugotować w mundurkach (najlepiej poprzedniego dnia). Wodę zagotować(...)Całość ponownie postawić na mały ogień i cały czas mieszając czekać - aż ciasto zacznie gęstnieć i odstawać od naczynia. Masę zdjąć z ognia i ubijając stopniowo wbijać jajka. Obrane ziemniaki przecisnąć przez praskę, a następnie połączyć z ciastem. Masę doprawić solą i pieprzem. Wszystko dokładnie wyrobić i pozostawić do ostudzenia. Z ciasta formować kulki (lub szprycą do ciastek - kwiatki) wielkości
Di gotujeprzygotować. Stragany pełne są pomarańczowych grzybków, nie zwlekaj, bo sezon na kurki powoli dobiega końca. Wypróbuj przepis, zaręczam, że danie zachwyci wszystkich domowników! Składniki na kopytka: 800 g ziemniaków 1 szklanka mąki orkiszowej jasnej 2 łyżki mączki ziemniaczanej 1 jajko 2 garście jarmużu 1 łyżka oleju Składniki na sos: 300-400 g kurek 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżka(...)oleju+kawałek masła 200 ml śmietany kremówki koperek sól, pieprz Wykonanie: ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i przepuścić przez praskę jarmuż pozbawić grubej łodygi, pokroić na mniejsze kawałki i ułożyć na patelni z rozgrzanym olejem. Dociskając drewnianą łyżką poddusić przez kilka minut, aż straci objętość. Jarmuż zblendować z dodatkiem roztrzepanego jajka na w miarę możliwości (a będzie trudno
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!podstaw” więc przygotowując gofry z resztek puree z poprzedniego dnia, wykonanie będzie jeszcze szybsze. Zapraszam! Scroll down for English version Gofry ziemniaczane (5-6 porcji) Składniki: 2 duże ziemniaki, obrane i pokrojone na kawałki 1 łyżka soku z cytryny 2 duże lub 3 małe jajka, roztrzepane 1/2 cebuli, pokrojonej na kawałki niecałe 1/2 szklanki mąki sól i pieprz olej(...)roślinny do natłuszczenia gofrownicy posiekany szczypiorek do podania Przygotowanie: W pojemniku blendera zmiksuj cebulę prawie na puree i wmieszaj ją do roztrzepanych jajek. Ugotuj ziemniaki do miękkości po czym przełóż do pojemnika blendera i zmiksuj na puree, zdrapując je z brzegów pojemnika. Dopraw sokiem z cytryny. Wmieszaj ziemniaki do jajek z cebulą, po czym dodaj mąkę i dopraw solą
karmelowyOtrzymujemy bardzo aromatyczne ziemniaczki, mięciutkie w środku z chrupiącą otoczką na zewnątrz. Świetnie smakują posypane gruboziarnistą solą morską i podane z delikatnym dipem majonezowym. SKŁADNIKI / 4 osoby 750 g ziemniaków 4 łyżki oliwy 1 łyżeczka suszonego oregano ¹⁄₂ łyżeczki suszonego tymianku sól, pieprz 6 łyżek drobno startego parmezanu DIP 1 łyżeczka musztardy ziarnistej 1 łyżeczka miodu, syropu klonowego lub cukru pudru(...)majonezu szczypta soli WYKONANIE DIP : W miseczce mieszamy musztardę ziarnistą z sokiem z cytryny i miodem oraz szczyptą soli i pieprzu. Dodajemy 2 łyżki majonezu i dokładnie mieszamy. ZIEMNIAKI : Piekarnik nagrzewamy do 220℃ z włączoną funkcją góra/dół bez termoobiegu Dno blaszki o wymiarach minimum 20x30 cm smarujemy 2 łyżkami oliwy. Ziemniaki obieramy, kroimy w niezbyt cienkie talarki
cool and mintyniedzielę na krakowskim Starym Kleparzu będzie królował ziemniak. Najbliższe Małe Najedzeni Fest! to wielki ziemniaczany festyn, który zgromadzi miłośników tej wyśmienitej „polskiej” bulwy. Artykuł 11 WRZEŚNIA – MAŁE NAJEDZENI FEST! PO ZIEMNIAKI – KRAKÓW pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINEpłukać sałatę, czy obierać warzywa. Idealne są dla mnie sałatki, które można zrobić dzień wcześniej :) A sałatkom ziemniaczano-śledziowym takie nocne odczekanie na spożycie wyjątkowo służy :) Składniki : 2 duże ziemniaki 3 płaty śledziowe świeża papryka (u mnie pomarańczowa) chili garść natki kolendry 2-3 łyżki jogurtu greckiego sól pieprz Ziemniaki obrać, opłukać i pokroić w grubą kostkę. Ziemniaki ugotować
Weekendy w domu i ogrodziekomponuje się z czymś chrupiącym, np.; chipsami z szynki szwarcwaldzkiej, chrupiącymi grzankami czy podprażonymi pestkami dyni. 4 porcje: * bulion warzywny- 1 litr (ew. rosół) * czosnek- 2 duże główki czosnku * ziemniaki- 2 duże * cebula- 1 mała * śmietana 30%- 4 łyżki * masło klarowane- 1 łyżka * suszona włoszczyzna- 1 łyżeczka * sól- do smaku * natka pietruszki- do ozdoby Całe główki czosnku przełożyć na blaszkę(...)wyłożoną papierem do pieczenia i piec 20-25 minut w 200 stopniach (jeżeli zaczną się przypalać, to przykryć folią aluminiową). W międzyczasie cebulę pokroić w piórka, a ziemniaki w kostkę i przełożyć do garnka z rozgrzanym masłem. Smażyć około 5 minut, często mieszając, a następnie wlać bulion, wsypać suszoną włoszczyznę i zagotować. Kiedy ziemniaki będą miękkie, dodać wyciśnięty czosnek
Kraina Miodem Płynącakolejny zrobiłam w wolnowarze indycze golonki. Tym razem dodałam więcej różnorodnych warzyw, w tym ziemniaki, dzięki czemu powstało świetne danie jednogarnkowe. Wystarczy rano wszystko wrzucić do wolnowaru i po południu cały obiad gotowy. Ilość harissy dostosować do swoich upodobań. Po nieco inny przepis na golonki zapraszam tutaj składniki 1500 g indyczych golonek ( 4 szt) 1 marchewka pokrojona w plasterki(...)średnia czerwona papryka - pokrojona w paski 1 czerwona cebula, pokrojona w plasterki 450 g ziemniaków, obrane, pokrojone w duża kostkę 300 g cukinii (1 szt), umyta, pokrojona w dużą kostkę 150 g zielonej fasolki szparagowej, przekrojonej na 2 - 3 części 4 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki pęczek pietruszki 1 szklanka białego wina 1 (400 g ) puszka krojonych pomidorów
Stare GaryTegoroczny dyniowy debiut to placki ziemniaczano-dyniowe z tymiankiem. 230 g startych na grubych oczach ziemniaków 140 g startej na grubej tarce surowej dyni 1 łyżka mielonego siemienia lnianego 1 niewielka cebula kilka gałązek świeżego tymianku pieprz, sól Siemienie lniane zalać 3 łyżkami ciepłej wody i wymieszać. Odstawić. Ziemniaki i dynię obrać i zetrzeć na tarce. Cebulę pokroić(...)bardzo drobną kostkę. Do ziemniaków i dyni dodać cebulę, siemienie lniane, przypraw oraz tymianek. Wymieszać. Smażyć na dobrze rozgrzanym tłuszczu niewielkie placuszki. Podawać na ostro lub na słodko
Humanistka w kuchnidobry pomysł na obiad , można ją przygotować dzień wcześniej , gdyż odgrzana jest jeszcze smaczniejsza . Ta jest wyjątkowo prosta i do tego jedna z najsmaczniejszych jakie znam Składniki : 6 średnich ziemniaków 0,5 kg mięsa mielonego 1 puszka krojonych pomidorów 1 średniej wielkości cebula 1 opakowanie jogurtu greckiego kawałek sera do utarcia ( około 30 g ) 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka cząbru(...)czosnku sól , chilli do smaku Mięso mielone , podsmażamy na patelni z dodatkiem chilli i wyciśniętymi ząbkami czosnku oraz solą do smaku . Jak już się lekko zrumieni , odstawiamy do przestygnięcia . Ziemniaki obieramy , kroimy w cieniutkie ,przeźroczyste plasterki i mieszamy w misce z ziołami,słodką papryką , kminkiem i solą . W średnim naczyniu żaroodpornym , wysmarowanym olejem , układamy warstwami ( najlepiej podzielić składniki na dwie
Ogrodnik w podróżyjest chude, więc dobrze będzie czuło się w towarzystwie lekko kwaśnego sosu kurkowo-śmietanowego oraz masła. Doskonałym tego uzupełnieniem będą takie przyprawy jak kolendra i gorczyca, a także pieczone ziemniaki z rozmarynem i cytryną . Skoro zaś mamy już kurki i śmietanę, to nie zaszkodzi dodać nieco świeżego koperku, dobrze komponującego się również z kwaśnymi smakami. Składników jest więc sporo(...)białego pieprzu sól (ok. 1 łyżeczki) 1 łyżka soku z cytryny 6-7 łyżek słodkiej śmietany 3 łyżki masła 2 łyżki oliwy 1 łyżka posiekanego koperku Do podania pieczone ziemniaki z cytryną i rozmarynem Instrukcje Mięso z sandacza kroimy na kilka kawałków i nacieramy połową przypraw – kolendry, gorczycy, białego pieprzu i soli. Odstawiamy na kilka(naście) minut. Kurki dokładnie opłukujemy
Kulinarna Pokusakopru. Jak na potrawę 'chłopską'- lekka, bo nie ocieka tłuszczem, ale mimo to konkretna, sycąca, w której to smaki ciekawie i smacznie się ze sobą komponują. 2 porcje: * ziemniaki-500 g * kiełbasa chorizo- 120 g * buraki- 6 małych szt. (lub 2 duże, pokrojone w ćwiartki) Musztardowy dressing: * oliwa z oliwek- 4 łyżki * ocet jabłkowy- 1 łyżka * musztarda francuska- 1 czubata(...)folię aluminiową, ułożyć na blaszce do pieczenia i piec przez około 35 minut w 200 stopniach (z termoobiegiem), a następnie obrać i pokroić w plastry. W międzyczasie przygotować ziemniaki: małe przeciąć na pół, a te większe w kostkę i ugotować w osolonej wodzie (nie rozgotować!). Kiełbasę pokroić w krążki i podsmażyć na suchej patelni do lekkiego zrumienienia. Na półmisku ułożyć
Kraina Miodem Płynącatego łatwa i szybka, wygląda i smakuje jak zaserwowana w najlepszej restauracji, czy może być lepiej??? Pyyyycha! Koniecznie musisz ją zrobić! :) Składniki: 1 mały kalafior 1 duży ziemniak 1 średnia cebula 1 litr bulionu warzywnego masło oliwa z oliwek 0,5 litra mleka 3,2% 150 ml śmietanki 30% 300 gramów kurek świeża bazylia sól świeżo mielony pieprz starta(...)gałka muszkatołowa 4-6 kawałków chleba Wykonanie: Kurki wypłucz dokładnie z piasku, umyj i oczyść, odstaw. Kalafior podziel na różyczki, obierz i pokrój w drobną kostkę ziemniaka. Obierz i pokrój cebulę. Odłóż z całości na później dwie, trzy różyczki kalafiora oraz pokrój w drobne paski 2-3 małe liście kalafiora (te najbliżej głąba, najjaśniejsze i najdelikatniejsze - są bardzo
Garniec Magaliekawałeczki. Nie powiem, też to było bardzo dobre wręcz zajadałam się tym jak szalona ale kurczak to to nie jest :) Składniki (na ok 8 dużych placków): ziemniaki 2 kg jajko 2 szt. mąka ok 4 łyżki sól pieprz pieczarki ok 700 g pierś z kurczaka ok 1,5-2 (trzy połówki lub cztery) cebula 3 średnie bulion(...)będzie już usmażona dodaję do niej pieczarki z cebulą i wlewam bulion a po chwili koncentrat i oregano. Całość gotuję aż sos zgęstnieje ok 10 minut. Obieram ziemniaki i kroje je wzdłuż a to dlatego żeby przepuścić je przez maszynkę a mam wąski otwór. Gdy już zetrę ziemniaki na maszynce lub jak ktoś woli to na tarce, dodaję
Kuchnia Viki