inne zdrowe nasionka lub pestki, które masz w domu – ważne, żeby coś zdrowo chrupało Wykonanie Kalafiora umyj i podziel na małe różyczki. Pokrój pora w półplasterki, cebulę i ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Czosnek posiekaj dość drobno. Rozgrzej odrobinę oliwy w garnku o grubszym dnie. Wrzuć cebulę i pora i podsmaż warzywa przez około 4 minuty. Dodaj czosnek(...)smaż przez dosłownie minutkę, ciągle mieszając. Dodaj ziemniaki i smaż je z pozostałymi warzywami przez 2-3 minuty. Wrzuć różyczki kalafiora i od razu zalej 1 szklanką bulionu. Wlej mleko. Płyn powinien tylko lekko zakrywać warzywa, ale powinno go być wystarczająco dużo, żeby w nim się mogły ugotować, więc możesz dodać troszkę więcej bulionu, jeśli używasz dużego garnka. Doprowadź
Eat me! Fit me!składniki: ok. 500 g ziemniaków 50 g cebuli 100 g pora 60 g marchewki 50 g selera 60 ml śmietany 50-100 g kiełbasy, dobrej jakości 700 ml wywaru warzywnego lub bulionu sól, pieprz szczypiorek wykonanie: Ziemniaki, marchewkę oraz selera obieramy i kroimy w kostkę (ziemniaki w grubszą kostkę). Pora kroimy w cienkie krążki. wszystkie warzywa przekładamy do garnka
Domowy Smak Jedzeniawiecie, co to są kudłacze? Ja do dzisiaj nie wiedziałam ale już wiem, są to pierogi nadziewane surowymi startymi ziemniakami. Po wymianie korespondencji z pewnym kawalerem, który pochodzi z Podlasia dowiedziałam się, że coś takiego istnieje. Mało tego,że najlepiej smakują ze szklanką zimnego mleka. Tak więc ciekawość wzięła górą i zrobiłam owe cudo :-) Żeby(...)wyśmienicie, tylko nie wiem czy moje mogą konkurować z pierogami jego babci... ☺☺☺☺ Składniki: I - ciasto mąka gorąca woda łyżka oleju sól II - nadzienie 2 kg żółtych ziemniaków sól, pieprz cebula Sposób przyrządzenia: Ziemniaki zetrzeć na tarce i przygotować tak jak na placki kartoflane, czyli odcisnąć przez sito sok a skrobię, która zostanie
pieprzny smaczekPyszne danie jednogarnkowe, czyli pulpety pieczone z ziemniakami, warzywami i sosem pomidorowym. Składniki: opakowanie mrożonej mieszanki warzyw z brokułem, marchewką i ziemniakami (ja dałam pół opakowania i dokroiłam jeszcze ziemniaków) puszka pomidorów 150 ml śmietany 30% zioła prowansalskie, papryka ostra, oregano sól, pieprz 150 g żółtego sera Na pulpety: 300 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego jajko 2 łyżki bułki tartej
e-PrzepisyKulinarneOpis: Zupa ogórkowa to potrawa kuchni polskiej. Zupa ta gotowana jest na wywarze mięsnym z dodatkiem startych ogórków. Zupa ogórkowa najlepiej smakuje z dodatkiem ziemniaków. Jest to zupa, która każdy zna. Jest łatwa i szybka do przygotowania. Zupa ogórkowa to po prostu smak dzieciństwa! Składniki: 500 g żeberek wieprzowych Włoszczyzna (por, seler, marchewka, pietruszka) 7 ogórków kiszonych 5 ziemniaków Śmietana(...)przygotowania: Go garnka z wodą wrzucamy mięso, kawałek selera, połowę pora oraz 1 pietruszkę i gotujemy wszystko przez godzinę. Po tym czasie wyjmujemy seler, por oraz pietruszkę. Marchewkę oraz ziemniaki obieramy i kroimy w średniej wielkości kostkę i wrzucamy je do gotującego się wywaru. Całość gotujemy jeszcze przez ok. 15 minut. Ogórki trzemy na tarce o średnich oczkach i dodajemy
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneOpis: Bataty są znacznie zdrowsze niż klasyczne ziemniaki ponieważ zawierają dużo więcej składników odżywczych. Są źródłem witaminy E, B i C, zawierają dużo beta-karotenu, zatem korzystanie wpływają na wygląd skóry oraz funkcjonowanie narządu wzroku. Frytki z batatów to doskonała przekąska, która z powodzeniem może zastąpić klasyczne frytki. Choć wiele osób uważa, że są to po prostu słodkie ziemniaki, mało(...)oleju rzepakowego Ostra papryka w proszku Tymianek Sól, pieprz Opis przygotowania: Na początku bataty musimy obrać ze skórki. Siekamy je w słupki, identycznie jak na klasyczne frytki. Pokrojone słodkie ziemniaki wrzucamy do większej miski. Następnie dodajemy do tego olej oraz przyprawiamy ostrą papryką, tymiankiem, solą oraz pieprzem. Wszystko razem mieszamy ze sobą. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni. Pokrojone bataty
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarnewersji mniej lub bardziej zbliżonej do oryginału jest zapewne znany w większości domów. Osobiście, częściej niż tradycyjny barszcz z fasolą przygotowuję prostą zupę z dodatkiem korzeniowych warzyw i ziemniaków lub kaszy jaglanej. Przyrządzając zupy – a robię to naprawdę często – staram się maksymalnie oszczędzić czas, dlatego też zwykle tam, gdzie trafić mają buraki posiłkuję się już upieczonymi. Piekę je z wyprzedzeniem(...)sycąca, treściwa i naprawdę pyszna zupa buraczkowa. Składniki na 4 – 6 porcji: 4 małe pieczone buraczki 3 nieduże marchewki 1 nieduży korzeń pietruszki mały kawałek korzenia selera 1 średni ziemniak / 4 – 5 łyżek przepłukanej kaszy jaglanej 1 mała cebula 1 duży ząbek czosnku 1/2 pora 2 – 3 łyżki masła klarowanego lub preferowanego oleju w wersji wegańskiej 1 – 2 łyżeczki naturalnego
Even Better Fooddomu też często mama robiła roladę,kluseczki i kapustę - pyszota. Podaję więc przepis tradycyjny,jaki u Nas w domu się robi - bez jajka. Składniki: ziemniaki dowolna ilość ( u mnie 1kg) mąka ziemniaczana ( 1/4 części) szczypta soli Ziemniaki obrać,ugotować,odcedzić i przecisnąć przez praskę.Masę ziemniaczaną ułożyć na stolicy lub w misce,wyrównać powierzchnię i podzielić(...)cztery równe części.Jedną część wyjąć i puste miejsce uzupełnić mąką ziemniaczaną. Następnie dołożyć wyjętą część ziemniaków,dodać szczyptę soli i całość dokładnie wyrobić na jednolitą masę.Z ciasta ziemniaczanego formować jednakowej wielkości małe kuleczki,lekko je spłaszczając,a na środku każdej zrobić niewielkie wgłębienie. Gotowe kluseczki wrzucać partiami do posolonego wrzątku i gotować ok 3 min od czasu
Niespełnione zdolności kulinarneSkładniki: 2 ziemniaki 30 g drożdży 400 ml mleka 500 g mąki pszennej 3 łyżeczki oleju łyżeczka cukru sól olej do smażenia 20 dag żółtego sera (gouda) 10 dag masła 4 ząbki czosnku sól Sposób wykonania: Ziemniaki gotujemy w mundurkach a po wystudzeniu mielimy. Drożdże ucieramy z cukrem i rozpuszczamy w 100 ml ciepłego mleka. Odstawiamy na 10 minut(...)dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy zaczyn drożdżowy, olej, ziemniaki i resztę mleka. Ugniatamy jednolite ciasto a następnie odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 godzinę. W tym czasie ciasto powinno dwukrotnie powiększyć swoją objętość. w tym czasie masło ucieramy z czosnkiem i solą oraz ścieramy na tarce ser. Odrywamy kawałki ciasta i formujemy średniej wielkości krążki. Na patelni rozgrzewamy
Qchnia po prostuUwielbiam sałatki kartoflane. Są pyszne, sycące i nie wymagają dużo pracy, bo ziemniaki gotujemy w mundurkach. Klasycznym dodatkiem są różne pyszności ze słoika jak ogórki czy kapary. Pomysł na dodanie do sałatki ziemniaczanej śliwek w occie jest z książki “W kuchni mamy i córki” Katarzyny Meller . Genialny pomysł! Składniki na 2 osoby: 6 ziemniaków ugotowanych, obranych i pokrojonych(...)winegret z ukręcony z 5 łyżek oliwy, łyżki octu jabłkowego, łyżki miodu i ze szczypty świeżo mielonego pieprzu Jak zrobić sałatkę ziemniaczaną ze śliwkami? Na talerzu układamy ziemniaki. Polewamy je sosem winegret. Na to idą ogórki, jajka i śliwki w occie. Na koniec posypujemy szczypiorkiem z dymki i kaparami. Lubisz moje wpisy? Bądź na bieżąco na Facebooku i Instagramie
Ugotowane pozamiatanekwatery cmentarne są pełne ludzi niezastąpionych. W każdym razie jest tam taki kraj jak Wielka Brytania. Obowiązuje tam ciekawa wariacja na temat gofra - gofer ziemniaczany. Jak ważne są ziemniaki przekonali się mieszkańcy okupowanej przez nich Irlandii w 1845 roku. Jabłka w postaci sosu chutney zostały zaadaptowane z innego kraju, który był przez nich okupowany czyli Indii. Oczywiście(...)wyraźnymj smakiem octu, powstałym po dodaniu musztardy, czyli bardzo po brytyjsku, gdzie nawet frytki kropi się tym płynem. Składniki: - stare ziemniaki - mąka - olej - jabłka - musztarda - chilli Wykonanie: Ziemniaki gnieciemy, dodajemy trochę mąki oraz oleju i ugniatamy ciasto. Wkładamy do gofrownicy i pieczemy. Jabłka obieramy i smażymy. Dodajemy trochę wody i dusimy pod przykryciem. Jak się całkiem rozpadną to dodajemy
Kryzysowa Książka KucharskaSkładniki 1 kg ziemniaków 1 - 2 łyżki mąki ziemniaczanej 6 łyżek mąki pszennej jajko ok 200 g boczku ok 150 g słoniny 1 cebula 200 g twarogu sól, pieprz Przygotowanie Ziemniaki obierzcie i zetrzyjcie na tarce lub zmiksujcie w blenderze. Następnie wylejcie masę na gazę i odciśnijcie nadmiar wody do osobnej miski. Na dnie osadzi się skrobia ziemniaczana - dodajcie(...)Waszych ziemniaczków. Jeszcze tylko jajko, mąkę pszenną i ziemniaczaną (potrzebna ilość mąki zależy od rodzaju ziemniaków, musicie ją więc regulować), sól i pieprz. Dobrze wymieszajcie. Masę (powinna być gęsta) rozłóżcie na desce i zsuwajcie nożem do wrzącej, dobrze osolonej wody. Gotujcie przez 3 - 4 minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Wyciągajcie łyżką cedzakową. Słoninę, boczek i cebulę pokrójcie w kostkę
OliveandThymejeszcze lepszy. Dla nas. A dla Was? :) Składniki 200 g kaszy gryczanej (np 2 torebki) 180- 200 g twarogu lub 100 g twarogu i 80-100 g fety 2 ziemniaki 1 duża cebula 1 jajo 1 łyżka posiekanej mięty 1 łyżka posiekanej natki pietruszki ok 4-5 łyżek oleju lnianego masło klarowane lub olej rzepakowy do smażenia dobra sól, świeżo(...)zmielony pieprz kwaśna śmietana do podania kefir, maślanka do podania Przygotowanie Ugotujcie kaszę. Ziemniaki obierzcie i ugotujcie w osolonej wodzie. Cebulę obierzcie i zeszklijcie na maśle lub oleju rzepakowym. Nagrzejcie piekarnik do 180 st. Przygotujcie naczynie do zapiekania, wysmarujcie je 1 łyżką (lub jeśli trzeba więcej/mniej) oleju lnianego. Ugotowane ziemniaki przepuśćcie przez praskę lub zgniećcie (jak do piure) razem
OliveandThymeSkładniki 1-1,2 kg ziemniaków 5 łyżek kwaśnej śmietany 5-6 łyżek skwarków ze smalcem (najlepiej wytopionych wcześniej przez Was ze słoninki) 2 cebule opcjonalnie posiekana natka pietruszki, koperek dobra sól (np himalajska) 2-3 łyżki skwarków ze smalcem 2-4 łyżki bułki tartej Przygotowanie Ziemniaki obierzcie i ugotujcie w osolonej wodzie. Obierzcie cebule, pokrójcie je w drobną kostkę(...)patelni rozgrzejcie skwarki ze smalcem, dorzućcie cebulę. Smażcie kilka minut, aż cebula stanie się szklista i zacznie się lekko rumienić. Ugotowane gorące ziemniaki zgniećcie na puree. Dodajcie śmietanę i skwarki z cebulą oraz posiekaną natkę pietruszki lub koperek, dokładnie wymieszajcie. Spróbujcie, jeśli trzeba- doprawcie. Pozostałe skwarki wymieszajcie z bułką tartą - powinna powstać kruszonka. Nagrzejcie piekarnik do 200 st. Puree przełóżcie
OliveandThymeSkładniki 500 ml dobrego bulionu (u nas wywar drobiowo-warzywny) 1/2 dużego kalafiora biała część pora 1 ziemniak 150 g sera z niebieską pleśnią (u nas lazur) ser żółty w ilości dowolnej, najlepiej gruyere trochę masła do smażenia sól, świeżo zmielony pieprz, gałka muszkatołowa Przygotowanie Przygotujcie warzywa: ziemniaka obierzcie i pokrójcie w kostkę, białą część pora posiekajcie w kosteczkę, kalafiora(...)umyjcie i podzielcie na różyczki. W rondlu rozgrzejcie masło, zeszklijcie na nim pora. Dorzućcie kalafiora i pokrojonego ziemniaka. Zalejcie wszystko bulionem i gotujcie, aż warzywa zmiękną. Dodajcie pokruszony ser z niebieską pleśnią, poczekajcie aż dobrze się rozpuści, wymieszajcie i zmiksujcie na gładką masę. Przyprawcie do smaku dobra solą, świeżo zmielonym pieprzem i gałką muszkatołową. Nagrzejcie piekarnik do temperatury
OliveandThyme