dodałam nawet więcej czosnku i to wyciśniętego przez praskę. Jeśli chcecie spróbować nowych smaków, to naprawdę warto. W karczmie jedliśmy w zupie pierogi z mięsem, ale tutaj dałam polecane ziemniaki w mundurkach jak i skwarki. Skwarki możecie zastąpić łyżką oleju lnianego. Zupa jest aromatyczna i zawiera czosnek i kminek, czyli to co lubimy, musiała zatem nam smakować Jeśli nie odpowiada(...)Łemkach przeczytacie w Wikipedii . Zostaje mi zaprosić na zupę Drukuj Warianka zupa na kwasie z kapusty window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 300 ml kwasu z kapusty kiszonej 2 średnie ziemniaki 2 łyżki mąki pszennej 300 ml wody łyżeczka kminku 2+1 ząbki czosnku garść kapusty kiszonej skwarki wędzone żeberko 2 listki laurowe, 4 ziela angielskie, 2 ziarenka pieprzu Wykonanie
Mieszam w Garnkuudka kurczaka . Tym razem udka w marynacie z musztardy. Udka mają chrupiącą skórkę a w środku są soczyste. Udka najlepiej natrzeć marynatą dzień wcześniej. Składniki: 4 udka kurczaka kilka ziemniaków słodka papryka mielona marynata: 4 łyżki musztardy 3 łyżeczki tymianku sól pieprz Wykonanie: Udka oczyścić, zalać zimną wodą i moczyć przez godzinę. Następnie udka osuszyć. Każde udko natrzeć składnikami marynaty(...)Można wszystkie zioła wymieszać z musztardą lub najpierw kurczaka oprószyć przyprawami a następnie natrzeć je musztardą. Udka przykryć folią spożywczą i wstawić na co najmniej 1 godzinę do lodówki. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w ćwiartki lub ósemki. Następnie ziemniaki przełożyć do nasmarowanej olejem formy do pieczenia i posolić, a następnie na ziemniaki ułożyć udka i posypać je słodką mieloną
Mama GotujeCały obiad w jednym naczyniu. Składniki: -ok. 1 kg żeberek -ok. 0,8 kg kiszonej kapusty -ok. 0,8 kg wczesnych ziemniaków -sól, pieprz ziołowy, czosnek niedźwiedzi, słodka papryka -2 ząbki czosnku -olej Podzielone żeberka przyprawiamy solą, pieprzem ziołowym, czosnkiem niedźwiedzim, słodką papryką, układamy warstwami, dodając pokrojony w plasterki czosnek, skrapiamy olejem, przykrywamy i odstawiamy(...)lodówki. Ziemniaki gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie, odcedzamy, studzimy i zdejmujemy skórki. Kroimy w ćwiartki. Na dnie naczynia żaroodpornego układamy cienką warstwę opłukanej w zimnej wodzie i odsączonej kiszonej kapusty. Na niej układamy warstwę ziemniaków i nich warstwę kapusty i żeberka. Ponownie ziemniaki i na wierch kapustę. Uciskamy, przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury
Maminek kulinarnygórach i myślę, że prawie mi się to udało :) Ryba jest bardzo smaczny, a zapach i smak rozpływającego się masła czosnkowego jest po prostu nieziemski. Do tego aromatyczne, chrupiące ziemniaki i surówka z kiszonej kapusty – najlepszy zestaw. Składniki (na 2 porcje): 2 pstrągi (oczyszczone) 1 spora cytryna mąka sól pieprz ok. 1-2 łyżki sosu sojowego przyprawa do ryb (opcjonalnie(...)łyżki masła 2 ząbki czosnku Surówka: ok. 300 g kiszonej kapusty 1 średnia marchew 1 nieduży por (biała część) sól cukier pieprz olej Pieczone ziemniaczki: ok. 6 sporych ziemniaków przyprawa do ziemniaczków np. Prymat lub pieprz, sól, papryka słodka i ostra, tymianek Wykonanie: Pieczone ziemniaczki: Zaczynamy od przygotowania ziemniaków: obieramy i kroimy je na ósemki, polewamy kilkoma kroplami oleju
MyCookBook.plprzed wieczerzą zapiec w piekarniku. Będą znakomicie smakować z czerwonym barszczem. Może spróbujecie? Składniki: Naleśniki: • 2 szklanki mleka • 2 szklanki mąki • 2 jaja • olej • szczypta soli Farsz: • 40 dag ziemniaków po ugotowaniu (u mnie 4 średnie) • 20 dag trzykrotnie mielonego sera białego • 2 duże cebule + 1 dodatkowo • sól, pieprz • olej • kilka plasterków boczku (jeśli danie nie jest przeznaczone na Wigilię(...)Sposób przygotowania: 1. Ziemniaki obrać, umyć, ugotować w osolonej wodzie, po ugotowaniu odcedzić i przecisnąć przez praskę. Ostudzić. 2. Przygotować ciasto na naleśniki: Do misy wbić jajka, wsypać mąkę i wlać 1 szklankę mleka. Dodać szczyptę soli i 1 łyżeczkę oleju. Wymieszać trzepaczką na gęstą, gładką masę. Dodawać do niej porcjami mleko, cały czas mieszając. Ciasto powinno osiągnąć lejącą konsystencję
W mojej kuchnispodobał. Wykorzystałam go i doceniłam jego wielostronność. Langosze to specjalność charakterystyczna dla kuchni węgierskiej (a za jej pośrednictwem – również słowackiej). Głównymi składnikami ciasta są mąka pszenna, drożdże, gotowane utłuczone ziemniaki, mleko, cukier, sól i olej. Przed smażeniem na głębokim oleju ciasto jest formowane w płaskie placki o średnicy kilku-kilkunastu centymetrów. Langosze jada się najczęściej z czosnkiem bądź masłem czosnkowym(...)wersję na ostro – z sosem czosnkowym. Obie są znakomite. Polecam. Składniki: • 40 dkg maki • 1 szklanka letniego mleka • 3 dkg drożdży • 1 łyżeczka cukru • 1-2 łyżki oleju • 2 ziemniaki • sól Sposób przygotowania: 1. Ziemniaki ugotować i utłuc, aż powstanie puree. 2. W misce wymieszać razem mleko, mąkę, drożdże, cukier, olej. Powinna powstać dość gęsta papka, do której należy dodać
W mojej kuchniporcję, dla wszystkich wystarczyło na dokładkę. Była pyszna. Polecam. Składniki: • 75 dag mrożonych borowików • 2 marchewki • 1 pietruszka • 1 cebula • kawałek selera • kawałek pora (biała część) • 5-6 ziemniaków • 3 łyżki kwaśnej śmietany 12 % • udko kurczaka • Sól, pieprz, listek laurowy, ziele angielskie Sposób przygotowania: 1. Kawałek pora, udko kurczaka włożyć do garnka i ugotować wywar. 2. Marchewkę, pietruszkę i seler(...)zetrzeć na dużych oczkach tarki, cebulę pokroić w kosteczkę. 3. Ziemniaki pokroić w drobniutką kosteczkę. 4. Grzyby pokroić w paseczki. 5. Do wywaru dodać warzywa (bez ziemniaków) i grzyby oraz listek i zielę. Doprawić. Gotować około 30 minut. 6. Po tym czasie dodać ziemniaki. Gotować do miękkości, około 10-15 minut. 7. Śmietanę przełożyć do miseczki, posolić, zahartować kilkoma łyżkami
W mojej kuchniwpływem jogurtu łagodnieje i nabiera charakteru. Na około 10 porcji - 1 kg marchewki - 2 cebule - do 2 cm świeżego korzenia imbiru - 3 liście laurowe - 2 ziemniaki - 1,5 litra wywaru lub wody - sól i pieprz do smaku - jogurt naturalny, około łyżki na porcję - pół szklanki śmietany słodkiej 12% - słonecznik łuskany prażony, łyżka na porcję - koperek do smaku(...)Obierz cebulę, ziemniaki, marchew i imbir, pokrój wszystko w byle jaką kostkę. Podsmaż najpierw cebulę z imbirem na nie wielkiej ilości oleju. Dodaj po chwili ziemniaki. Mieszaj ! Dodaj liście laurowe, pieprz i szczyptę soli. Gdy ziemniaki zaczną się szklić dodaj marchewkę, duś wszystko około 5-8 minut, ciągle mieszaj. Dodaj wywar lub wodę, zagotuj wszystko i zostaw
Pasje Jolkismiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki na około 8- 9 dużych cepelinów ( spoko ,pocięte w plastry i odsmażone są jeszcze lepsze , drugiego dnia ) : Ciasto : 1,5 kg ziemniaków 3/4 – takie skromne , szklanki mąki ziemniaczanej sól 1/2 szklanka wody Farsz : 1 golonka tylna 1 czubata łyżka suszonych liści lubczyku ( lub siekanego świeżego ) 1 marchewka 2 średnie cebule sól(...)marchewką , oraz smażoną cebulą . Po zmieleniu dodajemy lubczyk , wyciśnięty praską czosnek , sól , pieprz do smaku , pół szklanki wywaru po gotowaniu golonki i mieszamy – odstawiamy do lodówki . Połowę ziemniaków gotujemy w osolonej wodzie i po wystudzeniu ,przeciskamy przez praskę do ziemniaków . Drugą połowę , ścieramy na tarce o drobnych oczkach ( można dodać do nich łyżeczkę soku z cytryny , nie ściemnieją ) , odciskamy
Ogrodnik w podróżypiekarnika i obiad mamy gotowy. Tak przygotowana polędwica doskonale smakuje również na zimno, pokrojona w plastry na kanapki. SKŁADNIKI 60 dag polędwiczki wieprzowej, 5 ziemniaków, 1 mała cebula, 1 marchew, przyprawa do ziemniaków, 2 łyżki oliwy z oliwek Składniki marynaty: 1 ząbek czosnku, 2 łyżki musztardy, 0,5 łyżeczki soli, 0,5 łyżeczki słodkiej papryki(...)WYKONANIE Składniki na marynatę mieszamy ze sobą, smarujemy nią mięso. Odstawiamy na kilka godzin do lodówki a najlepiej na całą noc. Następnie zamarynowaną polędwiczkę przekładamy do rękawa do pieczenia. Ziemniaki kroimy w plastry, polewamy oliwą, posypujemy przyprawą do ziemniaków. Marchew kroimy w paski, a cebulę w piórka. Warzywa przekładamy do rękawa do mięsa. Całość zamykamy. Pieczemy
słodki bratekkiszonej kapusty i kwasu z kapusty wpływa na jej smak. W przeciwieństwie, do dość często goszczącego na naszych stołach kapuśniaku, do kwaśnicy nie używamy żadnych innych warzyw za wyjątkiem ziemniaków. Tradycyjnie do jej przygotowania używa się wywaru sporządzonego na wędzonych żeberkach. Poprzez kuchni węgierskiej w niektórych rejonach przygotowuje się ją na wywarze z ryb. Ja jednak dzisiaj pozostanę wierny tradycji(...)tylko lekko ją modyfikując. Składniki: 500g żeber wędzonych 500g kapusty kiszonej 300ml kwasu z kiszenia kapusty 3 duże ziemniaki liść laurowy ziele angielskie sól pieprz Przygotowanie: Żebra dzielimy na mniejsze porcje i zalewamy ok. 1 litrem wody. Dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Gdy żeberka zmiękną dodajemy niepokrojoną kapustę kiszoną. Kapusta kiszona a kapusta kwaszona… w sklepowych wiaderkach
Jacob Tastesznudziły nam się typowe ziemniaki podawane do obiadu możemy je niewielkim nakładem pracy zmienić w zupełnie inne danie. I tak dzisiaj przedstawiam odmienione ziemniaki z dodatkami pod sosem koperkowo – czosnkowym. Można je zapiec dla każdego w oddzielnym naczyniu. Składniki: 4 małe ziemniaki ugotowane w mundurkach ½ cebuli Kilka plasterków boczku parzonego 1 pomidor 1 ogórek kiszony Sól Pieprz młotkowany z kolendrą(...)śmietany 18% gęstej 2 – 3 ząbki czosnku 2 łyżki posiekanego koperku Sól Szczypta cukru Wykonanie: W naczyniu do zapiekania układamy kolejno, pokrojony boczek, ziemniaki w plastrach oraz cebulę i pokrojony ogórek kiszony z kilkami kawałkami boczku. Przyprawiamy solą i pieprzem z kolendrą. Na koniec umieszczamy pokrojone pomidory. Do śmietany dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz koperek. Doprawiamy solą i niewielką
Smaki Ewytaki jak lubię. Polecam Składniki: 1 kg twarogu tłustego w kostkach 2 szklanki cukru kostka masła 7 jajek 2 łyżki mąki 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 duże ugotowane ziemniaki garść żurawiny garść płatków migdałowych polewa tabliczka deserowej czekolady 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki masła Sposób przygotowania: Ziemniaki obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Gotujemy do miękkości. Twaróg mielimy(...)razem z przestudzonymi ziemniakami trzykrotnie. Białka oddzielamy od żółtek. Masło ucieramy przy pomocy miksera z cukrem. Cały czas ubijamy, dodając po jednym żółtku. Dokładamy twaróg z ziemniakami Mieszamy. Z białek ubijamy pianę. Delikatnie łączymy ze sobą wszystkie składniki. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia (tylko dno). Wylewamy ciasto. Pieczemy ok 1 h w temperaturze 200 stopni C. Do małego rondela wkładamy
Pobite gary BarbaryKartofle, ziemniaki... teraz, tak jak i kiedyś królują na naszych stołach. Przepisów na ich przyrządzenie jest bardzo dużo. Dzisiaj przypomnę przepis na opiekanki - placki z gotowanych ziemniaków, podchodzący z Książki Kucharskiej Maryi Ochorowicz – Monatowej, z 1910 roku. Na przełomie wieków na placki z kaszy i jarzyn, mówiono „opiekanki”. 10 dużych ziemniaków, 1/2 szklanki mleka, 3 jajka, sól, pieprz, parę łyżek(...)mąki, bułka tarta, tłuszcz do smażenia, Ziemniaki ugotować, ale nie rozgotować. Wystudzić i przetrzeć przez sito. Dodać mleko, mąkę, jajka. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Z masy robić kotleciki, obtaczać je w bułce tartej i smażyć na rumiano z obu stron
królestwo garówgóralskiego oscypka, zapieczone w kremowo – pomidorowym sosie stanowią pyszny obiad lub kolację dla całej rodziny. 500 g fileta z piersi kurczaka Przyprawa do mięsa 200 g oscypka 4 duże ziemniaki Masło do wysmarowania formy 4 łyżki natki pietruszki Sos: 3/4 szklanki wody 1 czubata łyżka mąki pszennej 20 g kremowego serka topionego 200 g śmietany 18% 0,5 szklanki pikantnego(...)keczupu Sól Pieprz Liść lubczyku Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Ziemniaki obieramy i kroimy na plasterki lub mniejsze kawałki. Wykładamy nimi dno naczynia. Filety drobiowe kroimy i rozbijamy jak na schabowe. Przyprawiamy solą, pieprzem i przyprawa do mięsa. Na każdym płacie układamy plasterki oscypka. Ściśle zwijamy i układamy na ziemniakach. Wierzch przyprawiamy przyprawą do mięsa i posiekaną natką pietruszki
VioletoweKucharzenie