ziemniaki - 38421 przepisów (strona:491/2562)

Zupa z końcówek zielonych szparagów z groszkiem, batatami i koperkiem 211

Zupa z końcówek zielonych szparagów z groszkiem, batatami i koperkiem”. W zupie tej wykorzystałam ugotowanego batata, który należy do tzw. „superfoods” i w przeciwieństwie do ziemniaków wliczany jest do „Pięciu porcji warzyw i owoców dziennie”. Ale oczywiście możecie użyć zwykłych ziemniaczków. Polecam! Składniki zupy z zielonych szparagów: (2 porcje) zdrewniałe końcówki odłamane z pęczka zielonych(...)szparagów (pęczek ważył ok. 500 g) ok. 800 ml wody z gotowania zielonych szparagów 1 średni ziemniak lub ok. 100 g ugotowanego batata (pokrojonego w kostkę) 1 łyżka oleju rzepakowego 1 średnia cebula 1 ząbek czosnku spora garść zielonego mrożonego groszku spora garść siekanego koperku (świeżego lub mrożonego) 1 łyżeczka masła 80-90 ml śmietany 30% (użyłam swojskiej śmietany zebranej

Moja Delicja
Idealne placki ziemniaczane, Kasha (Seinfeld) 232

Najlepsze placki ziemniaczane robi Rafał. Koniec. Kropka. Składniki na ok. 15 sztuk: 1 kg ziemniaków 2 cebule 2 jajka 3 łyżki mąki pszennej sól i pieprz do smaku olej roślinny do smażenia Obierz ziemniaki i cebulę, zetrzyj je na tarce o grubych oczkach. Następnie umieść starte warzywa w sitku nad miską, aby odsączyć nadmiar płynu. Płyn zlej do miseczki(...)zachowaj na później. Do startych ziemniaków i cebuli dodaj mąkę i jaja, a następnie całość dokładnie wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem. Z płynu wyciśniętego z ziemniaków wylej powoli wszystko oprócz białego osadu z dna miski. Jest to skrobia ziemniaczana, którą należy dodać do masy i jeszcze raz całość wymieszać. Na patelni rozgrzej mocno olej roślinny. Tłuszczu powinno być raczej dużo

Qlinarnie i Qlinarnie
Sałatka brokuła i liści rzodkiewki z pieczonymi ziemniakami 151

Składniki: brokuł (10 dag) seler naciowy (1 łodyga) liście rzodkiewki (z 4 sztuk) pestki dyni (2 łyżki) oliwa z oliwek (1 łyżeczka) ziemniak (1 duży) sól Czas przygotowania: 30 min Liczba porcji: 1 Przygotowanie: Ziemniaka kroimy w kostkę. Polecam nie obierać. Pieczemy w temperaturze 220 C. Najlepiej bez tłuszczu na papierze. Wyjmujemy kiedy będzie rumiany. Seler i liście rzodkiewki myjemy(...)kroimy. Brokuła dzielimy na różyczki i wrzucamy do gotującej się posolonej wody. Gotujemy ok. 4 - 5 minut.  Prażymy pestki dyni. Wszystkie składniki oprócz ziemniaków mieszamy. Dodajemy łyżeczkę oliwy i trochę soli. Ziemniaki wykładamy sałatki, aby zachować chrupiącą skórkę

Weganka gotuje
Rolada ziemniaczana 242

mnóstwo przepisów,  już sprawdzonych :)  Na pierwszy rzut pójdzie rolada ziemniaczana:) Za oknem brzydko, ale chłodny kefirek i gorąca rolada - mniam! Rolada ziemniaczana Składniki: 2 wafle 500 g ziemniaków 50 g pieczarek jajko mleko bułka tarta sól pieprz przyprawa do ziemniaków Przygotowanie: Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości. Odcedzamy i tłuczemy. Szybko doprawiamy solą, pieprzem, przyprawą do ziemniaków. Dodajemy

Lawendowe Niebo
ZUPA Z PORA I IMBIRU 170

jest moim ulubionym warzywem, to tę zupę wyjątkowo polubiłam.   4-6 porcji Czas przygotowania: 20 min. Czas gotowania: 30 min.   Składniki: • 3 pory • 4 duże ziemniaki • 1 l bulionu drobiowego z kostki (bio) • 40 g masła • Mały kawałek świeżego korzenia imbiru • ¼ czerstwej bagietki (lub kawałek innego chleba)   • ½ pęczka drobnego szczypiorku • 20 cl gęstej śmietany(...)sosów* • Sól, pieprz   Ziemniaki obierz, umyj, pokrój w drobną kostkę. Z porów usuń wierzchnie liście, umyj je i drobno posiekaj na cienkie talarki lub w drobną kostkę, przecinając je wzdłuż na pół i jeszcze raz wzdłuż na pół). Imbir obierz i drobno posiekaj lub zetrzyj na tarce o grubych oczkach.  Bagietkę pokrój w drobną kostkę, podsmaż na rozgrzanej

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Barszcz wołyński 184

Składniki na duży garnek: 3 średnie buraczki czerwone, ugotowane ½ główki kapusty (włoskiej lub białej) 1 puszka białej fasolki lub 1 szklanka ugotowanej białej fasoli 3 marchewki ½ średniego selera 5 ziemniaków 2 łyżki przecieru pomidorowego 6 ząbków czosnku 1,5 litra bulionu (może być z kostki rosołowej) 200 ml kwaśnej śmietany 1 łyżka mąki 1 łyżeczka cukru sól i pieprz(...)smaku szczypta kwasku cytrynowego Kapustę drobno poszatkować. Ugotowane buraczki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Marchewkę i seler obrać i również zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Czosnek przecisnąć przez praskę. Bulion zagotować, dodać do niego wszystkie warzywa starte na tarce, ziemniaki i czosnek. Gotować na wolnym ogniu do miękkości ziemniaków. Dodać

Trzeci talerz
zapiekanka ziemniaczana... 3174

Składniki: ziemniaki ugotowane 1 kg, szynka gotowana 20 dag, szczypiorek 3 pęczki, cebula 1 sztuka, pieprz czarny mielony 3/4 łyżeczki, czosnek granulowany 3/4 łyżeczki, bazylia 1 łyżeczka, kucharek 1 łyżeczka, śmietana gęsta 250 ml, serek śmietankowy 175 gram, jajka 4 sztuki, ser żółty 15 dag szynkę, cebulę, szczypiorki pokroić dość drobno do miski i dodać pieprz świeżo mielony, jajka, śmietana(...)serek śmietankowy dokładnie połączyć mikserem, ser żółty w plastrach pokroić drobno ziemniaki pokrojone w grubsze talarki ugotować na "al dente" w nie solonej wodzie, odlać na sito, naczynie żaroodporne posmarować olejem, wsypać ziemniaki i posypać je kucharkiem, czosnkiem, bazylią śmietanę wymieszać ze szczypiorkiem, wlać do ziemniaków, posypać serem i delikatnie przemieszać składniki piekarnik nagrzany 200 C, grzanie góra/dół

W Mojej Kuchni Lubię
Gałuszki wg Aleex 213

okrągłe kluseczki, które przygotowuje się podobnie, jak kluski szare. Podczas ich robienia ważna jest ilość dodanej mąki. Ta podana w przepisie jest orientacyjna. Ilość mąki zależy od gatunku ziemniaków: do tych bardziej wodnistych, trzeba dosypać jej więcej. Ciasto musi osiągnąć taką konsystencję, aby można było z niego formować kluseczki. Nie może jej być też zbyt dużo, gdyż gałuszki będą(...)twarde. Warto je zrobić, bo z sosem smakują doskonale. Świetne są także ze skwarkami. To co? Spróbujecie? Składniki: • 1 kg ziemniaków • 1 jajko • ok. 1 szklanki mąki pszennej • sól • olej Sposób przygotowania: 1. Obrane ziemniaki obrać, umyć i zważyć (ma być 1 kg). 2. Zmiksować je w kubku blendera. 3. Przełożyć na sitko i odsączyć z soku. Nie zostawiamy

W mojej kuchni
Zupa koperkowa z lanymi kluseczkami 292

zdecydowana i określona w smaku. I da się w niej przemycić tyle zdrowej zieleniny! Nie lubiłam zieleniny gdy byłam dzieckiem. Wyławiałam z obrzydzeniem gałązki kopru z pomidorówki, odmawiałam jedzenia ziemniaków posypanych pietruszką. Natkę, koper i inne zdrowe ‚zielone rzeczy’ omijałam na talerzu szerokim łukiem. I bynajmniej nie z dziecięcej przekory, ale z bardziej banalnego powodu. Smakowały mi, ale pod warunkiem(...)były bardzo, bardzo drobno posiekane – bo to siekanie nadaje im głębi i uwalnia właściwy smak, zapach i mnóstwo olejków eterycznych. Marchew, pietruszkę i ziemniaki obieramy, marchew i pietruszkę kroimy w półplasterki, ziemniaki w kostkę – ani za drobną, ani za dużą.   W garnku rozpuszczamy i podgrzewamy klarowane masło. Cebulę obieramy i niekoniecznie najdrobniej kroimy, wrzucamy ją na masło i zaczynamy

Karo in the Kitchen
Bułeczki z ziemniakami 150

Dawno nie piekłam bułeczek, takich zwykłych...no i są ..a raczej były , bo już zjedzone...Zostało mi troszkę ugotowanych ziemniaków z obiadu..dodałam trochę mąki i jeszcze kilka innych składników i wyszły pyszne [mimo , że na takie nie wyglądają] bułeczki..dodatek ziemniaków sprawia , że są bardziej miękkie i dłużej są świeże - już nie raz to sprawdziłam..Przepis na te bułeczki(...)ciepłego mleka 30 g masła 1 łyżeczka soli  175 g mąki żytniej chlebowej Młynomag  275 g mąki pszennej typ 500 140 g  ugotowanych i rozgniecionych ziemniaków 1 i 1/4 łyżeczki suszonych drożdży złoty len Skworcu  do posypania bułek Obie mąki i drożdże razem wymieszać.Mleko i masło podgrzać ,dodać sól i wlać do ziemniaków.Wymieszać dokładnie

Moje domowe kucharzenie
ruloniki na zielonej pierzynce 168

przepis jest bardzo prosty, smaczny i szybki . Składniki: 2 średnie ziemniaki (, 450 gr) 2 łyżki świeżej posiekanej natki pietruszki 110 gr tarty ser mozzarella 8 plastrów - 225 gr szynki olej do smażenia (użyłam oliwy z oliwek) tutaj Sól szczypta gałki muszkatołowej do ciasta: 1 jajko 3/4 szklanki (110 g) z mąki 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki oliwy z oliwek(...)mleka szczypta kurkumy dla smaku i koloru WYKONANIE    Obrane i umyte ziemniaki ugotować w osolonej wodzie ,do miękkości. Gdy ziemniaki się gotują , przygotować ciasto: W misce wymieszać mąkę, kurkumę, sól, oliwę ,jajko i połowę mleka. Ubijamy dobrze do połączenia składników,aż masa będzie gładka. .Teraz dodajemy resztę mleka i mieszamy . Ziemniaki przepuścić przez praskę ,gdy jeszcze gorące Pozostawić

w mojej kuchni
Placuszki serowo-ziemniaczane. 185

Witajcie :) dzisiaj propozycja wykorzystania ziemniaków które zostały Wam z obiadu. Placuszki serowo-ziemniaczane pyszna propozycja na obiad, można je podać z dowolnym sosem lub po prostu z  ostrym ketchupem Parczew . Szybko się je przygotowuje i nie potrzeba dużo składników. Zapraszam do wypróbowania:)  Składniki : 250 g białego chudego sera 100 g ugotowanych zmielonych ziemniaków 1 duża cebula 1 ząbek(...)smaku   5 łyżek  mąki krupczatki Młynomag do obtoczenia  Ostry ketchup Parczew jako dodatek   1 łyżka masła olej do smażenia  Wykonanie : Do miski przełożyć zmielone ziemniaki i ser. 50 g mąki pszennej Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na maśle, dodać do ziemniaków. Następnie dodać: szczypiorek, przeciśnięty przez praskę czosnek, pieprz i sól do smaku

Sama słodycz i szczypta chili
Dietetyczne frytki ziemniaczane - bez tłuszczu:) 148

Niedawno naszła mnie dziwna ochota na ziemniaki, w formie frytek. Jednak nie takie dostępne w restauracjach tzw. szybkiej obsługi i wszelkich fast-food'ach. Ostatni raz jadłam takowe, o ile dobrze pamiętam w okresie mojego dzieciństwa, czyli dobrych kilka/kilkanaście lat temu. Nie trzeba chyba przypominać, że takowe są produktem wysokoprzetworzonym i wysokokaloryczny, ciężkostrawnym i nic dobrego nie wnoszącym(...)naszej diety.  Ziemniaki nie są moim codziennym składnikiem diety i nie skłamię pisząc, że jem je może z pięć razy w roku :D Dla innych może się wydawać dziwne, jednak dla mnie to norma - wolę porcję kaszy czy strączków. Ale wracając do dzisiejszego przepisu. Frytki! Pieczone w piekarniku, chrupiące z wierzchu i mięciutkie w środku. Bez dodatku tłuszczu. Obsypane

Zdrowie na języku :P
Kartoflanka 150

zalety? To proste: niezwykle łatwo ją ugotować, do tego gotuje się ją szybko i zdecydowanie można ją opatrzyć napisem "tania kuchnia"... no i jest pyszna... SKŁADNIKI 4 - 5 dużych ziemniaków 2 duże marchewki 2 duże pietruszki 1/4 dużego selera 2 cebule 1/2 pęczka natki pietruszki 1 kostka bulionu warzywnego sól, pieprz Warzywa obieramy, a następnie kroimy: ziemniaki w dużą kostkę(...)pietruszkę i seler w mniejszą, marchewkę w słupki długości ok. 2,5 cm. Cebule kroimy na ćwiartki lub połówki i opiekamy. Ziemniaki, marchewkę, pietruszkę i selera wkładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy kostkę i gotujemy. W osobnym garnku umieszczamy kawałki cebuli, zalewamy wodą i gotujemy aż uzyskamy ciemnobrązowy płyn - przecedzamy go i dolewamy do garnka z zupą. Całość gotujemy

Czary - gary w kuchni
PLACKI MIĘSNO-ZIEMNIACZANE 266

Placki mięsno-ziemniaczane to bardzo smaczna wariacja na temat naszych klasycznych placków z ziemniaków.  Starte ziemniaki wzbogacone o mielone mięso ( u mnie mniej więcej proporcje 1/1) są nie tylko smaczne, ale i bardzo pożywne.  Można je zjadać z dodatkiem surówki, sosu czosnkowego czy np.  ketchupu. Można je usmażyć wcześniej w domu, po czym odgrzać np. na grillu(...)szybka przekąska gotowa.  Składniki: ok. 40 0g zmielonej łopatki ok. 400g ziemniaków 1 cebula 1 jajko 1 łyżka mąki ząbek czosnku sól pieprz majeranek olej do smażenia Wykonanie:  Ziemniaki ścieramy tak jak na tradycyjne placki, odciskamy ew. wodę. Dodajemy zmieloną łopatkę, jajko, startą na drobnych oczkach cebulę, posiekany ząbek czosnku oraz ulubione przyprawy: u mnie to sól, pieprz

Walijskie Pichcenie