Koniec z odgrzewanymi kotletami 😉 Wszem i wobec witam Was po dłuższej przerwie. Z początku niezamierzonej, potem z premedytacją zarządzonej. Można powiedzieć, że wzięłam sobie L4, przynajmniej
gotować!około godzinę. Ciasto im lepiej wyroście tym pączki są lepsze. W głębokim garnku roztapiam smalec. Powinien mieć temp 175 stopni. Nie mam termometru dlatego wrzucam zawsze kawałek obranego ziemniaka. Temperatura jest dobra jak zrumieni się on po minucie. Wrzucam po 5 pączków górą pączka do dołu. Podczas smażenia reguluję temperaturę tłuszczu żeby się nie spaliły. Smażę z dwóch stron
wesoła kuchniapizzerii Pippo w Boguchwale zjecie pizzę z oryginalnego, włoskiego pieca opalanego drewnem. Faktycznie smakuje inaczej niż wypiekana metodą tradycyjną, warto spróbować. Szczególnie polecam tę ze startymi ziemniakami, zielonym pieprzem i niebieskim serem pleśniowym. Na drugim zdjęciu: parmigiana (sos, mozzarella, oliwki, parmezan, czosnek). W menu znajduje się oddzielna sekcja wegetariańska i jest aż 9 rodzajów, w tym 2 wegańskie. Pizze
Qlinarnie i QlinarnieMięso marynuje. Wkładam do lodówki na min 30 min. Przekładam do woreczka do pieczenia. Piekę w woreczku ok 50 min w 180 stopniach. Podaję na ciepło do ziemniaków, kasz czy ryżu. Można również podawać do kanapek. SMACZNEGO
Gotowanie Patkinależy smażyć cały czas na tej samej mocy palnika (na małym ogniu), a gdyby temperatura oleju była zbyt wysoka należy ją obniżać wrzucając do oleju gruby plaster surowego, obranego ziemniaka. Źródło przepisu: Wielkie Żarcie
Gospodyni Miejskabardzo gęste możemy dolać odrobinę mleka zwykłego,następnie nasze ciasto odstawiam do wyrośnięcia na 60 minut . Kiedy minie 60 minut , rozgrzewamy w garnku 1 litr oleju , sprawdzamy plasterkiem ziemniaka , czy olej jest dobrze rozgrzany, następnie łyżka kładziemy nasze pączki na rozgrzany olej , smażymy po każdej ze stron 2, 3 minutki , tak a by w środku się usmażyły , pączuszki wykładamy
Mój Smakkawałeczek wędzonki (u mnie mała kostka tylko dla smaku) 5 średnich buraczków (najlepiej tych podłużnych) 4 średnie marchewki 1 cebula 1/4 selera 1 pietruszka 2-3 ziemniaki 1 nieduży por łyżka cytryny 2-3 łyżki koncentratu buraczanego (można pominąć ale wtedy kolor jest słabszy) puszka fasolki białej (można też dodać wymoczoną i obgotowaną samodzielnie jak się ma czas) liść laurowy
Mama z miastaeksperymentowania z warzywami, powinny stanowić nasze główne pożywienie, wykorzystaniu warzyw w kuchni nie ma końca, uruchamia się wtedy nasza kreatywność, najprościej przecież położyć na talerz kawałek kotleta i ziemniaki ;) przy warzywach najważniejsze są przyprawy, nigdy o nich nie zapominajcie, tylko wtedy odkryjecie prawdziwą głębię kuchni wegetariańskiej. Składniki na 4 porcje Czas przygotowania
Słodki Kompromisjajka, dodajemy starty żółty ser,bułkę tartą i doprawiamy solą oraz pieprzem wedle uznania. Formujemy kotlety, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju rzepakowym. Podajemy z ziemniakami, sosem- u mnie najczęściej koperkowym i surówką
Kuchnia w czekoladzieDzień,w którym kościół wspomina śmierć Jezusa na krzyżu. Post ścisły, wstrzymujemy się od jedzenia mięsa i spożywamy trzy posiłki, ... jeden do syta. Ziemniaki, śledź, sałatka jest dzisiaj naszym posiłkiem do syta. Nikt nie narzekał na obiad, chyba częściej musimy pościć :) -- Święta, święta... Wokół powoli rzeczy się dzieją...Porządki, ... Wszystko w trakcie, ozdoby jak widać są na czas :) Najdalej
chleba naszegochrupiące. Wrzucamy skrzydełka i na godzinę wstawiamy do lodówki. Potem smażymy w głębokim tłuszczu i odsączamy. Po usmażeniu mięsa, warto przygotować coś jeszcze :) Świetnie smakuje cebulka i wcześniej ugotowane ziemniaki w cieście. Polecam ! Chrupiąco, domowo, smacznie
chleba naszegososie z warzywami i puree z dyni... Pokrojone mięso smażymy i dusimy,podlewając lekko wodą, aż do miękkości. Włoszczyznę i zamrożone puree gotujemy... Nastawiamy makaron lub ryż czy ziemniaki...Przyprawiamy mięso, sólą, pieprzem, curry, papryką. Miękkie mięso dodajemy do warzyw, również wsypujemy przygotowaną wcześniej cebulę, czosenk, coś zielonego. Puree z dyni mamy z zapasów na zimę: http://chlebanaszego.blogspot.com/2015/12/dynia.html
chleba naszegoróżne :) z samym mięsem, z samym ryżem, z kaszą, z kapustą pokrojoną... Duży obiad, dla dużej rodziny :) za niewielkie pieniądze :) 19 zł Kapusta 4 zł, ziemniaki 3 kg 4 zł, mielone 0,5 kg 7 zł, ryż 1,5 zł, jajko 0,5 zł, przecier 2 zł Ryż gotujemy i po wystudzeniu łączymy z mięsem, przyprawiamy, dodajemy
chleba naszegosklepu udał się fajny obiad. Ciasto jak zwykle zrobiłem z 1 kg mąki, 2 jajek, 2 szkl. wody i 1 łyzki soli. Do farszu oprócz szpinaku dodałem gotowane ziemniaki, cebulę, czosnek,sól, pieprz ziołowy, jajko. Ciasto wyrabiamy i odstawiamy ... farsz przepuszczamy przez maszynkę lub używamy blendera... Jak już jesteśmy przygotowani, wałkujemy, wykrawamy, nakładamy i lepimy pierogi
chleba naszego