Dukielskie pierogi z kaszy gryczanej i mięsa 254ugotowaniu, jak i podsmażone na patelni. Kasze uprawiane i spożywane są w Polsce od czasów średniowiecza. Niegdyś jedna z podstawowych potraw, z czasem zostały wyparte przez inne produkty, szczególnie ziemniaki. W naszej podkarpackiej kuchni kasze pojawiają się często, choć nie w całym regionie od zawsze były doceniane. Na wschód od Buga i Sanu kasze stanowiły jeden z podstawowych
Trzeci talerz
MAKARON LINGUINE Z GULASZEM WIEPRZOWYM 310Jeśli jemy gulasz to zazwyczaj z ziemniakami lub kaszą. Dzisiaj spróbowałam przygotować z makaronem linguine bo w lodówce miałam połowę opakowania i szkoda by było, żeby się zmarnował. Efekt końcowy był zadowalający SKŁADNIKI : karkówka – 20 – 30 dkg makaron linguine – 200 gram olej do smażenia – 4 łyżki przyprawa do gulaszu – 2 płaskie łyżeczki miód – 1 łyżeczka musztarda delikatesowa – 1 łyżeczka
kuchniabellissima.wordpress.com
"Kuchnia dla zajętych kobiet i mężczyzn" - recenzja książki i KONKURS! 288jest dzień że nie mam ochoty gotować, a jestem glodna po pracy to robię takie oto szybkie danie: Warzywa na patelnie (najlepiej lubię te z biedronki mają w sobie ziemniaki, brokuła, marchew), podsmażam na patelni, doprawiam wedle uznania (lubię używać bazylii, oregano, chili, ziół prowansalskich, soli, pieprzu). W czasie gdy warzywa się podsmażają w garnku rozpuszczam ok. łyżkę masła, dodaję
Moje Kuchenne Rewelacje
SOS NELSOŃSKI 306grzybów, zagotować, przyprawić solą i pieprzem. Grzyby pokroić w paseczki, dodać do sosu. Tuż przed podaniem wymieszać sos ze śmietaną. Już nie gotować. Sos nelsoński podaje się do ziemniaków, kasz, klusek, zrazów
Przepisy kulinarne babci Antoniny
KACZKA DUSZONA Z PAPRYKĄ 216obrumienić na tłuszczu. Przełożyć do rondla, udusić w powstałym sosie. Pod koniec duszenia dodać pieprz i sok z cytryny. Porcje kaczki posypywać drobno usiekaną natką pietruszki. Podawać z ziemniakami i surówkami sezonowymi
Przepisy kulinarne babci Antoniny
Sznycel wiedeński 228kotleta. Odwrócić kotleta na drugą stronę, dosmażyć, a na koniec ułożyć na kotlecie wiórki masła, przykryć patelnię pokrywką i zostawić na kilka chwil, by mięso doszło podawać z ziemniakami lub sałatką ziemniaczaną
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Dewolaje w sezamie i słoneczniku 220Zwykły znany dewolaj z serem obtoczony w słoneczniku i sezamie jest całkiem nowym i smacznym daniem obiadowym. Polecam z ziemniakami i sałatką z papryki, ogórka i pomidora. 3 podwójne filety z kurczaka 100 g żółtego sera ½ pęczka natki pietruszki Sól Pieprz Panierka: 3 łyżki bułki tartej 2 łyżki ziaren sezamu 2 łyżki ziaren słonecznika 2 jajka Sól Pieprz Olej
VioletoweKucharzenie
Kuchnia polska z Lidlem i Karolem Okrasą 247sandacza , tatara wołowego w omlecie, tatara z łososia, carpaccio z podwędzanej polędwicy wołowej czy opalaną pierś z kaczki. Ja z moją najlepszą drużyną stworzyłyśmy pyszne placuszki z gotowanych ziemniaków z suszonymi pomidorami. Pycha! Na koniec odbyła się sesja z gwiazdą spotkania i w końcu udało mi się zrobić zdjęcie z Karolem:) Jeszcze raz dziękuję organizatorom za zaproszenie i polecam się
karmelowy
Amur na kaszy jaglanej z batatem 317obiad ze smakiem co mnie cieszy, bo podałam im nie tylko smaczne danie, ale bardzo zdrowe. 4 filety z amura 1 szklanka kaszy jaglanej 2 szklanki wody 1 słodki ziemniak batat 1/2 słoiczka suszonych pomidorów 2 łyżki posiekanej natki pietruszki tymianek suszony 2 ząbki czosnku sól pieprz czarny sok z cytryny Rybę oczyścić z ości i ściągnąć skórę. Natrzeć solą
https:KKuchniaMniam
Dyniowe leniwe 194cukru trzcinowego 1 duże jajko ok. 170 g mąki pszennej (lub trochę więcej) Dodatkowo: bułka tarta kilka łyżek masła kilka łyżeczek cukru trzcinowego Wykonanie: Twaróg przeciskamy przez praskę do ziemniaków (ewentualnie przez maszynkę do mielenia mięsa lub sitko). Dodajemy dyniowe puree, jajko, cukier i mąkę. W razie potrzeby dosypujemy jeszcze trochę mąki (masa nie może być zbyt sztywna, ale też
MyCookBook.pl
Wegańska zupa ogórkowa 257kina na kolejną bajkę, i że ewentualnie mogłabym mieć focha Składniki na 6-8 porcji: 1-2 pory kawałek selera 2 kalarepki 1-2 marchewki 2 batat 3-4 ziemniaki 150 g ziaren słonecznika około 500 g kiszonych ogórków (było 700 ale Nina zdżarła przez chwilę mojej nieuwagi) łyżeczka soli łyżeczka pieprzu łyżeczka kozieradki Przygotowanie: Zacznij od zalania wrzątkiem ziaren
greenscarf
Potrawka z kurczaka 601wlewamy z powrotem do garnka. Do całości wrzucamy kawałki kurczaka i marchewkę. Potrawkę doprawiamy solą, sokiem z cytryny i cukrem. Potrawkę z kurczaka można podawać z tłuczonymi ziemniakami lub ryżem, posypaną natką pietruszki
Qchnia po prostu
Kuchnia Polska wg Karola Okrasy - prezentacja nowej książki 204łososia. Wszystkie pyszne, wędzone i zaskakujące w smaku. Dodatkowo podano zupę grzybową z białymi warzywami ugotowaną na wywarze z kwasu z kapusty i placuszki ziemniaczane przygotowane z ugotowanych ziemniaków. Ogromnym zaskoczeniem smakowym była wędzona śmietana, która idealnie komponowała się z tatarem z sandacza. Wszystkie przepisy są dostępne w nowej książce - Kuchnia Polska wg Karola Okrasy. Książka jest pełna
Kuchnia Bon Appetit
Gęś pieczona z jabłkami 195odstawić na 15-20 minut , aby odpoczęła. Gęś pokroić na porcje, wycinając przy okazji kości – łatwiej będzie jeść :) Podawać z jabłkami i kluskami: kładzionymi drożdżowymi , kluskami z tartych ziemniaków , kluskami kładzionymi ziemniaczanymi lub innymi kluskami
królestwo garów
Maczanka kresowa 224Dzisiaj kolejna kresowa propozycja, jednak podana trochę inaczej. Nie klasycznie z ziemniakami, ale ze świeżym makaronem tagliatelle. Mówię Wam, że pyszne połączenie. Po przeczytaniu składników można się nieco przestraszyć, że słonina, że smalec
gotować!