Kochani dziś mam dla was bardzo prosty przepis na kurczaka zapieczonego z mozzarella pomidorami i odrobiną szpinaku, najlepiej smakuje z dodatkiem pieczonych ziemniaków i mizerią. SKŁADNIKI: 2 pojedyncze filety z kurczaka 1 kulka mozzarelli w zalewie 3 małe pomidorki kilka listków szpinaku przyprawa do kurczaka łyżka masła WYKONANIE: 1. Filet z kurczaka posypujemy przyprawą do kurczaka, nacinamy paseczki by zrobić
Dziś Ja gotujezdjąć z patelni. Na tym samym oleju poddusić cebulę, dodać też zmiażdżony czosnek. Kiedy cebula już będzie miękka, dodać mięso i chwilkę całość dusić pod przykryciem. 4. Podawać z ziemniakami i surówką. Smacznego! Źródło: Agatka gotuje i smakuje
Kuchnia domowa Anitaki sam czas (pokrywka w obu przypadkach niech będzie lekko odkryta). Dodatkowo ja na ostatnie pół godziny zdjąłem pokrywkę by gulasz zgęstniał. Gulasz możemy podawać z kaszą, ryżem czy ziemniakami. U mnie padło na placki a’la Polenta z parmezanem. Bardzo proste do wykonania: kaszę gotujemy pod przykryciem w stosunku 1:2 z osoloną wodą trochę dłużej niż mówi
Oslov.posta. Serdecznie polecam :-) * * * Składniki (proporcje na ok. 3 litry zupy): kawałek mięsa (u mnie golonka indycza) 3 marchewki 2 pietruszki (korzeń) kawałek selera (korzeń) kawałek pora 1 cebula 3 ziemniaki garść posiekanej świeżej natki pietruszki 3 łyżeczki soli garść liści laurowych i ziela angielskiego szczypta czarnuszki i kozieradki suszony lubczyk pieprz eko-przyprawa do rosołu (bez soli i glutaminianu sodu
Kawa z mlekiemswojej kolacji wybraliśmy likier Saska Dzika Róża, która osładzała nam wieczór. Co na danie główne? Oboje postawiliśmy na wołowinę. Ja zamówiłam Sezonowanego antrykota wołowego, który podany był z opiekanymi ziemniakami, masłem Cayenne, a także z warzywami zwiniętymi w boczek. Samo mięso było doskonale wysmażone i miękkie. Drugim daniem z wołowiną był nietypowy burger, bo podany w plastrach batata zamiast bułki
Kuchnia BazyliiTradycyjna i najlepsza surówka z kiszonej kapusty, marchewki i jabłka. Trudno sobie bez niej wyobrazić drugie danie. Pasuje praktycznie do każdego mięsa. Można ją podawać do ziemniaków, ryżu, kaszy. Jest bardzo szybka do przygotowania i niezwykle uniwersalna. Polecam. Składniki:500 g kiszonej kapusty1 duża lub 2 małe marchewki1 duże jabłko3 łyżki olejusól, cukier
Krokusowy Dompora z dodatkiem jabłek wzbogacona smakiem prawdziwego i pysznego majonezu. Wspaniała do obiadu lub dań z grilla. Podałam ją do smażonego kurczaka w sosie ze słodkiej śmietanki i pieczonych ziemniaków. Obiad w tygodniu idealny! SMACZNEGO Składniki: 2 spore pory, tylko jasna część 3 duże jabłka 4 większe łyżki majonezu sól, świeżo zmielony pieprz oraz cukier puder do smaku Przygotowanie: Pora
Zasmakuj KuchniCiasta z dodatkiem warzyw już nikogo nie dziwią. Bardzo lubię ciasto marchewkowe, dyniowe, czekoladowe z burakiem. Batat (słodki ziemniak) też doskonale nadaje się do przygotowania słodkich wypieków. Podobnie jak marchewka i dynia dobrze smakuje z dodatkiem sporej ilości cynamonu i innych korzennych przypraw. W tym cieście, to właśnie cynamon gra pierwsze skrzypce. Nadzienie po upieczeniu pozostaje wilgotne, a w smaku
Smakowity Blog Kulinarnypieczarek 2 łyżki soku z cytryny 1/4 szklanki brandy 1/4 szklanki wody 1/4 szklanki śmietany 30% 1 łyżeczka mąki 1 łyżka posiekanej natki pietruszki DO PODANIA: puree z ziemniaków wymieszane z 2 łyżkami chrzanu ze słoiczka WYKONANIE Wołowinę kroimy w grube plastry, osuszamy na papierowym ręczniku i układamy na arkuszu papieru do pieczenia. Posypujemy solą, połową ilości świeżo zmielonego
cool and mintySkładniki których użyłam: 500 g mieszanki chlebowej (moje opakowanie zawierało 1 kg mieszanki) 5 g drożdży instant dodałam: 2 łyżki ziaren słonecznika, 2 łyżki oliwy, 1 przetarty gotowany ziemniak ok. 300 ml letniej wody, łyżeczkę miodu Przygotowanie : Postąpiłam zgodnie ze wskazówkami umieszczonymi na opakowaniu mieszanki Chleb piekłam w garnku żeliwnym, na kamieniu. Mogłam przykryć wierzch chleba, bo przypiekł
Proste Potrawydeserów. Mają naprawdę szerokie zastosowanie, a przy tym szereg właściwości zdrowotnych, dzięki czemu kiedyś były wykorzystywane w medycynie naturalnej. Posiadają słodkawy, lekko mączysty smak, który delikatnie przypomina coś pomiędzy ziemniakiem a orzechem laskowym. Pamiętajcie, że przy zakupie kasztanów należy zwracać uwagę na ich błyszczący i ciemnobrązowy kolor. Właśnie takie są najlepsze! Kasztany można przygotować na kilka sposobów, a nawet spożywać
Di gotujeTradycyjne kotlety mielone, ziemniaki i buraczki to znany chyba wszystkim typowy polski obiad. W zasadzie mogłabym tu napisać, że przygotowanie kotletów mielonych jest bardzo proste, jednak z doświadczenia wiem, że sprawiają problem wielu osobom. Dlatego też postanowiłam kotletom poświęcić osobny post i przekażę Wam mój przepis na pyszne klopsy, takie jak u mamy :) Składniki: * 500 g mięsa mielonego
Zrób to smacznieogniu. Wątróbkę podczas smażenia przyprawić solą, pieprzem oraz odrobiną cząbru. Pod koniec smażenia do wątróbki dodać podsmażoną cebulkę wraz z duszonymi jabłkami. Całość jeszcze chwilę smażyć. Danie podawać z ziemniakami. Lewa strona: smażenie cebuli i jabłek Prawa strona: ostateczny wygląd dania
UgotowaćUżyłam batata, głównie dlatego, że kolor pomarńczowy wnosi jesienny klimat do potraw. Poza tym, nie miałam akurat zwykłych ziemniaków. Jednak one też by się tutaj sprawdziły i pysznie skomponowały z pieczarkami. Zróbcie jak chcecie :) Czytaj więcej
Kasia Sarnalinię lub odchudzających się. Poza tym, burak to polski superfood, dlatego warto sięgać po dania z burakami jak najczęściej! Gotowe burgery możemy podać z sałatką i ulubionymi dodatkami, np. ziemniakami lub po prostu wsadzić w bułkę 🍔 Składniki: 2 średnie buraki 1 szklanka kaszy jaglanej 2,5 szklanki bulionu 2 ząbki czosnku 1 mała cebulka 1 jajko 2-3 łyżki mąki
Kuchnia MagdaLeny