Mięsny bigos z grzybami / Meaty cabbage stew with mushrooms 229szklanki wody, przykryj garnek i gotuj na małym ogniu przez godzinę, mieszając od czasu do czasu. Dopraw do smaku solą, pieprzem i cukrem. Podawaj bigos z pajdą chleba lub ziemniakami. Smacznego! *taką piękną zastawę możecie zakupić tutaj English version Meaty cabbage stew with mushrooms (8 servings) Ingredients: 100 g smoked bacon, diced 400 g roasted or fresh pork, diced
karmelowy
Ciasto bananowe 176ciasto bananowe? Masło utrzeć z cukrem na puszysty krem pod koniec dodając po jednym jajku. Banany obrać, pokroić na mniejsze kawałeczki, skropić sokiem z cytryny i rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao lub karobem. Sodę rozmieszać we wrzącym mleku. Do utartego masła z cukrem i jajkami nie przerywając ucierania dodawać stopniowo mąkę, banany
Kuchcik gotuje
Sałatka makaronowa z pieczonymi burakami 184Carpaccio z buraków z serem pleśniowym Sałatka z kurczakiem, kukurydzą i winogronami Sałatka z fasolką szparagową Sałatka z zielonym kuskus i mozzarellą Sałatka z pieczonych buraków z fetą Młode ziemniaki w sosie jogurtowo-czosnkowym Jesienna sałatka warzywna Sałatka ziemniaczana z fasolką Salatka z fasolki szparagowej w miodowo-musztardowym sosie Sałatka z bazyliowym bulgurem i mozzarellą Sałatka z mango i kurczakiem
Kulinarne przygody Gatity
Rosół drobiowy 141skrojonym koperkiem, pszennymi nitkami, mocno przyprawiam pieprzem. Jak u Mamy:) A jak u Babci? Za czasów gdy mieszkałam w moim miasteczku z rodziną jadałyśmy z Babcią rosół z młodymi ziemniakami, to były czasy! Kto nie jadł, niech się odważy;) Rosół jest idealny na kilka dni, rozgrzewa, dodaje energii, wracam przy nim do wspomnień dzieciństwa, każdy go zna! Jeśli planuję przygotować
Zasmakuj Kuchni
Duszona łopatka z prawdziwkami 145mięsa smażymy. Do oleju dodajemy cukier palmowy. Później grzyby z posiekaną cebulą i rozgniecionym czosnkiem. Następnie zalewamy gorącym bulionem i dusimy godzinę na wolnym ogniu. Po tym czasie dodajemy ziemniaki, dusimy 30 min razem z przyprawami. Mąkę mieszamy z zimną wodą, dodajemy do potrawy, mieszamy i zagotowujemy. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem
R'n'G Kitchen
Zapiekane pieczarki z farszem z kaszy jęczmiennej 202piekarnika. Tym razem do momentu rozpuszczenia sera żółtego. Czas przygotowania: około 1 godz. 30 min W zależności od upodobać zapiekane pieczarki możemy podawać same, z frytkami czy smażonymi ziemniakami lub jako dodatek do dania głównego. SMACZNEGO
Związek na patelni
Zupa dyniowa z czerwoną soczewicą 209dokładnie wymieszać i chwilę gotować. Doprawić sokiem z limonki, cukrem, solą i pieprzem i ewentualnie ostrą papryką do smaku. Po ugotowaniu warzywa rozgnieść praską do ziemniaków (ewentualnie zmiksować), ja chciałam aby zupa miała wyraźną strukturę. Zupę podawać gorącą, przybraną dymką lub kolendrą i odrobiną chilli z ćwiartką limonki. Smacznego
Codzienne Gotowanie
Falafel z ciecierzycy 158uwadze. Mnie zdarzyło się wlać za mało tłuszczu i chociaż z zewnątrz były ładnie zrumienione, to środek był surowy. Uratowałam je wkładając do pieczenia razem z ziemniakami i wtedy już ładnie doszły. Jeśli chodzi o jajko dodałam tylko dlatego, że musiałam się wspomóc, aby móc uformować kulki. Smacznego
Z Hrabiną w kuchni
Surówka z selera z pomarańczą. 132mniejsze kawałki. Seler wymieszaj z pomarańczą , dodaj śmietanę , sok z cytryny, posiekaną natkę pietruszki, dopraw do smaku odrobiną soli, dokładnie wymieszaj. Sól możesz pominąć. Podawaj do obiadu z ziemniakami i mięsem. J eśli chcesz możesz podać sałatkę na liściu sałaty i ozdobić kilkoma plasterkami rzodkiewki
Przepisy i porady kulinarne
SZYBKA SURÓWKA Z PORA DO OBIADU 144Szybko, łatwo i smacznie. Klasyczna surówka z pora do obiadu, uwielbiana przeze mnie i mojego męża. Pasuje praktycznie do każdego obiadu, mięsa, ryby, ziemniaków. Zazwyczaj dla złagodzenia ostrego smaku pora dodaję jabłko, jednak tym razem dodałam odrobiny majonezu i surówka okazała się przepyszna. Sami spróbujcie :) Składniki: * pół pora * płaska łyżka majonezu * sól, pieprz do smaku Wykonanie: Pora rozkroić wzdłuż
Zrób to smacznie
Kotlety mielone jak zrazy 2707latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Roladki są kruche i smakują wyśmienicie. Można podać je z ziemniakami, ryżem czy kaszą w zależności od upodobań domowników. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size
W garach u Gosi
Fasolka po bretońsku(wersja ekspresowa) 176obiad lub kolację. Nie wymaga wcześniejszego namaczania suchej fasoli. Wystarczy podsmażyć cebulkę z kiełbasą i koncentratem, a potem tylko dodać fasolkę konserwową z puszki. Do podania polecam gotowane ziemniaki, placki ziemniaczane lub… po prostu świeże pieczywo. Składniki (porcje dla 2 osób): 1 puszka białej fasoli 200 g kiełbasy np. podwawleskiej lub wiejskiej 1 cebula łyżka przecieru pomidorowego pół łyżeczki
Kulinarne S.O.S.
Żeberka w sosie własnym , jasnym – domowy obiad ze słoika 169żeberka umieszczamy w wyparzonych słoikach i zalewamy sosem . Zakręcamy , odstawiamy do góry dnem do wystygnięcia . Tak przygotowane , przechowywane w lodówce wytrzymują dwa miesiące . Wystarczy otworzyć , podgrzać i serwować z ziemniakami i tartymi buraczkami;) Smacznego ! Artykuł Żeberka w sosie własnym , jasnym – domowy obiad ze słoika pochodzi z serwisu Ogrodnik w podróży
Ogrodnik w podróży