Kolorowa surówka z kapusty kiszonej 187koperek. Wszystko przyprawiłam do smaku solą i pieprzem i polałam olejem. Składniki dokładnie wymieszałam i odstawiłam na ok. 30 minut do lodówki, żeby smaki się przegryzły. Surówkę podałam z ziemniakami i kotletem schabowym. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zapraszam do odwiedzenia innych moich przepisów na surówki, np. surówka obiadowa z kapusty kiszonej (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/02/surowka-obiadowa-z-kapusty.html), surówka z kapusty
Waniliowe Improwizacje
Schab duszony w sosie własnym. Aromatyczny, kruchy, pyszny... 198sposób. Z makaronem, kluskami śląskimi, a nawet z kaszą, np. gryczaną. Do tego pyszna surówka, albo.... buraczki z papryką (mniam, mniam). Możecie podać wg własnego uznania, np. z makaronem, ziemniakami... Co kto lubi. Polecam i życzę SMACZNEGO! Krys Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz
Kuchnia u Krysi
Happy food 2.0 Co jeść by szczęśliwie żyć 144przepisy są naprawdę ciekawe i oryginalne i do tego jest tak jak lubię, czyli z wykorzystaniem produktów lokalnych. Wśród propozycji dań znajdziemy np sałatkę z chwastów, chrupki chleb z ziemniakami, czy zupę z pieczonego kurczaka z dodatkiem warzyw i pomarańczy. Ciekawie i oryginalnie prawda? Mnie ta książka zdecydowanie zachęciła do bardziej świadomego komponowania menu i jeszcze uważniejszego przyglądania się
Cynamonowe szczęście
Ryba po meksykańsku 230pomysł na obiad. Biała ryba typu dorsz, halibut, mintaj w pomidorach z papryką, fasolą, marchewką, doprawiona przyprawami w meksykańskim stylu. Danie świetnie smakuje podane z ryżem, kaszą jaglaną czy ziemniakami puree. Przygotowanie dania zajmie nam mniej niż pół godziny, w międzyczasie – możecie przygotować dodatki i surówkę. Zajrzyjcie tez do poradników Jak kupić świeża rybę , Jak przechowywać ryby , Jak oczyścić rybę
Dorota Smakuje
Gołąbki z kaszą gryczaną i borowikami z sosem grzybowym 168sobą wodę, kremówkę i mąkę, mieszając energicznie widelcem. · Wlewamy do garnka stopniowo, mieszamy energicznie do uzyskania konsystencji sosu. Gołąbki podawać z gotowanymi ziemniakami bądź świeżym chlebem. Smacznego
Calzonella.com
Klops obiadowy z pieczarkami, pomysł na pyszny posiłek ;) 184jego udziałem w naszej rodzinie zawsze jest hitem. W szczególności jeśli mięso zostało wzbogacone, podsmażonymi pieczarkami. Idealnym jego towarzyszem jest yorkshire pudding, ale mogą też być po prostu tłuczone ziemniaki Tak bardziej klasycznie i staromodnie ale ciągle pysznie. No i bezapelacyjnie buraczki oraz sos pieczeniowy. O niebiosa… tak można codziennie gdyby nie tłuszcz, cholesterol, kalorie i inne dziwaczne potwory
Ogrodnik w podróży
Gulasz wieprzowy z kaszą jęczmienną 152małym gazie dusiłam gulasz, mieszając od czasu do czasu, aż mięso i kasza były mięciutkie. Taki gulasz można podać w miseczce ze świeżym pieczywem, lub polać nim kluseczki bądź ziemniaki. SMACZNEGO
Waniliowe Improwizacje
Kiedy wypada Tłusty Czwartek w 2020? 203Tłusty Czwartek wypada zawsze na 52 dni przed Wielkanocą. Jest to pierwszy dzień ostatniego tygodnia karnawału. Kolejny czwartek bowiem jest pierwszym dniem po Środzie Popielcowej, która
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Szynka pieczona w pomidorach 427minut by odpoczęło, a następnie z mięsa odkroiłam kilka grubszych plastrów do podania na gorąco na obiad. Powstałym z pieczenia sosem z warzywami polałam ugotowane ziemniaki. Resztę mięsa przykryłam i wstawiłam z powrotem do piekarnika by stygło. Gdy wystygło wyjęłam je z sosu i owinęłam folią aluminiową i schłodziłam w lodówce. Tę część mięsa wykorzystaliśmy jako wędlinę do chleba. (adsbygoogle
Waniliowe Improwizacje
GNOCCHI Z BATATÓW I RICOTTY 205Delikatne kluseczki z puree z batata i ricotty. Lżejsze i bardziej miękkie niż tradycyjne gnocchi, przygotowane tylko z ziemniaków. Lekko słodkie, dlatego dobrze podać je z wyraźniejszym w smaku sosem, np. ze śmietanki i gorgonzoli. Dobre do odgrzewania w kolejnych dniach. Wystarczy podsmażyć je na małej ilości oliwy lub masła, a na koniec posypać tartym parmezanem. Świetne jako dodatek
cool and minty
Chłodnik z botwinki z kefirem i jogurtem 156zmiażdżony ząbek czosnku. Wlewamy kefir i jogurt, mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin, najlepiej na noc. Podajemy z ugotowanym jajkiem, awokado lub puree z ziemniaków. Smacznego
Tajemnice Smaku
Pieczone bataty z jarmużowym pesto, fetą i pestkami granatu 122Bataty to inaczej słodkie ziemniaki, które są bardzo smaczne, bogate w wartości odżywcze i właściwości zdrowotne. Bataty można jeść ze skórką, wystarczy je umyć i dobrze wyszorować. Szczególnie smaczne są grillowane lub pieczone. Taka upieczona skórka staje się chrupiąca, krucha i jest doskonałym źródłem błonnika. Składniki na 2 porcje 2 bataty 4 łyżki pesto z jarmużu lub innego * 4 łyżki
Tajemnice Smaku
Botwina kiszona w kefirze 112tygodniach słój z kiszonką przenosimy do lodówki. Ukiszoną botwinkę możemy np. zmiksować na chłodnik, dodać rzodkiewkę, ogórek, szczypior, koper, jajko, awokado lub ugotowane ziemniaki i mamy gotowe danie. Jednak im dłużej trwa fermentacja, tym kiszonka jest bardziej intensywna w smaku, wówczas potraktujmy ją, jako dodatek do chłodnika. Smacznego
Tajemnice Smaku
Cebule faszerowane mięsem i zapiekane pod parmezanem 124Czerwona cebula wypełniona soczystym farszem mięsnym, zapiekana w pikantnym pomidorowo-winnym sosie z orzechami włoskimi. Ten przysmak możemy podać z chlebem, jako przekąskę albo z ziemniakami lub kaszą, jako danie obiadowe. Podczas wydrążania cebuli bardzo pomocna okazała się łyżka do wycinania kulek z melonów. Składniki FASZEROWANE CEBULE 300 g mięsa mielonego 500 g średniej wielkości czerwonych cebul garść listków
Tajemnice Smaku
Serowe fondue z białym winem 133stawiamy na stół. Jeżeli posiadacie zestaw do fondue z podgrzewaczem warto z niego skorzystać, gdyż ser szybko zastyga. Z czym podaje fondue? Z chlebem, bagietką, gotowanymi ziemniakami lub innymi warzywami, a także z owocami (winogrona, jabłka, gruszki). Bardzo istotnymi dodatkiem jest oczywiście białe wino, które dodajemy do potrawy, jak również serwujemy do gotowego dania. Tym razem mój
Tajemnice Smaku