Duszone polędwiczki z plackami ziemniaczanymi z dodatkiem oscypka 277kurczaka wychodzą miękkie i aromatyczne. A placki… Dziś skorzystałam z mojego ulubionego awaryjnego rozwiązania. Sięgnęłam po Dania Babci Zosi. Dzięki temu w kilka minut, bez konieczności ścierania ziemniaków na tarce, miałam gotowe pyszne, chrupiące placki. Bardzo lubię Dania Babci Zosi . Prosty, naturalny skład! Polecam. Czasem naprawdę warto sobie ułatwić życie Składniki: 0,5 kg polędwiczek drobiowych 1 czerwona cebula
Słodkie okruszki
Krem z batatów i soczewicy oraz cynamonu. Pełnowartościowy pyszny i w dodatku wegański 141łyżka oliwy z oliwek szklanka soczewicy czerwonej 200ml mleka kokosowego light cynamon, sól, pieprz, kurkuma Dodatkowo jarmuż Sposób przygotowania: Na oliwie z oliwek podsmaż posiekaną cebulę, czosnek oraz imbir. Ziemniaki i marchew obierz i pokrój w kostkę. Wrzuć do garnka razem z soczewicą i zalej wodą tak by woda była ponad warzywa na około 4 cm. Gotuj około 30 minut
wysmienity
Zapiekane faszerowane bataty 238kozieradki, gorczycy,czarnego pieprzu, cynamonu, gałki muszkatałowej, goździków, kardamonu- oczywiście nie każe Wam uzyć tego wszystkiego, łatwiej będzie kupić gotową mieszankę, polecam etnobazar na takie zakupy. Przygotowanie: Zacznij od ziemniaków, tj. wyszoruj, przekrój wzdłuż na pół, umieść na blaszce wyłożonej pergaminem, delikatnie skrop oliwą i upiecz je w temp. 180. Czas pieczenia około 40 minut, a najlepiej sprawdź widelcem
greenscarf
Młoda kapusta z kiełbasą i boczkiem 161wsypać opłukany i posiekany koperek. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Młoda kapusta z kiełbasą i boczkiem najlepiej smakuje od razu po przygotowaniu. Można podawać ją z pieczywem, młodymi ziemniakami lub jako samodzielne danie. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Młoda kapusta z kiełbasą i boczkiem pochodzi z serwisu Niecodziennik Pary
niecodziennikpary
Pieczony filet rybny na młodej kapuście 138Pieczony filet rybny na młodej kapuście to pyszne i proste danie obiadowe. Świetna lekka i sezonowa potrawa. Zasmakuje wielbicielom ryb.Ja podałam je z ugotowanymi młodymi ziemniakami. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 3-4 filety rybne u mnie mintaj ale może być dorsz lub inna ulubiona ryba 1/2 główki młodej kapusty 1 marchewka 1 puszka pomidorów krojonych 1 cebula 1 pęczek świeżego
Blog kulinarny S9.PL
Bób z pstrągiem – kuchnia podkarpacka 146jest duży, obieramy go ze skórki. Mały bób ma delikatniejszą skórkę i można go nie obierać. Bób dodajemy do pozostałych składników. Posypujemy siekanym koperkiem. Danie podajemy na gorąco z ziemniakami, ale równie dobrze będzie smakowało podane z chlebem na kolację. Bób z pstrągiem – kuchnia podkarpacka Bób z pstrągiem – kuchnia podkarpacka Zapraszam do zakładki KUCHNIA PODKARPACKA gdzie znajdziecie więcej regionalnych specjałów
Trzeci talerz
Schab zapiekany pod beszamelem – pomysł na pyszny obiad 154Jego przygotowanie nie trwa długo, a jest bardzo smaczne i ładnie się prezentuje na stole. Danie można przygotować wcześniej i tylko zapiec tuż przed podaniem. Schab podałam z pieczonymi ziemniakami surówką z kapusty. Składniki na schab zapiekany pod beszamelem: 600 g schabu bez kości 150 g sera żółtego średniej wielkości por 2 łyżki smalcu (lub masła) czubata łyżka mąki pszennej
e-PrzepisyKulinarne
Nalewka agrestowa 153dojrzałego agrestu, 400 ml zimnej przegotowanej wody, 500 ml spirytusu 95% 1 kg cukru Wykonanie: Do dużego słoja dajemy przebrany, opłukany i osuszony agrest, miażdżymy go nieco tłuczkiem do ziemniaków, dolewamy najpierw wodę a następnie spirytus, mieszamy słojem, zakręcamy szczelnie pokrywką. Słój przykrywamy ścierką i odstawiamy na 1 miesiąc w temperaturze pokojowej. Po tym czasie zlewamy płyn do słoików, zakręcamy
Bułka z Chlebem
4x inspiracje czerwca: dahl z grochu, tosty z patelni, pulpety wegańskie z Ikei, kolejny chleb na sodzie 214smakuje oczywiście, gdy za oknem zimno (przepis publikuję z dużym opóźnieniem). Robiłam jak tutaj , ale zamiast czerwonej soczewicy dałam oddzielnie ugotowany żółty groch (może być cały albo połówki), pominęłam ziemniaki i dodałam 1/2 szklanki mleka kokosowego. Zróbcie od razu podwojoną porcję bo szybko schodzi 😊 . 2. Tosty z patelni Kromki jasnego chleba maczane w jajku rozmąconym z mlekiem, smażone
Qlinarnie i Qlinarnie
Gry i zabawy dla dzieci, Małgorzata Cieślak - recenzja książki. 189sprzęty. w końcu najlepsze zabawy to te, podczas których używamy wyobraźni. Przekonajcie się ile radości dają papierowy samolot, klocki z pudełek, instrumenty z misek i garnków, kukiełki z ziemniaka czy puzzle wyciete z kolorowego opakowania. Autorka w książce zebrała pomysły na zabawy które sprawdziły się z jej dziećmi. Podzieliła je na przedziały wiekowe, zaczynając od pierwszego miesiąca
Radość kipiąca uśmiechem.
Szybki schab z warzywami / Quick Pork Vegetable Skillet 134sprawdzi się na przykład brokuł podzielony na różyczki. W tym przepisie wszystkie składniki smażymy na dość dużym ogniu, warzywa powinny zachować jędrność. Mięso z warzywami świetnie smakuje z ryżem, ziemniakami lub kaszą. Polecam, smacznego:) Jeśli szukacie przepisów na szybkie obiady , polecam też mój szybki gulasz z polędwiczki wieprzowej : Przepis na schab z warzywami z patelni, składniki: ok. 450 g kotletów
Lekcje w kuchni
Botwinka zasmażana na gęsto. Pyszny dodatek do obiadu. PRZEPIS 133wyszło bardzo gęste, podlej odrobiną wody. Na koniec wszystko dopraw octem, solą oraz pieprzem. Rada: botwinkę na gęsto podaliśmy w naszym ulubionym zestawieniu – z jajkiem sadzonym i młodymi ziemniakami. Pychotka! Artykuł Botwinka zasmażana na gęsto. Pyszny dodatek do obiadu. PRZEPIS pochodzi z serwisu Kulinarna Polska | Gotowanie i jedzenie
Kulinarna Polska
Zupa jabłkowa – kuchnia podkarpacka 217składniki łatwo było pozyskać we własnym ogrodzie, a przygotowanie dania zajmowało niewiele czasu. Aby zupa była treściwsza podawano ją z chlebem, makaronem, czasem z ryżem, a nawet z ugotowanymi ziemniakami. Zazwyczaj zupy owocowe gotowano ze śliwek lub z wiśni, ale też z jagód, jabłek, czereśni czy truskawek. Trzymano się jednak reguły, by był to jeden rodzaj owoców. Zupa jest wówczas
Trzeci talerz
Kurczak w limonkowej marynacie ze szparagami 189idealna propozycja na obiad, kiedy jest ciepło. Świeże szparagi z sosem beszamelowym oraz kurczak o smaku cytrusów to idealne połączenie smaków. Do tego dania świetnie będą pasować młode ziemniaki posypane świeżym koperkiem, albo natką pietruszki. Kurczak będzie pieczony w piekarniku, więc jest to danie bardzo dietetyczne, no może poza beszamelem :) Warto wiedzieć: Łosoś z sojowej marynacie ze szparagami Składniki
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Gulasz z piekarnika 172Pyszny gulasz z piekarnika to super propozycja na treściwy i nie wymagający dużego nakładu pracy obiad :). Polecam podawać z ziemniakami z wody i ulubioną domową surówką. Mięciutkie, dobrze doprawione mięsko sprawia że obiad znika z talerza w mgnieniu oka. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 kg mięsa wieprzowego, u mnie karkówka ale może być również mięso z łopatki lub golonki
Blog kulinarny S9.PL