KOTLETY SIEKANE Z KURCZAKA 293Wykonane z posiekanej piersi kurczaka z jajkiem i majonezem, z dodatkiem posiekanego koperku, to doskonały przepis na szybką przekąskę, obiad albo kolację. Można je podawać z ryżem na sypko, ziemniakami oraz ulubioną sezonową sałatką. Można je także zapakować na lunch do pracy. Te pyszne kotleciki z piersią kurczaka z majonezem są także świetną opcją do pudełka na drugie śniadanie
Moja Książka Kucharska
Przepis na Domowe Pierożki Kebabowe 1834Ciasto: 1 kg mąki pszennej typu 450 10 dag drożdży świeżych 500 ml mleka 100 g masła 1 jajko 1 łyżka cukru 1 łyżeczka soli 1 łyżka przyprawy do ziemniaków Farsz: 500 g pieczarek 2 małe cebule lub 1 duża 1 papryka 400 g kukurydzy 500 g pierś z kurczaka 200 g sera żółtego startego na tarce 4 łyżki ketchupu
Przepiski.pl
POTRAWKA Z INDYKA 197aromatycznym sosie. Jednak ta potrawka z indyka nie wymaga prawie żadnego czasu ani wysiłku, aby przyrządzić pyszne i aromatyczne danie. Indyk w potrawce doskonale smakuje z ryżem, kaszą albo ziemniakami z wody. Możesz dodać szybką surówkę z marchewki i pyszny obiad zrobisz w kilka chwil. Potrawka z indyka - kremowy gulasz, który jest tak pyszny, że będziesz zastanawiać się, gdzie przez
Moja Książka Kucharska
Ser jajeczny – kuchnia podkarpacka 145kuchnia podkarpacka Na Podkarpaciu często podajemy dania, które udają coś zupełnie innego – kasza udająca mięso, masa ziemniaczana pieczona w formie do słodkich bab, barszcz czerwony zakwaszany kwaśnymi jabłkami czy ziemniaki udające kiszoną kapustę, to tylko kilka przykładów. Ser jajeczny to kolejne tego typu danie. Ten regionalny specjał przygotowany z jajek ściętych w gotującym się mleku ser przypomina przede wszystkim
Trzeci talerz
Adżarskie chaczapuri – prosty przepis z Gruzji 141serem i jajkiem smakuje wyśmienicie i przywodzi na myśl wakacje nad Morzem Czarnym. Chaczapuri jest tradycyjnym daniem kuchni gruzińskiej i kaukaskiej. To placek, który może być nadziewany serem, mięsem, ziemniakami lub fasolą. Wyjątkowym rodzajem tej potrawy jest chaczapuri adżaruli czyli adżarskie chaczapuri z czarnomorskiej Adżarii ze stolicą w Batumi . Mój przepis przywiozłam właśnie stamtąd. Każdy zakątek Gruzji specjalizuje się
smakowitehistorie.com
Chłodnik buraczkowy na przekór upałom 139koperek i koncentrat. Dobrze wymieszać, posolić i popieprzyć do smaku i na chociaż godzinę odstawić do lodówki. Taki buraczkowy chłodnik najczęściej jemy jednego dnia z młodymi gotowanymi ziemniakami, a kolejnego z gotowanym jajkiem. W obu wersjach sprawdza się doskonale, kiedy ciało z rozkoszą przyjmuje każdą formę chłodzenia. Serdecznie polecam i zachęcam, tak gorąco jak tego lata, spróbujcie
I tu będę miała takie te
Duszone kotlety mielone z sosem kurkowym 164minut. Dodajemy tymianek i śmietankę. Podgrzewamy całość mieszając do momentu, aż sos lekko zgęstnieje. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Po uduszeniu kotlety wyjmujemy z garnka i podajemy z ziemniakami, makaronem lub kaszą, polane sosem. Pozostały z kotletów bulion można dowolnie wykorzystać - zrobić na jego bazie inny sos lub zupę. Ja dolałam go do zbyt gęstej zupy, którą akurat miałam
Prosto z Kotła
Co zrobić na obiad bez mięsa? 249nich korzystać. Poza strączkami białko znajdziemy także w tofu, tempehu, czyli wyrobach sojowych, z które świetni zastępują mięso (wizualnie i smakowo). Pamiętajmy też, że białko znajduje się w makaronie, ziemniakach, płatkach owsianych, maśle orzechowym czy też orzechach i pestkach. Dla nieprzekonanych zrobiłam grafikę, która pokazuje, że w produktach roślinnych również jest białko. W diecie wegańskiej nie jesteśmy skazani na niedobory
365 dni dookoła kuchni
Karkówka po cygańsku / Gypsy Pork Neck 126ustach, mięso jest tak delikatne, że wręcz się rozpada. Zalewa z ketchupem i ogórkami konserwowymi tworzy pyszny słodko - kwaśny sos, idealny do podania z kluskami (na przykład śląskimi) lub ziemniakami. Karkówka po cygańsku to karkówka na ostro , ale dodajcie tyle ostrej papryki, ile lubicie - jeśli nie przepadacie za pikantnymi daniami, możecie też poprzestać na słodkiej lub wędzonej papryce. Do sosu
Lekcje w kuchni
Piersi z kurczaka a'la caprese 160pomidory, bazylia i mozzarella to tak jakbyście się przenieśli do włoskiej knajpki w słoneczny letni dzień. Ja podałam go z warzywami ale wy oczywiście możecie zrobić do tego ziemniaki, ryż, czy frytki. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnik
Banalny niebanalny dżemor z borówek amerykańskich 189cytryny 240 g cukru Borówkom odrywamy ogonki, myjemy i lekko suszymy. Przekładamy do garnka, zasypujemy cukrem. Aby dżem uzyskał lepszą konsystencję owoce możemy rozgnieść za pomocą tłuczka do ziemniaków lub poprostu widelcem. Odstawiamy na godzinę. Po godzinie dodajemy sok z cytryny a następnie mieszamy. Tak przygotowane borówki gotujemy w garnku na małym ogniu przez około godzinę. Pamiętajcie
Kuchnia moimi oczami
Knedle ze śliwkami 114śliwki zniknęły, a i na blogu żeby było o czym napisać), to postanowiliśmy zrobić knedle. To bardzo prosta potrawa, w wielu domach robi się ją niejako przy okazji, wykorzystując ziemniaki pozostałe z obiadu. A my właśnie lubimy taki kulinarny recykling. Jak nam cokolwiek zostanie to staramy się to jakoś pożytecznie przerobić, staramy się nadać jedzeniu drugie życie. »»» CZYTAJ DALEJ
Marder&Marder Manufacture
Szynka w sosie z papryką. 166sosie. Było na dwa dni :) Taka szyneczka w sosie, fajnie się sprawdzi na obiad, ale też na imprezę, jako danie na ciepło. Ja podałam na obiad z ziemniakami, a na drugi dzień zrobiłam kopytka. Tak, żeby było inaczej :) Składniki: 1 kg szynki wieprzowej 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 papryka 750 ml. wody 1 płaska łyżeczka
Agusiowe smakołyki