Skarby natury. Szczypiorek i jego właściwości 117przyprawa, z której można korzystać na wiele sposobów. Jego obecność chętnie uwzględniają przepisy na omlety oraz na różnego rodzaju pasty kanapkowe, można go też wykorzystać jako dodatek do zup, ziemniaków oraz twarożków. Wybór jest szeroki, zatem każdy z nas znajdzie takie rozwiązanie, które pozwoli mu korzystać z leczniczych właściwości szczypiorku, a jednocześnie cieszyć się wspaniałym smakiem ulubionych potraw. Artykuł Skarby
ProstePesto.pl
BAJGLE Z SZYNKĄ I SOSEM SEROWO-CZOSNKOWYM. Zobacz prosty przepis 153Część sałaty można zastąpić np. rukolą. Dip serowo-czosnkowy, przygotowany do tych kanapek, doskonale także pasuje do potraw z grilla, do gyrosa, pizzy, a nawet pieczonych ziemniaków. Bajgle z czym je jeść? Oto pomysł na pyszny bajgiel z kremowym serkiem, plasterkami szynki i pomidora. Idealne na śniadanie lub kolację, a nawet do pracy lub na piknik. Bajgiel
Moja Książka Kucharska
Kotlety mielone z kalafiorem i kapustą pekińską + film 135Kotlety mielone z kalafiorem i kapustą pekińską to smaczna alternatywa dla tradycyjnych mielonych. Takie kotleciki podane z ziemniakami i surówką stanowią pyszne oraz pożywne danie obiadowe dla całej rodziny i będą świetną propozycją na urozmaicenie monotonnego jadłospisu. składniki na około 20 sztuk 500 g mięsa mielonego 1 średni ugotowany kalafior 3 duże liście kapusty pekińskiej 1 cebula
Smakowite Dania
Spaghetti z cukinii z pieczoną cieciorką i batatem 142patelni 2 łyżki oleju, wysyp na niego cieciorkę i batata, wsyp łyżkę papryki, łyżeczkę czosnku i pieprz kajeński. Dobrze wymieszaj. Smaż na dość intensywnym ogniu 10-12 minut, aż ziemniak będzie miękki. Dopraw solą i pieprzem. Krok 2 W międzyczasie Umyj cukinie, wytnij obieraczką do warzyw „spaghetti” lub pokrój w cienkie paski. Krok 3 Zrób pesto: przełóż do miksera suszone
Niedzielny kucharz
Puree z kalafiora 168dawna chciałam zrobić puree z kalafiora. Kalafior zapiekłam w piekarniku dzięki czemu puree miało wyczuwalne granulki kalafiora i było idealnym dodatkiem do ziemniaków. Składniki: - 1 kalafior - 2-3 łyżki oliwy Gallo Classico - 4 ząbki czosnku - 1/3 szklanki parmezanu - 2 łyżki posiekanego szczypiorku - 2 łyżki śmietany - sól - pieprz Przygotowanie: Kalafior myjemy, dzielimy na różyczki, przekładamy na folię
Kulinarne życie
Mielone pieczone z boczkiem 175plasterkami pieczarek, wlewamy również wodę z puszki. Pieczemy 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C, bez przykrycia. Gotowe kotlety z piekarnika z boczkiem wędzonym podaję najczęściej z ziemniakami puree, pieczarkami z którym się piekły, oraz np. mizerią. The post Mielone pieczone z boczkiem appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Łosoś grillowany ze szparagami 244Składniki: 300 g fileta z łososia 1/2 pęczka szparagów 1 marchewka 4 ziemniaki suszone pomidory sól, pieprz ostra papryka przyprawa węgierska Przygotowanie: Łososia ułożyć na folii aluminiowej i posypać suszonymi … Czytaj dalej Łosoś grillowany ze szparagami
czarrna od kuchni
TARTA Z PIETRUSZKOWYM PESTO I PIECZONYMI, MŁODYMI WARZYWAMI 141Kocham lato za te młode warzywa! Młoda marchewka, ziemniaki, groszek cukrowy z własnego ogródka, fasolka szparagowa, bób, młoda kapusta i koper! No i zioła z ogródka ! Tak – to zdecydowanie moje ukochane smaki lata! Dziś zainspirowana konkursem z marką GALLO przygotowałam dla Was fantastyczny przepis na przepyszną kruchą tartę z pietruszkowym, domowym pesto i młodymi warzywami. Mamy marchew, pietruszkę
Ostra na Słodko
Łosoś pieczony w porach 193ułożyć na blasze do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 12 minut. Upieczonego łososia w porach przełożyć na talerz wraz z plasterkami cytryny i podawać z ziemniakami i zielonymi warzywami lub ulubioną sałatą. Smacznego
Codzienne Gotowanie
Racuchy na zsiadłym mleku 268Racuchy na zsiadłym mleku Lubicie racuchy? A zsiadłe mleko? Na oba pytania w moim domu słychać głośne „Tak”. Zazwyczaj zsiadłe mleko podaję do młodych ziemniaków w towarzystwie sadzonego jajka. Jednak można je wykorzystać naprawdę do wielu innych przepisów. Jednym z nich są nasze ulubione racuchy na zsiadłym mleku. Do ich przygotowania nie potrzebujemy drożdży. Wystarczy kilka prostych składników
Słodkie okruszki
Kotleciki rybne 148Kotleciki rybne to fajna alternatywa dla klasycznie smażonej ryby. Pyszne, delikatne w sam raz na obiad dla dziecka. Idealnie smakują z młodymi ziemniakami i mizerią. Tutaj znajdziecie przepis na kotleciki z łososia Składniki: 1 kg ryby (u mnie dorsz) 1 cebula 2 jajka 1 duża bułka bułka tarta olej do smażenia sól, pieprz Wykonanie: Rybę oczyścić, umyć i zmielić
magiczna kuchnia Kasi
Kotlety mielone z indyka z czosnkiem i natką pietruszki 165owalne, płaskie kotlety. Obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju (średnia moc palnika) przez ok. 5 minut z każdej strony. U nas do kotletów były tłuczone ziemniaki z koperkiem i pikantna sałatka z ogórkami konserwowymi. Smacznego
Prosto z Kotła
Kofty drobiowe – przepyszne szaszłyki z mięsa mielonego 244doprawione orientalnym przyprawami i upieczone na grillu bądź w piekarniku. Można je podać z sosem czosnkowym, czy tzatziki albo innym lekkim sosem na bazie jogurtu, a także z pieczonym ziemniakami i surówką ze świeżych warzyw. Kofta to potrawa popularna na Bliskim Wschodzie, w Grecji czy Indiach. Przygotowuje się je z mięsa mielonego (wołowego, drobiowego, jagnięciny czy baraniny) w formie kulek
e-PrzepisyKulinarne
Frytki z batatów 179Przygotowanie: Bataty obieramy i kroimy w grube słupki. Wrzucamy je na 15 minut do zimnej wody. W tym czasie mieszamy oliwę, sól i papryki. Do przygotowanej mieszanki wsypujemy ziemniaki i dokładnie je obtaczamy. Blachę do pieczenia wykładamy papierem i układamy na niej frytki. Wstawiamy na około 25 minut do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni (grzanie góra/dół). Smacznego
ChilliJemy
ZUPA JARZYNOWA 138składniki i przygotowanie zupy jarzynowej krok po kroku. Składniki i przyprawy potrzebne do ugotowania zupy jarzynowej: 1,5 l lekkiego bulionu jarzynowego lub mięsnego 600g warzyw (młoda kapusta, kalafior, ziemniaki, groszek zielony lub fasolka, marchew, kalarepa, por, seler) 2 łyżki tłuszczu kopiasta łyżka mąki posiekany koperek lub natka pietruszki sól i pieprz do smaku Przepis na zupę jarzynową: Krok
Moja Książka Kucharska