Szynka pieczona w keczupie i coli. Sycący i pyszny obiad dla dużej rodzinki 169mięska" w języku mojego Syna trwa już co najmniej 2 lata i na znudzenie jeszcze się nie zanosi. Tak upieczone mięso dietetyczne nie jest, ale pasuje do wszystkiego: ziemniaków, makaronu, frytek, klusków śląskich , kopytek.... Czy okażą się to Wasze smaki? Oto przepis do sprawdzenia: Składniki: ok 1,5 kg szynki bądź łopatki 3 łyżki musztardy Dijon 2 łyżki oliwy
Kuchnia po mojemu
Gdzie ja jestem, kiedy mnie tu nie ma? 184wszystko, co kiedykolwiek tu rosło albo zarosło chwastem, albo wyschło, albo zgniło, albo było już tak chore, że nadawało się tylko i wyłącznie do wykarczowania. Poprzedni właściciel uprawiał tu ziemniaki, cebulę i pomidory. Z dobrodziejstwem inwentarza została mi betonowa podpiwniczona altana, wyjałowiona ziemia, ściernisko, dziki chmiel rosnący wszędzie, chore jabłonie i romantyczne, ale walące się szklarnie, nieudolnie poskładane ze starych
Karo in the Kitchen
Chicken Power 188Wierzch posypujemy startym na tarce o dużych oczach serem i zapiekamy do chwili rozpuszczenia się sera 180 ° C. 7. Danie podajemy z frytkami lub pieczonymi ziemniakami. 8. Smacznego
Kulinarna Chwila
Zupa bardzo brzydka, ziemniaczana z soczewicą, szpinakiem i lekkim posmakiem curry... 141Składniki: (na okolice 6 porcji) 1-2 łyżki oliwy 2 szklanki ziemniaków, pokrojonych w kostkę 1 cebula, posiekana 1 marchewka, pokrojona w kostkę 1 łyżeczka łagodnego curry w proszku kostka bulionowa warzywna około 1 litra wody 1/2 szklanki czerwonej soczewicy duża garść (50g) umytego i oczyszczonego szpinaku W sporym garnku rozgrzej olej. Dorzuć warzywa i smaż kilka minut na niewielkim
Lejdi of the house
Gołąbki w sosie pomidorowym 233sosie pomidorowym, czy ktoś ich nie lubi? Pyszne, charakterystyczne dla kuchni polskiej jedzenie. Pamiętam, że od dziecka je uwielbiałam. W moim rodzinnym domu jadało się gołąbki bez dodatków, bez ziemniaków i chleba. Tak też serwuję je do tej pory, przez to właśnie można zjeść ich więcej 🙂 Cały ambaras w ich przygotowaniu polega … Czytaj dalej Gołąbki w sosie pomidorowym Artykuł
Pieprzyć z Fantazją
3 sprawdzone sposoby jak wyczyścić piekarnik. 124plama z herbaty. Przygotowując systematycznie obiady musimy dodatkowo w należytym porządku utrzymywać również same sprzęty. Jednym z najczęściej używanych jest piekarnik. Pieczemy w nim mięso, ryby, ale także ziemniaki czy przekąski na ciepło. Jego czyszczenie nie należy do przyjemnych czynności. Biorąc pod uwagę codzienne obowiązki nie mamy czasu, by za każdym razem go wyczyścić. Doprowadzamy go do stanu, kiedy
ProstePesto.pl
Fasolka szparagowa po bretońsku – pyszne danie jednogarnkowe 159się ugotuje, albo np. zapomnicie ją namoczyć na noc w wodzie. Danie najlepiej smakuje podane z chrupiącym pieczywem, choć spotkałam się też z wersją, gdzie obok fasoli podawane są ziemniaki z wody. https://youtu.be/ZA24w8I_Xlk Składniki na fasolkę szparagową po bretońsku: 700 g żółtej fasolki szparagowej (może też być pół na pół z zieloną) 500 ml passaty pomidorowej
e-PrzepisyKulinarne
Sos chrzanowy na ciepło 132jeśli będziecie go podgrzewać. Jeśli sos zgęstnieje za bardzo, dodaj wrzątku i dokładnie wymieszaj, tak aby sos się ładnie połączył z wodą. Podawaj z porcją mięsa, pieczenią lub jajkami, ziemniakami i ulubioną surówką (rekomenduję surówkę z marchewki i jabłka). Smacznego! Jeśli szukasz innych podstawowych przepisów, zapraszam tutaj . Chcesz mnie śledzić na bieżąco, zapraszam na Instagram ! Artykuł Sos chrzanowy na ciepło
CookYourself
Placki z młodej kapusty. Pyszne! 152smakują nieziemsko. Są lekko chrupiące i wcale nie przesiąknięte tłuszczem, śmiało można stwierdzić, że to posiłek dietetyczny . Przyznam, że smakują nawet trochę lepiej niż te tradycyjne placki z ziemniaków. Zapraszam do wypróbowania. Placki z młodej kapusty - przepis: Pół główki młodej kapusty 2 łyżki posiekanego koperku Ząbek czosnku 2 jajka 2-3 łyżki mąki pszennej Sól
Kuchnia Łukasza
Karafijoły smażone (kalafior zapiekany) – kuchnia galicyjska 161piecu lub na jasnym żarze” mówimy o pieczeniu lub zapiekaniu. Samo danie natomiast jest proste, a jednak niebanalne. Podany w ten sposób kalafior jest doskonałym dodatkiem do mięs i ziemniaków, który ładnie się prezentuje i wybornie smakuje. Przepis pochodzi z wydanej we Lwowie w 1835 roku (pierwsze wydanie w roku 1817) książki kucharskiej zorientowanej na kuchnię pańską i mieszczańską. Autor
Trzeci talerz
Poradnik. Zaparcia i codzienna dieta 103sposób czas przejścia w okrężnicy i odbytnicy ulega skróceniu. Codzienne odżywianie. Zaleca się spożywanie chleba, płatków zbożowych, ziaren i mąki z dużym udziałem mąki ogółem (co najmniej 50 procent). Ziemniaki, warzywa i owoce mają również korzystny wpływ na funkcjonowanie jelit. Kwaśne mleko i jogurt są lepsze niż słodkie mleko. Gotowane potrawy z mleka i drobnej mąki mogą wydawać się zatrzymujące
ProstePesto.pl
Czy jedzenie wzmacnia układ odpornościowy? 118źródłach witaminy A, a retinoidy w żywności, takiej jak wątroba lub żółtka jaj. Olej z wątroby dorsza jest silnym źródłem tego ostatniego. Pomarańczowe lub złote potrawy, takie jak słodkie ziemniaki, marchew, żółtka jaj, melon kantalupa są bogate w witaminę A, ale podobnie jak szpinak i brokuły. Kwas foliowy Kwas foliowy, znany również jako witamina B9, pomaga wysyłać sygnały do komórek
ProstePesto.pl
Quiche Lorraine, czyli placek lotaryński 165bardzo ładnie się wałkowało. Bardzo polecam ten przepis do przygotowanie każdej innej wytrawnej tarty. Inna niezwykle popularna francuska zapiekanka to zapiekanka ziemniaczana - gratin dauphinois , gorąco polecam jako zamiennik tradycyjnych ziemniaków do obiadu. Jeżeli macie ochotę przyłączyć się do zabawy to pamiętajcie o tagu #w80przepisowdookolaswiata , dzięki temu będę mogła łatwo odnaleźć wasze przepisy na IG lub FB . Quiche Lorraine, czyli
Codzienne Gotowanie
Sól selerowa 162wspominałam na wstępie, sól selerową możesz dodawać niemal do wszystkiego, oczywiście z wyjątkiem słodkich wypieków. Świetnie podkreśla smak sałatek, zwłaszcza sałatki coleslaw oraz tych, które mają w składzie ziemniaki. Doskonale komponuje się z mięsem i rybami. Często stosowana jest jako przyprawa do zup i gulaszy, także wegetariańskich i wegańskich. Sól selerowa jest składnikiem koktajlu Bloody Mary, koktajlu Cezar oraz słynnej
Cztery Fajery