kaszę (nie gotowaną!!!). Dobrze wymieszać. Przykryć garnek. Odstawić w ciepłe miejsce - zostawić na pół godziny żeby kasza się zaparzyła. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Formę wysmarować masłem lub smalcem Po pół godziny, kiedy ziemniaki trochę ostygną, dodać do masy śmietanę, jajka, ser biały - starannie pokruszony i stopiony smalec Całość dokładnie wyrobić. Posolić do smaku i popieprzyć.Przełożyć
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienianich posiekany koperek, wyciśnięte ząbki czosnku, oliwę z oliwek i przyprawę. Włożyć do naczynia żaroodpornego, przykryć i włożyć na 60-70 minut do rozgrzanego piekarnika do 220stopni C. Przed wyjęciem sprawdzić wykałaczką czy ziemniaki są miękkie. Smacznego
W kuchni u Monikiolwiek (ja użyłam aromatyzowanej o zapachu i smaku oregano), siekamy kolejny-ostatni ząbek czosnku, doprawiamy solą i pieprzem oraz chili i tymiankiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na 50 minut. Gdy ziemniaki będą upieczone, smażymy jajka sadzone na oliwie z dodatkiem łyżki masła. Podajemy tak: na talerzu układamy upieczone ziemniaki, na to sos czosnkowo-koperkowy, na to podgrzany
Mango Papajaprzekąskę-Ziemniaczki możemy upiec na grillu,lub w piekarniku-i potem nadziać-jak wolicie.... Dla mnie rewelacyjne,oczywiście dla męskiej części zjadających można wkroić trochę wędlinki,lub podać do mięs z grilla ale jak dla mnie pyszna są również jako samodzielne danie-polecam Składniki: 4 duże młode ziemniaki 2 jajka pęczek rzodkiewek pęczek(...)świeżych ziół np.natka pietruszki,szczypiorek,koperek,bazylia ,tymianek(co lubicie) 100 g twarożku śmietankowego 150 ml jogurtu naturalnego ząbek czosnku sól,pieprz Przygotowanie: Ziemniaki zawijamy każdy osobno w folię aluminiową i pieczemy w piekarniku w 200 stopniach ok 1 godz.,lub wrzucamy w rozżarzony węgiel i pieczemy do miękkości. Jajka ugotuj na twardo i pokrój w drobną kosteczkę
Swojskie jedzonkopieprzę - na spód ziemniaka dodaję pocięta w kawałki szynkę parmeńską i wbijam jajko po czym je sole oraz pieprzę - tak przygotowany ziemniak posypuję wiórkami mozzarelli i wkładam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na 20 min- w tym czasie przygotowuje sobie szpinak blanszuję go i wkładam na patelnie na której rozgrzewam masło z odrobina oleju smakowego(...)solę i pieprzę i krótko podsmażam dodaję do tego gałązkę pomidorów, którą sole oraz pieprze -- tak przygotowany szpinak i pomidorki układam na talerzu - na szpinaku kładę przygotowany ziemniak ma chrupiącą skórkę, ciągnącą się ser a jajko w środku jest półpłynne -- podaję go z łyżką śmietany - szybko znika z talerza Smacznego
Basia w kuchnistarte ząbki czosnku 1 mała żółta cebula Sok z 2 cytryn Przygotowanie: Krok 1 Rozgrzej piekarnik do 220 stopni. Wymieszaj w głębokiej misie składniki marynaty. Kurczaka pokrój na niewielkie kawałki, zanurz w marynacie. Odstaw na nie więcej niż 30 minut. Krok 2 W międzyczasie ziemniaki pokrój na sporej wielkości kawałki, zalej wodą i gotuj około 10 minut, aż będą miękkie(...)ostygnięcia. Krok 3 Pokrój cukinię w kawałki, polej olejem, wymieszaj, posyp tymiankiem, posól i nadziej na patyki do szaszłyków. Nadziej na patyki pomidorki, ziemniaki i kurczaka. Przełóż na ruszt lub blaszkę do pieczenia. Wstaw do piekarnika. Piecz 15 minut. Krok 4 W tym czasie przygotuj kuskus według tego przepisu. Podawaj kebaby i warzywne szaszłyki z kuskusem. Smacznego! Jeśli cenisz domowe
Niedzielny kucharzstarte ząbki czosnku 1 mała żółta cebula Sok z 2 cytryn Przygotowanie: Krok 1 Rozgrzej piekarnik do 220 stopni. Wymieszaj w głębokiej misie składniki marynaty. Kurczaka pokrój na niewielkie kawałki, zanurz w marynacie. Odstaw na nie więcej niż 30 minut. Krok 2 W międzyczasie ziemniaki pokrój na sporej wielkości kawałki, zalej wodą i gotuj około 10 minut, aż będą miękkie(...)ostygnięcia. Krok 3 Pokrój cukinię w kawałki, polej olejem, wymieszaj, posyp tymiankiem, posól i nadziej na patyki do szaszłyków. Nadziej na patyki pomidorki, ziemniaki i kurczaka. Przełóż na ruszt lub blaszkę do pieczenia. Wstaw do piekarnika. Piecz 15 minut. Krok 4 W tym czasie przygotuj kuskus według tego przepisu. Podawaj kebaby i warzywne szaszłyki z kuskusem. Smacznego! Artykuł Szaszłyk
Niedzielny kucharzzawijanie boczkiem się nie poparzyć. Na blachę wykładamy papier do pieczenie. Ziemniaki owijamy plastrem boczku i układamy na blasze. Kiedy wszystkie ziemniaki zostaną wyłożone to obsypujemy je z wierzchu solą ziołową. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza z termoobiegiem i pieczemy aż boczek ładnie się zarumieni. Tak przygotowane ziemniaki możemy podawać do obiadu, lub jako
Gotuj z Mąkąposmarować oliwą. Na dnie ułożyć doprawione ziemniaki, następnie rozłożyć równomiernie pomidory, na nich omułki, polać pozostałą oliwą. Całość posypać pokruszonym serem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 st C. Piec przez godzinę, tak długo aż ziemniaki będą miękkie. Smacznego
Stare Garyprzestygnięciu obieramy ze skórki i kroimy w niezbyt grube plasterki. 3. Jogurt lub śmietanę mieszamy z rozkruszoną bryndzą, możemy tutaj dodać pieprz. 4. Piekarnik nastawiamy na 200 stopni. 5. Do wysmarowanej foremki wykładamy pierwszą warstwę ziemniaków, następnie solimy i/lub pieprzymy obsypujemy delikatnie przyprawą do ziemniaków i rozsmarowujemy mniejsza połowę jogurtu/śmietany z bryndzą. Następnie wykładamy drugą warstwę naprzemiennie z plasterkami
Gotowanie...to proste !czarny pieprz do smaku świeży szczypiorek do dekoracji opcjonalnie jedna - dwie łyżki płynnego miodu Pikantna zupa z pieczonych warzyw Przygotowanie Nagrzać piekarnik do 180 °C (termoobieg). Warzywa obrać, marchewkę i pietruszkę pokroić w plasterki, seler, dynię i ziemniaki pokroić w kostkę, cebulę i czosnek drobno posiekać. Marchew, pietruszkę i dynię umieścić w naczyniu żaroodpornym, posypać kuminem, wymieszać, skropić olejem(...)opcjonalnie można też polać miodem) i wstawić do piekarnika na około 30 minut. Cebulę podsmażyć na patelni, aż zrobić się szklista, dodać posiekany czosnek i smażyć jeszcze około minuty. Wszystkie warzywa przełożyć do garnka, dodać seler, pokrojone pomidory,ziemniaki, soczewicę i przyprawy. Zalać bulionem, doprowadzić do wrzenia, po czym zmniejszyć płomień i gotować, aż warzywa będą miękkie, a soczewica się
Cztery Fajeryczarny pieprz do smaku świeży szczypiorek do dekoracji opcjonalnie jedna - dwie łyżki płynnego miodu Pikantna zupa z pieczonych warzyw Przygotowanie Nagrzać piekarnik do 180 °C (termoobieg). Warzywa obrać, marchewkę i pietruszkę pokroić w plasterki, seler, dynię i ziemniaki pokroić w kostkę, cebulę i czosnek drobno posiekać. Marchew, pietruszkę i dynię umieścić w naczyniu żaroodpornym, posypać kuminem, wymieszać, skropić olejem(...)opcjonalnie można też polać miodem) i wstawić do piekarnika na około 30 minut. Cebulę podsmażyć na patelni, aż zrobić się szklista, dodać posiekany czosnek i smażyć jeszcze około minuty. Wszystkie warzywa przełożyć do garnka, dodać seler, pokrojone pomidory,ziemniaki, soczewicę i przyprawy. Zalać bulionem, doprowadzić do wrzenia, po czym zmniejszyć płomień i gotować, aż warzywa będą miękkie, a soczewica się
Kulinaria - potrawy z różnych stron światadanie włoskiej kuchni. Przypominają polske kopytka ale są od nich o wiele mniejsze. Dzisiaj proponuję przepis na gnocchi z batatów. Bataty w odróżnieniu od ziemniaków są dosyć wodniste, nawet jeśli je pieczemy w piekarniku, więc ciasto na gnocchi jest bardzo lepkie. Nie należy przesadzać z mąką podobnie jak w kopytkach, bo wtedy gnocchi będą twarde i bez smaku. Bardzo lubię(...)gnocchi w ogóle wszelkiego rodzaju kluski i kopytka . Gnocchi pasują do mięsnych potrawek czy sosów zamiast tradycyjnych ziemniaków. Tradycyjne gnocchi z ziemniaków podałam kiedyś do francuskiej potrawki Boeuf Bourgignon . Dzisiaj jednak postanowiłam obyć się bez mięsa i przyrządzić pieczarki karmelizowane w balsamicznym occie, które świetnie harmonizują z batatowymi gnocchi o lekko słodkim smaku. Całość posypałam pokruszoną owczą feta. Miał być
codojedzeniawrzucam ją na sito i przelewam najpierw gorącą bieżącą wodą, potem świeżo zagotowanym wrzątkiem. Dokładnie fasolkę odsączamy z wody. Piekarnik rozgrzewamy do 200⁰C. Czosnek obieramy, pietruszkę drobniutko siekamy. Boczek kroimy w poprzek plastrów na cieniutkie centymetrowe kawałki. Ziemniaki, fasolkę i boczek wrzucamy do formy do zapiekania (ta ze zdjęć ma wymiary 28/22/5cm). Na małej patelni lub w rondelku rozpuszczamy(...)Smażymy razem minutę na małym ogniu, wyłączamy gaz, do masła dorzucamy pietruszkę. Masło z dodatkami wlewamy do formy, mieszamy dokładnie z ziemniakami, fasolką i boczkiem – wszystko powinno być równomiernie rozłożone i pokryte przyprawami. Wstawiamy blachę do już rozgrzanego piekarnika i pieczemy 15 minut. Wyjmujemy blachę, zawartość mieszamy, wkładamy znowu na 15 minut do piekarnika. Po tym czasie wyjmujemy blachę
Karo in the Kitchentradycje Wschodu z własnymi. Na poniższe kotlety składa się ugotowana komosa ryżowa i upieczony słodki ziemniak – przygotowanie tych dwóch składników jest najbardziej czasochłonne, niemniej mając je już w zanadrzu, masę na kotlety można ugnieść w mgnieniu oka. Po dwóch kwadransach jakie kotlety spędzą w piekarniku, Wasze kuchnie wypełni cudowny aromat pikantnych przypraw, a Wy raczyć się będziecie ich wyjątkowym smakiem(...)wyszorować pod zimną wodą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 o i piec do miękkości (około 35 – 45 minut, zależnie od wielkości ziemniaka) – wykałaczka lub cienki nożyk powinien z łatwością wbić się w upieczony ziemniak. Batata odstawić do wystudzenia, po czym obrać go ze skóry i zblendować na gładkie purée. Przyprawy delikatnie podprażyć na suchej patelni przez około minutę
Even Better Food