ziemniaki z piekarnika - 7450 przepisów (strona:340/497)

Szwedzkie pulpeciki Köttbullar 209

albo usmażyć na patelni. Ja osobiście wolę usmażyć, gdyż dzięki temu uzyskuję bazę do sosu. Jeśli decydujecie się na piekarnik to klopsiki należy piec w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez około 20-25 minut. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy klopsiki, obracając je co jakiś czas przez około 12- 15 minut. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu i odkładamy(...)małym ogniu. Jeśli sos będzie za rzadki możemy zagęścić go odrobiną mąki. Klopsiki przekładamy z powrotem na patelnię i całość dusimy jeszcze przez kilka minut.Podajemy z pieczonymi ziemniakami

Mania Gotowania
Żeberka w sosie z kurkami 242

Oprószamy przyprawami i obsmażamy z obu stron na rozgrzanym tłuszczu. Przekładamy do naczynia do pieczenia. Dodajemy czosnek, rozmaryn i plastry cebuli. Podlewamy wszystko szklanką wina lub octu jabłkowego. W piekarniku przy temperaturze 160 stopni wystarczy godzina aby żeberka zrobiły się miękkie.W tym czasie robimy sos grzybowy. Kurki zalewamy wodą z solą aby łatwiej spłukać z nich brudki.  Grzyby(...)rozprowadzamy do odpowiedniej gęstości wodą lub sokiem spod mięsa jeśli lubimy tłuste sosy. Doprowadzamy do wrzenia i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.Żeberka polewamy sosem i podajemy z ziemniakami lub dowolną kaszą

prawdziwe jedzenie
Pieczony udziec z indyka 148

Kochani, przepraszam za kilkudniową nieobecność, ale nie czuję się najlepiej i nie miałam ostatnio siły na pisanie. Za to dziś polecam przepyszny pieczony udziec z indyka

kuchnia doski
Polędwica wieprzowa z cebulą 154

Soczysta polędwica wieprzowa z cebulą - doprawiona jedynie solą, pieprzem i majerankiem, podana np. z pieczonymi ziemniakami  to pyszna propozycja na obiad na co dzień i na Święta. Składniki: 500-550 g polędwicy wieprzowej, szczypta soli, szczypta świeżo mielonego czarnego pieprzu, łyżeczka majeranku, łyżka oleju, łyżka masła, cebula. Przygotowanie: Cebulę obieramy i kroimy w piórka, podsmażamy na oleju oraz maśle(...)tłuszczu. Mięso solimy, dodajemy pieprz oraz majeranek - obtaczamy z każdej strony. Podsmażamy przez około 1,5 minuty z każdej strony. Przekładamy na cebulę. Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika, pieczemy przez 25 minut. Przed pokrojeniem mięso musi kilka minut poleżeć - odpocząć

Lena Gotuje
Udka kurczaka bez skóry w papryce 196

Papryka ostra mielona Serek topiony – trójkąt śmietankowy 1 łyżeczka oleju woda Wykonanie: Paprykę kroimy na cztery lub sześć części, pieczemy ( ułożone skórką do góry ) przez około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 o C na górnej półce – grzanie góra. Po upieczeniu pozostawiamy najlepiej pod przykryciem do wystygnięcia. Udka przyprawiamy solą i intensywnie papryką, słodką i ostrą w zależności(...)pieczonych papryk zdejmujemy skórę i kroimy w paseczki. Dodajemy do kurczaka. Dusimy do miękkości kurczaka. Pod koniec dodajemy serek topiony. W razie potrzeby doprawiamy solą. Podajemy z kaszą lub ziemniakami. SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments

Smaki Ewy
Zapiekanka warzywna z kiełbasą 366

młodej cebuli ze szczypiorkiem 350 g kiełbasy 6 jajek 50 ml mleka 1 łyżeczka soli ½ łyżeczki czarnego pieprzu 350 g mozzarella 2 łyżki masła klarowanego 1 łyżka oleju Obierz ziemniaki i pokrój w małą kostkę. Wrzuć na patelnię, posól, posyp rozmarynem i zrumień. Przełóż do miski. Na tą samą patelnię wrzuć oczyszczone grzyby. Smaż aż odparują z nadmiaru wody, lekko(...)misce rozmąć jajka z mlekiem, lekko posól, przypraw pieprzem i chili. Wlej do dużej miski i wymieszaj. Foremkę żaroodporną wysmaruj masłem, napełnij zapiekanką i wstaw do nagrzanego na 175ºC piekarnika. Piecz przez 30 minut.     Spara Spara The post Zapiekanka warzywna z kiełbasą appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl

codojedzenia
Zapiekanka ziemniaczana z wołowiną 147

szkl śmietanki słodkiej 18% po dwie gałązki rozmarynu i tymianku pęczek bazylii 1/2 cytryny oliwa sól, pieprz Kaszę ugotować na sypko w osolonej wodzie. Zioła umyć i posiekać. Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie, osączyć i utłuc. Dodać połowę tymianku i rozmarynu, pieprz, śmietankę i starannie wymieszać. Cebulę i czosnek obrać, posiekać. Chili przeciąć, usunąć pestki, posiekać. Rozgrzać(...)Papryki umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w paski. Mięso wymieszać z kaszą, przełożyć do wysmarowanej oliwą formy. Na nim ułożyć paprykę i puree ziemniaczane. Piec 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st. Resztę bazylii za szczyptą soli, pieprzem, sokiem z cytryny i 2-3 łyżkami oliwy zmiksować. Zapiekankę pokroić, nałożyć na talerze i polać sosem. Smacznego! *źródło: Wielkanoc

Pieguskowa Kuchnia
Zupa krem z kukurydzy z orzeszkami z ciecierzycy 124

sucha 1,5 szklanki, oliwa z oliwek 5 łyżek, kolendra mielona 1 łyżeczka, zioła prowansalskie pół łyżeczki, papryka słodka mielona 2 łyżeczki, sól i pieprz, Sposób przygotowania: Marchew i ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i zalewamy zimną wodą. Nastawiamy na palnik. Dodajemy liście laurowe, sól, pieprz, ziele angielskie. Gdy warzywa będą półtwarde to dodajemy kukurydzę oraz zioła prowansalskie. Gotujemy(...)wodzie. Cieciorkę odcedzamy. Oliwę mieszamy z przyprawami, następnie polewamy ciecierzycę i mieszamy razem, tak aby każde ziarenko było oblepione przyprawami. Na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę, wysypujemy cieciorkę.  Piekarnik rozgrzewamy. Blachę wkładamy do piekarnika i pieczemy w 170-180  stopniach aż ciecierzyca będzie złocista i chrupiąca.  Gotową zupę  podajemy posypaną orzeszkami z ciecierzycy.  Czy wiesz

kulinarne odsłony pati
Ziemniaki faszerowane słonecznikiem 223

Ogłaszam wrzesień miesiącem faszerowanych warzyw. A to za sprawą Magazynu Aromat , do którego przygotowałam gościnnie trzy przepisy na faszerowane warzywa bez glutenu, mleka i jajek. Jeśli

Smakuje zdrowo
Skrzydełka czosnkowe 145

pomysł że zrobię mojej rodzinie takie czosnkowe i trafiłam w smaki ,bardzo fajnie smakują z sosem czosnkowy i grzankami ziołowymi , można także takie skrzydełka zrobić na grillu z ziemniakami z masłem czosnkowym .Wszystko czosnkowe ach , ale kto komu zabrani :)      Składniki              1 kg skrzydełek(...)łyżki oleju i dokładnie wszystko mieszamy aby składniki się dobrze połączyły i przykrywamy folią aluminiową i odstawiamy na całą noc do lodówki . Na następny dzień pieczemy skrzydełka w piekarniku około 55 minut na 160 stopni ,zerkając co jakiś czas sprawdzając aby się nie za mocno przypiekły

Mój Smak
Polędwiczki wieprzowe z purée z batatów i glazurowanymi w miodzie marchewkami 199

marynaty sos oraz układamy na wierzchu kilka cząstek masła. Wstawiamy do piekarnika. Pieczenie: Temperatura - 180ºC Czas - ok. 10-15 minut #Przydatne info:  Po upieczeniu mięso wyjmujemy z piekarnika i przekładamy na talerz, by "odpoczęło" i wchłonęło wszystkie soki. Nie ważcie się go kroić przed upłynięciem przynajmniej 5-7 minut! Gdy to zrobicie mięso straci całą soczystość! Purée z batatów(...)dopiero po zagotowaniu, ta osolona zagotowuje się wolniej. :) W tym czasie obieramy bataty i kroimy je na mniejsze kawałki. Gdy woda zawrze - solimy ją i wrzucamy do niej słodkie ziemniaki. Gotujemy je pod przykryciem przez ok. 10-15 minut - do miękkości. Gdy bataty już zmiękną, odcedzamy je i przeciskamy przez praskę do większej miseczki (możecie je też utłuc tłuczkiem

Cooking Monster
Bułeczki z ziemniakami 150

ziemniaków 1 i 1/4 łyżeczki suszonych drożdży złoty len Skworcu  do posypania bułek Obie mąki i drożdże razem wymieszać.Mleko i masło podgrzać ,dodać sól i wlać do ziemniaków.Wymieszać dokładnie, aby nie było grudek. Jak masa będzie letnia to dodać do wymieszanych mąk. Wyrobić ciasto, pozostawić pod przykryciem na 2 godziny do wyrośnięcia. Podczas wyrastania należy dwukrotnie wyjąć(...)blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wysypaną mąką. W każdej bułce zrobić pośrodku wgłębienie drewnianym trzonkiem od łyżki. Bułki przykryć i zostawić jeszcze na 30 minut do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzać do 220 stopni. Bułki spryskać wodą,posypać np.złotym lnem . Piec bułki 20-25 minut, aż się zarumienią, piekarnik podczas pieczenia spryskać wodą [ zapomniałam] . Upieczone bułki wystudzić na kratce

Moje domowe kucharzenie
Rzecz o chipsach ...z jarmużu 130

dodatków nie wyróżniają się niczym szczególnym, ale podpieczone zupełnie zmieniają smak, którym zaskakująco przypominają kalafior. Nie od dziś wiadomo, że chipsy można robić z różnych warzyw nie tylko z ziemniaków. Próbowałam chipsów z jabłek, gruszek czy pietruszki. Tym razem przygotowałam kolejną zdrową przekąskę, którą można zajadać się na okrągło (jest mało kaloryczna) Jarmuż można dostać już praktycznie w każdym markecie(...)oliwek  opcjonalnie sól i pieprz do smaku  Przygotowanie: Jarmuż myjemy i osuszamy. Układamy listki na papierze do pieczenia, skrapiamy oliwą z oliwek ,ewentualnie posypujemy przyprawami. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 150 stopni przez około 5 minut. Trzeba uważać aby nie przypalić liść ,ponieważ szybko się pieką. Idealne są zielone i chrupiące

Bon appetit mon amie
Wegetariańskie Kotleciki Gryczane 189

mojej kuchni prym wiodą kasze. Kasza jaglana i kasza gryczana to moje ulubione. Dziś pomysł na wykorzystanie jednej z nich nieco inaczej. U nas podczas obiadu kotleciki zastępują tradycyjne ziemniaki. Kotleciki z kaszy jaglanej. Składniki: kasza gryczana palona 100 g ekologiczne jajko 2 sztuki garść domowego szczypiorku sól himalajska, pieprz świeżo zmielony, wyciśnięty czosnek domowa vegeta olej 1 łyżka Kaszę(...)wyciśnięty czosnek i przyprawy, mieszam. Dodaję kaszę gryczaną i dokładnie mieszam. Opcja smażona: patelnię smaruję równomiernie olejem, rozgrzewam.  Formuję kotleciki i smażę z obydwu stron. Opcja dietetyczna z piekarnika: rozgrzewam piekarnik do 170-190 st. C. Na blasze rozkładam papier do pieczenia, smaruję go równomiernie olejem. Formuję kotleciki i układam w niewielkich odległościach od siebie. Piekę po kilka minut

IzaGotuje