ziemniaki z piekarnika - 7450 przepisów (strona:339/497)

Piątkowy obiad 244

Składniki: pęczek szczypiorku ,lub pietruszki 900 g ugotowanych ziemniaków 1-2 jajka ,(małe 2 ,lub duże 1) 150 g mąki pszennej sól, pieprz, masło klarowne do smażenia Wykonanie Ugotować ziemniaki w mundurkach ,jak na sałatkę jarzynową..Obrać i zmiksować ,lub przecisnąć przez praskę. Gotową masę ziemniaczana wkladamy do miski .Następnie dodajemy jajko, drobno pokrojony szzypiorek ,lub pietruszkę ,oraz , mąkę pszenną(...)olejem.Placuszki oprószone mąką, smażymy na złoty kolor z każdej strony na wolnym ogniu.Ja smażyłam na rozgrzanej patelni po 2-3 minuty z każdej strony ,a potem włożyłam do piekarnika na 10-15 minut na 150 stopni C---a wszystko dlatego ,że nie zawsze razem możemy wspólnie jeść obiad   Pieczarki smażone z cebulą Składniki 0.4 kg pieczarek - 1 cebula

w mojej kuchni
Zapiekanka z brukselką, z OpenCard w Starym Lwowie 205

font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Wykonanie: Nagrzej piekarnik do 180°C. Podgotuj oddzielnie kaszę i brukselkę w osolonej wodzie przez 10 minut . Pokrój drobno pora/cebulę i czosnek i podsmaż na oleju. Wysmaruj naczynie do zapiekania olejem. Ułóż(...)zazwyczaj trwa to 40 minut). Podawaj z sosem, np. pomidorowym. W starym Lwowie faktycznie niskie ceny, ale za to równie niska jakość, a przynajmniej jedzenia, które zamówiłam (gołąbki z ziemniakami i czebureki - o wiele za tłusto). Nie podobała mi się również   muzyka (choć to już pewnie kwestia gustu). Plus: potrawy bardzo ładnie podane. Ogólnie nie polecam, ale to tylko

Qlinarnie i Qlinarnie
Pstrąg pieczony z koperkiem i pietruszką 198

okazują się najlepsze! Tak właśnie jest z tym pstrągiem. Upiekłam go z minimalną ilością dodatków, a on odwdzięczył mi się doskonałym smakiem.  Jeśli chcecie możecie podać go z ziemniakami i surówką np. z kiszonej kapusty, ale solo lub ze świeżą, chrupiącą bagietką, również smakuje doskonale. Polecam! Pstrąg pieczony z koperkiem i pietruszkąSkładniki na 2 porcje:2 średniej wielkości pstrągi(...)stron oraz od środka. Do brzucha ryby włożyć po kilka plasterków cytryny oraz gałązkę koperku i pietruszki. Pstrągi ułożyć w naczyniu do zapiekania, delikatnie polać oliwą, wstawić do piekarnika nagrzanego do 200ºC i piec przez ok. 20 minut. Ryba powinna być soczysta, ale nie surowa. Podawać na gorąco.Smacznego!Wyliczenia:pstrąg 9,9 złkoperek 1 złpietruszka 1 złcytryna

Obiad za dychę
Przepisy na święta: Pieczona gęś faszerowana kaszą i grzybami 272

gęś do piekarnika. Zmniejszamy temperaturę do 170 stopni i opiekamy grzbiet gąski przez godzinę. Następnie wyciągamy pieczeń, znowu zlewamy wytopiony tłuszcz i przewracamy gęś piersiami do góry. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy jeszcze przez 1,5-2 godziny. Co 45 minutach gąskę wyciągamy i polewamy tłuszczem. My lubimy dobrze wypieczony drób i choć znane są nam zasady, że kilogram kury(...)piekła się równo 5 godzin. Po wyjęciu z pieca gąskę przykrywamy i zostawiamy żeby odpoczęła z 20 minut do pół godziny. Gęś podajemy z kopytkami, pieczonymi ziemniakami, kluskami śląskimi. Można podać też z kaszą z farszu – wystarczy na 4 spore porcje. Do gęsi tradycyjnie podaje się modrą kaszę. Naszym zdaniem prosta surówka jest jednak lepsza i zdrowsza. Artykuł Przepisy

Niedzielny kucharz
Buleczki z ciasta drozdzowo-ziemniaczanego, z wisniami czyli Slodki Czwartek odc.110 229

drożdży i łyżki cukru oraz odrobiny letniego mleka robimy zaczyn i odstawiamy na 10 minut. Do misy miksera wlewamy resztę mleka, zaczyn, jajko, dodajemy, miękkie masło i rozgniecione ziemniaki. Wsypujemy cukier i mąkę z solą. Zagniatamy gładkie ciasto przy pomocy haka. Jeśli ciasto się zbytnio lepi możemy podsypać je mąką. Po zagnieceniu powinno odchodzić od ręki. Miskę przykrywamy i odstawiamy(...)wiśnie. Ciasto zlepiamy niczym pieroga a sklejenie zawijamy pod spód. Bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zostawiamy na 15 minut by podrosły. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 200 st.C. Bułeczki możemy posmarować przed pieczeniem rozbełtanym jajkiem. Pieczemy je ok 15-20 minut. Powinny być ładnie wyrośnięte i rumiane. Studzimy na blaszce. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem

Dzieje kuchennej Wiewióry
Gołąbki z kiszoną kapustą, tartymi ziemniakami i kiełbaską 172

Farsz: Kiszoną kapustę opłukać, odcisnąć, poszatkować i przesmażyć. Kiełbasę i obraną cebulę pokroić w drobną kostkę, wrzuci na rozgrzany olej i smażyć do czasu zeszklenia cebulki. Obrane i umyte ziemniaki zetrzeć na tarce (jak na placki) i odcisnąć. Przełożyć do miski, dodać do nich kapustę, kiełbaskę, cebulkę oraz sól, pieprz, majeranek i maggi. Dokładnie wymieszać. Liście kapusty rozłożyć, na końcu(...)Pomiędzy gołąbki powkładać masło pokrojone w kostkę, ziele angielskie, liście laurowe i rozkruszone kostki bulionowe. Całość podlać niewielką ilością wody, przykryć pokrywą i wstawić do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na około 70 – 80 minut. Podawać na gorąco okraszone cebulką i kiełbasą

Nie tylko w kuchni
Cannelloni z brokułami pod beszamelem 215

migdałów ser żółty do posypania ognista mieszanka przypraw w młynku Farsz: Brokuła podzielić na różyczki, opłukać i ugotować na półtwardo w lekko osolonej wodzie. Odcedzić, rozdrobnić np. tłuczkiem do ziemniaków i ostudzić. W rondlu rozgrzać masło, dodać szpinak i dusić pod przykryciem do rozmrożenia. Dodać posiekany czosnek, ostudzić. Brokuł, szpinak i fetę dokładnie wymieszać, doprawić do smaku pieprzem. Nie trzeba(...)mieszając miotełką doprowadzić do wrzenia. Wsypać starty żółty ser i wymieszać aż się rozpuści. Sos doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Canneloni zalać sosem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec ok 35 minut. W połowie czasu pieczenia posypać startym serem. Po wyjęciu z piekarnika odczekać ok 10 minut przed podaniem. danie podawać posypane prażonymi płatkami

Smakołyki Asi
Pieczona polędwica wieprzowa w sezamie 198

słodka marynata smakuje wyśmienicie. Żeby przygotować marynatę potrzebujemy jedynie miód i sos sojowy. Mięsko podałam z kapustą Pak Choi, ale nic nie stoi na przeszkodzie aby polędwiczkę podać z ziemniakami i np. czerwoną kapustą :) Składniki (2 porcje): 300-400 g polędwicy wieprzowej 2 łyżki miodu 2 łyżki sosu sojowego (najlepiej ciemny) 2 ząbki czosnku 1 łyżka czarnego lub białego sezamu(...)obtaczamy w marynacie i przekładamy do małego żaroodpornego naczynia i posypujemy równomiernie sezamem. Resztkę marynaty mieszamy z 3 łyżkami wody i odstawiamy na bok.  2. Polędwicę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy 20 minut, 3-4 razy polewając sosem powstałym z pieczenia. Po tym czasie podlewamy naszym odłożonym sosem z wodą (nie polewamy po mięsie tylko obok

Tajskie smaki
Menu na tydzień: Wszystko z pieca w 2 godziny 233

noodle z boczniakami, pęczotto i jaglotto i na finał super pachnąca marokańska zupa z warzyw z chlebkiem – takie menu na tydzień przygotujesz w dwie godziny. Wystarczy dobrze rozgrzany piekarnik. Obiady na tydzień w dwie godziny Nasza dobra koleżanka – Ania, która regularnie czyta naszego bloga, zwierzyła nam się kiedyś, że choć wykorzystała już sporo naszych przepisów(...)Pieczony łosoś z warzywami i kaszą jaglaną Pobierz menu na tydzień Łączny koszt: ok. 120 zł Pobierz listę zakupów Niedziela – Skrzydełka z domowym sosem BBQ i pieczonymi ziemniakami Te skrzydełka z domowym sosem BBQ to diabelnie sprytny przepis na super przyprawione skrzydełka, których… nie trzeba przyprawiać, czy marynować. Wystarczy posolić, popieprzyć… Resztę załatwi przepyszny sos BBQ. Poniedziałek – Sałatka

Niedzielny kucharz
Pierś z kurczaka w miodowo-musztardowej marynacie 180

Jeśli masz ochote zjeść coś naprawdę smacznego, a nie chce ci się spędzać pół dnia w kuchni, to ten przepis jest właśnie dla ciebie :) Przygotowanie jest

kuchnia doski
MINI DROŻDŻÓWKI Z SEREM 199

łyżek cukru pudru 2 żółtka łyżka mąki ziemniaczanej łyżka cukru waniliowego WYKONANIE: Drożdże mieszamy z cukrem, wlewamy ciepłe mleko i mieszamy do rozpuszczenia. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy ziemniaki (przeciśnięte przez praskę lub zmielone) i mieszamy. Robimy dołeczek i wlewamy mleko z drożdżami, delikatnie zasypujemy mąką i odstawiamy do podrośnięcia. Następnie dodajemy jajko, olej i cukier waniliowy. Zagniatamy na gładkie(...)części. Wałkujemy prostokąt. Smarujemy 1/4 sera. Ciasto składamy do dłuższego boku. Teraz kroimy w paski, łapiemy za dwa końce i przekręcamy każdy w przeciwną stronę. Układamy na blaszce od piekarnika, wykładamy papierem do pieczenia. Z pozostałymi częściami ciasta i sera postępujemy tak samo. Bułeczki odkładamy do napuszenia (ok. 20-30 minut). Smarujemy białkiem i pieczemy

Pani na deser
BATONIKI ZE SŁODKICH ZIEMNIAKÓW (KUCHNIA DŁUGOWIECZNYCH) 186

orzechów pekan 1/2 łyżeczki cynamonu mielonego 1/2 łyżeczki skórki z pomarańczy 2 łyżki syropu klonowego 2 łyżki oliwy z oliwek 1/4 łyżeczki soli morskiej Nadzienie: ok. 450 g słodkich ziemniaków (u mnie: bataty) 2 jajka 1/3 szklanki jogurtu naturalnego 3 łyżki syropu klonowego 1/2 łyżeczki skórki z pomarańczy 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu 1/2 łyżeczki mielonego imbiru Wykonanie: Spód: Pomarańczę sparzymy(...)klonowy oraz oliwę i dalej miksujemy do połączenia składników. Masę wykładamy do blaszki (15 x 25 cm) wyłożoną papierem do pieczenia i równomiernie, mocno dociskamy do dna. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 15 min. Nadzienie: Bataty pieczemy w piekarniku do miękkości, a następnie łyżką wybieramy miąższ. Wrzucamy do rozdrabniacza i dodajemy jajka, jogurt, syrop klonowy, skórkę

Kuchnia MagdaLeny
Zupa dyniowa z krewetkami, pędami bambusa i mlekiem kokosowym 160

Dynia, dynia, dynia. Jest wszędzie. W piekarniku siedzi dyniowy pasztet, w lodówce mus na pumpkin pie, blaty zastawione są słoikami z dynią, a z wielkiego gara na kuchence dochodzi ciche bulgotanie dyniowej zupy. Końca nie widać, bo z kuchennego stołu uśmiecha się do mnie kolejne, kilkunasto czy kilkudziesięciokilogramowe monstrum. Wszystkie te przepisy, oczywiście pojawią się na blogu (póki co dodałam(...)osobiście uwielbiam. ZUPA DYNIOWA Z KREWETKAMI, PĘDAMI BAMBUSA I MLEKIEM KOKOSOWYM Składniki: - 1 mała dynia - 3 litry wody (lub dowolnego bulionu) - 2 marchewki - 1 pietruszka - kawałek selera - 2 ziemniaki - 200 g krewetek koktajlowych mrożonych - pędy bambusa - 200 ml mleczka kokosowego - sól - pieprz czarny - pieprz cayenne Przygotowanie: Dynię obieramy i kroimy w kostkę. Zagotowujemy w wodzie lub dowolnym bulionie. Dodajemy pozostałe

Życie zamknięte w smaku
Lasagne z mięsem i cukinią 376

pieprzem do smaku. Odstawiamy aby trochę przestygło, a w tym czasie  myjemy cukinię i tniemy wzdłuż na cienkie paski ( używam to tego obieraczki do ziemniaków, paski wtedy są tak cienkie jak makaron)  Sos beszamelowy przygotowanie: Na patelni rozpuszczamy masło i dodajemy mąkę energicznie mieszając (ja używam blendera wtedy mam pewność, że nie pojawią się żadne grudki(...)następnie przekładam makaronem, plastrami cukinii pozostałym mięsem, makaronem i pozostałym sosem. Naczynie odstawiam na 20-30 minut tak aby makaron zmiękł ( jeżeli od razu wstawimy do piekarnika makaron może być twardy).  Czas pieczenia:  W piekarniku nagrzanym na 180 C, pieczemy przez 1h góra i dół, po ok 40 minutach można zostawić na sam dół

Niezły Młynek
Muffinki dyniowe 217

Już za kilka dni Halloween, więc mam dla Was z tej okazji kilka propozycji. Pierwsza z nich to dyniowe muffinki. Wiadomo przecież, że nie ma Halloween

kuchnia doski