ziemniaki z piekarnika - 7450 przepisów (strona:334/497)

Kaczka z sosem malinowym 109

kaczki przygotuj pyszny sos malinowy, lub jeśli wolisz podaj ją z żurawiną, też będzie idealna. Jestem fanką podania tej kaczki na talerzu z sałatką, a dodatek w postaci ziemniaków, kaszy czy pieczywa podaj na stół. Dzięki sałatce kaczka będzie wyglądała jeszcze lepiej Polecam Wam także inne przepisy: – kaczka teryiaki – kaczka z pigwą – pierogi z kaczką – rosół(...)łyżek świeżych lub mrożonych malin – 100 ml czerwonego wytrawnego wina – 1 łyżka płynnego miodu – 1 łyżeczka przyprawy piernikowej – sól i pieprz Przygotowanie : Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 o C. Kaczkę wyjmij z lodówki aby nabrała temperatury pokojowej. Natnij jej skórę ostrym nożem, tworząc dużą kratkę (natnij kilka pasków na skos w jedną i drugą stronę). Nacinaj

nietylkopasta.pl
Żółty kurczak pieczony 114

Soczyste uda z kurczaka pieczone z dodatkiem plastrów cytryny, czosnku, przypraw i kurkumy polane masłem. Podaję z kaszą gryczaną, ryżem lub ziemniakami oraz warzywami, surówką lub mizerią. SKŁADNIKI: 12 kawałków ud z kurczaka 4 ząbki czosnku z łupinką 1 wyszorowana cytryna przyprawy do smaku: sól, pieprz, papryka wędzona, ostra i słodka, lubczyk, kurkuma olej i łyżka masła PRZYGOTOWANIE: Kawałki kurczaka(...)nacieram przyprawami. Układam między mięso nieobrane ząbki czosnku oraz plastry cytryny. Nakładam łyżkę masła. Mięso piekę w temp. 180 C grzaniem góra plus dół bez termoobiegu na środkowej półce piekarnika przez ok. 1,5 godziny. W międzyczasie dwa razy przewracam mięso i polewam powstałym sosem. Podaję gorące z dodatkami. SMACZNEGO

Zasmakuj Kuchni
Kremowa zupa serowa z mascarpone 219

łyżka startego parmezanu szczypiorek bagietka oliwa z oliwek 2 ząbki czosnku 3 listki bazylii 1/2 cebula   W garnku z wodą gotuję obrane i pokrojone w kawałki – ziemniaki, marchewkę, selera, wrzucam też 1 ząbek czosnku. Na patelni z 1 łyżką oliwy smażę 1/2 cebuli do zeszklenia, dodaję do garnka z warzywami. Solę trochę wodę. Gdy warzywa są miękkie dodaję(...)pieprzem. Bagietkę kroję na kromeczki. W kubku mieszam 2 łyżki oliwy z oliwek, rozmiażdżony czosnek i posiekaną bazylię. Smaruję oliwą czosnkowo-bazyliową kromki bagietki i zapiekam je w piekarniku – około 10 min 180 stopni. Podaję kromeczki czosnkowe do zupy posypanej szczypiorkiem. Artykuł Kremowa zupa serowa z mascarpone pochodzi z serwisu Moja Qchnia Pełna Smaku

MojaQchnia.pl
Pieczeń w glazurze z sosu barbecue 174

zdejmujemy z ognia 2. W misce mieszamy wszystkie składniki pieczeni, dodajemy podsmażoną cebulkę, ugniatamy chwilę, wykładamy masę na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, formujemy na kształt bochenka  3. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy mięso ok 30 minut 4. Sos BBQ - w rondlu podsmażamy posiekaną szalotką i czosnek, dodajemy resztę składników poza whisky i espresso, gotujemy(...)odstawiamy 5. Po ok 30 minutach wyjmujemy pieczeń, smarujemy wierzch sosem BBQ, pieczemy kolejny 30 minut aż temperatura wewnątrz mięsa osiągnie 65 stopni 6. Podajemy z pozostałym sosem, pieczonymi ziemniakami z rozmarynem lub pure ziemniaczanym

Słodki Kompromis
Kurczak pieczony w majonezie 181

soczystego kurczaka właśnie się pojawiła. Pierś z kurczaka pieczona w majonezie. Bardzo polecam Wam jeśli nie próbowaliście to musicie to zrobić koniecznie. Proste w przygotowaniu, bardzo szybkie. Podałam z ziemniakami i mizerią z koperkiem Jeśli szukacie innych pomysłów na dania mięsne to zapraszam tutaj 2 pojedyncze piersi z kurczaka 4 łyzki majonezu 1 duża cebula sól pieprz Piersi z kurczaka(...)pieprzem W naczyniu do zapiekania na dno wyłożyć pokrojoną cebulę w piórka. Każdy kotlet nasmarować z dwóch stron majonezem (dość grubo) i ułożyć na cebuli. Całość wstawić do piekarnika i piec w 180 stopniach C aż mięso będzie upieczone przyrumienione. kurczak pieczony w majonezie

O kuchni z uczuciem
Zapiekanka z warzywami, pulpecikami i serem 339

gotujemy na półtwardo, odcedzamy studzimy kroimy na plastry, układamy na spodzie wysmarowanego cieniutko masłem naczynia żaroodpornego, na ziemniaki dajemy pokrojone w cienkie plastry cukinię, oprószamy solą oraz przyprawą do ziemniaków. Fasolkę, brokuł i bób blanszujemy w osolonej wodzie z ½ łyżeczki cukru około 5-7 minut w osolonym wrzątku, odcedzamy na sicie. Studzimy. Rozkładamy warzywa na cukinii. Pulpeciki: Mięso mielone mieszamy(...)formujemy pulpeciki wielkości orzecha włoskiego. Układamy na wierzchu zapiekanki. Sos: Śmietankę roztrzepujemy z jajkiem, doprawiamy przyprawami do smaku, polewamy zapiekankę. Posypujemy rozdrobnionymi serami. Zapiekamy w rozgrzanym do 180*c piekarniku przez 45 minut. Podajemy gorące

Wanilia i Kardamon
Kurczak na butelce piwa podany z Pilsnerem 190

się nie poparzyć. Na 45 minut przed końcem pieczenia na blaszkę z kurczakiem możemy dodać ulubione warzywa (pokrojone, skropione olejem i posypane przyprawami). Po upieczeniu, ostrożnie wyjmujemy blaszkę z piekarnika. Kurczaka na butelce przenosimy na naczynie żaroodporne (butelka z pozostałym piwem jest bardzo gorąca), wyjmujemy wykałaczki (kurczak „siądzie”) i pozostawiamy na 15 minut, aby soki się wchłonęły. Dopiero(...)wracam. Sposób przygotowania gwarantuje, że mięso jest soczyste, a skórka chrupiąca. Jest to dobra alternatywa dla kurczaka z rożna, a może nawet i lepsza. Kurczaka możemy podać z pieczonymi ziemniakami i warzywami, frytkami belgijskimi , pieczywem, czy też ryżem i surówką. U mnie dodatkiem były pieczone ziemniaki i warzywa oraz sałatka z mini groszku. Sceptykom zaręczam, że w gotowym kurczaku

mojewypiekiinietylko
Golonka z indyka pieczona z warzywami 157

część płynu odparuje. Odstawiamy do przestudzenia. Warzywa obieramy i kroimy na mniejsze części (jeśli używamy dużych cząstek ziemniaków, warto je obgotować przez 10 minut w osolonej wodzie, małe cząstki ziemniaków czy buraków mogą być surowe). Warzywa posypujemy solą, papryką, granulowanym czosnkiem i ulubionymi ziołami. Dodajemy 3-4 łyżki oleju i mieszamy. Przekładamy do blaszki wyłożonej papierem i nakrywamy folią aluminiową(...)pionowo. Podciągamy skórę i nacieramy przygotowaną wcześniej glazurą, naciągamy z powrotem skórę i jeszcze raz nacieramy. Polewamy całością glazury i nakrywamy folią. Wkładamy obie blaszki (golonki i warzywa) do piekarnika nagrzanego do 180°C (bez termoobiegu) i pieczemy przez 40 minut. Po tym czasie zdejmujemy folię z warzyw i golonek, a golonki podlewamy sosem z dna. Pieczemy przez następne

Poezja smaku
Karczek, karkówka pieczona na kanapki i na obiad. 591

półtorej godziny. W międzyczasie mniej więcej co pół godziny obracam mięso i polewam wytworzonym sosem. Po tym czasie sprawdzam patyczkiem, czy mięso jest już miękkie, jeśli tak to wyłączam piekarnik i zostawiam mięsko w przykrytym naczyniu do całkowitego wystudzenia. Dzięki temu będzie soczyste, bo dojdzie tak jakby pod parą. I teraz jeśli karczek ma być spożywany na zimno, jako wędlina(...)ciepło, wyjmuję mięso z naczynia, kroję w grubsze plastry. Pozostały sos z naczynia żąroodpornego ( jabłko,cebula) miksuję  na gładko. Podgrzewam i wkładam do  niego mięso. Podaję z ziemniakami, kluskami, ryżem itp. Smacznego

Kuchnia z widokiem na ogród
Dietetyczne muffinki marchewkowe z fasoli 373

dodałam) Przygotowanie Przygotowanie puree z fasoli: fasolę przesypać z puszki na sitko, przepłukać starannie wodą. Zmiksować na papkę przy pomocy blendera. Można to zrobić również widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków, wszystko zależy od stopnia twardości fasoli. ;) Puree musi być gładkie! Jest to bardzo ważne by w cieście nie pojawiły się kawałki fasoli. :) Do purre dodać wszystkie pozostałe składniki oprócz marchewki(...)wyłożyć papilotkami. Napełnić papilotki ciastem, na każdą porcję położyć połówkę orzecha włoskiego. Piec ok. 30-35 min. w temp. 200ºC (do suchego patyczka). Można pozostawić jeszcze muffiny w wyłączonym piekarniku. Nie jeść od razu po upieczeniu! Przed jedzeniem odstawić na parę godzin (najlepiej na noc). Smacznego

coolinarnastrefa.blogspot.com
Grzybowa pieczeń z warzywami i czerwoną soczewicą 109

łyżeczki (opcjonalnie) 2/3 szklanki łuskanego słonecznika 150 g czerwonej soczewicy sól do smaku  Soczewicę ugotować i wystudzić - jak to zrobić znajdziesz wskazówki poniżej przepisu. Marchew, pietruszkę, seler i ziemniaki wyszorować i bez obierania ugotować do miękkości. Ugotowane wystudzić, obrać i zetrzeć na grubej tarce jarzynowej. Można także użyć warzyw, jakie zostaną nam z rosołu. Wtedy wystarczy je tylko zetrzeć(...)obsypanej bułką tartą formy. Ja formę po prostu wykładam papierem do pieczenia. Wierzch można oprószyć bułką tartą, ale nie jest to konieczne. Ja to robię, bo lubię 😊 Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180° C przez 25-30 minut. Aby góra pieczeni pozostała delikatna i nie spieczona, można formę przykryć papierem do pieczenia i zdjąć go w połowie pieczenia. Moja

Codzienna kuchnia niecodzienna
Kluseczki dyniowe – kopytka z dyni 100

Propozycja na szybki, smaczny obiad. Jeśli lubicie kopytka to te z dynią z pewnością Wam posmakują, okraszone cebulką lub polane roztopionym masłem smakują wybornie. :) Wszyscy znamy tradycyjne kopytka z ziemniakami. Dlatego dzisiaj zapraszam Was na kopytka z dynią, mają piękny pomarańczowy kolor i są wyjątkowo smaczne. Idealne dla małych i dużych. Smacznego. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Kluseczki dyniowe – kopytka(...)szklanki pszennej 2 jajka szczypta soli Dodatkowo: 1 średnia cebula 1 łyżka masła Instrukcje Dynię obieramy, kroimy na kawałki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku około 20 minut w 180 C. Studzimy. Upieczoną dynię blendujemy lub przecieramy przez sitko. Masę przekładamy na blat dodajemy część mąki pszennej i część żytniej, jajka, sól i zagniatamy ciasto

To co lubię - gotuję i polecam
Hot dog Polish Boy 181

Polish Boy przepis na dwie porcje 2 bułki typu paluch (lub jedna długa bagietka) 2 kiełbasy wędzone dowolna surówka, np. coleslaw ziemniaki olej sos czosnkowy ketchup musztarda sól Ziemniaki obierz, umyj i pokrój na frytki. W garnku rozgrzej dobrze olej, smaż frytki do czasu aż będą złociste. Frytki po upieczeniu odsącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. W tym czasie(...)grillowej, ale jeśli jej nie masz, możesz po prostu podsmażyć kiełbaski na zwykłej patelni. Bułki natnij wzdłuż (nie przecinaj jednak do końca) i opiekaj je przez kilka minut w piekarniku. Kiełbaski włóż do bułek, polej je sosem czosnkowym oraz ketchupem, na to nałóż porcję surówki i frytek. Podawaj od razu po przyrządzeniu. Smacznego   Artykuł Hot dog Polish Boy pochodzi

365 dni dookoła kuchni
Suflet warzywny 124

fasolki szparagowej mrożonej 200 g marchewki z groszkiem mrożonej 1 żółtko 2 białka ½ szkl. mleka ½ łyżki masła ½ łyżki mąki 1 łyżka almette chrzanowe Sól Pieprz Chrzan tarty Wykonanie: Ziemniaki kroimy w kostkę i razem fasolką, groszkiem oraz marchewką gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Ugotowane wykładamy na sito. Mąkę rozprowadzamy w części zimnego mleka i delikatnie wlewamy do pozostałego wrzącego(...)żółtka i almette. Doprawiamy do smaku chrzanem. Białka ubijamy i delikatnie rozprowadzamy w warzywach. Masę sufletową wykładamy do lekko natłuszczonych naczyń żaroodpornych. Zapiekamy około 20 - 30 minut w nagrzanym piekarniku do 170 o C. Podajemy na ciepło. SMACZNEGO. Wartość kaloryczna 1 porcji: ok. 300 kcal (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject

Smaki Ewy
Karkówka w słodko-pikantnej marynacie 157

Karkówkę przyrządziłam na szybki obiad, wyszła bardzo smaczna i soczysta. Podałam ją z opiekanymi ziemniakami i surówką. Składniki: 4 plastry karkówki Marynata: 4 łyżki oleju 1 łyżka musztardy miodowej WOM Parczew 3 łyżki ketchupu pikantnego WOM Parczew 1 łyżka miodu 0,5 łyżeczki ostrej papryki 1/3 łyżeczki ziaren czarnuszki 0,5 łyżeczki soli Sposób przygotowania: Do miski wlewamy olej, dodajemy(...)wszystko dokładnie mieszamy. Dodajemy plastry karkówki, mieszamy żeby mięso było pokryte marynatą. Wstawiamy na kilka godzin lub na noc do lodówki, mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 50-60 minut w temperaturze 180 stopni

Bajeczna Kuchnia
Pierniczki z jabłkami 150

szklanka musu z jabłek (Jeśli nie mamy to obrać około 2 jabłek, pokroić i podprażyć z odrobiną wody w rondelku, aby zmiękły. Gdy są większe kawałki ugnieść tłuczkiem do ziemniaków) 150 g miękkiego masła 1 jajko 3,5 szklanki mąki 1,5 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody 2 łyżeczki cynamonu 2 łyżeczki przyprawy(...)minuty. Dodać mus z jabłek i wymieszać do połączenia się składników. Mąkę i resztę składników przesiać do osobnej miski. Mąkę dodawać po trochu do masy maślanej i mieszać łyżką. Piekarnik nagrzać do 180 stopni Celcjusza. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego,  kładziemy na blaszce i spłaszczamy. Piec ok. 10-15 minut. Ostudzone można ozdobić. Uwaga

talerz przyjemności
Wołowina po burgundzku 231

raczej grubą), obsmażamy na oleju (obsmażamy, nie dusimy!), następnie wrzucamy do naczynia (garnka) żaroodpornego , wraz z koncentratem pomidorowym, winem, półtora szklanki bulionu, liściem laurowym i czosnkiem i wstawiamy do piekarnika na 3h w temperaturze około 160 stopni. Cebule kroimy grubo na półksiężyce i gotujemy 4-5 minut w rondlu z wodą, łyżka masła i pół łyżeczki tymianku. Odcedzamy. Pieczarki kroimy(...)masła. Sos zagotowujemy z wymieszaną mąką z masłem aby zgęstniał. Dodajemy do niego cebule, mięso, pieczarki i gotujemy 10 minut aby smaki się połączyły. Doprawiamy. Gotowe. Z czym podajemy? Ziemniaki, kasza gryczana. Smacznego

Snejkusiowe Przepisy
Szczupak z warzywami 183

począć. Wiadomo, smażona najlepiej smakuje latem, nad wodą (morzem, jeziorem), dlatego postanowiłam ją upiec :) Składniki: szczupak sól, pieprz, czosnek, majeranek, tymianek olej roślinny, np oliwa z oliwek warzywa (np. ziemniaki, marchewka,...) Wykonanie: Rybę dokładnie myjemy oraz osuszamy. W moim przypadku okaz był wyjątkowo duży. Aby ryba zmieściła się do jakiegokolwiek naczynia, musiałam ją (targana emocjami) przepołowić oraz pozbawić głowy(...)warzywa pokrojone w cząstki, skrapiamy dobrej jakości olejem rożlinnym i pieczemy od 1 do 1,5 godziny (w zależności od wielkości ryby) w temperaturze 170 stopni. Przed wstawieniem do piekarnika przykryłam naczynie folią, by zanadto nie wyschła i nie była wiórowata. Jemy na ciepło, z ulubionymi dodatkami :) SMACZNEGO

Taste Of My Day
Gęsie piersi pieczone na jabłkach 217

Czosnek wycisnąć przez praskę.Przyprawy (majeranek, sól, pieprz, wyciśnięty czosnek ) wymieszać  i dokładnie natrzeć nimi mięso.  Tak przyprawione mięso wstawić do lodówki przynajmniej na godzinę.Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Jabłka umyć, pokroić na  ćwiartki i wymieszać z   majerankiem, solą i pieprzem. Owoce położyć  na spodzie  brytfanny, na nich ułożyć mięso(...)sosem z pieczenia. Na pół godziny  przed końcem pieczenia nastawić  funkcję grill, a brytfankę odkryć.Tak upieczoną  gęś możemy podać z podpieczonymi ziemniakami. Smacznego

Stare Gary
Policzki wołowe w winie 240

czasie sprawdzić czy mięso jest już gotowe - nakłuć wykałaczką, jeśli wejdzie z łatwością  to znaczy ,że mięso jest gotowe. Jeśli nie - piec kolejne 30 minut. Wyjąć z piekarnika, wyłowić z sosu kawałki pomarańczy i tymianek. Wyjąć delikatnie łyżką cedzakowa  na podgrzany półmisek policzki, marchew, cebulę,boczek i czosnek. Przykryć i odstawić.Pozostały w naczyniu płyn(...)szklanek. Dodać pietruszkę i wymieszać. Można ponownie włożyć policzki wraz z warzywami do sosu i jeszcze chwilę podgrzewać. Podawać z zielonymi warzywami i np puree ze słodkich ziemniaków. Smacznego!Uwagi: piekłam policzki 4 godziny. Po 2 godzinach były jeszcze bardzo twarde, przestraszyłam się, że takie może zostaną. Na szczęście końcowy rezultat był wspaniały

Stare Gary
Drożdżówki z dżemem 160

dodać cukier puder, waniliowy i sól. Drożdże rozpuścić w mleku ( mleko nie może być gorące!) i wlać do mąki. Wbić jajko, dodać dobrze rozgniecione ziemniaki i masło. Ważne, aby ziemniaki dobrze "rozgnieść" tak, aby w cieście nie było żadnych grudek.Wszystko dokładnie połączyć. Powinno powstać zwarte, lekko lepkie, lśniące ciasto.Przykryć i odstawić na 1 i 1/2 godziny do wyrośnięcia.Przygotować(...)kawałku ciasta.Każdy kawałek ciasta rozwałkować, posmarować dżemem i zwinąć roladki.Pokroić na 3 części i ustawiać w przygotowanych foremkach. Odstawić na kolejne pół godziny. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 180 stopni.Kiedy ciasto podrośnie, wstawić na około 25 minut do piekarnika.Po upieczeniu, wystudzić .Można posypać cukrem

Moje domowe kucharzenie
Minizapiekanki z rybą i warzywami 279

Paprykę kroimy w paski. Foremki delikatnie natłuszczamy i układamy w nich najpierw jedną warstwę ziemniaków, które oprószamy papryką i tymiankiem, a następnie kolejną. Wierzchnią warstwę również posypujemy przyprawami. Na ziemniakach układamy filet ryby (jeśli się nie mieści w całości, to docinamy i dopasowujemy do formy tak, by stanowił całą jedną warstwę), a na nim kolejno cebulę i paprykę. Całość posypujemy(...)porcję). Zapiekamy w 180 stopniach najpierw pod przykryciem (lub w rękawie z folii aluminiowej) przez ok. 15 min., później foremki odkrywamy i pieczemy kolejne 15 min. Wyjmujemy z piekarnika i od razu podajemy. Uwaga gorące ;) Widoczne na zdjęciach foremki,to mój ulubiony łup z tegorocznych wyprzedaży.Brakowało mi takich jednoosobowych, a te urzekły mnie kolorami i kształtem :)Prawda, że urocze

Ratunku obiad

Proponowane wyszukiwania