ziemniaki z piekarnika - 7450 przepisów (strona:332/497)

Bananowe babeczki z cynamonem – babeczki dla dzieci 133

płynnego „słodziwa”) 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia *stąd kolor babeczek Przygotowanie: Banany obieramy, odcinamy końcówki i rozgniatamy (ja używam tłuczka do ziemniaków). Do rozgniecionych bananów wbijamy 1 jajko, dolewamy mleko, syrop daktylowy i dodajemy cynamon. Całość wstępnie mieszamy łyżką. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą. Wszystko mieszamy łyżką(...)również upiec w silikonowych foremkach (łatwo je wówczas wyciągnąć, moje dzieci jednak wolą babeczki w kolorowych papilotkach – wyjadają je ze smakiem). Babeczki pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku około 15-20 minut do tzw. suchego patyczka. Czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika i jego ustawień (ja czasem piekę grzanie góra-dół bez termoobiegu, a czasem

Słodkie okruszki
Szparagi w cieście francuskim - szybka wiosenna przekąska 223

rozkoszą dla podniebienia. Spróbujcie koniecznie. Niewiem czy Wam wspominałam, że Roman jest z pochodzenia  Ukraińcem, który dość długo mieszkał w Rosji. Co to znaczy kulinarnie? To, że kocha ziemniaki, chleb, pierogi i mięso. A szparagi nijak się nie wpisują w tą złotą czwórkę. Ale bardzo mu smakowało, niech to będzie najlepszą rekomendacją tego dania. Składniki: porcja gotowego ciasta francuskiego(...)wolę brie) 2 łyżki oliwy pieprz i sól roztrzepane jajo Na sos: 3 łyżki masła 2 łyżki miodu kilka gałązek świeżego tymianku albo szczypta suszonego Przygotowanie: Zacznijmy od piekarnika. Ustawiamy temperaturę na 180 ° C, grzałki góra i dół.  Teraz zajmijmy się szparagami.    Odcinamy albo odrywamy zdrewiałe części. Do miski wlewamy oliwę, wkładamy szparagi, dodajemy pieprz i sól

Ale Pyszka!
Chleb upieczony z surowymi ziemniakami 207

drożdży+4 łyżki mąki może być pełnoziarnista+ 1 łyżka cukru. Zaczyn mieszamy razem i odstawiamy przykryty do wyrośnięcia na 10-15 minut, potem dolewamy go do reszty produktów. Ziemniaki ucieramy i dodajemy do posolonej mąki, potem wlewamy zaczyn drożdżowy. Mieszamy mechanicznie łyżką lub mikserem. Po wymieszaniu wyrabiamy ręcznie. . Pod przykryciem odstawiamy do wyrośnięcia na 30-60 min. do czasu podwojenia(...)przed wyrabianiem posypujemy mąką... -- -- Jak chleby podrosną 20-30 min. to smarujemy rozbitym jajkiem, posypujemy nasionami i nacinamy. Pieczemy w 200 st. C 45-55 min. zależy od piekarnika. Po wyjęciu stukamy w spód, jeżeli jest głuchy odgłos tzn., że chleb się upiekł. Jak nie słychać głuchego odgłosu, to dopiekamy na samej kratce 3-5 min. Upieczony chleb studzimy

chleba naszego
Tort batatowo-bananowy 139

Słodkich amerykańskich ziemniaków nie mamy nigdy dosyć Dziś proponuję je w postaci tortu batatowo-bananowego. Kilka nieskomplikowanych składników, a efekt końcowy wspaniały. Polecam Składniki (na tortownicę o średnicy 16 cm): Ciasto: 1 duży batat (około 400 g) 2 dojrzałe banany (około 200 g) 2-4 łyżki syropu z agawy lub klonowego (opcjonalnie, do smaku) 2 łyżki mielonego siemienia lnianego(...)puszki mleka kokosowego z puszki (2/3 szklanki) Dodatkowo do dekoracji: wegańska bita śmietana ulubione owoce Wykonanie: Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C. Batata obieramy, myjemy, kroimy na niewielkie kawałki i gotujemy na parze. Do blendera wkładamy ugotowanego batata, banany, siemię lniane i mleko kokosowe. Całość miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji dosładzając syropem według uznania (mnie smakuje bez syropu

Lamarida.pl
Ziemniaczane gniazdka z indykiem i warzywami 126

pieprz, pieprz ziołowy, papryka słodka) olej Mięso pokroić w średnią kostkę, doprawić wedle uznania, polać odrobiną oleju, wymieszać i odstawić na kilka minut, aby przeszło aromatem i smakiem przypraw. Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, odparować, dodać masło, mleko i utłuc tłuczkiem na puszyste puree. Na rozgrzanej patelni podsmażyć mięso indycze, przełożyć do miski i na tym samym tłuszczu podsmażyć(...)odparuje i wytworzy się niewielka ilość sosu. Ziemniaczane puree przełożyć do szprycki i na papierze do pieczenia wycisnąć gniazdka. W środek nałożyć warzywa z indykiem i zapiec krótko w piekarniku nagrzanym do 175 st z funkcją grilla. Artykuł Ziemniaczane gniazdka z indykiem i warzywami pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa kuchnia

Pieguskowa Kuchnia
Mięciutkie pierniczki z lukrem, czekoladą... 496

masła (min. 82%) Wykonanie: Miód, cukier i masło zagrzałam w garnku. Trzeba uważać, żeby się nie zagotowało. Masło ma się rozpuścić a składniki ze sobą połączyć. Do garnka dodałam ziemniaki i całość za pomocą blendera zmiksowałam. Odstawiłam do wystudzenia. Wszystkie suche składniki wymieszałam. Do misy miksera przełożyłam mieszankę miodową i wsypałam suche składniki. Utarłam mikserem, dodałam jajko i dalej ucierałam(...)łyżki. Gotowe ciasto dzieliłam na małe porcje, przekładałam na deskę i wałkowałam na grubość około  0,5 cm.  Z ciasta wycinałam różne kształty za pomocą foremek Piekarnik włączyłam na 180°C.  Pierniczki  ułożyłam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiłam do nagrzanego piekarnika na około 10 minut. Po upieczeniu rozłożyłam na kratce, żeby przestygły. Zrobiłam

Kuchnia u Krysi
Kućmok, babka ziemniaczana, kartoflak, jabcok albo jeszcze inaczej. 394

rzodkiewki 2 łyżki szczypiorku  Pokrojoną rzodkiewkę razem ze szczypiorkiem dodajemy do serka, doprawiamy do smaku i odstawiamy aby sobie naszło. Ziemniaki przygotowujemy jak na placki ziemniaczane. Starte ziemniaki przekładamy na sito, aby odsączyć z nadmiaru wody. Z sita przekładamy do miski, dodajemy przyprawy oraz resztę składników. Dokładnie mieszamy, a na sam koniec dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbasę. Można(...)smarujemy tłuszczem i obficie wysypujemy bułką tartą. Przekładamy masę ziemniaczaną, lekko ubijamy, tam gdzie wystają kawałki wędliny wciskamy je głębiej, aby powierzchnia była równa i gładka. Wstawiamy do zimnego piekarnika nastawiamy temperaturę na 180 stopni. Po około 20 minutach jak wierzch się zetnie, smarujemy go odrobiną oleju. Dzięki temu zabiegowi, olej nie przeniknie w głąb, a pozwoli  ładnie zrumienić

Dieta moja pasja
Kurczak z czosnkiem, miodem i warzywami z wolnowaru 174

wielkości. Marchewkę obrać, pokroić w grube plastry. Jeżeli używamy fasolki mrożonej, przełożyć do naczynia, niech się rozmraża. W misie wolnowaru ułożyć kurczaka, polać 1/2 sosu. Dołożyć marchewki, posypać ziemniakami, polać resztą sosu. Jeżeli robicie większą porcję, to 1 lub 2 dodatkowe nogi   należy położyć na warzywach i dopiero wtedy polać resztą marynaty. Można trochę posypać solą i pieprzem(...)Pół godziny przed końcem gotowania dodać fasolkę szparagową. Z gotowej potrawy wyjąć kurczaka, ułożyć skórą do góry na blaszce i wstawić na parę minut (3 - 4) pod grill w piekarniku, aby kurczak się ładnie zrumienił. Podawać natychmiast z warzywami z wolnowaru. Smacznego

Stare Gary
ryba z porem i mozzarellą 183

musi być nudne, z rybą można kombinować na wiele sposobów tak jak z kurczakiem. Tą wzbogaciłam porem, który nadał trochę ostrości i mozzarellą. Podałam je z pieczonymi ćwiartkami ziemniaków i surówką colesław.  Składniki: 5 filetów rybnych 1 por (biała część) duża kulka mozzarelli łyżka masła jajko bułka tarta mąka sól pieprz olej do smażenia Pora pokroić w półplasterki, podsmażyć(...)mące, jajku i bułce tartej. Szybko obsmażyć na oleju na złoto. Przełożyć na blaszkę do pieczenia. Na każdy kawałek nałożyć po łyżce pora i plasterek mozzarelli. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec aż ser się rozpuści

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
pyszna do pieczywa karkówka z piekarnika... 183

Składniki: karkówka wieprzowa 1,3 kg, przyprawa do ziemniaków 1 opakowanie, czosnek granulowany 1 łyżeczka, papryka ostra mielona 1 łyżeczka, kurkuma mielona 1 łyżeczka, rozmaryn 3 łyżeczki, olej rzepakowy Rapso 1/4 szklanki, woda 3/4 szklanki nietłusty kawałek karkówki umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym, do naczynia żaroodpornego wsypać wszystkie przyprawy, włożyć mięso i starannie natrzeć przyprawami z każdej strony, obwiązać nicią(...)zachować kształt pieczeni (niekoniecznie) i schować do lodówki na 2 godziny mięso polać olejem rzepakowym Rapso, wlać wodę i wstawić do nagrzanego piekarnika na 190 C, piec około 1,5 godziny bez przykrycia, co jakiś czas polewać karkówkę sosem z pieczenia, można też z 2 razy obrócić mięso po upieczeniu mięso dobrze wystudzić i schować do lodówki, usunąć nici

W Mojej Kuchni Lubię
Duszona obiadowa łopatka wieprzowa. Pieczeń w aksamitnym sosie z piekarnika. 377

uprzednio pokrojoną w półplasterki cebulą. Tak przygotowane mięso z cebulą zalewam pozostałą marynatą wymieszaną z wodą. Tak aby płyn przykrył prawie całe mięso. Piekę pod przykryciem w nagrzanym piekarniku w 160-180 stopni około 1,5- 2 godziny, do całkowitej miękkości mięsa. Podczas pieczenie zaglądam kilka razy i w razie potrzeby uzupełniam płyn dolewając gorącej wody. Kiedy mięso jest już(...)kiedy się zagotuje wkładam z powrotem plastry mięsa. Całość gotuje jeszcze ok.1 minutę. Tak przygotowana łopatka najlepiej smakuje z kluskami śląskimi ( tzw. kluski z dziurką ) ale równie dobrze z ziemniakami, kasza czy ryżem. Smacznego

Kuchnia z widokiem na ogród
Pierś z kaczki z jałowcem i tymiankiem 219

się podoba to to że kaczka ma bardzo tłustą skórę, która wytapiając się automatycznie podlewa mięso przy pieczeniu. Na jego bazie może spokojnie powstać sos czy polewka do ziemniaków. Pamiętajcie o kupnie mięsa z wiadomego pochodzenia i o tym by odwiedzać Kuchnię Prozdrowotną codziennie! :) Dla 2 osób Czas przygotowania 1godzina 40minut + marynowanie Składniki: 2 kacze piersi 2 ząbki czosnku(...)poprzek, nacieramy ją solą i tymiankiem. Dodajemy olej, jałowiec i obrany i pokrojony w cienkie plasterki czosnek. Mieszamy i odstawiamy przykryte do lodówki najlepiej na noc. 2/ Nastawiamy piekarnik na 185 stopni, wkładamy kaczkę umieszczoną w naczyniu żaroodpornym (zamkniętym) i pieczemy 80 minut obracając ją w połowie czasu.  3// Odkrywamy naczynie żaroodporne i z termoobiegiem skórą do góry pieczemy

Kuchnia PROzdrowotna
Bułeczki z batatami i rozmarynem 131

startego na tarce1 łyżeczka rozmarynu280 ml maślankiszczypta pieprzu czarnego świeżo zmielonego 1. Do miski wsypujemy obie mąki, sodę, proszek do pieczenia, sól i pieprz. Dodajemy startego na tarce ziemniaka, którego dodatkowo jeszcze-po starciu- siekamy nożem aby były mniejsze kawałeczki. Dosypujemy rozmaryn i wszystko mieszamy.2. W naszej masie robimy wgłębienie i wlewamy maślankę. Wyrabiamy do połączenia składników. Następnie przekładamy(...)gładkie. Dzielimy na 8 części i formujemy kształt bułeczek. Obsypujemy delikatnie mąką i ostrym nożem nacinamy wierzch. 3. Układamy bułeczki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni na 20-25 minut.Smacznego Post Bułeczki z batatami i rozmarynem pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl

UgotujmyTo.pl
Menu na tydzień – przedświąteczna dieta 136

kawałki szynki, niż dwa dorodne kalafiory, czy kapusty. I to właśnie jest błąd. Nie jesteśmy wegetarianami, ale od kiedy planujemy posiłki i gotujemy na cały tydzień, wykorzystując przede wszystkim piekarnik (jako najszybszy i zdrowy sposób na równoczesne przygotowywanie kilku potraw), z rosnącym zachwytem poznajemy nowe smaki pieczonych warzyw . Jak się okazuje upiec można wszystko: od rzodkiewki i kalafiora po brukselkę(...)Kaszotto z pieczonymi burakami i kozim serem Czwartek – Penne w sosie paprykowo-pomidorowym z rukolą i kozim serem Piątek – Kapuśniak z pieczonej czerwonej kapusty, marchewki i ziemniaków Pobierz menu na tydzień Lista zakupów Polędwiczki wieprzowe 0,5 kg Krewetki koktajlowe 0,25 kg Makaron pełnoziarnisty Spaghetti pełnoziarniste Ser kozi rolada Masło 2 passaty pomidorowe Migdały 100 g Kilka

Niedzielny kucharz
Krem ziemniaczany z jabłkiem z chrupiącymi parmezanowo – sezamowymi chipsami 127

krem. Przelej do talerzy i posyp pietruszką. Składniki 4 duże kwaśne jabłka (użyłam odmiany reneta szara) – 500g po obraniu 1 i 1/2 cebuli – 150 g 1 kg ziemniaków szczypta cukru szczypta czarnego pieprzu 2 łyżki masła lub oleju 1,5 l bulionu warzywnego lub drobiowego pęczek pietruszki do posypania łyżeczka soku z cytryny Wykonanie Zetrzyj parmezan na tarce(...)pieprzu. Wymieszaj wszystko razem. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i nakładaj łyżką porcje tak, żeby powstawały bardzo płaskie koła o średnicy 4 cm. Dociśnij każde z nich. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na około 4-5 minut. Wyjmij z piekarnika i delikatnie wyłóż do wystudzenia. Składniki 250 g parmezanu 2 łyżki białego sezamu 1 łyżka oregano

Eat me! Fit me!
Łosoś z grillowanymi warzywami i batatami 200

Łosoś z grillowanymi warzywami i batatami to idealna propozycja na romantyczny niedzielny obiad. Obiad ten jest bardzo „lekki” więc będzie też świetnie nadawał się

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Przepis na zapiekankę ziemniaczaną - prosta i smaczna 210

łyżeczki papryki ostrej sól 3 łyżki oleju (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmu z przepisem: Zapiekanka ziemniaczana Przygotowanie: Najpierw pokroję wszystkie składniki na zapiekankę i przełożę do naczynia żaroodpornego. Ziemniaki kroję w kostkę, umytą i oczyszczoną z gniazd nasiennych paprykę kroję na mniejsze kawałki (w większą kostkę). Pieczarki kroję na mniejsze kawałki, umyte i osuszone mięso kroję w kostkę, cebulę(...)koncentratu pomidorowego dodaję przyprawy, doprawiam solą, dodaję olej i dokładnie mieszam. Tak przygotowany koncentrat dodaję do warzyw w naczyniu i dokładnie mieszam. Naczynie nakrywam pokrywką i wstawiam do nagrzanego piekarnika do 190 stopni, na drugą od dołu półkę i zapiekam około 60 minut, do miękkości składników. Jeżeli mamy naczynie bez pokrywki to możemy je nakryć papierem do pieczenia lub folią

Uwaga Babcia Gotuje
Pieczone kasztany 168

opadającymi z drzew, smakują wybornie. Takie kasztany dojrzewają w październiku - listopadzie, wtedy można kupić je w sklepach. Dla mnie smakują jak słodki bób wymieszany z żółtą fasolą, trochę też słodkim ziemniakiem z ogniska. Ale, niezależnie od tego jak smakują i z czym się kojarzą warto je przygotować. Są świetną przekąską w ciągu dnia lub na wieczór, np. do wina. Składniki: prostota(...)ściereczką, kładziemy płaską stroną na drewnianej desce / blacie i nacinamy na górze nożem na znak "+"  (ostrożnie na ręce, bo kasztany mogą się wymsknąć!); nagrzewamy piekarnik do temp. 200C i pieczemy na środkowej półce w piekarniku bez termoobiegu programem grzanie góra-dół przez 20 - 22 minuty. Zajadamy się, smacznego

Zasmakuj Kuchni
mintaj pieczony ze szpinakiem i fetą 157

Zdrowe, lekkie danie z piekarnika. Idealne na obiad lub kolację.  Składniki: 4 filety z mintaja 300 g szpinaku 2 ząbki czosnku 2 łyżki śmietany 1 łyżka masła 2 plasterki sera feta sól pieprz pieprz cytrynowy Rybę ułożyć na blaszce do pieczenia. Posypać solą i pieprzem cytrynowym. Szpinak usmażyć na maśle, dodać czosnek, sól i pieprz a na końcu śmietanę(...)Wyłożyć na rybę. Fetę pokroić w kosteczki i ułożyć na wierzchu szpinaku. Piec w 200*C około 20 minut. Podawać z ziemniakami i surówką lub pomidorkami

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Schab duszony z limonką 112

mięso, zakrywam folią spożywczą i wstawiam do lodówki co najmniej na godzinę. Najlepiej zostawić na całą noc. Po tym czasie mięso przekładam do rękawa do pieczenia i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200'C na 1 1/2- 2 godzin. Wyjmuję i zabezpieczam przed wystygnięciem.  Na patelni rozgrzewam olej, dodaję cebulę z duszenia, podsmażam, zagęszczam mąką, zasmażam, rozprowadzam woda(...)szoruję, dzielę na ósemki. Masło rozpuszczam na patelni, podsmażam cząstki limonki. Limonki przekładam na talerz, a tłuszcz dolewam do sosu. Pieczeń dzielę na porcje, polewam sosem pieczeniowym. Podaję z ziemniakami i cząstkami limonek. SMACZNEGO

Bea(u)ty kitchen
Paluchy z ziemniakami i bryndzą + film 155

bryndzy 1 łyżeczka sody oczyszczonej duża szczypta soli 1 białko 2 łyżeczki kminku przepis Do miski ścieramy na tarce o małych oczkach obrane i umyte ziemniaki. Starte ziemniaki doprawiamy sporą szczyptą soli, dodajemy pokruszoną bryndzę, miękkie masło, wsypujemy mąkę oraz sodę oczyszczoną, dłonią starannie wyrabiamy ciasto. Gdy ciasto będzie zbyt wilgotne możemy dosypać jeszcze trochę mąki. Wyrobione ciasto wałkujemy(...)długośći 8-10 cm. Gotowe paluchy układamy w formie wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy rozkłóconym białkiem a na końcu posypujemy kminkiem. Paluchy pieczemy około 30-35 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st.C

Smakowite Dania

Proponowane wyszukiwania