ziemniaki z piekarnika - 7450 przepisów (strona:281/497)

PIECZONE KASZTANY 122

Pieczone kasztany smakiem przypominają słodką odmianę ziemniaka. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe.  Można moczyć je w miodowo-cynamonowym sosie. Jednak same w sobie są słodkie.  Przygotowanie Umyj kasztany w ciepłej wodzie, następnie osusz je. Natnij nożem po skosie, tak aby powstał X Przełóż na blachę do pieczenia i wstaw do nagrzanego piekarnika do 200 C na 20 minut

Kukuleczki
Pikantne chipsy z obierek i brokułowy dip 152

obieraniu warzyw, w tym przepisie - ziemniaka, marchewki i jabłka. Mając to na uwadze przed obraniem myjemy dokładnie warzywa.  2. Do średniej wielkości miski wlewamy olej oraz pozostałe składniki marynaty. Wszystko ze sobą dokładnie mieszamy.  3. Teraz w misce maczamy nasze obierki, a następnie kładziemy je na blasze i wkładamy do piekarnika. Całość pieczemy przez kilka(naście) minut - obierki

Bananowe Pole
Polędwica wieprzowa nadziewana śliwką w sosie musztardowym 188

minut. Po upieczeniu wyjmij z piekarnika, nakryj folią aluminiową i pozostaw na 5 minut alby polędwica "odpoczęła". Na talerz nałóż łyżką sos musztardowy, na każdą z tych łyżek sosu połóż 2 cm plaster polędwicy, poprósz solą i pieprzem, ozdób natką pietruszki. Ps.: Ja w między czasie przygotowałem pieczone rozetki z ziemniaków które również efektownie wyglądają co widać na ostatnim zdjęciu

Mechanik w kuchni
NOWOROCZNA KACZKA Z POMARAŃCZAMI 178

wstawiamy odkrytą do nagrzanego do 220 st. piekarnika. Zapiekamy ok 15 minut. Po tym czasie podlewamy świeżo wyciskanym sokiem, przykrywamy, zmniejszamy temp na 170 st. Pieczemy godzinę. Po tym czasie znów podlewamy - tym razem wytopionym sosem. Na wierzch kaczki układamy plastry pomarańczy. Zapiekamy jeszcze 20 minut. Podajemy z ćwiarteczkami zapiekanych z ziołami ziemniaków

Z Majeczką w kuchni
Szybkie duszaki 160

wariant light. Składniki: cebule pokrojone w piórka ziemniaki pokrojone w plastry marchewki pokrojone w plastry kapusta pokrojona w paseczki 2 laski kiełbasy pokrojone w kostkę sól pieprz zioła prowansalskie czerwona papryka ostra 5 łyżek oleju do podlania Wykonanie: Wszystkie składniki wystarczy tylko wymieszać przełożyć do gąsiorka lub naczynia żaroodpornego i dusić w piekarniku aż wszystko będzie miękkie

Pychotkaaa
Omlet ze szparagami i młodymi ziemniaczkami. 171

koncu dodajemy podpieczone ziemniaki i cebule. Wszystko delikatnie mieszamy i wylewmy na patelnie.  Smazymy na srednim ogniu do momentu az jajka się zetna, . Jeśli od dołu widzimy ze za bardzo nam się przypieka a na wierzchu nadal mamy płynne jajka wtedy na kilka minut wkłądamy do dobrze nagrzanego piekarnika. Chwile studzimy i podajemy. Można polac ketchupem

Radość kipiąca uśmiechem.
Łosoś z patelni aromatyczny z rozmarynem 211

można go przygotować. Można łososia piec w piekarniku lub smażyć na patelni bez obracania. Efekt podobny - bardzo smaczny :) A jaką przyprawę łosoś lubi najbardziej? Rozmaryn :) Łosoś z patelni aromatyczny z rozmarynem Składniki: (2 porcje) 250-300 gram łososia łyżka masła łyżka oliwy rozmaryn suszony, świeży (opcjonalnie) sól, pieprz torebka ryżu (opcjonalnie makaron, ziemniaki) Łosoś z patelni aromatyczny z rozmarynem Wykonanie

Pyza i Surówka
Tarta ze szparagami i wędzonym boczkiem 133

przez około 10 minut. Obrane ziemniaki gotujemy do miękkości w osolonej wodzie .  Gdy już ostygną utłuc wraz z serem, następnie dodajemy uprażony boczek. Całość mieszamy doprawiając solą, pieprzem i ostrą papryką. Ciasto francuskie ułożyć  do  prostokątnej formy.  Na tak przygotowany spód wlać farsz a następnie ułożyć szparagi. P Wstawiamy do piekarnika nagrzanego

MarciochaKucharzy
Kotlety po myśliwsku + film 155

wstawiamy na 5 minut do nagrzanego piekarnika. Cebulę kroimy w kostkę , pieczarki razem z nożkami w plastry, boczek w kostkę. Na rozgrzanej patelni krótko dusimy boczek ,cebulę i pieczarki. Bulion mieszamy ze śmietaną i wlewamy do cebuli, pieczarek i boczku,  kotlety wkładamy do sosu i dusimy do miękkości. Danie podajemy z ziemniakami lub kaszą i zestawem surówek

Smakowite Dania
Zrazy wieprzowe z ogórkiem kiszonym zapiekane z warzywami 164

żaroodpornego naczynia i układamy w nim mięso Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w niezbyt cienkie plasterki. Lepiej, żeby były bardziej grubsze, niż cieńsze - przekładamy do naczynia i posypujemy ziołami prowansalskimi Marchewkę obieramy, myjemy i kroimy w plasterki lub paski. U mnie i plasterki i paski:) Chwilę podgotowujemy i przekładamy do naczynia Podgrzewamy piekarnik do 200 st. C i pieczemy mięso

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Topniki jabłkowe 175

pieczenia, cukier waniliowy i mleko - wymieszać Nagrzać piekarnik do 180 stopni C Foremki posmarować margaryną Po wymieszaniu wszystkich składników przelewać ciasto do foremek dzieląc je na 8 równych porcji. Pamiętajcie, żeby foremki uzupełnić ciastem tylko do połowy, ponieważ podczas pieczenia ciasto bardzo ładnie i szybko rośnie Jabłko umyć, obrać i obieraczką do ziemniaków wycinać cienkie, długie plastry. Jeśli będą się

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Ziemniaczki boczkiem otulone na szpinaku 158

szpinak 500 g 2 ząbki czosnku PRZYGOTOWANIE: Ziemniaki obieramy i obgotowujemy około 15 minut w lekko solonej wodzie. Następnie na każdym ziemniaczku układamy po kawałeczku masła, oprószamy przyprawą bądź ziołami i owijamy boczkiem. Układamy w naczyniu do zapiekanek (lekko je wcześniej przetarłam masłem) oprószamy papryką i pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 25-30 minut, aż boczek się

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Schab zapiekany pod pierzynką warzywno-serową 310

zapiekać jeszcze 5 minut. Wyłączyć piekarnik i odczekać kilka minut, aż wszystko się "uspokoi" a mięso "wchłonie soki".   Mięsko smakuje trochę jak uduszone, bo z warzyw, keczupu i majonezu tworzy się sosik, w którym mięsko cały czas jest zanurzone i w nim sobie dochodzi. Podawać można właściwie ze wszystkim - z ziemniakami, frytkami, kaszą, ryżem lub po prostu z pieczywem

Kto ugości moich gości?
Boeuf Bourguignon a la maison z puree z ciecierzcy 188

ładamy na 2,5h pod przykryciem do piekarnika w temperaturze 180 przez pierwsze pół h, a potem 160 stopni.Namoczoną od min. 12h ciecierzycę gotujemy do miękkości w osolonej wodzie z łyżeczką masła.Odcedzamy, zagniatamy, dodajemy sklarowaną cebulę z masłem, pieprz i skórkę z limonki i posiekaną kolendrę. Przeciskamy przez praskę do ziemniaków lub grubsze sito.Rewelka

BaRepas
Grillowane kiełbaski pod ziemniaczaną pierzynką 210

przesmażyć na patelni po kiełbaskach. Ziemniaki ugotować do miękkości, przecisnąć przez praskę i wymieszać ze śmietana i częścią margaryny. W naczyniu do zapiekania ułożyć kiełbaski a następnie nałożyć na nie cebulę. Całość pokryć ziemniaczanym puree. Wierzch posypać startym serem oraz pozostałą częścią margaryny, pokrojonej w kawałki. Naczynie wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać w temp. 175-180°C przez

Świat Domowej Kuchni