ziemniaki z piekarnika - 7450 przepisów (strona:272/497)

Faszerowany schab z piekarnika 193

nadzianym schabem szczelnie przykryć folią aluminiową, wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na około 1,5godziny. Odkryć około 20 minut przed końcem pieczenia aby mięso ładnie się przyrumieniło. Powstały sos z pieczenia mięsa można przecedzić przez sito, zagęścić i wykorzystać do podania z pieczenią w towarzystwie ziemniaków lub kaszy. Normal 0 21 false false false PL X-NONE

W garach u Gosi
Kapusta z grochem i pieczoną kiełbasą 168

być również inna kiełbasa. Idealnie byłoby takie kiełbaski upiec w piekarniki, ale mnie zależało na czasie, więc wybrałam szybszy sposób. Do tego udusiłam, a potem zrumieniłam na oleju wiórka cebuli. Na talerz wyłożyłam kapustę, obok kawałek chrupiącej kiełbasy z dodatkiem rumianej cebuli. Można do tego podać gotowane, tłuczone ziemniaki lub pieczywo. Smacznego :)  (function

Kulinarne przemyslenia
Piątek: Pieczony łosoś z warzywami i kaszą jaglaną 145

łososia ½ szklanki kaszy jaglanej 250 g brukselki Mały słodki ziemniak 250 g dyni 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka majeranku Pół szklanki kaszy jaglanej Mała dymka 1 łyżka oleju roślinnego Kilka łyżek posiekanego szczypiorku Sól Pieprz 2-3 łyżki sosu barbecue albo sosu teryaki Przygotowanie: Krok 1 Rozgrzej piekarnik do 180 st. Warzywa umyj. Obierz batata i pokrój w kostkę. Dynię

Niedzielny kucharz
drożdżowe bułeczki z nadzieniem ziemniaczanym 147

ziemniaków dodajemy podsmażoną cebulkę, ser. Całość ugniatamy tłuczkiem do ziemniaków, doprawiamy solą oraz pieprzem. wykonanie bułeczek: Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy, przy pomocy szklanki wykrawamy krążki. Na każdy nakładamy farsz, zlepiamy brzegi i formujemy bułeczki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawiamy do podrośnięcia. Przed włożeniem do piekarnika smarujemy rozkłóconym jajkiem. Pieczemy

Domowy Smak Jedzenia
Ziemniaczki zapiekane z serem 287

Ziemniaczki obieramy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Gotowe ziemniaki odcedzamy. Żółty ser ścieramy na tarce o grubych oczkach, a ser favita kroimy w drobną kostkę. W żarodpornych naczyniach umieszczamy masło i ziemniaczki, posypujemy je serem favita i serem żółtym. Zapiekamy je około 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Przed podaniem posypujemy świeżo mielonym pieprzem

PatiGotuje
Łosoś w kremie chrzanowym 167

sałat z sosem winegret, ale frytki można zastąpić np. młodymi ziemniakami z koperkiem. SKŁADNIKI 400-500 g filetu z łososia 1/2 cytryny 250 g sera ricotta 1 mały pęczek koperku 1/2 brokuła 4 łyżeczki chrzanu z żurawiną Krakus  + do posmarowania ryby sól morska lub himalajska, pieprz cytrynowy WYKONANIE Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 ° C. Łososia umyć i pozbawić skóry

Passions hobbies life
Warzywna zapiekanka z dynią i papryką 155

około 5 minut, a następnie wystudzić. W misce połączyć dynię, ziemniaki, podsmażone warzywa i 3/4 sera startego na grubej tarce. Dodać posiekaną pietruszkę, tartą bułkę, bazylię, gałkę muszkatołową i jajka. Doprawić solą i pieprzem i wszystko dokładnie wymieszać. Przełożyć do naczynia żaroodpornego lekko wysmarowanego tłuszczem i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni. Zapiekać 40-45 minut

kuchnia doski
ZAPIEKANA ZUPA KALAFIOROWO-SEROWA 186

rozgrzejcie masło, zeszklijcie na nim pora. Dorzućcie kalafiora i pokrojonego ziemniaka. Zalejcie wszystko bulionem i gotujcie, aż warzywa zmiękną. Dodajcie pokruszony ser z niebieską pleśnią, poczekajcie aż dobrze się rozpuści, wymieszajcie i zmiksujcie na gładką masę. Przyprawcie do smaku dobra solą, świeżo zmielonym pieprzem i gałką muszkatołową. Nagrzejcie piekarnik do temperatury 250-280 st - najlepiej z grzaniem od góry. Zupę

OliveandThyme
Ciasto orzechwe z ziemniakami !!! Pychotka 163

blachę wcześniej wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą.   Ugotowane ziemniaki zmielić, dodać do nich orzechy, cukier puder, żółtka i olejek migdałowy. Masę dokładnie wyrobić. Białka ubić na sztywno i dodać do masy, delikatnie mieszając. Masę wyłożyć na kruche ciasto, przykryć drugą częścią ciasta i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 40 minut w 170 stopniach. Gotowe ciasto posypać cukrem

Jadło i czytadło
Pumpkin Stew 103

paprykę, łyżeczkę soli, pół łyżeczki pieprzu, cukier, morele, oba rodzaje ziemniaków ( pokrojone w kostkę ) i bulion. Przykryłem i dusiłem godzinę. W tym czasie obrałem i oczyściłem dynię, miąższ pokroiłem na kawałki, podsmażyłem na maśle, oprószyłem sola i pieprzem. Dodałem do mięsa razem z sherry i kukurydzę. Wstawiłem do piekarnika, zapiekałem przez godzinę w temperaturze 160 stopni

R'n'G Kitchen
Zapiekanka obiadowa 128

wyłożyć na ziemniaki. • Brokuły lekko obgotować w posolonej wodzie z łyżeczką cukru – nie stracą koloru. • Ułożyć warstwę brokułów na kurczaku. • Śmietanę wymieszać z solą i pieprzem, polać brokuły. • Ser żółty porwać na kawałki i posypać na brokułach. • Zapiekankę piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez 30 minut

To co kocham
Muffiny ziemniaczane z jajkiem. 190

tymianek (ok. 1 łyżeczki) 18 szt. jajek przepiórczych szczypiorek Wykonanie: Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce na grubych oczkach, odsączyć. Dodać starty ser, jajko, sól, pieprz i tymianek. Wymieszać.  Ziemniaczaną masę nakładać do natłuszczonej formy na muffinki (lub foremek silikonowych) dociskając do brzegów, nadając jej kształt koszyczka. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec ok. 25 minut. Następnie

zadanie-gotowanie
Barszcz ukraińki z batatem i zieloną soczewicą 199

buraki ½ szklanki zielonej soczewicy marchewka mały batat (można zastąpić ziemniakiem) cebula biała część małego pora kilka kropel cytryny 700ml bulionu (można zastąpić wodą) Przyprawy: 5 ziarenek ziela angielskiego, 2 liście laurowe, świeżo mielony pieprz, świeżo mielona sól, majeranek Dwa buraki zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni. Pieczemy jedną godzinę. Można je również ugotować

Kolizje Smaków
Francuska zapiekanka z puree i klopsikami 222

wrzącej wody, gotujemy przez 30 minut, odcedzamy. 2. Przygotowujemy puree: ziemniaki gotujemy, odcedzamy. Dokładnie je gnieciemy, dodajemy masło, mleko i przyprawy do smaku. Mieszamy ze startym na tarce serem. 3. Puree przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na to układamy klopsiki, mocno je dociskając. Całość możemy posypać serem. Zapiekamy w piekarniku z funkcją termoobiegu przez około 30 minut

Szefowa kuchni
Gęś pieczona w całości 138

jabłko.Podlać dodatkowo wodą. Ponownie zamknąć i wstawić do piekarnika. Podczas pieczenia super jest jak mięso będzie polewane sosem własnym. Pod koniec pieczenia otworzyć formę, polać mięso sosem wytworzonym podczas pieczenia. Zwiększyć temperaturę do max i czekać aż gęś pięknie się zarumieni. Gęś była rewelacyjna, podawać z ziemniakami, kluseczkami lub pyzami. Cudna, pyszna i zdrowa

Kuchnia Pokoleń
Ziemniaczane curry z sezamem i pieczoną modrą kapustą 133

minuty stale mieszając. Dodaj pokrojone w dużą kostkę ziemniaki. Dokładnie wymieszaj, a na samym końcu dodaj sok z cytryny (2-3 łyżki). oraz skórkę. Kapustę pokrój na 8 części. Skrop oliwią i posyp solą. Piecz w temp. 17-180 C około 20 minut na dolnej półce piekarnika. Smacznego

greenscarf
Babki ziemniaczane z mięsem 79

Mięso opłukać, i ugotować do miękkości z dodatkiem kostki warzywnej. Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce, dodać mąkę, przyprawy do smaku, przysmażoną cebulę. Całość dokładnie wymieszać i wyłożyć do połowy wcześniej przygotowanych foremek (najlepiej aluminiowych). Do każdej foremki włożyć po kawałku mięsa i przykryć resztą masy ziemniaczanej. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i upiec na złoty kolor

Tradycyjna Kuchnia
Zapiekanka warzywna z kiełbaską 114

Zapiekanka warzywna z kiełbasą Składniki: buraki ziemniaki marchew pasternak cebula kiełbasa oliwa z oliwek sól majeranek koperek rozmaryn Warzywa i kiełbasę obrałam i pokroiłam w plasterki, a następnie ułożyłam warstwami w naczyniu żaroodpornym.  Każdą warstwę polałam oliwą i dodałam przyprawy oraz zioła. Wstawiłam do piekarnika na ok 1 godzinę i 15 min., temp. 180  º C. (czekamy

nietadieta
Pieróg biłgorajski - nieco lżejszy 177

jajka 1 op Ricotty 150 ml śmietany 12% sól pieprz Ziemniaki na gorąco utłuc razem z wodą, dodać kaszę suchą i ugotowaną, wymieszać i przestudzić. Dodać ricottę, śmietanę i jajka, doprawić solą i pieprzem. Formę wyłożyć papierem, wylać masę i piec godzinę w temp 180 st. Wyjąć z piekarnika. Lekko przestudzić w formie i wyjąć z formy na deseczkę. Podawać

Gotowanie jest łatwe
Filet z kurczaka owinięty plastrami parzonego boczku. 165

posypujemy dużą ilością ziół prowansalskich, pokrapiamy oliwą. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni, na 30 - 40 minut (uważamy żeby nie przesuszyć mięsa). Podajemy z sałatką z ogórka i pomidora oraz ziemniaczkami*: Składniki: ogórek zielony 2 średnie pomidory jogurt naturalny 150 ml szczypta pieprzu, soli, czosnku granulowanego kilka ziemniaków  szczypta bazylii oliwa Pomidory i ogórka kroimy w małe kostki

Moje-pitraszenie
Jesienny pieczony udziec z indyka 132

być folią aluminiową). Odstawić na kilka godzin. Piec w piekarniku (220 stopni, około 2 godziny) – najpierw skórą do dołu, potem obrócić – pod przykryciem do miękkości. Zdjąć nakrycie z naczynia i piec jeszcze 10 minut skórką do góry, żeby była chrupiąca i podsuszona. Podawać z duszonymi albo pieczonymi ziemniakami lub ryżem, które można podlać sosem z indyka. Podobne przepisy

Pociąg Do Kuchni
Kotlety Schabowe z Pieczarkami i Serem (Schab z Pieczarkami i Serem) 736

naczynia żaroodpornego, posypujemy kawałkami masła, przykrywamy i umieszczamy w piekarniku nagrzanym do temperatury ok. 160 stopni. Pieczemy ok. 30 minut. Pod koniec pieczenia na każdy kawałek schabu wykładamy farsz oraz starty ser i jeszcze chwilę zapiekamy do momentu stopienia sera. Gotowe kotlety schabowe z pieczarkami podajemy z ziemniakami i dowolnymi surówkami.       Moje posty

Słodka Strona
Zapiekanka ziemniaczano- kalafiorowa 198

obrać ze skórki pokroić na mniejsze cząstki i rozłożyć na ziemniakach. Kalafiora podzielić na różyczki i ugotować w posolonej  na półtwardo. Rozłożyć na wierzch zapiekanki. Śmietanę wymieszać z rozdrobnionym czosnkiem,gałką muszkatołową, papryką słodką, ostrą, solą i pieprzem. Polać zapiekankę i ułożyć ser pokrojony w paseczki. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 30 minut. zapiekanka ziemniaczano

O kuchni z uczuciem
Jesienny pieczony udziec indyka 152

być folią aluminiową). Odstawić na kilka godzin. Piec w piekarniku (220 stopni, około 2 godziny) – najpierw skórą do dołu, potem obrócić – pod przykryciem do miękkości. Zdjąć nakrycie z naczynia i piec jeszcze 10 minut skórką do góry, żeby była chrupiąca i podsuszona. Podawać z duszonymi albo pieczonymi ziemniakami lub ryżem, które można podlać sosem z indyka. Podobne przepisy

Pociąg Do Kuchni
Ciasto czekoladowo bananowe 186

banany Banany rozgniatamy (ja do tego celu używam tłuczka do ziemniaków) i miksujemy z cukrem miękką margaryną i jajkami. Masa ma dość niejednolitą konsystencję ale zapewniam, że tak ma być. Dodajemy startą czekoladę, mąkę, sodę, proszek, starannie mieszamy. Przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 170 st C na ok 60-70 minut. Studzimy

Cynamonowe szczęście
Szybki chleb lekko razowy 116

Będzie się kleiło, ale tak to już jest jak dodajemy ziemniaki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie przez moment znów wyrabiamy i przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Znowu przykrywamy ściereczką i tym razem odstawiamy na 40 minut. Ciasto nam ładnie wyrośnie. Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni i pieczemy chlebek przez 40 minut. I szybki

Marder&Marder Manufacture
szaszłyki z piersi z grilla w piekarniku... 2428

posmarować pędzelkiem maczanym w marynacie, dodałam również pozostałą paprykę, cebulę, czosnek piekarnik Bosch ustawić na "grill-duża powierzchnia", nagrzać do 230 C, 2 poziom- wstawić blaszkę i grillować około 20 minut, następnie przełączyć na termoobieg na 5 minut - termoobieg odparuje nadmiar płynu i przypiecze na chrupiąco podałam z ziemniakami młodymi i sałatą ze śmietaną - szaszłyki są pyszne, pachną grillem

W Mojej Kuchni Lubię
Zapiekanka ziemniaczana. 42841

kroimy w kostkę i rozkładamy na kiełbasce. Przykrywamy drugą porcją ziemniaków. Posypujemy solą i pieprzem i gałką muszkatołową. W kubeczku mieszamy śmietanę z żółtkiem, odrobiną soli do smaku i pieprzem. Zalewamy naszą zapiekankę. Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach i rozkładamy równo jako ostatnią warstwę. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni C do momentu aż ser się

O kuchni z uczuciem
Tarta z farszem ziemniaczanym 142

Wymieszać i odstawić do lekkiego przestudzenia.Do ziemniaków dodać boczek z cebulą i czosnkiem, wbić całe jajka i dodać posiekany koperek. Przyprawić wedle uznania solą, pieprzem i gałką muszkatołową , i dokładnie połączyć wszystkie składniki.Tak przygotowaną masę wyłożyć na podpieczony spód tarty i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 - 200 stopni

Codzienna kuchnia niecodzienna
Karkówka z cynamonem 170

marchwi (robimy to szczelnie ) Po przykryciu karkówki talarkami marchwi i ziemniaków , na samym wierzchu ( na całej powierzchni ) kładziemy plastry cebuli i jedno jabłko pokrojone w ćwiartki Obficie posypujemy wierzch cynamonem, dokładamy kilkanaście ( tak ) ziaren jałowca, można tez posypać umiarkowanie pieprzem, podlać winem Tak przygotowane mięso wstawiamy do gorącego piekarnika i w temp. 200 stopni C pieczemy pod przykryciem około

Proste Potrawy
Zdrowe frytki z batatów jako fit alternatywa do tradycji 206

dawkę beta karotenu (prowitamina witaminy A). W składzie słodkich ziemniaków występują również minerały, takie jak: wapń, żelazo, potas, magnez, sód, fosfor oraz cynk. Co również warto zaznaczyć te słodkie ziemniaki zawierają cenny związek, jakim jest błonnik pokarmowy (około 2,5 g/100 g produktu), który reguluje pracę jelit i zapobiega nieprzyjemnym dolegliwościom trawiennym. 9 a jak wiadomo, większości z nas tradycyjne(...)piekarnika, który nagrzewamy do mniej więcej 200 – 220 st C. Bataty pieczemy około 18 minut, pod koniec doglądając ich miękkości (można sprawdzić widelcem), bacząc na końcówki frytek, aby się nie zaczerniły. W ten sposób uzyskane frytki są nie tylko miękkie, ale też cudownie chrupiące. Możemy je spożywać solo, z domowym sosem lub np. jako alternatywa do ziemniaków czy kaszy

W Kawiarence
Schab pieczony w rękawie, aromatyczny i pyszny 218

zostają w mięsie. Bardzo łatwo jest przygotować takie mięso. Można jeść na zimno, podczas pieczenia wytworzy się sos. Który po ostygnięciu przekształci się w pyszną galaretę. Na ciepło do ziemniaków też będzie pyszne. Ja upiekłam schab z kością, ale możecie upiec bez . Moim zdaniem schab z kością jest bardziej aromatyczny Schab umyć osuszyć. Doprawić solą pieprzem, papryką słodką i ostrą(...)mięso oliwą w której były pomidorki suszone, obsypać kawałkami pomidorów suszonych i plasterkami czosnku. Dokładnie zamknąć rękaw foliowy, delikatnie potrząsnąć worek, żeby oliwa obtoczyła mięso. Wstawić mięso na nagrzanego piekarnika do 190 stopni i piec, według zasady na 1 kg mięsa 1 godzina pieczenia. Po upieczeniu zostawić do ostudzenia w foli. Dopiero jak będzie zimny, rozciąć folię, wyjąć mięso. Mięso

Kuchnia Pokoleń

Proponowane wyszukiwania