przez maszynkę do mielenia mięsa *** *** Do małego garnka wlewamy miód, wsypujemy cukier i dodajemy masło. Całość podgrzewamy, ciągle mieszając do momentu, aż składniki się połączą *** *** Do garnka dokładamy rozduszone ziemniaki i całość miksujemy mikserem na gładką masę. Odstawiamy do przestygnięcia *** *** Do przestudzonej masy dodajemy mąkę, przyprawę do piernika, kakao, sodę oraz jajko *** *** Z masy wyrabiamy jednolite ciasto. Jeżeli ciasto będzie(...)rąk należy dodać trochę więcej mąki *** *** Ciasto rozwałkowujemy na podsypanym mąką blacie, na grubość ok 5 mm i wykrywamy foremkami pierniczki *** *** Wycięte pierniki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce *** *** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160’C z termoobiegiem i pieczemy przez 10 minut *** *** Z podanych składników wyszły mi 4 duże blachy pierniczków *** *** Po przestudzeniu pierniczki lukrujemy lub polewamy
Blog z Apetytempieprz, pieprz ziołowy, papryka słodka) olej Mięso pokroić w średnią kostkę, doprawić wedle uznania, polać odrobiną oleju, wymieszać i odstawić na kilka minut, aby przeszło aromatem i smakiem przypraw. Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, odparować, dodać masło, mleko i utłuc tłuczkiem na puszyste puree. Na rozgrzanej patelni podsmażyć mięso indycze, przełożyć do miski i na tym samym tłuszczu podsmażyć(...)Następnie dodać mięso, wlać słodką śmietankę i dusić do chwili, aż śmietanka nieco odparuje i wytworzy się niewielka ilość sosu. Ziemniaczane puree przełożyć do szprycki i na papierze do pieczenia wycisnąć gniazdka. W środek nałożyć warzywa z indykiem i zapiec krótko w piekarniku nagrzanym do 175 st z funkcją grilla. Artykuł Ziemniaczane gniazdka z indykiem i warzywami pochodzi z serwisu
Pieguskowa Kuchniapowstałe spaghetti po neapolitańsku umieszczamy w okrągłej formie i wkładamy do nagrzanego na 200 stopni piekarnika. Grzyby, po wszystkich niezbędnych zabiegach w zależności od rodzaju grzybów, podsmażamy, a ziemniaki obieramy i gotujemy w całości. Po ugotowaniu kroimy w plasterki, tak jak i cebulę. Jak się nam trochę podpiecze spód, czytaj: będzie w miarę zbity to kładziemy na nim dodatki(...)wszystkie. Z zieleniną czekamy na koniec, albo dajemy ją tuż przed wyjęciem z piekarnika, albo nawet po wyjęciu. W innym przypadku zmieni radykalnie swój wygląd na nieciekawy :) Właściwie nie pieczemy jakoś specjalnie tej pizzy z dodatkami. Chodzi raczej o to, żeby się w miarę podgrzały. Z pozostałego makaronu robimy sos majonezowy. Gotujemy go tak długo aż zacznie się rozgotowywać. Miksujemy
Kryzysowa Książka Kucharskazmiękły (j eżeli śliwki są twarde, ja używam własnych, suszonych ). Szynkę kroimy na plastry ( jak na kotlety ) i rozbijamy. Przyprawiamy solą i pieprzem. Na każdego rozbitego kotleta nakładamy plaster pieczonego boczku i dwie śliwki ( wody po śliwkach nie wylewamy, podlejemy nią mięso ). Rolujemy i zabezpieczmy sznurkiem lub wykałaczkami. Roladki przyprawiamy dodatkowo papryką. Na rozgrzanym oleju obsmażamy roladki z każdej(...)wodą. Dusimy pod przykryciem do miękkości. Na koniec dodajemy śmietanę ( ok. 100 ml ). Jeżeli chcemy zagęścić sos możemy do śmietany około 2 łyżeczek mąki i zagotowujemy. Podajemy z ziemniakami lub kaszą. SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments
Smaki EwySmarujemy nasze kotlety (nietłuczone) powstałą papką. Zamarynowane przez noc mięsko układamy w naczyniu żaroodpornym. Wylewamy resztę marynaty. Zapiekamy pod przykryciem w 170 stopniach przez około 40 minut. Podczas pieczenia przekręcamy mięsko i polewamy wypieczonym sosem by nie było suche. Pomysł powstał spontanicznie. Początkowo mięso miało być grillowane na patelni. Ale dla tylu osób ... to tyle roboty :) Zaradna Siostra wymyśliła(...)okazało się strzałem w 10. Mięso wyszło soczyste (i to wybitnie jak na indyka) i aromatyczne. Panowie stwierdzili, że normalnie jak z grilla. Mięso podałyśmy z tradycyjnymi dodatkami (ziemniaki, buraczki), ale fantastycznie pasowało by to do zieleniny, gotowanych warzyw czy opiekanych ziemniaczków. Słowem do wszystkiego ;) I Tak niewielkim nakładem sił powstał fantastyczny obiad, a przy tym pomysł na filet
Kuchnia po mojemuDodajemy również pomidory. Po około pięciu minutach wlewamy bulion, dodajemy przyprawy i dusimy wszystko około 30 godziny na małym ogniu. W tym czasie obieramy i gotujemy w osolonej wodzie ziemniaki. Kiedy będą miękkie, odcedzamy i ubijamy tłuczkiem z mlekiem i rozpuszczonym masłem. Dodajemy połowę startego sera i mieszamy. Kiedy wszystkie składniki gulaszu będą miękkie, mąkę kukurydzianą mieszamy z 1/3 szklanki(...)dodajemy do gulaszu. Ewentualnie jeszcze przyprawiamy do smaku. Gotujemy jeszcze przez chwilę. Gulasz nakładamy do kokilek, albo jednego dużego naczynia żaroodpornego, na wierzch układamy puree i posypujemy serem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 C przez około 25 minut
e-PrzepisyKulinarneobiad zamiast ziemniaków zaserwujmy ugotowaną na sypko kaszę jaglaną z podsmażoną cebulką – pyyyszna. Do tego mizeria i kotlety sojowe w przyprawie do ryby. Szybko, sycąco i odrobinę kalorycznie – odpowiednio do pogody. 20 rozgrzewających zup na jesień/20 warming soups for the autumn 1. Zupa z czarnej fasoli i pomidorów / Black bean and tomato soup 2. Krem z cukinii / Cream(...)zucchini 3. Krem z pieczonej papryki / Cream of roasted red bell pepper 4. Syryjska zupa soczewicowo-imbirowa / Syrian lentil and ginger soup 5. Francuska zupa cebulowa / French onion soup 6. Krem z warzyw korzeniowych / Cream of root vegetables 7. Meksykańska zupa fasolowa / Mexican bean soup 8. Wegańska zupa pieczarkowa mojej mamy / My mum's vegan mushroom soup
Qlinarnie i Qlinarniecienkie plasterki, zblanszować w lekko osolonej wrzącej wodzie. Odcedzić. Cebulę poddusić na tłuszczu z dodatkiem szczypty cukru i soli, dodać pokruszone grzyby ( bez namaczania ). Dusić około 10 minut. Dodać ziemniaki, wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Odstawić do ostygnięcia. Kaczkę napełnić farszem ziemniaczanym. Otwory spiąć wykałaczkami a następnie nitką zasznurować wokół wykałaczek. Jeżeli luzowaliśmy kaczkę, można lekko obwiązać ją sznurkiem(...)kształt. Posmarować tłuszczem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni, po 20 minutach zmniejszyć temperaturę do 140 stopni – nie otwierać piekarnika dopóki temperatura nie zmaleje do 140 stopni. Piec kaczkę około 1,5 – 2 godzin. zastawa
królestwo garówjajek 2 łyżki masła gałka muszkatołowa sól szpinak świeży 10-15 dag boczku surowego PRZYGOTOWANIE: Obrane ziemniaki płuczemy i zalewamy świeżą wodą. Gotujemy z dodatkiem soli do miękkości. Następnie ziemniaki przekładamy do malaksera i z dodatkiem masła i gałki muszkatołowej rozdrabniamy całość na puree. Szpinak płuczemy, obgotowujemy w lekko osolonej wodzie około 5 minut, odcedzamy. Boczek kroimy w kosteczkę(...)złoto. Następnie z puree wyciskamy na papier ułożony na blaszce wianuszki, wykładamy ich środek szpinakiem i boczkiem, następnie wbijamy jajko. Wkładamy do piekarnika na 180 stopni i pieczmy całość do ścięcia się jajka (białka nie powinno być zbyt dużo by nie zakryło nam żółtka
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiminut, aby panierka podeschła. Rozgrzewamy na patelni olej kokosowy i kładziemy roladki. Smażymy na rumiano ze wszystkich stron. Obsmażone roladki przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy (folią lub papierem) i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180° C na ok. 20 minut.Roladki schabowe w panierce sezamowo kokosowej, to istna symfonia smaków, która bardzo mile zaskakuje z każdym kolejnym kęsem(...)Czuje się aromat sezamu i kokosa, który w połączeniu - zapachem kojarzy się z… chałwą. W tle delikatnie pobrzmiewa nutka cytryny. Całość – intrygująca i wyśmienita. Możemy podać z ziemniakami, surówką z pora… i nie tylko. Smacznego. Wydrukuj przepisThe post Roladki schabowe w panierce sezamowo kokosowej appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko
mojewypiekiinietylkoporcje:4 ziemiaki1 cebula1 żółta papryka1 czerwona papryka1/2 główki czosnku 1bakłażan1 cukinia3 łyżki oliwy z oliwekczarny pieprz125g sera fetaPrzygotowanie:Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni C. Kroimy ziemniaki w 2,5cm kostkę. Cebulę dzielimy na ósemki, usuwamy zewnętrzne, suche łupiny. Pozbawiamy papryki ogonków i pestek, a następnie kroimy w około 2,5-centymetrowe kwadraty. Dzielimy ząbki czosnku, nie obieramy(...)Wszystko razem dokładnie mieszamy z oliwą w naczyniu żaroodpornym. Doprawiamy czarnym pieprzem, ale nie solimy- slony smak nada potrawie ser feta (poza tym sól sprawia, że warzywa puszczają sok).Pieczemy około 45 minut- warzywa powinny być upieczone, a nawet gdzieniegdzie przyrumienione. Teraz musimy nastawić piekarnik na maksimum lub włączyć górną grzałkę- grill. Na wierzchu zapiekanki układamy plastry sera feta. Wstawiamy
Smakowity Blog Kulinarnybędzie każdy inny prosty sos. Tutaj mała ściągawka: Pesto z buraka liściowego Mangold Bazyliowe pesto Sos śmietanowy z szynką i gorgonzolą Sos szpinakowy do makaronu Sos z pieczonych pomidorów Sos pomidorowy do makaronu Pesto z rukoli z bazylią Pesto z natki pietruszki i orzeszków Szpinakowe pesto Szybki sos pomidorowy do makaronu Najprostszy sos serowy do makaronu Jeśli przygotujesz(...)zdjęcie, zamieść je pod tym przepisem przy pomocy żółtego przycisku Cook'd i weź udział w konkursie: Zielone gnocchi Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 500 g ugotowanych starych ziemniaków ok. 200 g mąki pszennej 1 jajko 1 pęczek natki pietruszki szczypta sól Wykonanie:Gorące ziemniaki przeciskamy przez praskę i odstawiamy do lekkiego przestygnięcia. Natkę siekamy.W dużym
Kulinarne przygody GatityBrakuje mi ostatnio czasu na pisanie, ale obiecuję to nadrobić. Postaram się aby każdego dnia był przynajmniej jeden wpis :) Na początek chcialabym zaproponować ciasto z truskawkami
kuchnia doskimożna ją było wykorzystać nawet do zrobienia śniadania? Zapraszam Cię na test frytkownicy beztłuszczowej Instant Vortex , w której ostatnio robię śniadania, obiady i kolacje. We frytkownicy beztłuszczowej Instant Vortex piekę też pyszne i zdrowe babeczki zgodnie z dietą keto . Pobierz przepis i skosztuj! Frytkownica beztłuszczowa Instant Vortex – jej nazwa nie kojarzy się zbyt zdrowo bo samo słowo frytkownica kojarzy(...)frytkownicą beztłuszczową Instant Vortex . Od razu zaznaczam, że otrzymałam ją we współpracy, ale najpierw kilka tygodni ją wypróbowywałam, piekąc w niej frytki (bo jakże by inaczej!) zarówno z surowego ziemniaka jak i mrożonego, przygotowałam różne rodzaje mięs, grillowałam różne warzywa, podgrzewałam nawet zupę, upiekłam mini pizzerinki, muffiny…. A tym, czym chciałam się Wam pochwalić – to obłędnie pyszne
W Kawiarenceznajdziecie tu przyprawy uniwersalne, przyprawy smakowe (z czosnkiem, curry, chili, koperkiem), przyprawy do mięs, a także przyprawy specjalne (do gulaszu, mięsa mielonego, pomidorów i mozzarelli, gyrosa, sałatek i dipów, pieczonej kaczki). Na każdym wariancie Przyprawy Specjalnej Vegeta Natur znajdziecie także inspirujące przepisy kulinarne. Dziś do mojego dania ze śledziem wybrałam Przyprawę Specjalną Vegeta Natur do ryb i owoców morza(...)imbir, rozmaryn 2,1%, koper, liść laurowy i oliwę z oliwek. Idealnie pasuje do śledzia, a zarazem w wspaniale komponuje się z pozostałymi składnikami mojego dania. Aromatyczny śledź z ziemniakami i granatem Czas przygotowania: 15 minut + czas marynowania Składniki: 5 filetów śledziowych 1 szklanka mleka 1-2 łyżki oleju rzepakowego 1 opakowanie mieszanki przypraw Vegeta natur
Kulinarne przygody Gatitywlać do małego pudełka i zamrozić. Zostawić do wykorzystania później, np do grochówki Druga wersja szynka imprezowa , szynkę pokroić na 0,5 cm plasterki, sos który wytworzył się podczas pieczenia wlać do płaskiego naczynia i wstawić do lodówki aż zgęstnieje, powstanie galaretka. Następnie gęstą galaretkę pokroić w kosteczkę. Plasterki szynki obłożyć galaretką. Trzecia wersja szynka na obiad, Szynkę wyjąć(...)jest to konieczne. Troszeczkę mąki ziemniaczanej wymieszać w małej ilości wody, dodać do gotującego się sosu. Uważać żeby nie dodać za dużo bo powstanie kisiel:) Podawać z ziemniakami. Smacznego
Kuchnia Pokoleńsól pieprz gałka muszkatołowa gałązka szałwii 100 g masła 300 g sera raclette pokrojonego w plastry 100 g boczku w plasterkach 3 gałązki natki pietruszki Przygotowanie Ziemniaki i słodki ziemniak obrałem, pokroiłem w plastry, ugotowałem 10 minut ( najlepiej w garnku na parze ). Cukinię umyłem, pokroiłem w plasterki. Dynię obrałem, usunąłem nasiona , pokroiłem w cienkie cząstki. Jajka ubiłem ze śmietaną, mąką(...)pieprzem, gałką muszkatołową i posiekaną szałwią. Warzywa ułożyłem warstwami, na przemian z plastrami sera w naczyniu żaroodpornym, wysmarowanym masłem. Na wierzchu ułożyłem plastry boczku. Całość zalałem mieszaniną jajeczno-śmietanową. Piekłem 30 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni C. Zapiekankę podałem posypaną posiekaną natką pietruszki
R'n'G KitchenMoje dzieci ostatnio oszalały na punkcie tych babeczek. Zresztą nie tylko dzieci, bo każdy kto ich u mnie próbował, był zachwycony. Są niesamowicie delikatne i pyszne
kuchnia doskiubijaj tłuczkiem). Ser Gouda kroimy w bardzo cienkie i krótkie paseczki. Do miski wbijamy jajka, roztrzepujemy blenderem przez około 2 minuty - by minimalnie je ubić, dodajemy jogurt, mleko, ziemniaki i ser, ponownie blendujemy. Wsypujemy mąkę i łączymy (można też blenderem) oraz przyprawiamy (zalecam konkretnie przypieprzyć, by smak był wyrazisty). Na koniec dodajemy posiekany koperek (tu już mieszamy koniecznie łyżką(...)koperek zachował strukturę i by go było widać w cieście). Gotową masę (która będzie dosyć gęsta, ale będzie spływać z łyżki), wlewamy na blaszkę (28x19cm) wyłożoną papierem do pieczenia i wyrównujemy wierzch. Wstawiamy do piekarnika, ustawiamy około 170 stopni i termoobieg (choć niekoniecznie, wtedy ustaw 180 stopni) i pieczemy około 50-60 minut - czas pieczenia zależy od stopnia zarumienienia wierzchu
Kolorowy Przepisownikkaszy, a jeżeli coś zostanie, to można wszystko zblendować i mieć przepyszną pastę na chleb. Składniki na 4 porcje: 2-3 bakłażany (około 1 kg) 500 g małych, młodych ziemniaków 2 cebule 2-3 papryki (czerwone, żółte, fioletowe) 2-3 dojrzałe pomidory (400-500 g) 2 duże główki czosnku łyżeczka soli 50 ml oliwy/oleju roślinnego pęczek pietruszki Przygotowanie: Wszystkie warzywa(...)około 2 cm, a główkom czosnku odetnij tylko czubki, tak na wysokości 1/3, aby odsłonić ząbki. Umieść wszystko w dużym naczyniu do pieczenia, wlej oliwę, wsyp sól i wymieszaj wszystko najlepiej dłońmi. Umieść czosnek na górze. Piecz w temp. 180-190 C przez 40 minut, możesz w trakcie zajrzeć do piekarnika i przemieszać. Po tym czasie wyjmij naczynie z piekarnika
greenscarfUwielbiam sałatki ziemniaczane i nie mogę się im oprzeć. Pyza to kartoflana dziewczyna po prostu i wszyscy znajomi to wiedzą. Młode ziemniaczki w jogurtowym sosie, z
Smaczna PyzaPierś z kurczaka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i p rzekrajamy na dwa kotlety. Składnimi marynaty mieszamy ze sobą i nacieramy nią mięso. Odstawiamy minimum na godzinę do lodówki. Ziemniaki obieramy i razem z cukinią kroimy w grube plastry, cebulę w piórka, pomidorki rozkrajamy na pół, a ząbki czosnku rozgniatamy nożem. Tak przygotowane warzywa wkładamy do naczynia do zapiekania. Oprószamy(...)liści bazylii, skrapiamy oliwą, delikatnie mieszamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok 20 minut. Po upływie tego czasu na warzywa kładziemy filety i pieczemy jeszcze 10 minut. Smacznego
Cook&Lovesmaż na średnim ogniu aż się delikatnie zeszkli i zmięknie (ok. 10 minut). Dodaj ziemniaki, zalej bulionem warzywnym, doprowadź do wrzenia, następnie gotuj pod przykryciem na małym ogniu, aż ziemniaki staną się bardzo miękkie (ok. 20 min. ) Gdy zupa się gotuje, przygotuj grzanki. Piekarnik nagrzej do 200 stopni C. Na małej patelni rozpuść masło. Dodaj rozgnieciony ząbek czosnku i oliwę(...)podziel na małe kawałki lub pokrój w kostkę, przełóż do miski wraz z masłem i czosnkiem z patelni. Dobrze wymieszaj rękami, następnie przełóż chleb na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz przez ok. 10 minut, aż grzanki staną się złote i chrupiące. Czosnek niedźwiedzi dobrze umyj, od liści odetnij długie ogonki. Liście grubo posiekaj, następnie przełóż do garnka
Chilli Czosnek i Oliwadoskonale pasują owoce, zwłaszcza te jednocześnie kwaśnawe i słodkie, np. jabłka, śliwki, żurawina, pomarańcze czy ananas. A i z warzywami na pewno się nie pogryzą, np. z burakami czy ziemniakami. Jeśli lubicie pomidory, to do śledzia one również pasują. Sałatka zimowa śledziowa - obłędnie pyszna i kolorowa, zachwyci rodzinę i gości. Polecam! SKŁADNIKI: 300g filetów śledziowych w occie 1 twarde(...)małe buraki 2 łyżki majonezu jogurt grecki sałata lodowa sól, świeżo zmielony pieprz posiekane orzechy włoskie i świeża zielenina do dekoracji ciemne pieczywo PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Buraki dokładnie myjemy, pieczemy w piekarniku do miękkości. Krok 2. Przestudzone buraki kroimy w drobną kostkę z szalotką i jabłkiem. Krok 3. Filety śledziowe osączamy z zalewy, siekamy, dodajemy do buraków, szalotki i jabłka
Moja Książka Kucharskaprzykrycia piec przez kolejne 10 minut, aż skórka na każdym kawałku ładnie się przypiecze. Podawać ciepłe, bezpośrednio po przygotowaniu. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Kawałki kurczaka można także piec od razu po wymieszaniu ze składnikami marynaty, bez konieczności leżakowania w lodówce, jednakże wówczas nie przejdą one tak dobrze smakiem ketchupu i przypraw. Kurczaka zamarynowanego w ten sposób można także przygotować(...)przy czym wówczas należy go często przewracać. Nadmiar marynaty, pozostały w misce, można wylać na kurczaka ułożonego na blasze/w naczyniu żaroodpornym, wówczas powstanie dużo pysznego sosu (np. do polania ziemniaków), ale kurczak bardziej się udusi, niż upiecze. Ketchup powinien być wysokiej jakości, najlepiej pikantny. Czosnek granulowany można zastąpić świeżymi ząbkami czosnku, przeciśniętymi przez praskę. Przygotowany w ten sposób drób
Gospodyni Miejskagranulowany - łyżeczka oliwy Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, przekrajamy na dwa kotlety i nacieramy 2 posiekanymi ząbkami czosnku, solą, pieprzem, papryką wędzoną i bazylią. Odstawiamy na bok. Ziemniaki obieramy, kroimy w grube półplasterki, paprykę i bakłażana kroimy w kostkę, cebule w piórka, pozostałe ząbki czosnku obieramy i rozgniatamy nożem. Warzywa wkładamy do naczynia żaroodpornego, oprószamy solą, czosnkiem granulowanym(...)papryką wędzoną. Skrapiamy oliwą z oliwek, dokładnie mieszamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok 20 minut. Po upływie tego czasu na warzywa kładziemy filety i pieczemy jeszcze 10-15 minut aż kurczak przestanie być surowy
Cook&Lovewarzyw wrzucam brokuły, kaszę i przyprawiam pieprzem i ziołami. Dorzucam także garść mrożonej pietruszki. Do miseczki z ugotowaną zupą wlewam olej lniany lub wrzucam masło. II Danie 16:00 Ziemniaki, ryba i pomidory z jogurtem naturalnym. Podwieczorek 17:30 Całkiem spontanicznie upiekłam owsiankę ze śliwkami. Zmusiły mnie do tego banany, które były już bardzo dojrzałe. Składniki 2 banany 2 jajka(...)szklanki płatków owsianych cynamon śliwki Wykonanie Banany obieramy ze skórki i rozgniatamy widelcem. Dodajemy jajka, płatki owsiane i cynamon. Gotową masę przekładamy do naczynia żarodpornego i układamy pokrojone sliwki. Pieczemy w 180 stopniach 35 minut. Kolacja 19:00 Omlet z serem i ziołami. Lila zjadła tylko dwa kęsy więc tą porcją najadła się nasza cała trójka. Ostatnie wpisy
lady-och-mistrzyni.blogspot.commasła olej do smażenia 200 g łagodnego sera żółtego (np. gouda) szczypiorek do posypania Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Ubić je z masłem przy użyciu ubijaka do ziemniaków. Cebulę i kiełbasę pokroić w małą kostkę i przesmażyć na rozgrzanym na patelni oleju. Do masy ziemniaczanej dodać cebulę, kiełbasę oraz sól i pieprz. Wszystko dokładnie wymieszać. Farsz wykładać(...)krokiety. Wyłożyć do żaroodpornej formy, posypać startym, żółtym serem i zapiekać ok. 15 minut w temperaturze 200°C (wierzch sera powinien być chrupiący). W czasie kiedy naleśniki się pieką, przygotować pieczarki. Pieczarki w śmietanie: 500 g pieczarek 6 łyżek śmietany 18% sól i pieprz do smaku olej do smażenia Pieczarki pokroić w cienkie plastry i przesmażyć na rozgrzanym na patelni
Bulliomajonezu i dokładnie mieszamy. ZIEMNIAKI : Piekarnik nagrzewamy do 220℃ z włączoną funkcją góra/dół bez termoobiegu Dno blaszki o wymiarach minimum 20x30 cm smarujemy 2 łyżkami oliwy. Ziemniaki obieramy, kroimy w niezbyt cienkie talarki i gotujemy w lekko osolonej wodzie, aż będą al dente (około 3 minuty). Dokładnie odcedzamy, przelewamy zimną wodą i osuszamy rozkładając na papierowych ręcznikach(...)formy, posypujemy suszonym tymiankiem, oregano oraz solą i pieprzem. Skrapiamy pozostałymi 2 łyżkami oliwy i delikatnie mieszamy dłońmi. Posypujemy parmezanem i jeszcze raz krótko mieszamy. wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 25-30 minut, do lekkiego zrumienienia. W połowie czasu pieczenia przekładamy talarki na drugą stronę. Podajemy z dipem majonezowym
cool and mintyłyżeczką masła i odrobiną soli (z tymi dodatkami jest smaczniejsza). Wody do gotowania dajemy drugie tyle, a nawet ciut więcej, aby ją lekko rozgotować. Po ugotowaniu rozgniatamy tłuczkiem do ziemniaków. Ugotowaną pietruszkę, ogórki kiszone, ząbek czosnku i obraną cebulę ścieramy na drobnych oczkach tarki. Marchewkę na grubych. Dodajemy do soczewicy. Wbijamy jajka, wsypujemy pozostałe przyprawy i kaszę mannę, mieszamy. Następnie(...)tartą - wtedy można ocenić czy nie potrzeba odrobinę więcej lub mniej. Całość dokładnie wyrabiamy rękoma. Masę przekładamy do podłużnych foremek-keksówek (u mnie 34x9cm i 26x9cm) wyłożonych papierem do pieczenia (trzeba dokładnie dociskać, aby nie było pęcherzyków powietrza w masie). Pieczemy 1 godzinę w 180 stopniach. Rada: składniki można zmielić w maszynce do mięsa, ale i bez tego dobrze się
Kolorowy PrzepisownikWspaniały smak grzybów, a na dodatek smak borowików! Korzystajmy z ich tegorocznego urodzaju i wkomponujmy je w codzienne dania, a poniżej nasza propozycja: Składniki: 6 do
kgwjanczewoduży filet za bardzo małe pieniądze. Miruna, jest chyba jedną z lepszych ryb, ma bardzo delikatne białe, kruche mięso i smakuję pod każdą postacią - czy to w sosie czy pieczona czy marynowana. Moja jest smażona w płatkach kukurydzianych. Składniki: filet miruny jajko 3/4 szklanki płatków kukurydzianych oliwa do smażenia sól,pieprz cytynowy Sposób przyrządzenia(...)oprószyć solą i pieprzem cytrynowym. Rozgrzać oliwę. Każdy kawałek fileta zanurzyć w jajku, obtoczyć w płatkach i smażyć z każdej strony na złoty kolor. Podawać z frytkami, ziemniakami lub z ryżem. Smacznego
pieprzny smaczekposiekanego świeżego tymianku (suszony też może być) 1-2 łyżki oliwy 1 łyżka miodu 1-2 łyżki octu balsamicznego 2 ząbki czosnku Sól i pieprz do smaku Na ziemniaczki Ziemniaki- ilość wedle potrzeb 2-3 łyżki miodu Sól Wyciskamy sok z pomarańczy, uważając, żeby nie wpadły do niego pestki. Do soku dodajemy oliwę, miód, ocet, pokrojony w plasterki czosnek(...)wyszły pyszne:)), tymianek, sól i pieprz. Ponakłuwane nożem udka umieszczamy w otrzymanej marynacie i zostawiamy na co najmniej godzinę. Następnie razem z całą marynatą wkładamy do żaroodpornego naczynia i pieczemy ok. 1h w 180*C z termoobiegiem. Co jakiś czas obracamy mięso i polewamy marynatą. Ziemniaczki kroimy na ząbki, solimy i luźno rozkładamy w żaroodpornym naczyniu. Wkładamy do piekarnika razem
les mirabellesSkładniki: 250 gram sera białego 2 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki wiórków kokosowych 1 łyżeczka sody oczyszczonej 4 łyżki cukru 1 cukier waniliowy 2
kgwjanczewoJak zwał tak zwał :) danie znane jest zarówno w kuchni polskiej jak i żydowskiej i litwińskiej. Są rózne wersje, moja jest jedną z prostszych i mniej
Z butelką mleczka w tle