ziemniaki pieczone - 9045 przepisów (strona:416/603)

Barszcz czerwony z grzybami i śliwkami 137

piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni do miękkości (około 1,5 godziny). Buraki ostudzić, obrać, zetrzeć na tarce o średnich otworach. Buraki przełożyć do garnka, zalać przecedzonym wywarem. Dodać grzyby, śliwki wraz z płynem w którym się gotowały. Zagotować. Wlać kwas buraczany. Zagotować. Doprawić do smaku świeżo zmielonym pieprzem, solą i cukrem. Jeszcze raz zagotować. Podałam z tłuczonymi ziemniakami

królestwo garów
Chleb z surowymi ziemniakami. 184

tarce i dorzucamy  do przesianej mąki,tam też dodajemy sól i nasiona...ja dodałem o etap później :) Gdy zaczyn wyrośnie po 10 minutach... dolewamy go do mąki z ziemniakami... i mieszamy,  jak produkty się połączą wyrabiamy ciasto...dosypując mąki żytniej... Po wyrobieniu odstawiamy do wyrośnięcia...minimum 30 min. Jak ciasto urośnie  dzielimy je na 3 foremki keksówki(...)piekarnika nagrzanego do 50 st.C żeby podrosło / ~15-20 min. Po tym czasie wyjmujemy, smarujemy jajkiem i posypujemy lub nie .... Piekarnik nagrzewamy do 225 st.C   Tak przygotowane chleby pieczemy 10 min./ 225 st., 10 min./ 200st., 40 min./ 180 st. Jak po upieczeniu postukamy w spód chleba, powinien być głuchy odgłos:)  Jeżeli nie ma takiego, to dopiekamy

chleba naszego
Pełnoziarnisty chleb ziemniaczany na drożdżach 205

wlałam rozpuszczone drożdże. Pozostałą mąkę posypałam na wierzchu, przykryłam ściereczką i odstawiłam misę w ciepłe miejsce na 20 minut. Mleko wymieszałam z wodą. Do misy z zaczynem drożdżowym dodałam ziemniaki, wlałam wodę z mlekiem i za pomocą haka wymieszałam mikserem na jednolite ciasto. Miskę ponownie przykryłam ściereczką i znów odstawiłam w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny aż ciasto(...)podwoi  swoją objętość. Moje ciasto bardzo pięknie wyrosło Ciasto wyłożyłam na dekę. Podsypałam mąką i lekko zarobiłam. Podzieliłam na dwie części. Z każdej uformowałam podłużny bochenek. Blaszkę do pieczenia wyłożyłam papierem. Środek oddzieliłam wysokim rantem. Po obu jego stronach ułożyłam moje bochenki. Zostawiłam jeszcze na chwilę (10 – 15 minut), żeby ciasto podrosło. Piekarnik włączyłam na 200 °C. Chlebki posmarowałam

Kuchnia u Krysi
SZYNKA NADZIEWANA JAK ROLADA 276

delikatnie zwijamy. Szynkę owijamy dratwą, nie za mocno aby farsz nie wyleciał ze środka. Musi być związana aby się nie rozwinęła. Przekładamy ją do naczynia żaroodpornego i przykrywamy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 % C, przez około 1,5 godziny.  Mięso wyjmujemy z piekarnika, studzimy aż będzie zimne, dopiero wtedy kroimy na kawałki. Ja chłodziłam je przed krojeniem(...)lodówce, aby podczas krojenia się nie rozpadło. Z wywaru który nam został można przygotować sos pieczeniowy. Szynkę kroimy w grube plastry, podgrzewamy w mikrofalówce i podajemy z kluskami, ziemniakami, kaszą polane sosem pieczeniowym. Mięsko smakuje jak rolady, jest przepyszne, a na zimno podajemy z pieczywem. Smacznego

Kulinarne Fantazje Marioli
Brownie jaglane z batatem, melisą i cytrynową nutą (bez mąki) 116

pieczenia o około 10 minut). Całkowicie studzimy przed krojeniem. Każdy kawałek jaglanego brownie udekorowałam wzorem z kakao (miałam gotowe szablony, ale możecie wykonać własne wycinając je w zwykłej kartce lub kartonie). * Rzadkie pure z batata - pokrojone w kostkę bataty ugotowałam w niewielkiej ilości wody (ze szczyptą soli), odcedziłam zostawiając około 1/2 szkl. wody z gotowania i rozgniotłam tłuczkiem do ziemniaków

Kolorowy Przepisownik
Zielone kluski śląskie 173

ziemniaki ze szpinakiem. Łączymy składniki i wyrabiamy dokładanie masę. Z gotowej masy formujemy okrągłe kluski (używam łyżki do lodów), które lekko rozpłaszczamy i robimy w nich palcem (lub końcówką od tłuczka) charakterystyczną dziurkę. Gdy woda się zagotuje wrzucamy kluski. Gotujemy 3-4 minuty od chwili wypłynięcia klusek na powierzchnię. Zielone kluski śląskie, tak jak tradycyjne podajemy jako dodatek do pieczonych

mojewypiekiinietylko
SZASZŁYKI Z PIERSI Z INDYKA Z WARZYWAMI I KASZĄ KUS KUS 196

polałam oliwą. Odstawiłam na około 2-3 godziny aby mięso i warzywa się zamarynowały i przeszły smakiem przypraw. Następnie naprzemiennie nadziewałam składniki na patyczki do szaszłyków. Można je piec na grillu bądź na patelni grillowej. Gotowe do jedzenia wyglądają jak poniżej. Idealnie pasuje do nich kasza kus kus Składniki: pomidory oliwki kapary świeża, pokrojona pietruszka cebula czosnek bulion Składniki pokroiłam(...)poddusiłam na patelni na oliwce. Do kaszy  kus kus dodałam szklankę bulionu i wszystko razem wymieszałam. lub  sałatka ziemniaczana: przepis na nią znajdziecie TU Ugotowałam parę ziemniaków w mundurkach,  po ostygnięciu obrałam je ze skórki i pokroiłam w grubszą kostkę. Dodałam pokrojone korniszony można również kiszone ogórki, sporo koperku

potrawyregionalne
Orzeźwiający bananowiec 187

pieczemy ok 30 minut w 180 st. C Masa bananowa: 5 bananów 3 galaretki pomarańczowe 2 łyżki masła 0,5 szklanki wody sok z cytryny 1 galaretkę rozpuszczamy zgonie z instrukcją na opakowaniu i zostawiamy do lekkiego stężenia. 4 banany kroimy, polewamy sokiem z cytryny i blendujemy na gładką masę (ja z powodu braku blendera rozgniotłam je tłuczkiem do ziemniaków

Cynamonowe szczęście
Zupa krem z czerwonej soczewicy. 153

ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i dodać do cebuli. Chwilę smażyć, a następnie zalać wrzącym bulionem. Dodać liść laurowy, ziele angielskie oraz opłukaną na sicie soczewicę. Gotować do miękkości warzyw po czym wlać pomidory z puszki i gotować około 5 minut. Zupę dokładnie zmiksować na gładki krem, doprawić solą, pieprzem i papryką. Chleb tostowy pokroić w kostkę, skropić olejem. Piec

O kuchni z uczuciem
Wołowina w sosie własnym 170

łyżek oliwy do rondla oliwa do natarcia mięsa  Wykonanie : Wołowinę umyć , osuszyć ręczniczkiem i pokroić w plastry. Każdy plaster mięsa natrzeć przyprawami i oliwą , zawinąć w rękaw do pieczenia , do rękawa włożyć kilka cebulek .  Odstawić na noc do lodówki .  W rondlu rozgrzać oliwę , z rękawa wyciągnąć mięso do rondla . Podsmażać na małym ogniu około 20 minut , następnie(...)dusić aż mięso zmięknie .  Jeśli bulion wyparuje można dolać wody . W niewielkiej ilości wody rozrobić mąkę i zagęścić sos. Przyprawić do smaku vegetą i pieprzem . Podawać z ziemniakami, ryżem lub kaszą. Smacznego :) Zapraszam na zakupy do sklepu http://rafex.eu

Sama słodycz i szczypta chili
Pierś z kurczaka w pestkach dyni 2087

kilka minut i gotowe :) Składniki: 1 połówka z piersi kurczaka (300-400g) 150g pestek dyni 1 dużej jajko 70g mąki 70ml mleka sól, pieprz 2 szczypty proszku do pieczenia olej do smażenia Filet rozcinamy na dwie części  i rozbijamy dość cienko. Posypujemy solą i pieprzem. Jajko, mąkę i mleko mieszamy razem, aż powstanie jednolita masa, doprawiamy solą(...)pieprzem. Na patelni rozgrzewamy olej. Mięso obtaczamy w cieście naleśnikowym a następnie w pestkach dyni. Smażymy na rumiano. Rozliczenie: Kurczak- 5,50zł Pestki dyni- 4,50zł reszta składników- 2zł Ziemniaki 0,5kg - 0,50zł Suma 12,50zł, dzieląc na 2 porcje- 6,25zł na porcję. SMACZNEGO! ;) Przepis pochodzi z bloga Gotuję, bo lubię

Czerwona Porzeczka
Szczupak z warzywami 179

ziemniaki, marchewka,...) Wykonanie: Rybę dokładnie myjemy oraz osuszamy. W moim przypadku okaz był wyjątkowo duży. Aby ryba zmieściła się do jakiegokolwiek naczynia, musiałam ją (targana emocjami) przepołowić oraz pozbawić głowy i ogona. Rybę nacieramy przyprawami z zewnątrz oraz od środka i przekładamy do wyłożonego pergaminem naczynia żaroodpornego. Dodajemy ulubione warzywa pokrojone w cząstki, skrapiamy dobrej jakości olejem rożlinnym i pieczemy

Taste Of My Day
Oszukane gołąbki- gołąbki inaczej lub też leniwe 599

pieczemy 45-50 min.Gołąbki gotowe. Sos pomidorowy- polecam znany już Wam sos.Jest on przepysznyW tym linku znajdziecie wszystko co potrzeba by zrobić najlepszy na świecie sos :) - zresztą jest on moim popisowym sosem :) Szukajcie tutaj Kochani, obiad gotowy - oszukane gołąbki podajemy z sosem pomidorowym  , lub z każdym innym jaki lubicie np sosem pieczarkowym, do tego mogą być ziemniaki , chleb

Smaki Edyty
Klopsiki duszone w warzywach - obiad jednogarnkowy 391

roku szaleństwa nie będzie. Wystarczy kilka sprawdzonych w poprzednich latach potraw żebyśmy nie musieli dojadać wszystkiego potem przez tydzień. Planuję oczywiście żur z kiełbasą, jakąś sałatkę, jajka, pieczone mięso, ćwikłę z chrzanem, domowy majonez i dobry chleb. Ciasta najwyżej dwa - jakaś babka i może sernik ?Pisząc tego posta pomyślałam, że takie zwyczajne jedzenie w tym tygodniu nikogo(...)zainteresuje, ale przecież jeść trzeba. To jeden z naszych zwykłych obiadów - fajny bo jednogarnkowy i pracy przy nim niedużo a wyszło bardzo smacznie.Do tego dania potrzebne są ziemniaki o zwartym miąższu, takie które nie rozpadną nam się podczas duszenia - jakie ziemniaki do czego nadają się najlepiej ?  ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Babka ziemniaczana - Start Akcji: TANIE GOTOWANIE 210

wyboru filet kurczaka, żeberka, boczek, szynka czy łopatka) 1 szklanka mąki pszennej 1 jajko 2 ząbki czosnku 1 duża cebula 2 liście laurowe sól, pieprz 3 łyżki oleju Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce (jak na placki ziemniaczane). Mięso pokroić w kostkę (jeli żeberka to w żeberka;), przyprawić solą i pieprzem (ewentulanie ulubioną przyprawą). Cebulę obrać, pokroić w piórka(...)składniki połączyć, dodając mąkę, jajko i doprawiając do smaku solą i pieprzem (doprawić  w tym przypadku należy od serca;).Wyłożyć na blachę podlaną olejem i piec w nagrzanycm do 200 stopni piekarniku około 1,5 godziny do mocno zrumienionej skórki

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Polska, czyli gęś duszona w białym winie z kopytkami, burakami i gruszką 224

klasycznie przygotowaną gęś uduszoną w białym winie  kopytkami, burakami i gruszką z sosem balsamiczno - karmelowym. Do przygotowania potrzebowałem: 2 piersi gęsi - około 1,2 kg, 0,5 kg ziemniaków, 150 gram mąki, 2 jajek, 50 gram mąki ziemniaczanej, 2 małych buraków, 2 gruszek, ziela angielskiego, kminku, tymianku, rozmarynu, owoców jałowca, pieprzu zielonego ziarnistego, 2 łyżek miodu, 100 ml octu(...)gram mąki pszennej i 50 gram mąki ziemniaczanej. Z całości wyrobiłem gładką masę, którą uformowałem w cienkie wałki, a następnie pokroiłem w kopytka, które odłożyłem na bok. Po godzinie pieczenia wyjąłem gęś z piekarnika i zdjąłem pokrywkę naczynia żaroodpornego, a następnie ponownie umieściłem ją w piekarniku, zwiększając temperaturę do 200 stopni. Buraki również wyjąłem z piekarnika, odwinąłem je z folii

Wyprawy kulinarne
Muffinki dyniowe 177

Już za kilka dni Halloween, więc mam dla Was z tej okazji kilka propozycji. Pierwsza z nich to dyniowe muffinki. Wiadomo przecież, że nie ma Halloween

kuchnia doski
Zupa śledziowa z ziemniakami w mundurkach 207

Tradycyjny przepis na zupę śledziową która podawana jest w Środę Popielcową, jak również w piątki postne. Składniki: 2 śledzie z beczki 0,5 litr wody 2

kgwjanczewo
BOCZEK PIECZONY W PRZYPRAWACH 79

Dziś danie dla smakoszy, którzy nie koniecznie liczą kalorie. Taki pyszny, mięciutki boczek możemy zjeść na ciepło z ziemniakami polanymi sosem, który powstał podczas duszenia mięsa, albo na zimno - z musztardą lub chrzanem. Składniki: boczek surowy Na marynatę: liść laurowy ziele angielskie sól pieprz słodka i ostra papryka 2-3 ząbki czosnku majeranek tymianek ostra musztarda olej  Wykonanie: Wszystkie(...)składniki marynaty mieszamy ze sobą. Skórę boczku nacinamy, mięso smarujemy dokładnie ze wszystkich stron marynatą. Wkładamy do rękawa do pieczenia mięsa wraz z resztą marynaty. Woreczek wkładamy do lodówki co najmniej na 1 dobę. W tym czasie możliwie jak najczęściej obracamy woreczek, aby marynata dokładnie pokrywała mięso. Po tym czasie woreczek z mięsem umieszczamy w naczyniu żaroodpornym i wstawiamy

Walijskie Pichcenie
Łosoś w papilotach z duszonym porem 76

suchy i wiórowaty). Dlatego dania z łososiem należą do naszych ulubionych. Dzisiejszy przepis, to przepyszny, pieczony w piecu łosoś w papilotach z duszonym porem. Por duszony jest na wodzie, a następnie mieszany z serkiem mascarpone. Tak przygotowanego pora kładzie się na papier do pieczenia i przykrywa filetem z łososia. Papier zawija się w paczuszkę, na kształt wielkiego pieroga(...)talerze. Każda porcja filetu z łososia pakowana jest oddzielnie, dzięki temu każdy otrzymuje swój pakiecik na talerzu. Do tak przygotowanego łososia w papilotach świetnie będą pasować frytki z batatów, ziemniaki z wody lub kasza jaglana. W przypadku kaszy, proponuje na talerz wyłożyć porcję kaszy, a na nią wyłożyć bezpośrednio pora z łososiem. W pozostałych przypadkach paczuszkę z łososiem można położyć

Moja Delicja
POTRAWKA Z FRANKFURTERKAMI 154

gonitwie świątecznych przygotowań - sprzątania, zakupów, gotowania czy pieczenia, często nie mamy czasu, aby zjeść porządny obiad. Dlatego, aby nie chodzić głodnym polecam zrobić szybką potrawkę z frankfurterkami, papryką, pieczarkami oraz pomidorami. Gotowa w niecałe 30 minut! Jest pyszna i treściwa - idealna, aby na szybko zaspokoić głód i dalej ruszać do działania 😉 U mnie podawana jest ona z pieczywem, ale równie(...)dobrze będzie smakowała z makaronem czy gotowanymi ziemniakami. Składniki: 2 cebule 2 papryki czerwone 300 g pieczarek 1 puszka pomidorów krojonych 10 szt. frankfurterek Duda natka pietruszki sól, pieprz 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej 1/3 łyżeczki papryki ostrej 1 łyżka ketchupu łagodnego olej do smażenia Wykonanie: Cebule obieramy i kroimy w kostkę. Papryki myjemy, usuwamy nasiona i kroimy w większą

Kuchnia MagdaLeny
Gulasz z kiełbasą i soczewicą 173

Dużym zainteresowaniem na blogu cieszą się dania jednogarnkowe . Ale wcale się nie dziwię, bo ja sama je bardzo lubię. Według mnie takie dania są dużo bardziej

Ala piecze i gotuje
Kurczak w paprykowo-pomidorowym sosie (na bazie ajvaru) 324

Dziś zapraszam Was na przepis na pyszny obiad dla całej rodziny – kurczak w paprykowo-pomidorowym sosie (na bazie ajvaru). Tak przygotowane piersi z kurczaka są

Słodkie okruszki
Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą. 131

ugotować w lekko osolonej wodzie. Cebulę pokroić w piórka, kiełbasę w plasterki, podsmażyć na niewielkiej ilości oliwy. Pieczarki pokroić i również podsmażyć. Zapiekankę układamy warstwowo: Na spód dajemy ugotowane ziemniaki, na to pokrojone w plasterki i wcześniej sparzone ze skóry pomidory. Następnie umytą i pokrojoną w kosteczkę paprykę. Na paprykę wykładamy przesmażoną wraz z cebulką kiełbasę. Ostatnią warstwą są pieczarki(...)warstwy ułożyłam dwa razy.  Przygotowujemy sos: śmietanę łączymy z jajkiem oraz przyprawami. Sosem polewamy całość, następnie układamy ser żółty pokrojony w kosteczkę lub starty na tarce.  Zapiekankę pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 30 minut

Pani domowa
Łosoś na parze z pieczonymi batatami 203

może nie wszyscy wiedzą, że mają wiele właściwości zdrowotnych. Bataty są bogatym źródłem karotenów, karotenoidów w tym także luteiny , która ma bardzo pozytywne działanie na nasz wzrok. Te słodkie ziemniaki polecane są także dla osób mających cukrzycę, poprawiają one wrażliwość naszego organizmu na insulinę . Muszę się Wam przyznać, że wcześniej nie miałem okazji jeść batatów, jednak od tej chwili będą(...)często włączane do naszej diety … oprócz właściwości zdrowotnych opisanych wyżej, mają też oryginalny smak i świetnie będą komponowały się z wieloma potrawami np. łososiem. Łosoś na parze z pieczonymi batatami – składniki 2 bataty filet z łososia (ok. 400g) sól pieprz oliwa rozmaryn Łosoś na parze z pieczonymi batatami – przepis Bataty obieramy ze skóry i kroimy

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
zapiekanka z tego masz po niedzieli... 205

pęczek, ser żółty 25 dag, śmietana gęsta 1,5 szklanki kolorowy pieprz, obrane ząbki czosnku, liść laurowy, 6 łyżek oleju w moździerzu dobrze utrzeć do naczynia żaroodpornego wsypać ziemniaki ugotowane w mundurkach i pokrojone w talarki, dodać pokrojoną cebulę i koperek, całą marynatę z moździerza i delikatnie zamieszać dodać na wierzch ugotowany kalafior i pieczarki w sosie śmietankowym z obiadu(...)poprzedniego użyłam ser morski, ser żółty rozdrobnić w rozdrabniaczu, wymieszać ze śmietaną gęstą 18% i wlać na wierzch zapiekanki, piekarnik nagrzany na 200 C, grzanie góra/dół, piec około 35-40 minut, podawać ciut przestudzoną, lepiej się kroi - zapiekanka jest smaczna i syta...........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Prostota i smak. Sałatka jarzynowa z groszkiem i kukurydzą. 230

Idealna na weekend, przyjęcie lub od tak na śniadanie czy kolację – sałatka jarzynowa z groszkiem i kukurydzą. Prostota i smak, który uwielbiamy. Duża miska znika

Słodkie okruszki
Babka z gotowanych ziemniaków z sosem 150

śmietanka 30% ok 400 ml gorąca woda 200-250 ml kostka rosołowa pieprz sól lub kucharek maggi w płynie masło ok 1 łyżki Zaczynam od ugotowania ziemniaków w osolonej wodzie. Następnie odlewam i przeciskam je przez praskę do dużej miski. I kolejno dodaję jajko, mąkę, koperek, ser i masło. Całość wyrabiam ręką żeby masa była jednolita. Tak przygotowaną masę(...)przekładam do formy na babkę z dziurą w środku wysmarowanej masłem i posypanej kaszą. Wstawiam babkę do piekarnika nagrzanego do 200 st na blaszkę z wodą i piekę ok 60 min następnie wysuwam babkę z piekarnika posypuję od góry startym serem i zapiekam jeszcze ok 10 min.  Babka już gotowa :) teraz sos, choć ja sos mam zawsze gotowy przed

Kuchnia Viki
Placek ziemniaczany z sosem pieczarkowym 180

mąkę i dobrze wymieszać aby nie powstały żadne grudki. Dodać do pieczarek. Dodać sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Zagotować.    Ziemniaki obrać i zetrzeć na drobnych oczkach. Jeśli ziemniaki puszczą dużo wody odlać ją. Dodać jajko, sól i pieprz i wymieszać. Na patelni z małą ilością oleju usmażyć jednego dużego placka na złoty kolor. Na dno naczynia do zapiekania(...)wlać trochę sosu pieczarkowego. Na jedną połowę placka ziemniaczanego wyłożyć sos pieczarkowy i złożyć placek na pół, przenieść do naczynia do zapiekania. Placka polać odrobiną sosu i posypać serem. Piec w 180 C aż ser roztopi się i nabierze złotego koloru

Amatorka kuchenna
Briami, czyli warzywa z pieca po grecku 549

szklanki oliwy z oliwek 2,5 czubate łyżeczki oregano sól pieprz łyżka siekanych listków świeżej pietruszki Wykonanie: Cukinie myjemy i kroimy na plasterki o grubości 0,5 cm. Ziemniak obieramy i również kroimy na plasterki o grubości 0,5 cm. Czosnek kroimy w drobną kostkę. Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy na ćwiartki. Tak przygotowane warzywa wkładamy do dużego(...)naczynia żaroodpornego. Dodajemy oliwę, oregano oraz doprawiamy dość mocno pieprzem i solą. Całość dokładnie mieszamy i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Briami zapiekamy godzinę w temperaturze 200 stopni. Ja piekę z termoobiegiem i włączoną górną grzałką. Podczas zapiekania, warzywa kilka razy dokładnie mieszamy. Na talerzu warzywa posypujemy natką pietruszki. Smacznego :) Danie dołączam do akcji kulinarnych

Smak mojego domu
Udka z kurczaka zapiekane z papryką i pieczarkami 360

oliwa, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Olej mieszam z papryką mieloną, przyprawą uniwersalną oraz odrobiną soli i pieprzem kolorowym. Udka z kurczaka nacieram marynatą. Mięso układam w naczyniu żaroodpornym, przykrywam. Piekę 1 godzinę w temperaturze 180 stopni.  2. Papryki oczyszczam z gniazd nasiennych i kroję w paski. Pieczarki kroję w plasterki. Cebulę obieram i kroję w piórka. Na odrobinie oliwy(...)papryki razem z pieczarkami i cebulą. Doprawiam do smaku solą oraz pieprzem. 3. Podsmażone warzywa dodaję do udek. Razem zapiekam jeszcze 20 minut w temperaturze 180 stopni. Podaję z ziemniakami lub ryżem

Tradycyjna kuchnia Kasi
Paluchy z ziemniakami i bryndzą + film 154

bryndzy 1 łyżeczka sody oczyszczonej duża szczypta soli 1 białko 2 łyżeczki kminku przepis Do miski ścieramy na tarce o małych oczkach obrane i umyte ziemniaki. Starte ziemniaki doprawiamy sporą szczyptą soli, dodajemy pokruszoną bryndzę, miękkie masło, wsypujemy mąkę oraz sodę oczyszczoną, dłonią starannie wyrabiamy ciasto. Gdy ciasto będzie zbyt wilgotne możemy dosypać jeszcze trochę mąki. Wyrobione ciasto wałkujemy(...)placek o grubości około 1cm, formujemy z niego prostokąt a następnie wycinamy grubsze paluszki o długośći 8-10 cm. Gotowe paluchy układamy w formie wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy rozkłóconym białkiem a na końcu posypujemy kminkiem. Paluchy pieczemy około 30-35 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st.C

Smakowite Dania
Duszona obiadowa łopatka wieprzowa. Pieczeń w aksamitnym sosie z piekarnika. 376

wodą. Tak aby płyn przykrył prawie całe mięso. Piekę pod przykryciem w nagrzanym piekarniku w 160-180 stopni około 1,5- 2 godziny, do całkowitej miękkości mięsa. Podczas pieczenie zaglądam kilka razy i w razie potrzeby uzupełniam płyn dolewając gorącej wody. Kiedy mięso jest już miękkie odkładam go na osobny talerzyk, a powstały sos zagęszczam rozrobioną śmietaną z mąką, kiedy(...)się zagotuje wkładam z powrotem plastry mięsa. Całość gotuje jeszcze ok.1 minutę. Tak przygotowana łopatka najlepiej smakuje z kluskami śląskimi ( tzw. kluski z dziurką ) ale równie dobrze z ziemniakami, kasza czy ryżem. Smacznego

Kuchnia z widokiem na ogród
naleśniki z gotowanych ziemniaków 101

szczypta gałki muszkatołowej sól, pieprz olej do smażenia Ziemniaki z dnia poprzedniego ,jak zostaja z obiadu .Czasami nie wiemy co z nich zrobić ,kopytka ,kotlety.Teraz możemy zrobić coś innego......Ziemniaki przepuszczamy przez praskę lub maszynkę do mięsa. Do masy ziemniaczanej dodajemy pozostałe składniki. Mieszamy na gładką masę. Jeśli masa będzie za gęsta można dodać więcej mleka,lub wodę mineralną. Masę(...)chochelką na rozgrzaną patelnie z niewielką ilością oleju. Smażymy z obu stron na złoty kolor. U mnie po 3-4 minuty na jednej stronie... Do naleśników mogą być Pieczone pieczarki Przepis z http://www.fullforkahead. com/20 12/09/ 19/roa sted-m ushroo ms/ pieczone pieczarki Składniki : 450 g pieczarek 2 łyżki kaparów posiekanych i opłukanych 3 duże ząbki

w mojej kuchni
Wegetariański pasztet z " Jaśka" 138

past i pasztetów z warzyw. Jeśli znudziła się Wam szyneczka i serek, to zróbcie sobie taki pasztet, jest pyszny…. Składniki:  2 szklanki fasoli,  20dag pieczarek, 2 cebule, ziemniak,  marchew, pietruszka,  kawałek selera,  2 jajka,  czerstwa bułka,  szklanka mleka,  majeranek,  sól, pieprz,  słonecznik Wykonanie:  Fasolę namoczyć na noc, a następnie(...)mleku, warzywa ugotować na parze. Wszystkie składniki zemleć, do otrzymanej masy dodać jajka, przyprawy nie żałować majeranku. Wyłożyć do foremki, wierzch obficie posypać  słonecznikiem i położyć kawałki masła. Piec w 180 stopniach przez godzinę.Smacznego

Anioły w kuchni