choćby dla czasu czy temperatury obróbki, ja troche przepisy zmieniam "po swojemu" ziemniaki obrać i pokroić w słupki, opłukać, zalać zimną wodą i odstawić co najmniej na 30 minut ziemniaki wylać na durszlak, następnie na ręczniku papierowym osuszyć, w większej misce wymieszać z olejejm, papryką Airfryer hd9240/30 ustawić na 160 C i po nagrzaniu /jest sygnał/ frytki włożyć do kosza(...)sygnale wyjąć kosz, potrząsnąć frytkami i włożyć z powrotem, ustawić teraz na 180 C na 12 minut, w połowie czasu kosz wyjąć i potrząsnąć, włożyć do urządzenia do końa pieczenia frytki są w środku mięsiste, skórka chrupiąca, dawno tak pysznych frytek nie jadłam podałam z sosem jogurtowym: rzodkiewki 4 sztuki, pół ogórka zielonego, 4 zabki czosnku, pół pęczka koperku zmiksowac
W Mojej Kuchni Lubięutopimy ich w oleju, zdrowe - placki ziemniaczane :) ~ Placki ziemniaczane ~ Składniki: 0,5 kg ziemniaków 1 jajko 3 łyżki mąki pszennej pół cebuli mąka ziemniaczana przyprawy: sól, pieprz, czosnek Ziemniaki obieramy i trzemy na tarcze o małych oczkach lub miksujemy w malakserze, dodajemy szczyptę soli i odstawiamy na chwilę. Po kilku minutach ziemniaczaną masę odciskamy na sitku lub gazie, dodajemy(...)jajko, przyprawy i mąkę ziemniaczaną (tyle ile trzeba do uzyskania zwartej konsystencji). Placki smażymy na patelni teflonowej na małej ilości oleju, po kilka minut z każdej strony lub pieczemy w piekarniku w 170*C przez około 15 minut. Gotowe placki podajemy np. z jogurtem naturalnym i miodem. Smacznego
Kuchenny Skrawek Niebapozostałe cebule, czosnek posiekać. 2. Boczek i grzyby zesmażyć na złoto, przełożyć z patelni do ziemniaków, na tej samej patelni podsmażyć na złoto czosnek i cebulę, przełożyć także do ziemniaków. Wymieszać i ewentualnie doprawić. 3. Na tej samej patelni rozgrzać 2 łyżki oleju i całą masę podsmażać na średnim ogniu przez cały czas mieszając, aż lekko się zeszkli i stanie(...)minut. 4. Podsmażoną masę ziemniaczaną przełożyć do naczynia żaroodpornego lub ceramicznego, wyrównać powierzchnię, trzonkiem drewnianej łyżki zrobić kilka dziur w babce i zalać śmietanką. 5. Piec przez 1,5 - 2h, aż wierzch wyraźnie zbrązowieje, a brzegi babki będą lekko odstawać od formy. Ta babka wychodzi niezwykle miękka, można powiedzieć, że ciapowata
Kuchnia Prezydentowejcukier trzcinowy. Wystarczy mięso odpowiednio naciąć, zalać zalewą i wstawić do piekarnika, a już po godzinie możemy cieszyć się pysznymi skrzydełkami. Świetnie pasują do ugotowanego ryżu, jak i ziemniaków. Spokojnie możecie je przygotować na domową imprezę. Składniki: co najmniej 1 kg skrzydełek z kurczaka 1/3 szklanki sosu sojowego lub przyprawy w płynie typu maggi 2 łyżki cukru trzcinowego(...)czosnek Skrzydełka umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki, tzn. każde skrzydełko przeciąć na 3 części, z których powstaną 2 pałeczki i lotka. Przygotowane mięso ułożyć w naczyniu do pieczenia. Do miski wlać sos sojowy, dodać cukier trzcinowy i pieprz. Wszystko ze sobą wymieszać (cukier powinien się rozpuścić). Na sam koniec przygotowaną zalewą zalać skrzydełka (muszą być równomiernie pokryte). Dodatkowo
UgotowaćSałatka z ciecierzycyPenne z pieczonym kalafioremFarrotto z grzybamiSałatka z pszenicy farroŚlimaki z dynią i szpinakiemHtipitiMakaron z sosem a'la ratatouilleSpeghetti po genueńskuGrillowane bakłażany z tzatzikiBriami, grecka zapiekankaSałatka z pomidorów i mozzarelliSałatka z arbuzem i fetąRoladki z cukiniiSałatka z fasolki i groszkuSałatka z cukinii i fasolkiPlacki z cukinii i fetyTarta ze szpinakiem i fetąMłode ziemniaki w zielonym sosieFrancuska zupa szczawiowaJajka
Chilli Czosnek i Oliwaposiadacie takiego urządzenia wystarczy specjalna metalowa nakładka do gotowania na parze albo nawet zwykły metalowy durszlak. Jeśli raz spróbujecie kalafiora, brokułów lub ziemniaków ugotowanych na parze nie będziecie już chcieli wrócić do tradycyjnej metody gotowania. W przygotowaniu potraw pomagał nam Tomasz(...)krem z gotowanego na parze groszku, z dodatkiem pora, zielonej sałaty, mleczka kokosowego i orientalnych przypraw. Drugim daniem, które i osobiście też przypadło do gustu był pieczony burger przygotowany z białej fasoli i pieczonych batatów, podany w pełnoziarnistej bułce z dodatkiem awokado i ostrego sosu ajvar. Te dwie pozycje wkrótce pojawią się na blogu
Kulinarne przygody GatityOd rana naszła mnie ochota, żeby upiec jakieś ciasto z jabłkami. Nigdy jeszcze nie robiłam ciasta z mąki owsianej i byłam ciekawa jak będzie smakować. I
kuchnia doskiDziś do niedzielnej kawki proponuję ciasto z masą cytrynową. Robi się je naprawdę szybko, a smakuje rewelacyjnie. Gwarantuję, że jak spróbujecie, to na pewno na
kuchnia doskimnie nowością - kupiłam i zastanawiałam się do czego go dodawać. Ma wiele walorów zdrowotnych, najwięcej oczywiście spożywany na zimno, ale można go dodawać także do dań gotowanych czy pieczonych. Zawiera więcej witaminy C niż sok pomarańczowy, a beta-karotenu więcej niż marchew! Duża zawartość błonnika pozytywnie wpływa na naszą sylwetkę. Polecam poczytać więcej na jego temat, bo zalet(...)wrzucamy obrane warzywa: seler, pietruszkę i pokrojoną marchewkę. Gotujemy do miękkości i dodajemy przepłukaną kaszę jaglaną, pokrojonego w drobną kostkę batata, różyczki brokuła, ząbki czosnku i listki bazylii. Gdy ziemniak będzie prawie miękkie, a kasza ugotowana dodajemy olej i przyprawiamy. Na sam koniec, 5 minut po zestawieniu z gazu, dodajemy posiekaną natkę i młody jęczmień. Zupę miksujemy na krem. Podajemy
Kolorowy PrzepisownikPrzekładamy na blachę, polewamy oliwą, dodajemy rozgniecione ząbki czosnku, skrapiamy sokiem z cytryny. Doprawiamy tymiankiem, papryką słodką, ostrą, oregano, kuminem (opcjonalnie), solą i pieprzem. Całość dokładnie ze sobą mieszamy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza przez około 30 minut. Powinny być miękkie w środku a z zewnątrz delikatnie chrupiące. Wszystkie składniki zarówno sosu czosnkowego jak i ketchupowo-ziołowego(...)spróbować! :) [foodiepress] [hide] Jak zrobić Frytki warzywne (z batatów, marchwi, buraka i selera)? Wypróbuj przepis na Frytki warzywne (z batatów, marchwi, buraka i selera) i przekonaj się do słodkich ziemniaków! Wykorzystaj je jako zdrową przekąskę lub dodatek do obiadu, który będzie niebanalnym zamiennikiem klasycznych ziemniaków lub ryżu. Zaskocz siebie i rodzinę nowym, niecodziennym przepisem. Przepis na Frytki warzywne (z batatów
Pogotujmy.plkotlety nie były bardzo tłuste. Dużo smaku i aromatu kotletom mielonym dodały podczas pieczenia również suszone grzyby. Jeśli chcecie poznać inny smak kotleta mielonego, zachęcam do zrobienia takiego z boczkiem. Oczywiście boczek nie może być bardzo tłusty. Ilość sztuk: 20 Czas przygotowania: 30 minut + pieczenie Składniki na kotlety mielone z boczkiem z piekarnika: 1 kg mielonej łopatki wieprzowej(...)Kotlety krótko obsmażyć na dobrze rozgrzanej patelni. Obsmażone kotlety włożyć do żaroodpornego naczynia, a w wolne przestrzenie wrzucić po kilka kawałków grzybów. Kotlety podlać wodą po moczeniu grzybów. Piec pod przykryciem w piekarniku nagrzanym góra-dół do 180 stopni C przez 50 minut. Jeśli chcemy zrobić sos z soku po upieczeniu kotletów to, należy razem z kawałkami grzybów przelać
Kuchcik gotujedeserów. Mają naprawdę szerokie zastosowanie, a przy tym szereg właściwości zdrowotnych, dzięki czemu kiedyś były wykorzystywane w medycynie naturalnej. Posiadają słodkawy, lekko mączysty smak, który delikatnie przypomina coś pomiędzy ziemniakiem a orzechem laskowym. Pamiętajcie, że przy zakupie kasztanów należy zwracać uwagę na ich błyszczący i ciemnobrązowy kolor. Właśnie takie są najlepsze! Kasztany można przygotować na kilka sposobów, a nawet spożywać(...)dodawać do domowych wypieków - klik . Poniżej przedstawiłam Wam metody na przyrządzenie kasztanów. Wypróbowałam wszystkie, ale najczęściej stosuję tą pierwszą. dowolna ilość kasztanów jadalnych Kasztany gotowane i pieczone: Kasztany umyć ciepłą wodą i osuszyć za pomocą ręcznika papierowego. Następnie ich skórkę należy naciąć nożem po wypukłej stronie (raz lub po skosie, aby powstał X) i umieścić
Di gotujeSłodki zapiekany ziemniak doskonale sprawdza się z sałatką. Składniki 2 średniej wielkości bataty 10 szt pomidorków koktajlowych 1 łyżka pasty miso 1 łyżka miodu 100 ml oliwy 1 łyzeczka pieprzu kilka rzodkiewek pęczek koperku garść rukoli Przygotowanie Rozgrzałem piekarnik do temperatury 200 stopni C. Umyłem bataty, przeciąłem Rozgrzałem piekarnik do temperatury 200 stopni C. Umyłem bataty, przeciąłem wzdłuż na pół(...)Zawinąłem w folię aluminiową, ułożyłem na blaszce do pieczenia. Zapiekałem 30 minut. Odwinąłem, zapiekałem jeszcze 15 minut, kładąc obok pomidorki. Połączyłem pastę miso, miód, oliwę oraz pieprz. Wymieszałem na gładki dressing. Rzodkiewki umyłem, pokroiłem w cienkie plasterki. Upieczone bataty oraz pomidorki przełożyłem na talerz. Udekorowałem rzodkiewkami, koperkiem i rukolą. Całość polałem dressingiem
R'n'G KitchenFrancuzi ukochali sobie drób ponad wszelkie inne mięsa – znajdziecie więcej przepisów na przyrządzenie kurczaka po francusku niż po chińsku, tego jestem pewna! Ten kurczak pieczony w maśle jest genialnym świadectwem prostoty francuskiej kuchni – tylko kilka podstawowych składników, odpowiedni sposób obróbki i kurczak zamienia się w prawdziwą gwiazdę na stole. Każdy kęs to poezja – masło, czosnek, pietruszka. Moje ulubione trio(...)Kurczaka do pieczenia wiążemy – zobaczcie sposób chłopaków z Chef Steps i zawiążcie kurczaka tak jak oni. Zawiązanego ciasno kurczaka czeka ostatnie namaszczenie – masujemy skórkę na caluśkim kurczaku pozostałym masłem, lekko solimy i pieprzymy z wierzchu. Zawiązanego kurczaka układamy na plecach w brytfannie i wkładamy do już rozgrzanego piekarnika. Kurczaka o wadze 1,500-1,700g pieczemy
Karo in the Kitchenlitry na dzień. Liczna posiłków to około pięciu porcji pomniejszone o 1/4 niż 10 lat wcześniej. W codziennym jadłospisie nie powinno zabraknąć warzyw gotowanych i pieczonych. Starsze osoby mogą słabiej odczuwać smak dlatego warto dodawać doprawiać posiłki naturalnymi ziołami takimi jak: estragon, oregano, tymianek bazylia. Ze względu na podwyższony cholesterol i wysokie ciśnienie w diecie seniora(...)zawartości tłuszczu takie jak polędwica, schab czy szynka. Kolejną dolegliwością z jaką zmagają się seniorzy to cukrzyca typu II. Dlatego posiłki z dodatkiem węglowodanów takimi jak kasza, makaron czy ziemniaki powinny być podawane z wysokobiałkowy dodatkiem w postaci mięsa. Taka kombinacja zapewni obniżenie IG ( indeksu glikemicznego). Nie należy zapominać o błonniku. Znajdziemy je w kaszach: jaglanej, jęczmiennej, gryczanej. Tłuszcze roślinne
AZgotuj!