ziemniaki pieczone - 9045 przepisów (strona:428/603)

Placki ziemniaczane 103

Składniki: 1 kg ziemniaków 2 cebule 2 jajka 2,5 łyżki mąki pszennej sól, pieprz olej do smażenia Przygotowanie: Obrać ziemniaki i cebule. Na tarce o małych oczkach zetrzeć ziemniaki, cebulę drobno posiekać. Wymieszaną masę wlać na sitko ustawione na misce, lekko odcisnąć nadmiar powstałego soku. Dodać jajka i mąkę, przyprawić dobrze pieprzem i solą. Masę ziemniaczaną dokładnie wymieszać. Smażyć(...)ręczniku papierowym. Moja rada: Jeśli chcecie, aby Wasza masa ziemniaczana nie ciemniała dodajcie do niej łyżkę gęstego jogurtu lub śmietany. Moja Mama dodaje do takich placków odrobinę proszku do pieczenia, dzięki czemu lekko rosną, są takie pulchniutkie, nieco wyższe od klasycznych smażonych bez dodania proszku do pieczenia. Możecie kiedyś wypróbować

Zasmakuj Kuchni
Polska. Nasza kuchnia w nowej odsłonie 160

zachowała umiar, który bardziej zachęca do gotowania niż odstrasza, nawet jeżeli proponuje nam zrobienie pyz z jagnięciną i kotletów z sarniny. Te ostatnie podane z sosem śliwkowym i utłuczonymi ziemniakami mają wciąż urok niedzielnego obiadu u babci, chociaż… jak często jadaliśmy sarnę u naszych babć? Książka jest podzielona na 9 rozdziałów. W Śniadaniach i pieczywie znajdziecie takie klasyki(...)malinami, ale też takie wiktuały jak rogaliki z konfiturą z owoców dzikiego bzu. W Zupach jest i chłodnik litewski, i barszcz ukraiński, i zupa ze słodkich migdałów. Królika pieczonego po czesku z kminkiem znajdziecie obok wątróbki z ćwikłą w Potrawach mięsnych . Nie zabrakło też Ryb , a pośród nich makreli pieczonej z wiśniami i łososia w piernikowej sałatce

GRUBY WAŁEK
Polędwiczka w sosie żurawinowym 128

zagęszczenia sosu Wykonanie: Polędwiczkę przyprawić solą i pieprzem (najlepiej świeżo mielonymi), odstawić na noc do lodówki. Następnie podsmażyć ją z każdej strony na złoty kolor. Pokroić w plastry i piec ok 15 minut w naczyniu żaroodpornym, w piekarniku nagrzanym do 220 stopni. W tym czasie pokroić cebulę, a następnie poddusić ją na maśle, dolać ocet balsamiczny, poczekać aż chwilę odparuje(...)przykrywką. Dodać mięso z piekarnika i dusić jeszcze 10 minut. Jeśli trzeba, przyprawić do smaku solą i pieprzem, sos zagęścić siemieniem lnianym (zdrowiej niż mąką;)). Podawać z duszonymi ziemniakami i groszkiem z marchewką. Przepis na zasmażany groszek z marchewką znajdziecie tutaj: Groszek z marchewką (Ja dodałam jeszcze 1/2 słoiczka fasolki szparagowej konserwowej, odcedzonej, reszta wg przepisu). Ziemniaki udusiłam z odrobiną

Trufelkowo
Kopenhaga 153

miejscu kupicie domową oranżadę imbirową. Po 17 możecie zjeść sycące risotto. Ja spróbowałam klasycznej owsianki przygotowanej na wodzie i organicznym mleku, na wierzchu sos karmelowy, świeże jabłko i pieczone migdały. Pyszne! http://groed.com Smørrebrød To nic innego jak kanapki z żytniego chleba. Też prosto i konretnie – bo tego „obkładu” to jest całkiem sporo(...)poptarzcie: Zjecie je z najprzeróżniejszymi dodatkami – od tak klasycznych jak jajko i krewetki, pasztet i szynka (tak razem, mięso 2) , ryby (śledzie, łosoś wędzony), ale też np z ziemniakami. My nasze zjedliśmy w Krystal Sandwich przy Krystalgade 5. Obiad Tu zaczęło być problematycznie. Nie chcieliśmy wydać fortuny, ale jednocześnie zjeść coś dobrego a najlepiej lokalnego. Chodząc po Kopenhadze miałam

Szybko Tanio Smacznie
Placki ziemniaczane 177

ziemniaków 2 cebule 2 jajka 2,5 łyżki mąki pszennej sól, pieprz olej do smażenia Wykonanie: Obrać ziemniaki i cebule. Na tarce o małych oczkach zetrzeć ziemniaki, cebulę drobno posiekać. Wymieszaną masę wlać na sitko ustawione na misce, lekko odcisnąć nadmiar powstałego soku. Dodać jajka i mąkę, przyprawić dobrze pieprzem i solą. Masę ziemniaczaną dokładnie wymieszać. Smażyć(...)rada: Jeśli chcecie, aby Wasza masa ziemniaczana nie ciemniała dodajcie do niej łyżkę gęstego jogurtu lub śmietany. Moja Mama dodaje do takich placków odrobinę proszku do pieczenia, dzięki czemu lekko rosną, są takie pulchniutkie, nieco wyższe od klasycznych smażonych bez dodania proszku do pieczenia. Możecie kiedyś wypróbować

Zasmakuj Kuchni
Samosy z piekarnika 182

imbiru, chili w proszku sól Przygotowanie Mąkę, sól i kumin mieszamy ze sobą, dodajemy masło i rozcieramy palcami. Następnie wyrabiamy ciasto, dodając stopniowo wodę. Ciasto owijamy folią i odstawiamy. Ziemniaki, marchew i cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni. Kiedy warzywa będą miękkie, dodajemy przyprawy i groszek. Smażymy jeszcze chwilę, aż groszek zmięknie i odstawiamy do ostygnięcia. Blat(...)wycinamy kwadraty o boku ok 10 cm. Na kwadraty nakładamy po łyżce farszu, składamy w trójkąty i dokładnie sklejamy brzegi. Gotowe samosy układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy około 25 minut w piekarniku nagrzanym

e-PrzepisyKulinarne
Pączki warszawskie (znakomite!) 162

miski. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. Gdy ciasto wyrośnie odrywać z niego 50g porcję,* uformować bułeczkę i odłożyć na oprószoną mąką ściereczkę lub papier do pieczenia. Przykryć, odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut lub do czasu gdy mniej więcej podwoją objętość. W garnku rozgrzać olej do 175C (okruch chleba powinien się zezłocić(...)się zrumienią obrócić na drugą stronę. Podczas smażenia utrzymywać temperaturę oleju w przedziale 170-180C. Jeżeli będzie zbyt wysoka, do tłuszczu można wrzucić kilka plasterków surowego, obranego ziemniaka. Usmażone pączki osączyć z tłuszczu na kratce z podłożonym ręcznikiem papierowym. Gdy lekko przestygną nadziewać konfiturą różaną (lub inną). Ciepłe pączki polukrować lub tylko oprószyć cukrem pudrem. Smacznego! * jeżeli upieracie się

Pełny talerz
Ziemniaki w szpinaku, podsumowanie 2015 roku 206

naczynia i przykryj, aby nie wystygły. Na tę samą patelnię przełóż szpinak, dodaj wymieszane przyprawy, dopraw solą i pieprzem, i duś, aż woda odparuje (5-10 minut). Wymieszaj ziemniaki ze szpinakiem. Posyp ziołami i podawaj. Podsumowanie 2015 roku - n ajpopularniejsze przepisy: 1. Dietetyczne czekoladowe ciasto z burakami / Low-calorie chocolate cake with beets : 2. Panierowany camembert z żurawiną / Coated camembert(...)orzechowe / Home-made peanut butter : 4. Najprostsze wegańskie i bezglutenowe kruche ciasto z truskawkami / The easiest vegan and gluten-free cake with strawberries : 5. Wegeburgery / Veggie burgers : 6. Pieczone pierogi ze szpinakiem i fetą / Polish baked dumplings with spinach and feta : 7. Biszkopt z kremem czekoladowym i malinami / Sponge cake with chocolate mousse and raspberries : 8. Placuszki

Qlinarnie i Qlinarnie
Fileciki w pomarańczowym pieprzu z warzywami 205

filetu z piersi kurczaka 1 łyżeczka pieprzu pomarańczowego Przyprawa do kurczaka 0,5 łyżeczki wędzonej papryki 6 ziemniaków 2 marchewki 150 g sera Sól Natka pietruszki Olej do formy Ziemniaki oraz marchewkę obieramy i gotujemy ok. 10 min w osolonej wodzie. Po tym czasie kroimy na plasterki. Ser ścieramy na tarce o średnich oczkach.  Kurczaka kroimy na fileciki grubości(...)oraz pomarańczowym pieprzem. Mięso odstawiamy na 30 minut do lodówki. Formę o średnicy 26 cm smarujemy olejem. Wysypujemy warzywa, a pomiędzy nimi wciskamy mięso. Całość przykrywamy folią aluminiową i pieczemy w nagrzanym do 180*C piekarniku przez 35-40 minut. Pod koniec pieczenia zdejmujemy folię i całość posypujemy serem. Po upieczeniu dekorujemy natką pietruszki

VioletoweKucharzenie
Barszcz czerwony 145

krokiety) 2 średnie marchewki 1 korzeń pietruszki 2 większe ząbki czosnku cukier, sól, pieprz ziarnisty, ziele angielskie liście laurowe, kminek, ocet, magi Przygotowanie : Buraki obierz dokładnie tak samo jak ziemniaki i zetrzyj je na grubych oczkach tarki, podobnie z oczyszczoną marchewką i pietruszką. Wszystko co starte wymieszaj w większym garnku z 2 łyżkami cukru, łyżeczką soli, pokrojonymi(...)płaską łyżeczką pieprzu ziarnistego i połową łyżeczki kminku. Odstaw na godzinkę w między czasie kilka razy mieszając aż buraczki puszczą soki - zob. zdjęcia poniżej. Po godzinie postaw garnek na piec, zalej buraczki ok 3 litrami bulionu mięsno-warzywnego np. z gotowania mięsa na krokiety, dodaj 4 łyżki octu, wymieszaj i na odpowiednio małym ogniu doprowadź do zagotowania co jakiś czas

Mechanik w kuchni
Łosoś w kremowym sosie z pomidorkami koktajlowymi i szpinakiem 191

pieprzem cytrynowym. Na rozgrzanym oleju chwilę obsmaż -  tylko na stronie, która ma skórę. Następnie przełóż kawałki ryby do naczynia żaroodpornego lub blaszki wysmarowanej tłuszczem za pomocą pędzla i piecz pod przykryciem w temperaturze 170 stopni około 10 minut. Sos: czosnek drobno posiekaj. Pomidorki pokrój na połówki lub ćwiartki w zależności od wielkości. Chwilę podsmaż. Jak pomidory zaczną się rozpadać(...)Posól i popieprz do smaku. Duś na wolnym ogniu do momentu zredukowania śmietanki. Na talerz wyłóż łososia, którego następnie polej sosem.  Świetnie pasuje do makaronu, ryżu lub opiekanych ziemniaków. Smacznego, Anulla

Fabryka pomysłów
chrupiące paprykowe frytki z nutą pizzy prawie bez oleju:Airfryer hd9240/30 165

choćby dla czasu czy temperatury obróbki, ja troche przepisy zmieniam "po swojemu" ziemniaki obrać i pokroić w słupki, opłukać, zalać zimną wodą i odstawić co najmniej na 30 minut ziemniaki wylać na durszlak, następnie na ręczniku papierowym osuszyć, w większej misce wymieszać z olejem, papryką, przyprawą do pizzy Airfryer hd9240/30 ustawić na 165 C i po nagrzaniu /jest sygnał/ frytki(...)sygnale wyjąć kosz, potrząsnąć frytkami i włożyć z powrotem, ustawić teraz na 185 C na 12 minut, w połowie czasu kosz wyjąć i potrząsnąć, włożyć do urządzenia do końca pieczenia frytki są w środku mięsiste, skórka chrupiąca, są aromatyczne - można je jeść z ciut solą lub z innymi dodatkami............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Kiszka ziemniaczana 172

ząbki czosnku-1/2 kg wędzonego boczku-25 dkg kaszy manny-sól, pieprz i pieprz ziołowy   Boczek kroimy w kostkę.   Podsmażamy na patelni.   Ziemniaki, cebulę i czosnek tarkujemy ręcznie lub w maszynce.   Masę ziemniaczaną przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i pieprzem ziołowym,dodajemy kaszę manną a na koniec podsmażone skwarki z boczku(...)stron sznurkiem.   Kiszki układamy na posmarowanej tłuszczem blaszce, nakłuwamy grubą igłąi wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C na 60 minut.W połowie czasu pieczenia kiszki należy odwrócić.    Kiszki pieczemy porcjami w zależności od powierzchni blaszki.Kiszka gotowa. Rumiana z chrupiącą skórką i bardzo smaczna.Smacznego

Maminek kulinarny
Mięsa 197

dyniowych kluseczkach Drobiowe roladki z żółtym serem Drobiowe szaszłyki z ananasem Drobiowe szaszłyki z małych roladek Gęś z jabłkami i pomarańczami Grillowany indyk z cukinią Grillowana karkówka z grillowanymi ziemniakami Gulasz Karkówka z marchewką Klops z papryką Kotleciki mielone z pieczarkami i z sosem poziomkowym Kotlety mielone ze szpinakiem i fetą Kotlety w migdałowej panierce Kotlety w orzechowej panierce Kotlety(...)buraczkami Kurczak faszerowany mięsem mielonym Kurczak faszerowany pieczarkami  Kurczak w 5 smakach Miodowe skrzydełka Mix warzyw podany z ryżem Muffinki z kurczaka Pieczeń z makaronem Pieczona kaczka, faszerowana jabłkami z miodem Pieczone żeberka Pieczony schab z kaszą gryczaną Pierś z gęsi Polędwiczki wieprzowe Polędwiczki w sosie szałwiowym Rolada z grzybami i kurczakiem Roladki z kabanosem

Aga w kuchni
Boscaiola bar diVino – nowe miejsce na Powiślu 126

spotkanie ze znajomymi. Leżaki, parasole widok na zieloną skarpę, nieskomplikowane sezonowe menu i dobre wina. Króluje tu kuchnia włoska a w zasadzie włoskie przekąski: antipasti, sezonowe crostini i pieczona codziennie świeża focaccia. W takim miejscu oczywiście nie może zabraknąć wina i na pewno go nie zabraknie.  Na półkach i w naszych kieliszkach, znajdziemy tu wina gęste i pełne(...)początku i w końcu września. W nosie dominują aromaty ziołowe, paprykowe, czerwonych owoców. Dobrze zbalansowane o przyjemnych taninach. Drugie danie głowne: sezonowany rostbef z sosem z marsali, młodymi ziemniakami w oliwie truflowej i wiosennymi warzywami. Schioppettino Traverso . Ciemna odmiana winogron Ribolla Gialla, zwana przez Włochów Schioppettino, to autochtoniczna lokalna odmiana gron, pochodzących z obszaru pomiędzy Prepotto i pobliskiej Słowenii, obecnie

królestwo garów
Szybka zapiekanka ziemniaczana z serem, tuńczykiem i beszamelem / Quick Potato and Tuna Casserole 113

minimum składników i czasu możecie przygotować pyszne, błyskawiczne danie bez mięsa . Aby nasza zapiekanka ziemniaczana z serem i tuńczykiem była rzeczywiście szybka , musicie wcześniej ugotować ziemniaki. Ja zawsze robię to wieczorem, nie obieram ziemniaków, gotuję je w mundurkach. Później wystarczy tylko pokroić je w plasterki, nałożyć tuńczyka, posypać serem i zapiec w beszamelu, który przygotowuje się w kilka chwil(...)tuńczykiem i beszamelem: 6-7 ugotowanych ziemniaków, puszka tuńczyka, por lub duża cebula, sól, pieprz, tymianek, słodka i ostra papryka, granulowany czosnek, gałka muszkatołowa, tymianek na beszamel: 1 i 1/2 szklanki mleka, czubata łyżka masła,  czubata łyżka mąki, sól, pieprz, gałka muszkatołowa kilka łyżek startego sera, opcjonalnie kilka łyżeczek bułki tartej Ziemniaki pokroić w grube plastry, ułożyć w wysmarowanej

Lekcje w kuchni
Zapiekanka z puree kukurydzianym 90

pomidory 200 g sera mozzarella sól, pieprz do smaku olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Puree kukurydziano-ziemniaczane: Ziemniaki obrać, umyć, ugotować w osolonej wodzie. Pognieść. Kukurydzę odsączyć, czosnek obrać i razem z mlekiem zmielić na jednolitą masę. Do ziemniaków dodać mieszankę kukurydzianą, masło, śmietanę oraz drobno posiekane listki bazylii, dokładnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Pozostałe(...)piekarniku mięso będzie krótko, dlatego należy wcześniej je usmażyć. Pomidory umyć, pokroić na grube plasterki. Mozzarellę pokroić na plasterki. Wykonanie Całe puree kukurydziano-ziemniaczane wyłożyć w naczyniu do pieczenia, na nim ułożyć mięso, lekko je dociskając, następnie pomidory i na sam koniec mozzarellę. Piekarnik rozgrzać do 180 o C ( z termoobiegiem ), zapiekankę z puree kukurydzianym piec 10-15 minut . (adsbygoogle

niecodziennikpary
Rogaliki drożdżowe zero waste 142

wyrośnięcia. Żółtka z cukrem i cukrem waniliowym utrzeć na puch. Przesiać mąkę, zrobić na środku kopczyka dołek i wlać wyrośnięty rozczyn. Dodać resztę mleka i rozpuszczone letnie masło oraz ziemniaki. Razem zagnieść ciasto. W razie potrzeby podsypywać mąką. Odstawić na ok godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie zagnieść ciasto jeszcze raz. Wyłożyć na stolnicę. Ciasto podzielić na dwie części. Rozwałkować(...)wtedy będą większe) części - trójkątów. Każdą część posmarować dość cienko masą makową lub powidłami. Zacząć zwijać od podstawy trójkąta. Zwinięty rogalik układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie każdego posmarować żółtkiem wymieszanym z łyżeczką wody lub śmietanki. Posypać makiem. Piec ok 30 minut w 180 stopniach

AZgotuj!
Wtorek – Kurczak z ryżem a la pilaf 124

Czas : 40 minut Koszt dla dwóch osób: 7-8 zł Poziom trudności: Łatwy Ryż nie jest ulubionym składnikiem w naszej kuchni. Nie używamy go zbyt często (bo ja kocham ziemniaki, a Agnieszka makaron, więc o ryż nikt nie walczy ;-). Poza tym wolimy od niego różnego rodzaju kasze. W tym daniu jednak naprawdę daje radę. Na jego przygotowanie potrzeba jedynie(...)gotujemy 17 minut. Po tym czasie ścigągamy pokrywkę, mieszamy ryż, solimy i pieprzymy do smaku. Krok 4 Kurczaka wyciągamy z pieca i odstawiamy na kilka minut, żeby soki równo rozprowadziły się w filetach. Krok 5 Z pieczeni zostanie pyszny sos, pełny aromatów z marynaty. Przelewamy go na patelnię i podgrzewamy kilka minut, żeby płym odparował i zgęstniał. Dodajemy odrobinę

Niedzielny kucharz
Puree z dyni 146

Sezon dyniowy rozpoczynam przepisem na puree z dyni. Zawsze staram się zrobić duży zapas puree, ponieważ można z niego zrobić mnustwo potraw, zarówno słodkich jak i

kuchnia doski
Potrawa z kaczek z pomarańczowym sosem 135

domowego), 100 ml śmietany 18%, 1 żółtko, 1 płaska łyżka cukru, sól Nogi kaczki oczyścić z resztek piór, oprószyć solą, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (papier do pieczenia zapobiegnie przywieraniu mięsa) skórą do góry i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na około godzinę. Upieczoną kaczkę przełożyć do garnka, wlać bulion, zagotować. Dodać skórkę pomarańczową i chwilę(...)gorącego sosu. Wyjąć mięso, wlać śmietanę i wymieszać. Zagotować. Na patelni rozpuścić cukier i lekko go skarmelizować (uważać aby nie przypalić), wlać do sosu, wymieszać. Podałam z puree z ziemniaków z marchewką i szpinakiem. *użyłam skórki pomarańczowe domowej roboty, przygotowane tak jak w przepisie skórki pomarańczowe w czekoladzie zastawa

królestwo garów
ZAPIEKANKA Z PUREE ZIEMNIACZANYM SZPINAKIEM I WĘDZONĄ MAKRELĄ 234

puree ziemniaczanego. Ziemniaki ugotowałam w osolonej wodzie. Żeby szybciej się ugotowały, pokroiłam je na mniejsze części. Odlałam z nich wodę i wlałam mleko. Jego ilość zależy od gatunku ziemniaków. Ubiłam je tłuczkiem, dodając masła. Starłam do niego parmezanu i dosypałam gałkę muszkatołową. Jeśli puree będzie za gęste i mało kremowe wlejcie więcej mleka. Na patelni rozgrzałam łyżkę oleju(...)czosnku. Po około dwóch minutach gdy zmniejszył objętość przyprawiłam go solą i pieprzem. Podgotowałam w osolonej wodzie brokuły. Powinny być nie do końca ugotowane, ponieważ będą się jeszcze piekły. Pozostało jeszcze obrać makrelę. Mając już wszystkie składniki, układałam z nich warstwy w żaroodpornym naczyniu: szpinaku, brokuł, wędzonej makreli, i puree ziemniaczanego. Posypałam je startym parmezanem. Zapiekałam zapiekankę około 20 minut

potrawyregionalne
Zupa ogórkowa, mecz siatkówki 181

posiekaj drobno w blenderze. W dużym garnku rozgrzej masło i oliwę i podsmaż najpierw ogórki, potem dorzuć pozostałe warzywa i również chwilę podsmaż. Dodaj obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i ryż. Zalej wodą. Wrzuć pozostałe składniki. Na koniec dopraw do smaku solą i pieprzem. Asseco Resovia Rzeszów: Lotos Trefl Gdańsk,  3 : 0 P.S. Aby kupić bilety, najlepiej przyjść(...)style gherkin soup Perfect for this weather. A warming and super easy to make soup. Ingredients: 6-7  Polish style gherkins 1 parsley 1-2 carrots 1 small piece of celeriac 1 leek or onion 2-3 garlic cloves 3 tbs butter 3 tbs olive oil 4-5 potatoes 70-100 g dry white rice 3 bay leaves

Qlinarnie i Qlinarnie
Dlaczego jem inaczej... 174

Wiele osób dziwi się dlaczego jem inaczej - wegetariańsko, wegańsko - po co? Kilka lat temu też bym się dziwiła. Uważałam, że skoro jem warzywa, pieczywo, mięso, ciasta piekę sama to znaczy, że odżywiam się zdrowo. Jednak problemy zdrowotne, które zaczęłam mieć, sprawiły, że zaczęłam bardziej przyglądać się temu co jem. Krok po kroku zwiększała się (i nadal się zwiększa) moja dietetyczna(...)obiad - kasza gryczana, kotlety fasolowo-soczewicowe, mizeria ze "śmietaną" słonecznikową, kiełki... i stwierdziłam, że to rzeczywiście może dziwić. No bo dlaczego tak, a nie standardowo panierowany filet z kurczaka, ziemniaki i surówka? Kiedyś mi to przecież smakowało. Chcę więc stopniowo wyjaśniać dlaczego zaczęłam jeść tak, a nie inaczej (teraz tak jem głównie dla tego, że mi to smakuje po prostu

pyszne zdrowości
Chleb orkiszowy na drożdżach z ziemniakami 164

Chleby piekę dlatego, że lubię ich smak i zapach i to, że są takie ciepłe.. ach! Lecz przede wszystkim dlatego, że mogę je przygotować bez użycia soli i sztucznych dodatków, przecież dziecko me je chlebek, aż się uszy trzęsą. Ja, muszę o młody organizm dbać :) Do przygotowania tego chleba użyłam w części mąki orkiszowej typ 1850 od BIO Babalscy(...)których pełną ofertę możecie znaleźć TUTAJ . W przepisie znajdziecie również ziemniaki, które nadają pieczywu wilgoci i dzięki nim dłużej utrzymuje świeżość. Chociaż kto to bada.. skoro domowy chleb schodzi w mgnieniu oka ;) Potrzebujemy: 150 g mąki orkiszowej typ 1850, ja użyłam tej mąki 350 g mąki pszennej 125g wody 125g jogurtu naturalnego 50 g świeżych drożdży 150 g ugotowanych

MamaOskarka
Młode ziemniaki ze śmietaną i szpinakiem / Baby potatoes with cream and spinach 188

czarny pieprz Przygotowanie: Na głębokiej patelni rozgrzej masło, podsmaż przez chwilę kmin rzymski, curry, kolendrę i imbir. Następnie dodaj cebulkę i czosnek i smaż kolejne 2-3 minuty. Dodaj ziemniaki, podlej bulionem i gotuj pod przykryciem przez 20 minut, co jakiś czas mieszając. Zdejmij pokrywkę o gotuj kolejne 10 minut. Następnie dodaj szpinak i śmietankę, gotuj kolejne 5 minut, dopraw(...)version Baby potatoes with cream and spinach (4 servings) Ingredients: 12 small potatoes, brushed or 6 bigger, cut into smaller pieces 100-15o g fresh spinach 2 cm piece ginger, peeled and grated 4 cloves garlic, minced 1 onion, chopped 1 teaspoon ground cumin 1 teaspoon curry powder 1 tablespoon ground coriander seeds 4 tablespoons of butter 1.5 cups

karmelowy
Grillowane Kotlety z Indyka 124

grilla - czy dziecko je może jeść Ekspert radzi:  "Mięso z grilla jest smaczne, kruche, soczyste i nie szkodzi, ale niezwykle ważny jest sposób jego przyrządzania. Nie należy mięsa piec bezpośrednio na ruszcie, tylko zawinięte w folię aluminiową. Tak samo trzeba postępować z rybami. W przeciwnym razie wytapiający się z mięsa tłuszcz będzie kapał na węgiel. Wtedy powstanie rakotwórczy(...)się w 100%. Jeżeli używam tradycyjnego grilla do przygotowania potraw to zawsze mięso czy też warzywa kładę na tackę, lub specjalne woreczki do grillowania np. takie w których grillujemy ziemniaki. *** Ekspert radzi: "Dzieci nie powinny jeść grillowanych kiełbas (a także innych grillowanych wędlin, parówek, serdelków), bo podczas ogrzewania w temperaturze powyżej 170°C powstają w nich szkodliwe substancje (nitrozaminy). Pyszne

ClauditteMissCooking