ziemniaki pieczone w piekarniku - 6006 przepisów (strona:60/401)

Majówka: Pieczona kaszanka jak z grilla 279

ziemniaków 4 cienkie kaszanki (400 g) 2 małe czerwone cebule 2 jajka (opcjonalnie) 2 łyżki oleju 2 łyżki oregano Sól i pieprz Przygotowanie: Krok 1 Umyj ziemniaki i pokrój w cienkie plastry – im cieńsze tym lepiej. Nie musisz obierać ziemniaków – ze skórką będą jeszcze smaczniejsze. Skrop je olejem, wymieszaj, posól, popierz i wyłóż na tackę do pieczenia. Krok(...)grubości około pół centymetra i rozłóż na ziemniakach, wkładając część między plastry. Krok 3 Pokrój cebule w cienkie talarki i rozłóż na ziemiach i kaszance. Zapiekaj w piekarniku przez 30 minut w temperaturze 200 stopni. Pod koniec pieczenia wbij do zapiekanki dwa jajka i zapiekaj w piekarniku kilka minut. Artykuł Majówka: Pieczona kaszanka jak z grilla pochodzi z serwisu

Niedzielny kucharz
Ziemniaki faszerowane mięsem mielonym 295

pół i wydrążam środek uważając by nie zrobić dziur. Wydrążone "łodeczki" posypuję solą i pieprzem i układam na blasze do pieczenia.  Cebulę kroję w drobną kostkę i szkle na maśle. Wydrążone środki z ziemniaków siekam na mniejsze cząstki i dodaję do cebuli. NAstepnie dodaję posiekany drobno czosnek, solę i smażę wszystko aż ładnie się zarumieni.  Mięso mielone wkładam(...)posypania na wierzchu), koper (podobnie jak z serem), maggi, sól, pieprz, paprykę słodką oraz zawartość patelni.  Dokładnie wszystko ze sobą mieszam.  Wydrążone ziemniaki nadziewam farszem, wstawiam do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i piekę 30 minut. 5 minut przed końcem pieczenia posypuję startym żółtym serem. Na talerzu posypuję koperkiem. Smacznego

Cook&Love
Kumpir z mikrofali z chlebkiem baby jagi 150

egzotyczna nazwa dania, którego podstawą jest pieczony ziemniak. Musicie przyznać, że brzmi znacznie lepiej niż "pieczony ziemniak" :) W każdym razie, najlepsze ziemniaki są, moim zdaniem, z ogniskowego żaru. W gastronomii piecze się je w specjalnych piecach, ale w piekarniku też da radę. Jeśli jesteście w pracy, gdzie raczej nie macie piekarnika, ale za to każde szanujące się zaplecze(...)widelcem, bo inaczej, ze względu na specyfikę działania, może nam eksplodować. Chyba, że chcecie zrobić taki zabieg celowo, bo czasem wkładanie do mikroweli różnych przedmiotów daje ciekawe efekty ;) Ile piec? Przy założeniu, że macie ustawioną moc na okrągłe 1000 W: mały ziemniak - 5 minut średni ziemniak - 7 minut duży ziemniak - 9 minut Jeśli wasze urządzenie ma mniejszą

Kryzysowa Książka Kucharska
Karkówka pieczona z pieczarkami 174

pieczarkami jest prostym do przygotowania i smacznym daniem na obiad. Upieczone mięso wychodzi soczyste i świetnie do niego pasują pieczone ziemniaki. Danie śmiało, można nazwać jednogarnkowym, gdyż razem z mięsem można upiec również ziemniaki. Karkówkę do pieczenia najlepiej wybierać niezbyt mocno przerośniętą tłuszczem i raczej średniej wielkości. Duże kawałki mogą pochodzić ze starszej sztuki i być mniej smaczne(...)brytfanki lub naczynia żaroodpornego, oprószyć pieprzem naturalnym, przykryć cebulą i pieczarkami, delikatnie oprószyć solą. Ziemniaki obrać, przekroić na pół, posmarować oliwą i przyprawić solą, pieprzem, rozmarynem lub mielonym kminkiem. Ziemniaki poukładać miejscem przecięcia do góry wokół ścianek naczynia.  Karkówkę piec pod przykryciem w piekarniku nagrzanym góra-dół do 190 stopni C przez 45 minut, następnie odkryć i zapiekać jeszcze

Gotuj w domu
Ziemniaki pieczone z majerankiem i czosnkiem 140

sposób. Smakowały wszystkim bardzo. Spróbujcie. Składniki potrzebne do przygotowania ziemniaków pieczonych z majerankiem i czosnkiem. 8 średniej wielkości podłużnych ziemniaków, 2 ząbki czosnku, 1 kopiasta łyżka majeranku, 2 łyżki oleju, sól do smaku. Sposób przygotowania ziemniaków pieczonych z majerankiem i czosnkiem: Ziemniaki myję bardzo dokładnie, osuszam i nacinam na plastry o grubości około(...)taki sposób żeby nie rozciąć ziemniaka do końca. Do miseczki wsypuję majeranek, wlewam olej, wyciskam czosnek i mieszam. Ziemniaki solę i nacieram przygotowaną mieszanką starając się dotrzeć jak najgłębiej pomiędzy nacięcia. Układam ziemniaki na wyłożonej folią aluminiową blasze i piekę z termoobiegiem w rozgrzanym do temperatury 200 o C piekarniku przez około godzinę. Gdy są już

Gotuj Się Kto Może
Sałatka śledziowa z buraczkami 294

cebula majonez sól, pieprz Wykonanie: Śledzie namoczyć w wodzie na 2-4 godziny. Buraki umyć, owinąć w folię aluminiową, wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200 °C i pieczemy przez 60-70 minut. Wystudzone buraki obrać. Ziemniaki wyszorować, ugotować w łupinach, ostudzić i obrać. Ziemniaki, buraki oraz filety śledziowe pokroić w kostkę, przełożyć do miski. Cebulę i ogórki pokroić

magiczna kuchnia Kasi
Orientalne kotlety z komosy ryżowej i batata z miętowym sosem jogurtowym 133

komosa wchłonie cały płyn (około 20 minut). Ugotowaną komosę pozostawić do wystudzenia. Batata dokładnie wyszorować pod zimną wodą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 o  i piec do miękkości (około 35 – 45 minut, zależnie od wielkości ziemniaka) – wykałaczka lub cienki nożyk powinien z łatwością wbić się w upieczony ziemniak. Batata odstawić do wystudzenia, po czym obrać go ze skóry(...)zblendowanego batata dodać komosę, posiekaną cebulę i kolendrę oraz przyprawy wraz z mąką – zagnieść dłonią na masę. Dosolić i ewentualnie doprawić do smaku. Piekarnik rozgrzać do 180 o C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, papier natłuścić olejem kokosowym. Czyste dłonie delikatnie natłuścić, formować niewielkie kotlety i układać je na blasze. Blachę wsunąć do nagrzanego piekarnika, piec około 30 minut

Even Better Food
Orientalne kotlety z komosy ryżowej i batata z miętowym sosem jogurtowym 127

komosa wchłonie cały płyn (około 20 minut). Ugotowaną komosę pozostawić do wystudzenia. Batata dokładnie wyszorować pod zimną wodą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 o  i piec do miękkości (około 35 – 45 minut, zależnie od wielkości ziemniaka) – wykałaczka lub cienki nożyk powinien z łatwością wbić się w upieczony ziemniak. Batata odstawić do wystudzenia, po czym obrać go ze skóry(...)zblendowanego batata dodać komosę, posiekaną cebulę i kolendrę oraz przyprawy wraz z mąką – zagnieść dłonią na masę. Dosolić i ewentualnie doprawić do smaku. Piekarnik rozgrzać do 180 o C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, papier natłuścić olejem kokosowym. Czyste dłonie delikatnie natłuścić, formować niewielkie kotlety i układać je na blasze. Blachę wsunąć do nagrzanego piekarnika, piec około 30 minut

Even Better Food
Orientalne kotlety z komosy ryżowej i batata z miętowym sosem jogurtowym 223

kotlety spędzą w piekarniku, Wasze kuchnie wypełni cudowny aromat pikantnych przypraw, a Wy raczyć się będziecie ich wyjątkowym smakiem. Ostrość przełamie tu łagodny sos miętowy na bazie jogurtu – możecie użyć zwierzęcego lub roślinnego, zależnie od preferencji. Składniki na około 12 niedużych kotletów: 2/3 szklanki suchej komosy ryżowej (quinoa) + 1 1/3 szklanki wody 1 batat (słodki ziemniak) o wadze około(...)komosa wchłonie cały płyn (około 20 minut). Ugotowaną komosę pozostawić do wystudzenia. Batata dokładnie wyszorować pod zimną wodą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 o i piec do miękkości (około 35 – 45 minut, zależnie od wielkości ziemniaka) – wykałaczka lub cienki nożyk powinien z łatwością wbić się w upieczony ziemniak. Batata odstawić do wystudzenia, po czym obrać go ze skóry

Even Better Food
ZAPIEKANE ZIEMNIAKI 6019

końca i  włożyć w nie wiórek prawdziwego masła oraz  trochę startego sera. Ułożyć na blaszce lekko skropionej olejem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190st. Piec ok 25 minut (w zależności od wielkości ziemniaków

Walijskie Pichcenie
Szaszłyki z klopsikami i cukinią 220

szaszłyków należy moczyć w wodzie przez ok. 30 minut). Układamy na blaszce do pieczenia i skrapiamy oliwą. Obok układamy ugotowane wcześniej ziemniaki, które posypujemy pieprzem, słodką papryką i tymiankiem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180°C i pieczemy przez 30-40 minut

Delicious Titbits
Frytki z batatów 177

Frytki z batatów – czyli fryteczki ze słodkich ziemniaków. Bataty niestety w większości polskich domów goszczą znacznie rzadziej niż tradycyjne ziemniaki, a warto wiedzieć, że znacznie

Kulinarne Przeboje
,,Warkocz z polędwiczek’’ 192

końcu spinamy wykałaczką. Każdy warkocz smarujemy oliwą i obsmażamy na patelni z obu stron. Układamy w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym oliwą i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 30 minut w temperaturze 200 stopni. Podajemy z ziemniakami i sałatką. Smacznego

Podróż w kulinaria
Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i suszonymi grzybami 161

następny ;) Zapiekankę robię na ta zwane oko, a zawsze wychodzi naprawdę pyszna. Podaję orientacyjne proporcje, które można troszkę zmieniać. Najlepsza jest następnego dnia, jak porządnie się „przegryzie”. 2 kg ziemniaków (najlepiej sałatkowe), 1 kg cebuli, 120 g suszonych grzybów: podgrzybki, prawdziwki, 700 g boczku surowego z dzika, 1 jajko, 200 ml śmietany 18%, sól, pieprz, ziele angielskie, tymianek, bulion, tłuszcz(...)Można lekko podgotować ziemniaki i pokroić w plasterki, wówczas zapiekanką upiecze się szybciej. Formę (foremki) do zapiekania wysmarować tłuszczem, ułożyć warstwę ziemniaków,  warstwę cebuli z grzybami, boczek, warstwę cebuli,  przykryć ziemniakami. Jajko wymieszać ze śmietaną, posolić, dodać trochę gałki muszkatołowej i polać nią ziemniaki. Przykryć. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec godzinę lub troszkę dłużej

królestwo garów
Sycąca zapiekanka meksykańska z cukinią 200

ziemniaki będą już lekko miękkie, kroimy je w plasterki, układamy w naczyniu żaroodpornym, na to idzie cukinia, a kolejno  mięso, kolejna warstwa ziemniaków oraz cukinia. Na to ścieramy ser mozzarella. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 45 minut.  Smacznego

Kuchnia moimi oczami