ziemniaki pieczone w piekarniku - 6006 przepisów (strona:206/401)

Piróg biłgorajski 146

czarny i ziołowy Ziemniaki ugotowałam w osolonej wodzie. Kiedy już się ugotowały odlałam nadmiar wody z gotowania pozostawiając troszkę ponad poziom ziemniaków. Wsypałam kaszę gryczaną suchą nie ugotowaną. Wymieszałam z gorącymi ziemniakami i stłukłam tłuczkiem. Przykryłam pokrywką i pozostawiłam tak do ostudzenia. Kasza w połączeniu z gorącą wodą i ziemniakami napęczniała. Kiedy już kasza i ziemniaki ostygły przełożyłam do dużej(...)śmietanę i wyrobiłam masę. Wlałam roztopione masło i mieszałam dalej. Kiedy grudki sera już się rozbiły w masie przełożyłam do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Blaszka miała wymiary 24×35 cm. Piekłam w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 1 h 30 min. Po upieczeniu odstawiłam do przestygnięcia. Notatki: * piróg biłgorajski można jeść ze śmietaną * słoninkę trzeba stopić zanim

Pieprzyć z Fantazją
Odchudzone frytki + film 157

gotujemy około 3- 5 minut. Podgotowane ziemniaki odcedzamy, przekładamy do dużej miski, wlewamy olej i dodajemy przyprawy: czosnek granulowany, zioła prowansalskie oraz ziołowy pieprz, całość dokładnie mieszamy najlepiej dłonią tak aby każda frytka pokryła się warstwą oleju i przypraw. Na dużej blasze wyłożonej folią aluminiową rozkładamy pojedynczą warstwę frytek. Frytki pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 st.C około

Smakowite Dania
Piersi z kurczaka w curry 191

Piersi, które marynują się całą noc w aromatycznych przyprawach, pieczone w rękawie. Mają piękny kolor i są niezwykle aromatyczne. Bardzo delikatne w smaku i lekkostrawne. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(...)użyłam aromatycznego oleju z marynowanej, pieczonej papryki. Wstawiamy miskę z mięsem do lodówki na całą noc, szczelnie przykrywając folią spożywczą. Na drugi dzień wkładamy piersi  wraz z marynatą do  rękawa foliowego i wlewamy około łyżeczki sosu sojowego. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni na 25 minut. Podajemy z surówkami i ziemniakami z wody

Kulinarne przemyslenia
Ziemniaczany krem z boczkiem 130

obrać ziemniaki, marchew oraz 340 g jabłek. Składniki pokroić w kostkę. Przełożyć warzywa i jabłka do garnka z cebulą. Zalać całość wodą i posolić 1 łyżeczką soli. Gotować przez 30 minut pod przykryciem. Plasterki boczku zwinąć w rulonik i ułożyć na spodzie żaroodpornego naczynia i piecpiekarniku

KuchniaWeDwoje.pl
Pieróg biłgorajski 221

osolonej wodzie. • Ziemniaki wymieszać z kaszą, twarogiem i roztopionym masłem. • Wbić jajka, dodać śmietanę i dokładnie wymieszać. Ma być jednolita masa. • Przyprawić solą i pieprzem. • Z tej porcji wyszły mi 3 keksówki. • Formy wyłożyć papierem do pieczenia i rozłożoną masę wygładzić mokrą ręką. • Pieroga piec przez 1 godzinę w piekarniku nagrzanym

To co kocham
Gulasz wieprzowy z papryką i pieczarkami na ciemnym piwie (z piekarnika) 207

godziny do piekarnika nagrzanego do 160 stopni C (ja piekłam półtorej). Piec do miękkości mięsa. Dodać pokrojoną paprykę i pieczarki, piec pod przykryciem jeszcze przez 15 minut. Postawić na kuchence. Mąki wymieszać za pomocą trzepaczki w odrobinie wody. Wlać do gulaszu, zagotować celem zagęszczenia. Podawać z ulubionymi dodatkami oraz kaszą, ziemniakami lub makaronem, a nawet pieczywem. Smacznego, Anulla

Fabryka pomysłów
Pieczone ziemniaki z twarożkiem 158

odsłonach nie tylko tych z twarożkiem.  Pieczone ziemniaki z twarożkiem   Składniki : 4 średniej wielkości ziemniaki (wczesne z młodą skórką)  4 plasterki masła sól natka pietruszki Twarożek: 200 g twarożku wiejskiego 2-3 ząbki czosnku 1 łyżka posiekanej natki pietruszki sól i pieprz do smaku Przygotowanie : Ziemniaki szorujemy, wkładamy do garnka, zalewamy wodą delikatnie solimy(...)gotujemy aż będą półmiękkie. Odcedzamy, wykładamy na blachę wyłożona papierem do pieczenia i delikatnie przy pomocy tłuczka bądź widelca naciskamy by się rozgniotły. Nakładamy po kawałku masła, oprószamy natką pietruszki (można oprószyć solą). Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 220 stopni na około 15-20 minut (uwaga czas orientacyjny - obserwujemy by się zarumieniły u mnie grzanie góra dół, ostatnie

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Zrazy z mięsa mielonego 184

niedźwiedziego i dokładnie mieszamy. Marchew, ogórki, ziemniaki, cebulę i boczek kroimy w słupki. Na dłoni układamy porcję mięsa i zgniatamy na duży placek, na nim układamy po kawałku pokrojonych i warzyw i boczku, zawijamy formując owalny kotlet. Zrazy podsmażamy na patelni z olejem, przekładamy do naczynia żaroodpornego i bez przykrycia pieczemy w piekarniku w temperaturze 170 st. C przez

Maminek kulinarny
Kiszka Babci Józi 146

kostkę- przerzucić do boczku, dodać starte ziemniaki, jajka, mąkę i przyprawy. wszystko dobrze wymieszać. Gotową masą nadziać umytą kiszkę, dość luźno, gdyż jak będzie za bardzo zwarta pęknie podczas pieczenia. Blachę posmarować tłuszczem i ułożyć na niej kiszkę. Kiszkę nakłuwamy igłą co jakieś 5 cm i wierzch smarujemy olejem. Całość pieczemy w rozgrzanym piekarniku na 180 C przez

Niezły Młynek
Golonka delikatna i rozpływająca się w ustach 342

mogę je jeść zamiast ziemniaków. Pieczenie golonki : Obgotowaną golonkę wyciągnąć z wywaru, skórę ponacinać tworząc tworząc kratę. Marynatę dokładnie wetrzeć w golonkę powciskać w naciętą skórę golonki. Włożyć golonkę na blaszkę z raszkami, wlać na dno marynatę i dolać wywar od gotowania, tyle żeby dno było zakryte. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 190 C i piec godzinę(...)minut. Golonka musi być mocno przypieczona, jeśli golonka ciągle będzie biała przedłużyć czas pieczenia i zwiększyć temperaturę do 220 C Podczas pieczenia czasami trzeba dolać wywar od gotowania golonki. Zawsze musi być sos w brytfannie. Ważne – 30 minut przed końcem pieczenia włożyć na raszki naokoło pieczeni. Golonka jest pyszna, polecam

Kuchnia Pokoleń
Bataty pieczone w kominku (ognisku, piekarniku) 254

Bataty umyć, owinąć folią aluminiową i wrzucić do żaru. Będą gotowe po około 40-45 minutach. W piekarniku piec je ok godziny w 220 stopniach C

Jemy Pijemy
Karkówka pieczona w kapuście kiszonej z pieczarkami. 2771

Karkówka pieczona w kapuście kiszonej z dodatkiem pieczarek to doskonałe danie na wszelkiego typu uroczystości w tym świąteczny obiad :) Pomysł na wykonanie samej kapusty podpatrzyłam na WŻ troszkę go zmodyfikowałam dodając swoje przyprawy. Połączyłam ją z karkówką i wyszło wyśmienite danie, mięsko przepyszne mięciutkie, a kapustka palce lizać :) Polecam. Składniki - 1 kg karkówki - 70 dkg kapusty kiszonej(...)przykrywam i wkładam do lekko nagrzanego piekarnika. Piekę w temperaturze 170-180 stopni  z termoobiegiem około 2 godziny. W między czasie kilka razy polewam mięso wytworzonym sosem z kapusty, jeśli go braknie to dolewam po trochu gorącej wody. Kiedy mięso jest miękkie, kroję go na plastry w/g nacięć. Doskonale pasuje podane z ziemniakami purre. Smacznego

Kuchnia z widokiem na ogród
Klopsiki zapiekane w sosie pomidorowym 179

układać w naczyniu żaroodpornym Nagrzać piekarnik do 200 stopni C Zrobić sos: wymieszać śmietanę z jogurtem, wlać sok pomidorowy i wodę, dodać majonez, mąkę i przyprawić Vegetą Sosem zalać klopsiki... ... i przykryć folią aluminiową Piec 40 minut, a po tym czasie zdjąć folię i podpiec jeszcze ok. 10 minut Podawać z ziemniakami i z surówką Smacznego

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Grzyby duszone w piekarniku 188

grzyby lekko puszczą sok. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Po godzinie zmniejszyć temperaturę do 130 st. C., jeżeli trzeba, możemy trochę  grzyby podlać winem. Dusić jeszcze ok 1,5 - 2 godzin. godzinę przed końcem dodać śmietanę, dobrze wymieszaći kontynuować pieczenie. Przed podaniem wymieszać z posiekaną natką pietruszki, podawać z ziemniakami Smacznego

Stare Gary
Bliny 173

studzimy.   Obrane ziemniaki, cebulę i czosnek ścieramy, jak na placki ziemniaczane.   Dodajemy jajko, mąkę i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.   Dodajemy kasze gryczaną i dokładnie mieszamy.   Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 st. C.Wstawiamy na 5 minut blaszkę, następnie wyciągamy ją i układamy na niejpapier do pieczenia posmarowany olejem

Maminek kulinarny
Miruna patagońska ...jedziemy nad Ocean! 235

dodaj soli, mieszanki ziołowej do ziemniaków zawierającej rozmaryn i...wymieszaj.  Dodaj na wierzch, posyp selerem naciowym oraz dodaj pomidora sparzonego, obranego ze skórki i poszatkowanego. Nakryj pokrywką i..do piekarnika na 190 stopni, około 2 godziny. Może być krócej. Musicie sprawdzać marchewkę i seler czy zmiękł. Danie jest proste, niskokaloryczne, pieczone-duszone pod przykryciem, więc wyciśniemy

Z Kuchni Do Kuchni
ROLADA SEROWA Z KURCZAKIEM – 3,80 zł 1227

wyłączajcie piekarnika, bo zaraz znowu będzie Wam potrzebny. 13. PODANIE: roladę pokrójcie w 2 cm paski i podajcie. Smakuje dobrze na ciepło i na zimno. My podaliśmy z sosem czosnkowym (przepis tutaj). Jeśli traktujecie to jako danie główne, należy dorobić do tego surówki i zapychacza (smażony ryż lub pieczone ziemniaki). OM NOM NOM! Post ROLADA SEROWA Z KURCZAKIEM

Nerds Kitchen
Hiszpańska tortilla z chorizo 186

warzyw i chorizo dodać oliwki, szczypiorek, ziemniaki i ser - wymieszać. Śmietanę wymieszać z jajkami i doprawić do smaku. Wlać do miski z warzywami i wymieszać. Wylać na patelnię (którą można wstawić do piekarnika) i smażyć ok. 4 minut, a zetnie się spód. Piekarnik rozgrzać do 180 st.C i wstawić do niego podpieczoną tortillę. Piec, aż do całkowitego ścięcia, czyli

Pasja Smaku
Środa: Steki z kalafiora 171

ręczymy, że solidny kawał pieczonego, dobrze doprawionego kalafiora potrafi dać mnóstwo przyjemności z jedzenia. Stek z kalafiora doskonale smakuje z gotowanym pęczakiem lub ryżem. Wersja z pieczonymi ziemniakami też jest jak najbardziej ok. Przepis inspirowany Tasty.co . Składniki: Średniej wielkości kalafior 2 łyżki oleju roślinnego 1 łyżeczka papryki (najlepiej wędzonej) 1 łyżeczka rozmarynu 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka suszonego(...)główki kalafiora, umyj go o osusz. Przekrój nożem na plastry grubości 3-4 cm. Natrzyj każdego steka przyprawami. Odstaw. Krok 3 Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Wyłóż steki na blaszkę, skrop olejem, wstaw do piekarnika. Piecz 20 minut. Podawaj z ryżem, kaszą lub w bułce jak klasyczny stek. Artykuł Środa: Steki z kalafiora pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz

Niedzielny kucharz
Kluski dyniowe z palonym masłem 171

zaromatyzować masło, warto wrzucić do niego kilka listków szałwii lub bazylii. Kluski nim polane nabiorą wspaniałego smaku. Kluski dyniowe z palonym masłem: 500 g mączystych ziemniaków (waga po obraniu) 250 g puree z pieczonej dyni ok. 1,5 szklanki mąki pszennej 1 jajko 1/2 łyżeczki imbiru 1/2 łyżeczki kurkumy 1/3 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej ok. 80 g masła dobrej(...)theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Puree z pieczonej dyni: Dynię przekrawamy na pół i usuwamy gniazda nasienne wraz z pestkami – najlepiej wydrążając je łyżką. Kroimy warzywo na mniejsze, kilkucentymetrowe kawałki i skrapiamy lekko oliwą. Posypujemy szczyptą soli, przekładamy na dużą blachę od piekarnika, nakrywamy folią aluminiową, a następnie zapiekamy w piekarniku do miękkości

Poezja smaku
Łosoś faszerowany masłem ziołowym zapiekany z ziemniakami 215

minut ( w tym 45 minut pieczenia)Ilość porcji: 3Składniki:500g filetu z łososia 500g ziemniakówBiała część z poraPęczek natki pietruszki3 ząbki czosnku20g masła2 łyżki oliwy50g żółtego seraStarta skórka z 1 cytrynyBiały pieprz, sólNastawiamy w garnku osoloną wodę. Ziemniaki obieramy oraz myjemy. Kroimy je na mniejsze części. Por myjemy i kroimy w plasterki. Ziemniaki i por wrzucamy do gotującej się wody(...)odcedzamy. Warzywa przekładamy do naczynia do zapiekanek. Czosnek obieramy oraz przeciskamy przez praskę bezpośrednio na ziemniaki. Posypujemy je odrobiną soli, pieprzem oraz skrapiamy oliwą. Natkę pietruszki myjemy oraz siekamy, dzielimy na dwie część. Jedną połowę dodajemy do warzyw i całość mieszamy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 200 stopni na około 30 minut. W między czasie masło mieszamy z pozostałą natką

Kolizje Smaków
Miodowe skrzydełka z grilla 166

Miodowe skrzydełka z grilla to błyskawiczna wersja dania z rusztu. Skrzydełka nie wymagają zbyt długiego marynowania. Ta marynata nada im chrupkości i odrobinę słodyczy. Skrzydełka , a

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Roladki z karkówki zapiekane w sosie pomidorowym 202

sosem zalewamy roladki. Naczynie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy przez godzinę z funkcją termoobiegu. Co jakieś 20 minut wierzch roladek oblewamy sosem, w którym się pieką. [caption id="attachment_8775" align="aligncenter" width="1024"] Roladki z karkówki zapiekane w sosie pomidorowym[/caption] Zobacz inne przepisy na karkówkę: Karkówka Pieczona Z Warzywami – Prosty Przepis Na Domowy(...)Obiad Karkówka Po Cygańsku Z Pieczarkami I Papryką Karkówka Pieczona W Musztardzie Karkówka Duszona W Sosie Własnym Karkówka Pieczona Z Ziemniakami I Cebulką Karkówka W Warzywami – Łatwy Przepis Na Obiad Artykuł Roladki z karkówki zapiekane w sosie pomidorowym pochodzi z serwisu e-PrzepisyKulinarne.pl

e-PrzepisyKulinarne
Pieczona makrela z warzywami 255

mała biała cebula (120g) 1 mała czerwona cebula (120g) 1/2 łyżeczki owoców kolendry 1/2 łyżeczki kolorowego pieprzu 2 łyżki soku z cytryny sól Dodatkowo olej rzepakowy mąka pszenna pieczone ziemniaki z rozmarynem i cytryną wg naszego przepisu Instrukcje W odpowiednio dużym do rozmiarów makreli naczyniu rozprowadzamy ze sobą składniki marynaty (czosnek najpierw obieramy i miażdżymy w wyciskarce(...)odrobiną wody. Przykrywamy patelnię, przestawiamy na niezbyt duży ogień i dusimy warzywa przez 10 minut co jakiś czas mieszając. Gotową rybę podajemy z warzywami oraz z równolegle przygotowanymi pieczonymi ziemniakami. Przez Krystian Kulinarna Pokusa #gallery-213 {margin: auto;} #gallery-213 .gallery-item {float: left;margin-top: 10px;text-align: center;width: 50%;} #gallery-213 img {border: 2px solid #cfcfcf

Kulinarna Pokusa
Pieczone warzywa z czarnuszką 287

zapiekanymi warzywami i pomyślałam, że to doskonały pomysł. Wyszło wyśmienicie, ale ja, jak może wiecie, uwielbiam pieczone warzywa:)) I nawet tej czarnuszki mogłoby nie być, a i tak by było smacznie;) Warzywa podałam z kurczakiem z patelni . kilka małych, młodych ziemniaków (ilość należy dostosować wg potrzeb) 2-3 cukinie 1 czerwona papryka 200 g fasolki szparagowej(...)ząbki czosnku 1 łyżka ostrej papryki w proszku 1/2 łyżeczki tymianku zioła prowansalskie 4 łyżki oliwy z oliwek czarnuszka sól Ziemniaki dokładnie szorujemy pod bieżącą wodą. Większe sztuki kroimy na pół. Gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie na półtwardo. Odcedzamy. Fasolkę szparagową przycinamy na końcach (możemy jeszcze przekroić ją na pół). Fasolkę wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy na półtwardo

Smaki Na Talerzu