ziemniaki pieczone w piekarniku - 6006 przepisów (strona:215/401)

Karp w mleku po polsku - rekonstrukcje kulinarne Macieja Nowickiego 228

oprószamy sola, pieprzem i skrapiamy sokiem z cytryny. Podobnie obieramy  skorzonerę  skrapiamy sokiem z cytryny. Przekładamy do naczynia  żaroodpornego  i pod szczelnym przykryciem pieczemy przez 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180  stopni wraz  ze  skorzonerą .  Rybę tniemy na 4 porcje,  wkładamy  do mleka wraz z cienko pokrojonym imbirem(...)Skorzonerę  tniemy w słupki o długości  koł o  2 cm. Rybę wykładamy  na dynie  i podajemy  z pieczoną   skorzonerą . Banię (dynię) można zastąpić pieczonymi ziemniakami i podać karpia np. z  puree z  fioletowych ziemniaków

SzczyptaSmaQ
Tort Mięsny 327

Mąkę przesiać przez sito, dodać smalec, masło, sól oraz wodę i zagnieść ciasto. Ciasto owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na min. 30 minut. Ziemniaki obrać, umyć i ugotować w osolonej wodzie. Aby ziemniaki się szybciej ugotowały można pokroić je w mniejsze kawałki. Cebulę pokroić w kostkę, paprykę umyć, obrać i również pokroić w drobną kostkę. Cebulę zeszklić(...)pomidory i przyprawy. Smażyć aż papryka będzie miękka a nadmiar płynu odparuje. Gotowe mięso przełożyć do miski i dodać ziemniaki przeciśnięte przez praskę. Całość dokładnie wymieszać. Po dodaniu ziemniaków warto spróbować farsz i ewentualnie doprawić go jeszcze solą i pieprzem. Piekarnik rozgrzać do temperatury190°C. 2/3 ciasta rozwałkować w kształt koła i wyłożyć nim natłuszczoną tortownicę (spód i brzegi). Formę

Mama Gotuje
Gjuwecz - bułgarski pieczony gulasz 261

kilka części, paprykę w dużą kostkę, marchew w plasterki, (ziemniaki i ;) ) pomidory w kostkę . Te ostatnie warto sparzyć i obrać przedtem ze skórki. Gdy wszystkie są już przygotowane, łączymy je z mięsem i przekładamy do glinianego naczynia do zapiekania. Dobrze wymieszane składniki zalewamy wodą do 1/3 poziomu naczynia. Piekarnik nagrzewamy do 150 stopni i wstawiamy do niego potrawę. Naczynie zamykamy(...)około 2 godzin, aż mięso skruszeje, warzywa całkowicie zmiękną, a większość wody wyparuje. Nie powinno się ustawiać piekarnika na wyższą temperaturę. Po upływie pół godziny należy ją zmniejszyć do 130 stopni i tak zapiekać do końca czasu. Na kilka minut przed końcem pieczenia zdejmujemy pokrywę, by zredukować pozostały płyn. Gjuwecz podajemy w małych gliniankach, posypany kolendrą

Kuchenna Kontrrewolucya
Niedzielny obiad - polędwiczki wieprzowe w sosie pieprzowym z ... 168

mięso przełożyć do wysmarowanego łyżką oliwy/oleju naczynia żaroodpornego piec około 40-45 minut (do miękkości mięska) co 15 minut podlewając bulionem w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 st (w termoobiegu 30 st mniej) UWAGA! żeby polędwiczki nie były suche po 15 minutach przykryć naczynie żaroodporne sos który powstał podczas pieczenia mięsa zlać do kubka - użyty zostanie do sosu(...)oraz sos z pieczonej polędwiczki i gotować około 5 minut przygotować na osobnej patelni zasmażkę: do roztopionego masła dodać mąkę i smażyć 3-5 minut do sosu dodać zasmażkę i mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji jeśli tak jak w moim przypadku sos zrobi się zbyt gęsty należy dodać odrobinę wody   Pieczone ziemniaki : ziemniaki obrać, pokroić

cucinare
Niedzielny obiad - polędwiczki wieprzowe w sosie pieprzowym z ... 248

mięso przełożyć do wysmarowanego łyżką oliwy/oleju naczynia żaroodpornego piec około 40-45 minut (do miękkości mięska) co 15 minut podlewając bulionem w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 st (w termoobiegu 30 st mniej) UWAGA! żeby polędwiczki nie były suche po 15 minutach przykryć naczynie żaroodporne sos który powstał podczas pieczenia mięsa zlać do kubka - użyty zostanie do sosu(...)oraz sos z pieczonej polędwiczki i gotować około 5 minut przygotować na osobnej patelni zasmażkę: do roztopionego masła dodać mąkę i smażyć 3-5 minut do sosu dodać zasmażkę i mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji jeśli tak jak w moim przypadku sos zrobi się zbyt gęsty należy dodać odrobinę wody   Pieczone ziemniaki : ziemniaki obrać, pokroić

cucinare
Przepis dnia: Krem z pomidorów i batata z pieczoną cieciorką 160

połowa składników tej zupy została upieczona. Przygotowanie: 40 minut Poziom trudności : Bardzo łatwe Liczba porcji : 2 Zupa krem pomidorowo-batatowa powstaje w bardzo prosty sposób: robisz zawiesisty sos pomidorowy, pieczesz batata i cieciorkę. Potem, jak w każdej zupie krem, miksujesz składniki i gotowe. Proste. Nasza zupa krem ma jeszcze jeden walor: kiedy ją przygotowujesz od razu, niemal z tych samych(...)kuchenkę podgrzewaj aż passata się zagotuje, zmniejsz temperaturę i gotuj bez przykrycia na bardzo małym ogniu. Krok 2 W międzyczasie nastaw piekarnik na 200 stopni, następnie obierz batata, pokrój w kostkę, przełóż na tackę do pieczenia. Obok wysyp przepłukaną w zimnej wodzie cieciorkę. Posyp ją łyżeczką słodkiej papryki i pieprzu kajeńskiego, posól, polej łyżką oleju, wymieszaj. Wstaw warzywa do piekarnika

Niedzielny kucharz
ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA, TORT ZIEMNIACZANY 266

podanych ilości wychodzi bardzo pokaźna zapiekanka, my zajadaliśmy ją przez dwa dni. Najbardziej smakowała nam z sosem czosnkowym na bazie jogurtu, pycha... ;-) Piekłam w ciemnej tortownicy o śr.26cm . Składniki: - 1200-1400g obranych, ugotowanych ziemniaków - 5-6 dużych jaj - 500g pieczarek - 100-150g wędzonego boczku - 2 duże cebule - 2 ząbki czosnku - 100g startego żółtego sera - duży pęczek natki(...)Masę przekładamy do przygotowanej wcześniej tortownicy wysmarowanej masłem lub olejem kokosowym i wysypanej bułką tartą lub mąką, otrębami, itp. Wygładzamy łyżką maczaną w wodzie. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200*C i pieczemy ok.60 minut, na programie góra-dół, aż zapiekanka się przyrumieni . Ja swoją piekłam w temp.210*C, z termoobiegiem przez 30 minut.  Wybór czasu i programu, pozostawiam

Smaczne Zdrowe
Knedle ze śliwkami zapiekane z kruszonką migdałową 183

zwykła) Dodatkowo: - śliwki - cukier w kostkach - kruszonka migdałowa ( przepis na blogu ) - białko z 1 jaja - cukier puder     * szklanka – u mnie metalowa miarka o pojemności 250 ml Ziemniaki gotujemy w dzień poprzedzający przygotowanie knedli. Na drugi dzień mielimy lub przeciskamy przez praskę razem z twarogiem . Dodajemy pozostałe składniki – obie mąki przesiane, oba cukry, szczyptę soli waniliowej , żółtka – wyrabiamy(...)obróbkę”. W zamrażarce często mam kruszonkę migdałową . Tak było i tym razem. Gdy knedle lekko przestygną układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy roztrzepanym białkiem i posypujemy kruszonką . Wstawiamy na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 180°C. Gotowe posypujemy cukrem pudrem. Knedle ze śliwkami zapiekane z kruszonką migdałową, to wersja dla tych, którzy nie jadają (nie lubią

mojewypiekiinietylko
Tarta z kurczakiem i porem 326

ugotowane ziemniaki i jajka – opcjonalnie doprawić szczyptą soli i pieprzu) .Wyłóż ciasto na natłuszczoną okrągłą formę do pieczenia z wyjmowanym dnem o średnicy 28 cm lub 31 cm.  Umieść obciążenie i piecz ok. 15 minut w temperaturze 180 stopni. Po tym, czasie ściągnij obciążenie i podpiekaj jeszcze chwilę aż ciasto się zarumieni. Następnie wyciągnij z piekarnika i ułóż

I LOVE LIFE
Udziec indyka marynowany w suszonych grzybach z kapustą pekińską w trzech odsłonach i dynią 138

trochę indyka, dyni, ziemniaków i musztardy francuskiej. To tylko tak skomplikowanie wygląda.  Mięso zamarynuj we wszystkich składnikach przez dobę w lodówce a następnie podsmaż na patelni do zarumienia. Przełóż do naczynia żaroodpornego i piecz przez 60 minut w temperaturze 160 stopni.  Po upieczeniu pozwól indykowi się "zrelaksować" a następnie pokrój w plastry. Powstałym podczas pieczenia sosem polej mięso(...)mundurkach ziemniaki. Obierz po upieczeniu i zblenduj z kapustą na gładką masę. Na koniec dopraw solą i pieprzem oraz musztardą francuską.  Połówkę kapusty pekińskiej smaż na maśle z tymiankiem na bardzo dużym ogniu w miejscu przekroju do silnego zarumienia. Następnie przełóż smażoną częścią do góry do naczynia żaroodpornego i piecz przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 150 stopni

Mango Papaja
Pstrągi pieczone z warzywami 280

Aromatyczny pstrąg pieczony w foli z dodatkiem ziół i cytryny smakuje wyśmienicie. Pieczony z korzeniowymi warzywami jest sycącym i bardzo zdrowym daniem. 1/2 kg ziemniaków 1 marchewka 1 korzeń pietruszki 1 główka czosnku 1 cebula 1/4 oliwy z oliwek pieprz czarny sól papryka słodka PSTRĄGI: 2 całe pstrągi 1 cytryna 1/2 sok, a druga połówka w plasterki(...)folię aluminiową. Ziemniaki, marchewkę i pietruszkę obrać i pokroić w małą, ale jednakowej wielkości kostkę. Cebulę posiekać w piórka, a ząbki czosnku obrać z łupinek i lekko zgnieść płaską stroną noża. Wszystkie warzywa przełożyć na blachę z wyłożonym papierem do pieczenia. Oprószyć przyprawami i skropić oliwą. Wymieszać i między warzywami włożyć zawinięte pstrągi. Wstawić do piekarnika nagrzanego

https:KKuchniaMniam
kotlety schabowe z prawdziwkami... 208

obranych ziemniaków pokroić na frytki do większej miski, posypać 2 łyżkami cukru i zalać mocno zimną wodą na 30 minut, potem wodę wylać, frytki osuszyć ręcznikiem kuchennym, i w misce z 2 łyżkami oleju Wielkoposkiego słonecznikowego dobrze wymieszać, włożyć do urządzenia PHILIPS-Airfryer i wg instrukcji piec frytki, można je zrobić również w piekarniku z termoobiegiem 3 ogórki gruntowe obrać

W Mojej Kuchni Lubię
Pizza na spodzie z ciecierzycy z serem Łowicz bez laktozy (bez glutenu, laktozy, cukru) 174

powiększyć Ziemniaki ugotować, ostudzić i rozgnieść na puree. Dodać mąkę, olej kokosowy,  rozbełtane jajko, sól, przyprawy i wszystko zagnieść (jeśli robicie paluszki dodać pokruszony ser Tylżycki). Całość włożyć do lodówki na ok godzinkę. Następnie uformować na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia  dowolny kształt pizzy (lub wałki na paluszki), wstawić do nagrzanego do 180’C piekarnika

Candy Pandas
A’la pizza z ziemniaków 189

masę z ziemniaków. Przydusić i zrobić dziurki w cieście. Góra pizzy – pieczarki pokroić w paseczki, cebulę obrać i pokroić w piórka. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulkę i smażyć aż stracie kolor surowizny. Dodać grzyby, doprawić solą pieprzem i oregano. Smażyć aż cała woda z grzybów wyparuje. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Pieczenie – nagrzać piekarnik

Kuchnia Pokoleń
SERNIK Z MUSEM POMARAŃCZOWYM ( JAFFA CHEESECAKE) 214

wyrównania. Piec w temperaturze 160ºC, bez termoobiegu, przez około 50 minut lub więcej, w zależności od piekarnika. Powierzchnia sernika po dotknięciu patyczkiem powinna być ścięta i lekko sprężysta. Gotowy sernik przestudzić w lekko uchylonym piekarniku. Po wystudzeniu wstawić do lodówki na kilka godzin lub na całą noc. DODATKOWO: - Gorzka czekolada starta na tarce/ obieraczce do ziemniaków Na schłodzony sernik wyłożyć

Calzonella.com
Karjalanpiirakka - pierogi karelskie 180

woda - ziemniaki - ryż Ziemniaki i ryż gotujemy, a następnie mieszamy razem i studzimy. Z mąki i wody wyrabiamy ciasto, które wałkujemy i wycinamy z niego owalne kształty. Nakładamy ostudzony farsz na ciasto i zawijamy brzegi do góry lekko sklejając palcami żeby się trzymało, ale tak, żeby pozostały otwarte. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i pieczemy aż będą rumiane

Kryzysowa Książka Kucharska
Wybuchowe koszyczki śniadaniowe 205

pomocy tłuczka do ziemniaków (można też zblendować jak ktoś woli) dodajemy miód, płatki, bakalie i całość dokładnie mieszamy (orzechy i śliwki, muszą być drobno posiekane). Tak przygotowaną masą wylepiamy foremki do muffinek (ja użyłam silikonowych, ale może to być metalowa forma, tylko pamiętajcie by ją posmarować tłuszczem). Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i pieczemy ok 25 minut

Cynamonowe szczęście
Gołąbki z ziemniakami w liściach kiszonej kapusty 218

przyrumieni. Przestudzić. Gotowane ziemniaki połączyć ze startymi surowymi, dodać boczek z cebulą, jajko, doprawić pieprzem, solą, majerankiem. Dobrze wymieszać. Na środek każdego liścia nałożyć farsz, uformować gołąbki. Dno naczynia, w którym będziemy piekli, wyłożyć kiszoną kapustą lub liśćmi kapusty. Gołąbki ułożyć ciasno w garnku, jeden obok drugiego, zalać wrzącym rosołem wymieszanym ze śmietaną, przykryć. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temp

Stare Gary
Warzywne fit frytki 328

burak, 2 x ziemniaki, odrobina masła, sól, pieprz. Przygotowanie To bardzo proste! Wszystkie warzywa obierz i umyj, a następnie pokrój na paseczki tak jak frytki. Naczynie żaroodporne posmaruj masłem. Pokrojone warzywa rozłóż w naczyniu a następnie posyp solą i pieprzem. Wymieszaj tak, aby przyprawy obtoczyły warzywa. Na wierz możesz położyć jeszcze małe plasterki masła. Piecz w piekarniku rozgrzanym

Fit&Fast Kitchen