Ryby pieczone w folii aluminiowej zawsze się udają. Oto przepis na delikatnego łososia z czosnkiem i koperkiem. Składniki na 2 porcje 30 dkg łososia (filet bez skóry) ¼ kostki masła 2 duże ząbki czosnku 2 łyżki posiekanego koperku cytryna sól Przygotowanie Łososia przekroić na pół, aby powstały dwie porcje ryby. Każdą z nich odrobinę posolić i skropić cytryną(...)zawiniątka pieczemy przez 15-20 minut w temperaturze 170 ° C. Można podawać z folią aluminiową – wtedy każdy odpakuje sobie rybkę na talerzu, ale ja wolę ułożyć łososia na sałacie i podać z opiekanymi ziemniakami. Gotowe pakunki możemy też zamrozić. Świetna sprawa w razie niespodziewanych gości, albo kiedy brakuje czasu na przygotowanie obiadu. Wtedy rybę trzeba wstawić do piekarnika na dłużej
Kulinarne Inspiracjedzieciństwa , pieczone ziemniaki z kefirem lub maślanką- uwielbiam! Myśle że raz na jakiś czas warto się skusić na tak wykwintny I kaloryczny obiad. Pycha, polecam :)Zaczynamy: Składniki: ok 2 kg ziemniaków6-7 ząbków czosnku200 ml śmietany3 łyżki masłatymianek1 łyżeczka soli0,5 łyżeczki pieprzu100 gr sera żółtego- miękkiego100 gr sera mozzarella Ziemniaki obiaramy I kroimy w talarki.Naczynie(...)pieczemy ziemniaki- smarujemy masłem. Dajemy połowę ziemniaków. Posypujemy połową sera.Posypujemy tymiankiem. Do naczynia dajemy drugą połowę ziemniaków. Posypujemy tymiankiem.Na małej patelni rozpuszczamy masło I dodajemy przeciśniety przez praskę czosnek. Podduszamy ok 2-3 min.Masło z czosnkiem wylewamy na ziemniaki.Do śmietany dodajemy sól I pieprz- mieszamy. Na ziemniaki dajęmy resztę sera. Polewamy całość śmietaną.Wkładamy do rozgrzanego piekarnika
Smaki Edytypiekarniku w piwnym sosie. O ile pieczony w winie był raczej mocno wytrawny i nawet dość pikantny, o tyle w wersji z przepisu poniżej będzie kusił nas zgoła odmiennymi smakami. Przede wszystkim piwem jakiego użyjemy będzie bałtycki porter, a więc gatunek raczej słodki. Uzupełnimy go m.in. syropem klonowym i cynamonem, jakkolwiek „przełamując” całokształt również kawałkiem imbiru. Pod koniec pieczenia(...)rzeczy byłoby także upieczenie razem z nim sporej garści niewielkich ziemniaków. Z takimi dodatkami boczek najlepiej będzie podać od razu na gorąco, ale nie ma przeszkód, aby wystąpił później również w charakterze zimnej przystawki. Boczek pieczony w piwie 2016-09-27 22:44:31 Wieprzowy boczek pieczony w piwie z dodatkiem korzennych przypraw, syropu klonowego i jabłek. Polecamy
Kulinarna PokusaTesco pod marką własną). Do tego chrupiące ziemniaczki z pieczoną cebulką i cytryną (tak, tak – cytryną :) ). Polecam na świąteczny obiad. Składniki na pieczone ziemniaki: (5 porcji) 1 kg ziemniaków 2 łyżki suszonego majeranku (lub oregano) 6 ząbków czosnku 1/2 łyżeczki kminku 1-3 łyżki posiekanego świeżego tymianku 2 czerwone cebule 1 cytryna dobrze sparzona i wyszorowana(...)pieczenia ziemniaków dodaj do pieca piersi, ułożone na kratce nad ziemniakami (spadający tłuszcz z piersi trafi do ziemniaków). Piecz przez 8-10 minut w zależności od grubości piersi (moje były bardzo grube, więc po 8 minutach były w środku lekko niedopieczone). Wyjmij na talerz i odczekaj 2 minuty przed krojeniem. Pokrój, ułóż na talerzach razem z sosem i ziemniakami
Moja DelicjaGdyby ktoś poprosił o podanie synonimu słowa jesień, z naszych ust padłoby momentalnie słowo "szarlotka". To dla nas kwintesencja tej pory roku. Ciasto, które w smutny
Wypisz Wymalujsmakowitości w Nowym Roku! Składniki: 100 g ugotowanych ziemniaków, przeciśniętych przez praskę 200 g mąki pszennej typ 500 200 g mąki żytniej typ 720 200-250 ml wody 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 8 g suchych drożdży 3 łyżki oliwy z oliwek Przygotowanie: Mąkę mieszamy z solą, cukrem, drożdżami i ziemniakami. Następnie dodajemy wodę i oliwę i zagniatamy gładkie(...)wyrastania wysypanego mąką lub do durszlaka lub miski wyłożonej ściereczką, oprószonej solidnie mąką. Odstawiamy do ponownego wyrastania na 45-60 minut. Piekarnik nagrzewamy do 240 st.C. Wyrośnięty bochenek przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekarnik spryskujemy wodą aby go zaparować. Blachę z chlebem wkładamy do piekarnika. Po 10 minutach zmniejszamy temperaturę do 210 st.C i dopiekamy przez kolejne
Smakowity Blog Kulinarnyrozpływało się w ustach. Do pieczonego dorsza polecam warzywa gotowane na parze, ja ugotowałam fasolkę szparagową i brokuła oraz ziemniaki z koperkiem. Obiad lekki i pyszny :-) Składniki: Filet z dorsza (lub innej białej ryby) około 150g 2 plastry cytryny garść posiekanej natki pietruszki 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka masła sól, pieprz Dodatkowo ziemniaki z koperkiem i warzywa (fasolka(...)Wyciskamy na nią sok z cytryny. Posypujemy natką pietruszki i na sam koniec kładziemy na górę masło. Z folii aluminiowej robimy korytko z otwartą górą. Rybę wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200 st.C na około 15-20 minut. Smacznego
Anielska Kuchnia Anicytryny i dokładnie natrzeć tym wewnątrz i zewnątrz ryby. Środek ryby wysmarować musztardą, posypać kolorowym mielonym pieprzem i wsadzić po 1/2 ząbka czosnku. Odstawić na ok 1 godz. Ziemniaki obrać i podgotować w osolonej wodzie ok 12-15 minut. Odcedzić i pokroić w ćwiartki. Skropić oliwą i wymieszać. W natłuszczonym naczyniu żaroodpornym lub dużej blaszce ułożyć na środku dorady nacięciami(...)ziemniaczki. Powtykać dookoła czosnek pokrojony w plasterki. Skropić je oliwą z atomizera i posypać rozmarynem oraz solą morską. Na każdej rybie ułożyć płatki masła. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piec 8-9 minut. Po tym czasie otworzyć drzwiczki, wlać delikatnie wino na spód blaszki i piec kolejne 8-9 minut. Następnie przełączyć na opiekanie i rumienić
KUCHNIA POLSKAkrem z pieczonego buraka (przynajmniej nie na święta😜), to nad samymi uszkami przystańcie na chwilę, bo powiadam Wam, że są nieziemsko smaczne i do zwykłego barszczu będą pasować równie idealnie! Zresztą nie byłabym sobą, gdybym nie spróbowała. Mój tester, czyli Mąż był zachwycony. Choć do końca nie wiedział, że w środku są ziemniaki (był przekonany, że to kapusta(...)wewnątrz, matowa na zewnątrz). Nacinamy na krzyż od góry, polewamy łyżką oleju, posypujemy świeżo zmieloną solą morską i odrobiną pieprzu. Do buraków dodajemy po ½ ząbku czosnku. Zawijamy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190⁰C przez godzinę. Studzimy. Cebulę kroimy i smażymy w garnku na 2 łyżkach oleju. Buraki kroimy na mniejsze cząstki, czosnek obieramy z łupinki. Wszystko przekładamy do garnka
Kuchnia w czekoladziesposobów na szybki, mało angażujący obiad. Polecam w szczególności na niedzielny obiad - kilka produktów do naczynia, myk do pieca i niemal żadnego pilnowania. Noooo może nie całkiem bez, bo jak widzisz - ja nie dopilnowałam ;) ciut za późno wyjęłam z piekarnika po zdjęciu folii, ale marynata nie jest spalona, a tylko mocno zrumieniona. W tym przepisie mamy obiad robiący się prawie(...)całości, bez dużego nakładu pracy. Z jednego naczynia masz i aromatyczną porcję mięsa z kurczaka, i warzywa do tego. Wystarczy jeszcze, np. upiec w drugim naczyniu ziemniaki (można i ugotować-jak kto woli) i obiad wjeżdża na stół. Do przygotowania kurczaka z poniższego przepisu wykorzystałam warzywa zalegające w zamrażarce (akurat ostatnia porcja fasolki, a cena świeżej jest jeszcze dosyć wysoka
Kolorowy Przepisownikmożna i dzięki temu skórka będzie chrupiąca również od strony piersi. Podaję w różny sposób, zazwyczaj zasięgam opinii domowników - czasem z pieczonymi ziemniakami, a czasem z ziemniakami gotowanymi tak jak tutaj na zdjęciu. Gdy domownicy wybiorą ziemniaki gotowane, zaprawiam jeszcze sos odrobiną mąki na ich życzenie. Polecam serdecznie :) Składniki: 1 tuszka kurczaka 2 ząbki czosnku sól pieprz przyprawa złocista(...)dobrze się zamarynował. Naczynie żaroodporne wysmarować odrobiną oliwy, włożyć kurczaka piersią do dołu, wlać 1/2 szklanki wody i zakryć pokrywą. Naczynie z kurczakiem włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 o C i piec 1 godzinę na każdy kilogram wagi kurczaka. Po tym czasie zdjąć pokrywę, łyżką polać po wierzchu kurczaka sosem i tłuszczem ze spodu naczynia, zwiększyć temperaturę
Kocham..lubię..gotuję..Pieczona dynia hokkaido to szybki przepis, który pozwala nam otrzymać nie tylko pyszną przekąskę, ale również bazę pod wiele innych przepisów z dynią . Podczas jej pieczenia po kuchni roznosi się niesamowity aromat dyni i rozmarynu. Gorąco zachęcam do skorzystania z sezonu na dynię , który zazwyczaj trwa od października do marca. Pieczona dynia hokkaido – przepis Składniki dynia hokkaido(...)rozmarynu Czas przygotowania: 10 minut + 25 minut pieczenia Ilość: niecałe 1,5 kg pieczonej dyni Przygotowanie W związku z tym, że skórka jest jadalna to dynię dokładnie myjemy . Następnie przekrawamy ją na pół i wydłubujemy wnętrze . Dynię kroimy na mniejsze kawałki, układamy je na blaszce i nagrzewamy piekarnik do 200 stopni (u mnie górna grzałka + termoobieg
WegePrzepisScroll down for recipe in English. Ziemniaki kocham w każdej postaci. Zarumienione i przypieczone z wierzchu, np. w takiej zapiekance smakują obłędnie. Jeśli tak jak ja lubicie ziemniaczki, ale na obiad chcecie zjeść je w trochę innej wersji, polecam moją zapiekankę z curry i dwoma rodzajami musztardy. Do tego pyszna surówka z rzepy, selera i jabłka. A... koniecznie spróbujcie(...)ciepłych ziemniaków wlej mleko i śmietanę. Dodaj curry, gałkę, obie musztardy. Ugnieć na gładkie puree. Dodaj 1/3 sera, przysmażoną cebulę z czosnkiem, dopraw solą i pieprzem. Dobrze wymieszaj. Płaskie naczynie do zapiekania posmaruj łyżką masła. Wyłóż masę ziemniaczaną i posyp kolejną 1/3 częścią sera. Wstaw do piekarnika i zapiekaj w 200°C przez 20 minut. Po wyjęciu z pieca posyp
Delicious Placewysmarować oliwą i położyć płaty ryby. Na każdym kawałku ryby położyć kawałki masełka i obsypać posiekanym koperkiem. Nagrzać piekarnik do 020 C i piec 20 minut. Naczynie musi być odkryte. Pieczenie zależy od grubości ryby. Jeśli macie cieńszy płat ryby to piec krócej. Przygotowanie szpinaku – na patelni rozgrzać masło, roztopić. Dodać posiekany czosnek i smażyć kilka sekund. Wrzucić szpinak(...)smażyć mieszając aż szpinak zmięknie. Podanie – na talerzu rozłożyć kleksik szpinaku, położyć na nim rybkę. Serwować w towarzystwie ziemniaków. Rybka pyszna smacznego
Kuchnia Pokoleńpiekarnik nagrzać do 150 C i włożyć mięso. Najlepiej worek z mięsem umieścić w naczyniu żaroodpornym lub na blaszce. Piec 2 godziny, kilka razy przewrócić worek. Pół godziny przed końcem pieczenia zwiększyć temperaturę do 180 C i rozciąć worek. Sos który się wytworzy wylać do garnuszka z zagęścić mąką rozmieszaną w małej ilości wody. Zagotować. Można również polać ziemniaki sosem
Kuchnia Pokoleń