Jabłkami nadziać gęś. Do pieczenia gęsi najlepsza będzie brytfanka z rusztem. Ja wykładam brytfankę papierem do pieczenia – mam pewność, że tłuszcz się nie przypali. Gęś ułożyć na ruszcie, piersią do góry. Posmarować tłuszczem, oczywiście gęsim (tym wytopionym). Gęś wstawić do zimnego piekarnika – tłuszcz pięknie się nam wytopi a skórka będzie śliczna i chrupiąca. Łącznie będziemy piec prawie 5 godzin(...)wierzchu gęś wodą – około 150 ml. Po 4 godzinach znowu polać ją wodą – około 150 ml. Podczas pieczenia starajmy się jak najmniej do niej zaglądać – to znaczy nie otwierać piekarnika bez potrzeby. Po 4,5 -5 godzinach gęś będzie upieczona - większą pieczemy troszkę dłużej, mniejszą krócej. Upieczoną wyjąć i odstawić na 15-20 minut , aby odpoczęła. Gęś pokroić na porcje
królestwo garówpokroiłam w kostkę. Tłuczkiem do ziemniaków ubiłam z nich masę (zostawiając kilka większych kawałków). Mąkę wymieszałam z przyprawami, dodałam do niej masę buraczaną, zmiażdżone ząbki czosnku oraz olej. Ugniotłam ciasto. Ciasto przełożyłam na papier do pieczenia, przykryłam drugą warstwą papieru i rozwałkowałam. Zdjęłam górną warstwę papieru i pokroiłam ciasto w kostkę. Wsadziłam do piekarnika nagrzanego do 180c na 15min. Ostudziłam
Kasia SarnaUgotowane i odcedzone brokuły i ziemniaki blendujemy na jednolitą masę. Dodajemy dymkę, szczypior, rukolę i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku oraz wszystkie przyprawy i dokładnie mieszamy. Z powstałej masy dłońmi formujemy burgery. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia układamy grillowaną cukinię, a na niej po jednym burgerze. Przykrywamy kolejnym plastrem cukinii. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 200 stopni i pieczemy
My Chcemy Jeśćczerwona slodka papryka Piekarnik rozgrzać do temperatury 220 ºC. Młode ziemniaki dokładnie wyszorować i osuszyć. Jeżeli używamy starych ziemniaków obrać ze skórki. Nastepnie ziemniaki pokroić na cienkie talarki lub cienko, głęboko ponacinać - ale nie do końca, tak aby wszystkie plastry trzymały sie razem. Każdy ziemniak nasmarować olejem i posypać tymiankiem. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, rozłożyć ziemniaki, posypać
Atlas Smakównamoczone patyczki do szaszłyków. Piec w piekarniku rozgrzanym do 230 stopni około 20 minut. Po połowie czasu należy przewrócić je na drugą stronę. Uwaga! Ćevapcići można również upiec na grillu, należy je jednak obtoczyć w mące jeszcze przed nadzianiem na patyczki i grillować aż się równomiernie zrumienią. Podawać z sosem tzatziki i ziemniakami lub plackami pita
W poszukiwaniu inspiracjiMój najnowszy pomysł na obiad to filety z kurczaka, nadziane aromatycznym pesto i suszonymi pomidorami, zawinięte w szynkę dojrzewającą i upieczone z pomidorkami koktajlowymi. Podane z ryżem, albo pieczonymi ziemniakami będą świetnym obiadem, a pokrojone w plastry sprawdzą się jako przystawka. Składniki: 3-4 piersi kurczaka 6-8 plasterków szynki dojrzewającej garść suszonych pomidorów (suchych, nie z olejnu(...)pomidory i zamknąć dociskając. Oprószyć każdą pierś pieprzem i odrobiną soli, zawinąć w plastry szynki parmeńskiej. Ułożyć mięso w naczyniu żaroodpornym i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec przez 20 minut. Na 5 minut przed końcem pieczenia dodać gałązkę pomidorków. Podawać z upieczonymi pomidorkami i listkami bazylii. Partnerem wpisu jest marka Agnesi
Kulinarne Inspiracjedomowym i aromatycznym MASŁEM CZOSNKOWYM to coś, co nie znudzi się nigdy. Mięsko jest bardzo soczyste i mięciutkie dzięki krótkiemu pieczeniu w folii. Najlepiej smakuje z pieczonymi ziemniaczkami lub klasycznie z ziemniakami z wody i sałatką ze świeżych warzyw. Mmm.. pycha! Składniki 350 g filetu z łososia pół cytryny 2 gałązki tymianku i rozmarynu świeżo mielony pieprz szczypta(...)szczelnie zawijamy i odstawiamy na 10 minut. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni. Do rozgrzanego piekarnika wkładamy paczuszki z łososiem i pieczemy przez 10-12 minut. Po upieczeniu od razu przekładamy na talerze. Na każdym filecie układamy po kawałku masła czosnkowego i podajemy z cząstką cytryny. Pieczony łosoś świetnie komponuje się z lekką sałatką oraz PIECZONYMI
Analiza SmakuFrittata to rodzaj pieczonego omletu z dodatkami. Frittatę można przygotować na 3 sposoby: podsmażyć na patelni wszystkie wymieszane składniki, a potem włożyć do piekarnika i
Anioszek w kuchniKolejny konkursowy wypiek, tym razem chleb pszenno orkiszowy z suszonymi pomidorami i ziemniakami pieczony na drożdżach. Upiekłam go na konkurs: "Upiecz Smakowity Chleb!", którego patronem są Zakłady Tłuszczowe "Kruszwica" , producent margaryny "Smakowita". Z danego przepisu wychodzi jeden duży bochenek chleba. Składniki: 150 g ugotowanych ziemniaków przepuszczonych przez praskę lub przetartych przez sito 300 g mąki pszennej 150 g maki(...)połączyć z ziemniakami a następnie dodać zaczyn, wodę, oliwę \i resztę składników. Zagnieść dokładnie jednolite ciasto i przełożyć do koszyka do wyrastania podsypanego mąką i przykryć ściereczką. Pozostawić do wyrastania na ok. 1 – 2 godziny. Wyrośnięte ciasto przełożyć do foremki ( u mnie duża keksówka) i pozostawić jeszcze do wyrośnięcia na 20 – 30 minut. Przed wstawieniem do piekarnika można chleb
Na słodko lub wytrawniepyszną i sycącą sałatkę wymyśliłem zeszłej zimy. Pieczone buraki oraz słodkie ziemniaki, zielony jarmuż, prażone migdały oraz chrupiąca kasza gryczana czynią z niej sycące i rozgrzewające danie. Bataty podczas sezonu można również podmienić na dynie. Będzie równie pysznie! W tej sałatce zdecydowanie najlepszy jest dodatek prażonej kaszy gryczanej, która rewelacyjnie chrupie. Sałatkę podaję tym razem z odrobiną(...)bataty 300 g jarmużu 100 g migdałów 200 g kaszy gryczanej ocet balsamiczny olej kokosowy sól morska * PRZYGOTOWANIE Upiecz buraki. W tym celu piekarnik nastaw do 200°C. Buraki umyj i zawiń w aluminiową folię. Piecz ok. 2 godziny do miękkości. W tym czasie ugotuj kaszę w lekko osolonym wrzątku do miękkości. Następnie dokładnie ją odcedź i wymieszaj z łyżką
Food Squaredalej blendujemy. Jeśli otrzymamy zbyt zbitą konsystencję dodajemy jeszcze trochę oliwy i mieszamy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem i odstawiamy do lodówki. Piekarnik rozgrzewamy do 220*C (termoobieg). Do ostudzonych ziemniaków dodajemy obie mąki oraz szczyptę soli. Wyrabiamy gładkie elastyczne ciasto. Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy oprószonej mąką na grubość ok. 1 cm. Wierzch formy do pizzy smarujemy(...)rumiano. Wierzch ciasta smarujemy dość grubą warstwą pesto, układamy krewetki, kapary (odsączone z zalewy), kawałki gorgonzoli oraz startą mozarellę. Pizzę pieczemy od 25 do 30 minut - ( w zależności od rodzaju pieczenia i mocy piekarnika) do zarumienienia wierzchu oraz spodu pizzy. Jeżeli mamy możliwość 10 minut przed końcem pieczenia ustawiamy funkcję termoobieg - dół. Pizzę posypujemy liśćmi rukoli i delektujemy
Symfonia Smakówkosteczkę *** *** Do startych ziemniaków dodajemy pokrojone warzywa oraz podsmażonego kurczaka *** *** Dodajemy jajka oraz starty na tarce o dużych oczkach żółty ser i całość delikatnie przyprawiamy *** *** Dokładamy posiekany szczypiorek i wszystko razem dokładnie mieszamy *** *** Masę nakładamy w foremki do babeczek – wyszło mi 10 sztuk *** *** Babeczki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez około 45 minut *** *** SMACZNEGO
Blog z ApetytemPieczone kotlety mielone z indyka 2018-05-11 15:17:14 Porcje 8 Kotlety mielone to jedno z klasycznych i bardzo popularnych potraw kuchni polskiej. Niestety nie należą one do lekkich dań. Smażone na smalcu zawierają sporo tłuszczu, więc nie każdy może sobie pozwolić na taką dawkę kalorii. Jeśli więc poszukujesz lżejszej wersji tego dania, zapraszam na pyszne(...)plasterek masła. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190’C i pieczemy przez 12 minut z funkcją termoobiegu. Po tym czasie kotleciki przewracamy na drugą stronę i pieczemy kolejne 13 minut. Nie używamy papieru do pieczenia. Spływające masło na blaszkę spowoduje, że kotleciki będą się lekko smażyły, przez co będą chrupiące i rumiane. Kotlety podałam z ziemniakami i surówką z buraków
Wędrówki po kuchnioliwa z oliwek Ziemniaki czerwone oraz bataty obieramy i kroimy na ćwiartki. Paprykę, cebulę kroimy także na cząstki.Dodajemy obrane ząbki czosnku ( w całości). Mieszamy wszystko z niewielką ilością oliwy, doprawiamy pieprzem.Soli używamy dopiero po upieczeniu by warzywa nie puściły soków podczas pieczenia.Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C(termoobieg) i pieczemy ok. 45 min. od czasu
noteskulinarnyfiga