Wstawić do lodówki aż masa stężeje. Frużelina wiśniowa: Wiśnie przełożyć do garnka i zasypać cukrem. Gotować aż wiśnie puszczą sok (można także rozdrobnić nieco owoce za pomocą tłuczka do ziemniaków). Odlać pół szklanki soku i rozprowadzić w niej mąkę ziemniaczaną. Zawiesinę wlać do garnka i gotować, aż nabierze konsystencji kisielu. Zdjąć z ognia. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i wlać
My simple kitchenrozpuszczamy w nim żelatynę. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzamy w 3-4 łyżkach zimnej wody. Wiśnie doprawiamy imbirem i cynamonem. Można także na tym etapie je nieco rozdrobnić tłuczkiem do ziemniaków, jeśli lubimy mniejsze kawałki owoców. Wiśnie ponownie doprowadzamy do wrzenia i wlewamy mąkę ziemniaczaną. Mieszamy aż masa nabierze konsystencji kisielu. Zdejmujemy z ognia. Po chwili, do gorącej, ale już nie wrzącej
My simple kitchennastępnie ugotować w zupie, jednak ta z puszki pozwala znacznie zaoszczędzić na czasie. Inspiracja: ( klik ) Składniki: 1/2 puszki fasoli 500 g buraków 100 g marchewki 150 g ziemniaków 75 dag białej kapusty 50 g selera 50 g pora 50 g pietruszki 1/3 cebuli 1,2 litra wody kostka bulionowa 2 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego oraz kilka ziaren pieprzu
My simple kitchenewakuchennie.blogspot.com/ Dorota http:// doodorka.blogspot.com/ Składniki: 3/4 szklanki grochu 1 duża marchewka 1 duża pietruszka spory kawałek selera spory kawałek pora 1 liść laurowy 3 ziarna ziela angielskiego 3 ziemniaki 1 duże lub dwa małe żeberka 1 kawałek kiełbasy 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 plastry boczku sól, pieprz, majeranek, przyprawa do zup Groch przesypać do garnka i wlać
My simple kitchenjakie zupy wiodą prym? :) Zatem - dzisiaj przepis na zupę grzybową z mojego rodzinnego domu. Na własnoręcznie zebranych i ususzonych grzybkach :) Składniki: 30 g suszonych grzybów 1 cebula 3 ziemniaki 1,5 marchewki kawałek selera i pora 1 pietruszka 2 kulki ziela angielskiego 1 liść laurowy 1 litr wody 2 duże łyżki śmietany 18% sól, pieprz mąka* Grzyby namoczyć
My simple kitchenszczawiu. Zapraszam do pieczenia! Składniki dla 3 osób: 3 wypatroszone pstrągi 1,5 kg soli morskiej 1 cytryna 20 g liści szczawiu 2 białka Do podania: gotowane młode ziemniaki z masełkiem cytryna pokrojona w ćwiartki CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Bezpośrednio do dużej miski ucieramy skórkę z cytryny (resztę cytryny kroimy w plastry), dodajemy sól
My Culinary Artokoło 2 szklanek bulionu w 1 szklance rozrabiamy sos pieczeniowy z mąką , wlewamy do mięsa i mieszamy. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy z ziemniakami, ryżem lub kaszą . Smacznego :) Zapraszam do wypróbowania przypraw firmy Rafex dostępnych - http://rafex.eu
Sama słodycz i szczypta chiliobrać i pokroić w kostkę. Rzodkiewki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Czosnek przecisnąć przez praskę. Wszystkie składniki wymieszać z pozostałymi, doprawić solą i pieprzem. Schłodzić. Podawać z młodymi ziemniakami. chłodnik serowy
O kuchni z uczuciempoziom- wstawić blaszkę i grillować około 20 minut, następnie przełączyć na termoobieg na 5 minut - termoobieg odparuje nadmiar płynu i przypiecze na chrupiąco podałam z ziemniakami młodymi i sałatą ze śmietaną - szaszłyki są pyszne, pachną grillem i szybko się zjadają................SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięMoją ulubioną zupą z buraków jest barszcz ukraiński, ale na pierwszym miejscu jest czysty barszcz z uszkami z grzybowym farszem. Potem barszcz czerwony zabielany z ziemniakami i dopiero potem botwinka. Staram się jednak, aby choć raz w sezonie ugotować zupę z młodych buraczków z liśćmi. Ostatnia wersja zawierała młode brokuły. Dzisiaj podaję przepis... Składniki: 1 pęczek botwinki z małymi burakami
Czerwień i błękitwlać śmietankę i pokrojony koperek, zredukować sos. Dodanie lnu powoduje,że sos naturalnie gęstnieje i nie trzeba zagęszczać mąką. Ja klopsiki podałam z kopytkami, ale można też podać z ziemniakami lub ryżem
harrisawielu Polaków lato kojarzy się z obiadem w postaci świeżych ziemniaków z masełkiem i koperkiem, jajkiem sadzonym i mizerią J Esencja dzieciństwa i kuchni polskiej w jednym. Dzisiaj chciałybyśmy nieco przełamać tradycje i zaproponować mizerie z cukinii. Ta potrawa doskonale pokazuje, że niekiedy tworzenie nowych dań i odchodzenie od tradycji może zaowocować czymś naprawdę pysznym! Potrawa wolna od glutenu
Kolizje SmakówDopadła i mnie ochota na bigos z nowej kapusty a to wszystko za sprawą Marzenki z Kulinarne Szaleństwa Maniusi . Robi się go znacznie szybciej niż
Krakowskie smaki Aniróżowe czyli tak zwane medium rare. Do wołowej polędwicy polecam klasyczny sos z czerwonego wina ugotowany na cielęcym bulionie. Sos jest bardzo łatwy w przygotowaniu. Mięso podałam z młodymi ziemniakami jak również z gnocchi . Ekstra lampka wina do obiadu wskazana. Grillowana polędwica wołowa Składniki: 4 porcje 600 g polędwicy wołowej sól i pieprz do smaku 1 gałązka świeżego rozmarynu olej
codojedzeniakrok do zrzuceniu kilku kilogramów, chociaż przesadnie gruby nie byłem. Wiązało się też to z dietą jaką sobie narzuciłem, odstawione białe pieczywo, cukier, sól, mączne rzeczy, fast foody, masło, ziemniaki i zwiększenie owoców, warzyw i surówek wszelkiej maści. Jadłem raczej mięso plus warzywa, bez żadnych zapychaczy. Ciągnęło mnie, żeby zacząć biegać, ale najzwyczajniej bałem się zacząć. Obecnie zacząć biegać jest
Bananowe Pole